Fragilitatea adolescenței: portretul emoțional al tinerilor din Moldova

depresia-adolescenti

Dimensiune font:

| 23-02-2024 10:50

 De câțiva ani, tinerii se confruntă cu o realitate tot mai tulbure indiferent că locuiesc în marile orașe ori în sate * depresia își întinde tentaculele sale asupra tinerilor, lăsând în urmă urme adânci de tristețe și disperare * într-o societate în care presiunea academică și socială își pune amprenta asupra fiecărui individ, adolescența devine un labirint al emoțiilor, iar mulți se luptă să găsească ieșirea

Cuvântul depresie nu mai este doar o noțiune abstractă; pentru mulți tineri din România, este o realitate zilnică. Cauzele acestei stări pot fi complexe și adânc înrădăcinate în mediul lor de viață. Presiunea excesivă pentru performanță școlară este un factor comun. În căutarea unui viitor mai bun, adolescenții sunt puși să obțină rezultate excelente în școală, iar acest efort constant poate duce la oboseală emoțională și stres cronic.

Depresia nu este doar o consecință a eforturilor academice; este alimentată și de problemele relaționale și de presiunea socială. Într-o eră a media socială, adolescenții se compară constant cu alții, își măsoară valoarea în funcție de numărul de like-uri și de comentariile pe care le primesc. Această nevoie constantă de a se conforma unor standarde nerealiste poate duce la sentimente de neadecvare și izolare.

Tulburările emoționale devin din ce în ce mai prevalente în rândul adolescenților. De la anxietate și depresie la tulburări de alimentație și automutilare, tinerii se confruntă cu o gamă variată de lupte interne. Este o luptă adesea tăcută, în care ei se simt adesea singuri și neînțeleși, spune psihoterapeutul Letiția Popa.

Depresia nu este doar o simplă tristețe trecătoare pentru ei, ci o stare persistentă de suferință emoțională care îi copleșește. Cauzele sunt complexe și variate, însă presiunea academică, standardele tot mai ridicate și faptul că trebuie să facă față mereu comparațiilor cu ceilalți sunt printre factorii principali care alimentează această tulburare.

Nu sunt suficient de bun

Într-o lume a performanței academice în care nota obținută la examene determină parcursul viitor, mulți adolescenți se simt copleșiți de presiunea de a reuși. Presiunea de a obține note înalte și de a se încadra în standardele impuse de societate poate fi copleșitoare. Mulți tineri simt că nu sunt suficient de buni, indiferent cât de mult se străduiesc, ceea ce poate duce la sentimente de neputință și disperare.

Fiecare notă scăzută devine o povară grea de purtat, iar teama de eșec îi împinge adesea în abisul depresiei. Simt mereu că nu sunt suficient de bun, că trebuie să fiu perfect pentru a fi acceptat de societate și de părinți, spune Mihai, un tânăr în vârstă de 17 ani.

Compararea constantă cu ceilalți, în special în era digitală, agravează sentimentele de neadecvare și de nefericire. Social media devine uneori o oglindă distorsionată a realității, unde fiecare postare aparent fericită maschează adâncimea tristeții interioare. Mă simt mereu ca și cum nu aș fi la fel de frumos sau de deștept ca și ceilalți. Prietenii care fac lucruri interesante și trăiesc vieți aparent perfecte mă face să mă simt singură și neimportantă, adaugă Ana, în vârstă de 16 ani.

Un copil din trei are tulburări de anxietate

În fața acestor provocări, empatia și sprijinul din partea celor din jur joacă un rol crucial în viața adolescenților. Părinții și prietenii care sunt capabili să asculte fără a judeca și să ofere susținere necondiționată pot face o diferență semnificativă în sănătatea emoțională a tinerilor.

Dar adesea, adolescenții se simt neînțeleși sau neascultați de către adulți. Într-o lume în care dialogul deschis și sincer este adesea înlocuit de prejudecăți și judecăți rapide, mulți dintre ei se simt izolați în propriile lor lupte.

Este important ca societatea să își îndrepte atenția către nevoile emoționale ale adolescenților și să ofere resurse și suport adecvat. Educația despre sănătatea mentală ar trebui să fie o prioritate în școli, iar accesul la serviciile de consiliere și terapie ar trebui să fie mai ușor și mai accesibil.

Potrivit unui studiu derulat de Organizația „Salvați Copiii” România, aproape un copil din trei s-a confruntat cu tulburări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional în ultimii trei ani, procentul crescând la aproape 72% (7 din 10) în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.

Cele mai frecvente diagnostice au fost reprezentate de anxietate – 28,8% și tulburări emoționale (23%).

Majoritatea covârșitoare a cazurilor de depresie s-au înregistrat în rândul copiilor din grupa de vârstă 11 – 14 ani și al adolescenților (15 – 18 ani), respectiv 32% și 54% din cazuri.

Au fost înregistrate și cazuri severe, în care tulburările de tipul anxietății și depresiei au dus la tentative de suicid: trei la grupa de vârstă 11 – 14 ani și cinci în rândul adolescenților.

Ca urmare, este esențial să recunoaștem că vulnerabilitatea și fragilitatea fac parte din experiența umană, mai ales în perioada tumultoasă a adolescenței.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Homeopatia, controversa mileniului în medicină
18/04/2024 17:50

Homeopatia, una dintre cele mai discutate si, in acelasi timp, controversate ramuri ale medicinei alternative, a inceput să isi facă loc in peisajul terapeutic la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fondată de ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
17/04/2024 13:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 13:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
17/04/2024 12:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Misterul Lacului Scheletelor
16/04/2024 14:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
16/04/2024 13:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Donner Party. O incursiune tragică în istoria colonizării americane
14/04/2024 13:49

În iarna anului 1846, o caravană de pionieri americani s-a angajat intr-o călătorie care avea să devină una dintre cele mai triste si mai tulburătoare povesti din istoria colonizării Americii de Ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei