Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman

1design

Dimensiune font:

| 30-06-2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale și designului pentru a crea soluții care influențează și modelează comportamentul uman. Această abordare inovatoare are rădăcini adânci în studiul comportamentului uman și a evoluat în ultimele decenii pentru a deveni o componentă esențială în diverse domenii, de la marketing și sănătate publică la educație și politică publică

Conceptul de design comportamental își are rădăcinile în psihologia comportamentală și economia comportamentală, două domenii care studiază cum și de ce oamenii se comportă într-un anumit fel. Psihologia comportamentală, dezvoltată în prima jumătate a secolului XX de cercetători precum B.F. Skinner, se concentrează pe relația dintre stimuli și răspunsurile comportamentale, sugerând că comportamentul poate fi modificat prin controlul acestor stimuli.

Economia comportamentală a luat avânt în ultimele decenii ale secolului XX, grație muncii pionierilor precum Daniel Kahneman și Amos Tversky. Aceștia au demonstrat că deciziile umane sunt adesea ilogice și influențate de factori emoționali și cognitivi, contrazicând teoriile economice tradiționale care presupuneau că oamenii sunt agenți raționali. Combinația acestor două domenii a dus la formarea designului comportamental, o disciplină care folosește înțelegerea profundă a comportamentului uman pentru a crea soluții practice și eficiente. Primele aplicații au apărut în marketing și publicitate, unde companiile au început să folosească principii de psihologie și economie comportamentală pentru a influența deciziile de cumpărare ale consumatorilor.

Designul comportamental se bazează pe câteva principii fundamentale care explică modul în care oamenii iau decizii și se comportă. Heuristica reprezintă reguli simplificate pe care oamenii le folosesc pentru a lua decizii rapide. Acestea sunt adesea utile, dar pot duce și la erori sistematice cunoscute sub numele de biasuri cognitive. De exemplu, heuristica disponibilității sugerează că oamenii evaluează probabilitatea unui eveniment pe baza cât de ușor își pot aminti exemple similare. Biasurile cognitive, precum aversiunea la pierdere și biasul de confirmare, influențează puternic comportamentul.

Ce este „nudging”

Termenul „nudging” a fost popularizat de Richard Thaler și Cass Sunstein în cartea lor din 2008, „Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness”. Un nudge este o schimbare subtilă în mediul de decizie care influențează comportamentul fără a restricționa opțiunile. De exemplu, aranjarea fructelor la nivelul ochilor în cantinele școlare poate încuraja copiii să mănânce mai sănătos.

Modul în care o informație este prezentată sau „cadrată” poate influența decisiv percepțiile și comportamentul. De exemplu, oamenii sunt mai predispuși să accepte un tratament medical dacă este prezentat cu o rată de succes de 90%, decât dacă este prezentat cu o rată de eșec de 10%, chiar dacă informația este echivalentă.

Modelul Fogg Behavior Model, dezvoltat de BJ Fogg, sugerează că comportamentul este rezultatul unei interacțiuni între motivație, capacitate și un declanșator. Pentru ca un comportament să aibă loc, oamenii trebuie să aibă atât motivația, cât și capacitatea de a acționa, iar un declanșator trebuie să fie prezent pentru a iniția comportamentul.

Designul comportamental are aplicații extinse în diverse domenii, fiecare beneficiind de abordări personalizate pentru a influența comportamentul uman în direcții pozitive. Una dintre cele mai semnificative aplicații ale designului comportamental este în sănătatea publică. Intervențiile de design comportamental pot încuraja comportamente sănătoase și pot reduce riscurile pentru sănătate. De exemplu, programele de prevenire a fumatului folosesc adesea nudging pentru a reduce consumul de tutun. Campaniile de vaccinare utilizează tehnici de cadrare pentru a crește acceptarea vaccinurilor, evidențiind beneficiile pentru comunitate și siguranța personală.

În educație, designul comportamental poate fi utilizat pentru a îmbunătăți performanțele școlare și pentru a încuraja comportamente de învățare pozitive. De exemplu, simpla reamintire a studenților despre importanța participării la cursuri sau utilizarea tehnicilor de cadrare pentru a prezenta avantajele studiului regulat pot crește semnificativ rata de participare și implicare.

Campanii de succes!

Companiile folosesc designul comportamental pentru a îmbunătăți experiența clienților și pentru a crește vânzările. De exemplu, structura prețurilor, designul site-urilor web și layout-ul magazinelor sunt adesea optimizate folosind principii de design comportamental pentru a încuraja cumpărăturile impulsive și pentru a crește satisfacția clienților.

Un exemplu de succes în aplicarea designului comportamental este programul de economisire de energie din Opower. Opower, o companie de software pentru energie, a folosit principii de design comportamental pentru a încuraja gospodăriile să își reducă consumul de energie. Prin trimiterea de rapoarte personalizate care comparau consumul de energie al gospodăriei cu cel al vecinilor, Opower a reușit să reducă consumul de energie cu până la 2%. Acest exemplu demonstrează puterea comparației sociale și a feedback-ului pozitiv în schimbarea comportamentului.

Un alt exemplu de succes vine din Chicago, unde o inițiativă de design comportamental a reușit să reducă rata abandonului școlar. Elevilor li s-au trimis mesaje text personalizate și au fost oferite mici recompense pentru participarea regulată la cursuri și îndeplinirea sarcinilor. Această intervenție simplă a dus la creșterea ratei de absolvire și la îmbunătățirea performanțelor academice.

Deși designul comportamental oferă numeroase beneficii, există și provocări și considerații etice care trebuie luate în considerare. Una dintre cele mai mari provocări este delimitarea între influențare și manipulare. În timp ce designul comportamental urmărește să influențeze comportamentul în moduri pozitive, există riscul ca tehnicile să fie utilizate pentru a manipula oamenii în moduri care nu sunt în interesul lor. De exemplu, utilizarea nudge-urilor în marketing pentru a încuraja cumpărăturile impulsive poate duce la probleme financiare pentru consumatori.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Sindromul Impostorului. O luptă interioară pentru autenticitate și recunoaștere
14/07/2024 14:45

Într-o lume in care performanta si succesul par să fie măsura valorii noastre, multi dintre noi se confruntă cu o luptă interioară tăcută, cunoscută sub numele de sindromul impostorului. Acest fen ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
13/07/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

 Tainele sincronicității. O călătorie prin coincidențele semnificative ale vieții
10/07/2024 18:56

 Sincronicitatea este un concept fascinant care a captat atentia atat a psihologilor, cat si a filosofilor, oamenilor de stiintă si a celor interesati de spiritualitate. Fenomenul descrie aparitia unor co ...

Unul din zece copii este obez
10/07/2024 15:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Fântânăritul, o afacere cu apă
09/07/2024 11:49

Fantanarii au jucat un rol esential in comunitătile rurale si nu numai. Acesti mestesugari specializati erau responsabili pentru săparea fantanilor manual, folosind unelte simple precum lopata si tarnăcopul. ...

Acoperișurile din stuf, eficiență, tradiție și artă
08/07/2024 15:30

Privite ca un simbol al gospodăriilor sărace de acum 50-100 de ani, acoperisurile din stuf si-au recastigat locul in arhitectură, fiind căutate de persoanele care isi doresc nu doar un aspect rustic al gosp ...

  STEM, educația care pregătește copiii pentru o nouă lume
08/07/2024 12:27

* dezvoltarea competentelor STEM (Stiintă, Tehnologie, Inginerie si Matematică) in scoli a inceput să capete tot mai multă atentie, pe măsură ce se recunoaste importanta acestor domenii pentru viitorul co ...

Lumea virtuală a copilăriei. Atracția magnetică a jocurilor video
07/07/2024 12:21

* atractia copiilor către jocurile video este un fenomen care a crescut exponential in ultimele decenii *această fascinatie nu este doar o trecătoare pasiune pentru tehnologie, ci reflectă schimbări f ...

Grâul alac, o redescoperire a tradiției
06/07/2024 16:09

În ultimii ani, graul alac a revenit in atentia cultivatorilor si consumatorilor de cereale datorită beneficiilor sale nutritionale si istoricului său fascinant. Alacul, cunoscut si sub denumirea de &bd ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
06/07/2024 12:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei