Cosașii, un basm al timpului și tradiției

cosasi

Dimensiune font:

| 26-06-2024 16:06

E greu de crezut că într-o lume din ce în ce mai dominată de tehnologie și urbanizare există încă oaze de tradiție unde meșteșugurile străvechi sunt păstrate cu sfințenie. Una dintre aceste tradiții este arta cositului, o practică veche care, deși pare simplă la prima vedere, ascunde o bogată istorie culturală și o semnificație profundă pentru comunitățile rurale.

Cositul este o activitate agricolă care își are rădăcinile adânc înfipte în istoria omenirii. Primele instrumente de cosit, asemănătoare secerilor, au apărut acum aproximativ 5.000 de ani în civilizațiile din Orientul Apropiat. Cu toate acestea, forma și utilizarea coasei pe care o cunoaștem astăzi s-au dezvoltat în Europa medievală. În această perioadă, cositul a devenit o metodă esențială pentru recoltarea fânului, necesar pentru hrana animalelor pe timpul iernii.

Coasa medievală era un instrument simplu, dar extrem de eficient, compusă dintr-o lamă curbată, montată pe un mâner lung de lemn. În mâinile unui meșteșugar priceput, această unealtă putea tăia rapid și eficient iarba, lăsând în urma sa un covor uniform de fân.

Cositul în tradiția românească

Pe plaiurile mioritice, cositul a fost dintotdeauna o parte integrantă a vieții rurale. Din Munții Apuseni până în Delta Dunării, coasa a fost un simbol al muncii câmpului și al sustenabilității. În multe sate, cositul era un eveniment comunitar, în care bărbații din sat se adunau pentru a-și ajuta vecinii și a transforma această muncă grea într-o ocazie socială.

Cositul nu era doar o modalitate de a obține fân; era și o activitate economică crucială. Fânul reprezenta hrana de bază pentru vite, oi și alte animale domestice pe timpul iernii, asigurând astfel supraviețuirea acestora și, implicit, a familiilor care depindeau de ele. În plus, cositul avea un rol important în menținerea sănătății pajiștilor și a biodiversității locale. Prin tăierea regulată a ierbii, se prevenea dezvoltarea excesivă a vegetației și se încuraja creșterea unei varietăți de plante, benefice pentru sol și ecosistem.

Dincolo de aspectul economic, cositul era și un ritual de inițiere pentru tinerii băieți. Învățarea acestui meșteșug era un semn că băiatul a devenit bărbat și era capabil să contribuie la bunăstarea familiei și a comunității.

Tehnici și meșteșuguri tradiționale

Cositul, deși pare simplu, necesită o tehnică rafinată și multă experiență. Mișcările cositorului trebuie să fie fluide și precise, pentru a tăia iarba la înălțimea potrivită și a reduce efortul fizic. Poziția corpului, unghiul coasei și ritmul mișcărilor sunt toate aspecte esențiale care trebuie învățate și perfecționate.

Un alt element crucial în meșteșugul cositului este întreținerea coasei. Ascuțirea regulată a lamei, folosind o piatră specială, și ajustarea mânerului sunt necesare pentru a asigura eficiența și durabilitatea uneltei. În unele zone, există chiar și meșteșugari specializați în fabricarea și întreținerea coaselor, care își transmit cunoștințele din generație în generație.

Coasa în vremuri moderne

În era modernă, cositul manual a fost în mare parte înlocuit de mașini agricole care pot acoperi suprafețe mari într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, există încă multe comunități unde cositul manual este practicat, fie din necesitate, fie din dorința de a păstra tradițiile. De asemenea, cositul manual este apreciat pentru beneficiile sale ecologice, deoarece nu poluează și nu dăunează solului și insectelor benefice, așa cum o fac unele mașini moderne.

În plus, există un interes crescut pentru cositul tradițional în rândul celor care doresc să ducă un stil de viață sustenabil și să se reconecteze cu natura. În acest context, au apărut și diverse festivaluri și competiții de cosit, unde participanții își pot demonstra abilitățile și pot împărtăși experiențe.

Cosesc de când eram copil. Am învățat de la tata, care la rândul lui a învățat de la bunicul meu. E o muncă grea, dar este și o mândrie. Simți pământul sub picioare, auzi sunetul coasei care taie iarba. E o legătură cu natura pe care nu o poți obține din nimic altceva”, a spus Ion Grama, un cosaș din comuna Borca, județul Neamț. La 60 de ani, el coseste pajiștile sale cu aceeași dedicație și pricepere ca în tinerețe. Pentru Ion, cositul nu este doar o metodă de a obține fân. Este o formă de artă și o modalitate de a-și menține legătura cu strămoșii săi. Participă periodic la festivaluri de cosit, unde se întâlnește cu alți meșteri și împărtășește din cunoștințe.

Viitorul meșteșugului

Pe măsură ce societatea se îndepărtează tot mai mult de tradițiile rurale, este important să ne întrebăm cum putem păstra meșteșuguri precum cositul. Educația și promovarea acestui meșteșug în rândul tinerilor sunt esențiale. Organizarea de ateliere, tabere de vară și evenimente comunitare dedicate cositului pot juca un rol crucial în menținerea vie a acestei tradiții. De asemenea, recunoașterea importanței ecologice a cositului manual poate contribui la revitalizarea acestei practici. În contextul schimbărilor climatice și al degradării solului, metodele tradiționale și sustenabile de gestionare a terenurilor agricole devin din ce în ce mai relevante”, a spus sociologul Andrei Nechifor.

Cositul este mai mult decât o simplă activitate agricolă; este un simbol al legăturii dintre om și natură, al solidarității comunitare și al respectului pentru tradiție. Prin păstrarea și promovarea acestui meșteșug, nu doar că onorăm trecutul, dar construim și un viitor în care valorile autentice și sustenabilitatea sunt prețuite.

Maura ANGHEL

Cositul rămâne o constantă, un ritual ancestral care ne amintește de simplitatea și frumusețea vieții rurale. În vechime, dincolo de aspectul economic, cositul era și un ritual de inițiere pentru tineri. Învățarea acestui meșteșug era un semn că băiatul a devenit bărbat și era capabil să contribuie la bunăstarea familiei și a comunității.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
13/07/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

 Tainele sincronicității. O călătorie prin coincidențele semnificative ale vieții
10/07/2024 18:56

 Sincronicitatea este un concept fascinant care a captat atentia atat a psihologilor, cat si a filosofilor, oamenilor de stiintă si a celor interesati de spiritualitate. Fenomenul descrie aparitia unor co ...

Unul din zece copii este obez
10/07/2024 15:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Fântânăritul, o afacere cu apă
09/07/2024 11:49

Fantanarii au jucat un rol esential in comunitătile rurale si nu numai. Acesti mestesugari specializati erau responsabili pentru săparea fantanilor manual, folosind unelte simple precum lopata si tarnăcopul. ...

Acoperișurile din stuf, eficiență, tradiție și artă
08/07/2024 15:30

Privite ca un simbol al gospodăriilor sărace de acum 50-100 de ani, acoperisurile din stuf si-au recastigat locul in arhitectură, fiind căutate de persoanele care isi doresc nu doar un aspect rustic al gosp ...

  STEM, educația care pregătește copiii pentru o nouă lume
08/07/2024 12:27

* dezvoltarea competentelor STEM (Stiintă, Tehnologie, Inginerie si Matematică) in scoli a inceput să capete tot mai multă atentie, pe măsură ce se recunoaste importanta acestor domenii pentru viitorul co ...

Lumea virtuală a copilăriei. Atracția magnetică a jocurilor video
07/07/2024 12:21

* atractia copiilor către jocurile video este un fenomen care a crescut exponential in ultimele decenii *această fascinatie nu este doar o trecătoare pasiune pentru tehnologie, ci reflectă schimbări f ...

Grâul alac, o redescoperire a tradiției
06/07/2024 16:09

În ultimii ani, graul alac a revenit in atentia cultivatorilor si consumatorilor de cereale datorită beneficiilor sale nutritionale si istoricului său fascinant. Alacul, cunoscut si sub denumirea de &bd ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
06/07/2024 12:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

 Redescoperirea meseriei. Moștenirea uitată a școlilor profesionale
06/07/2024 11:24

În perioada de după al Doilea Război Mondial, Romania se confrunta cu o nevoie urgentă de reconstructie si modernizare. Sistemul educational a fost restructurat pentru a răspunde acestor nevoi, iar sc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei