Arta de a trăi cu tine însuți și cu lumea din jur

arta

Dimensiune font:

| 09-06-2024 08:41

În tumultul vieții moderne, unde zgomotul constant și presiunile exterioare ne pot acapara complet, găsirea unei armonii interioare devine esențială. Trăirea în pace cu tine însuți este o artă complexă, care presupune împletirea fină a momentelor de solitudine cu cele de interacțiune socială, reflecție personală și conexiune umană. Fără această împletire, viața noastră ar fi incompletă și dezechilibrată.

Solitudinea, un refugiu pentru autodescoperire

În cultura noastră modernă, solitudinea este adesea percepută ca un sinonim al singurătății. Totuși, există o diferență esențială între cele două. Solitudinea este o stare de auto-suficiență și liniște interioară, în timp ce singurătatea este o stare de lipsă și dorință neîmplinită. Solitudinea, în forma sa pură, este un sanctuar personal unde putem să ne cufundăm în gândurile și sentimentele noastre fără a fi distrași de lumea exterioară.

Aceste momente de liniște sunt esențiale pentru claritatea mentală. De multe ori, rutina zilnică ne copleșește și ne îndepărtează de adevăratele noastre priorități și dorințe. Solitudinea ne oferă spațiul necesar pentru a ne reevalua obiectivele și a ne reconecta cu esența noastră interioară. Este un timp prețios în care putem să ne reorganizăm gândurile, să reflectăm asupra deciziilor noastre și să ne găsim direcția în viață”, a spus psihoterapeutul Letiția Popa.

Pe lângă claritatea mentală, solitudinea este și o sursă inepuizabilă de creativitate. Marii artiști, scriitori și inventatori au găsit inspirație în momentele lor de solitudine, departe de agitația lumii. În liniște, mintea noastră poate să exploreze noi idei și concepte, să se aventureze pe tărâmuri necunoscute ale imaginației și să creeze ceva cu adevărat original. Fără distragerile constante ale vieții cotidiene, putem să ne lăsăm mintea să rătăcească liberă și să descoperim noi perspective și soluții inovatoare.

Solitudinea ne permite, de asemenea, să ne cunoaștem mai bine. În absența influențelor externe, putem să ne ascultăm propriile gânduri și emoții, să înțelegem ce ne motivează și ce ne provoacă suferință. Este un proces de introspecție profundă care ne ajută să ne acceptăm pe noi înșine așa cum suntem. Acest proces de autoconștientizare este esențial pentru dezvoltarea personală și pentru a trăi o viață autentică și împlinită”, a continuat expertul.

În momentele de solitudine, ne putem confrunta cu rănile noastre emoționale și le putem vindeca. Fără distragerea atenției de la problemele noastre, suntem forțați să le abordăm și să lucrăm la vindecarea lor. Acest proces poate fi dureros, dar este necesar pentru a ne elibera de bagajele emoționale care ne împiedică să trăim pe deplin și fericiți.

Viața în familie. Legăturile umane și sănătatea emoțională

Deși solitudinea este esențială pentru autodescoperire, relațiile umane joacă un rol crucial în bunăstarea noastră emoțională. Familia și prietenii apropiați sunt surse inestimabile de suport, dragoste și înțelegere. Aceste legături ne oferă un sentiment de apartenență și stabilitate, esențiale pentru o viață echilibrată.

Relațiile umane ne oferă sprijin emoțional în momentele dificile. Fie că trecem printr-o pierdere, o dezamăgire sau o criză personală, cei dragi ne oferă confort și susținere. Această rețea de suport ne ajută să ne revenim mai repede și să ne menținem sănătatea mentală. În astfel de momente, prezența unui prieten de încredere sau a unui membru al familiei poate face o diferență enormă în modul în care facem față dificultăților vieții.

Interacțiunile sociale ne ajută să ne dezvoltăm abilități esențiale, cum ar fi comunicarea, empatia și înțelegerea reciprocă. Relațiile cu ceilalți ne provoacă să creștem și să ne îmbunătățim, să învățăm să negociem și să colaborăm. În același timp, ele ne oferă oportunitatea de a ne reflecta propria identitate în ochii celorlalți și de a învăța din perspectivele și experiențele lor.

O familie unită oferă un sentiment de securitate și stabilitate. Această bază solidă ne permite să explorăm lumea cu încredere, știind că avem un refugiu sigur la care să ne întoarcem. Stabilitatea oferită de o rețea de suport puternică ne permite să ne asumăm riscuri și să urmăm visurile noastre, știind că, indiferent de ce se întâmplă, vom avea întotdeauna un loc unde suntem iubiți și acceptați”, a completat Letiția Popa.

Relațiile cu cei dragi contribuie semnificativ la fericirea noastră generală. Zâmbetele, râsetele și momentele de bucurie împărtășite cu familia și prietenii adaugă valoare vieții noastre și ne fac să ne simțim împliniți. Aceste momente de conexiune umană sunt cele care dau sens vieții și ne fac să ne simțim parte din ceva mai mare decât noi înșine.

Echilibrul între solitudine și conexiunile umane

Pentru a trăi în armonie cu tine însuți, este esențial să găsești un echilibru între timpul petrecut în solitudine și timpul petrecut cu cei dragi. Prea mult timp petrecut singur poate duce la izolare și depresie, în timp ce prea mult timp petrecut în compania altora poate duce la epuizare și pierderea identității personale.

Planificarea timpului astfel încât să includă momente de solitudine și de socializare este crucială. Este important să aloci timp zilnic sau săptămânal pentru activități care îți permit să te reconectezi cu tine însuți, cum ar fi meditația, cititul sau plimbările în natură. Aceste momente de solitudine îți oferă ocazia de a-ți reîncărca bateriile și de a-ți clarifica gândurile.

În același timp, este important să stabilești limite clare cu ceilalți pentru a-ți proteja spațiul personal. Învață să spui nu atunci când simți că ai nevoie de timp pentru tine și explică-le celor din jur importanța acestor momente de solitudine. Este esențial să îți asumi responsabilitatea pentru propria bunăstare și să te asiguri că îți acorzi timpul necesar pentru a-ți îngriji sănătatea mentală și emoțională.

Îmbinarea activităților solitare cu cele sociale poate fi o modalitate eficientă de a găsi echilibrul. De exemplu, poți practica un hobby solitar, cum ar fi pictura sau scrisul, și apoi să împărtășești rezultatele cu prietenii sau familia. Aceasta îți permite să te bucuri de beneficiile ambelor lumi și să îți menții echilibrul interior.

Armonizarea emoțiilor

Pentru a trăi în pace cu tine însuți, este important să îți armonizezi emoțiile. Aceasta implică o înțelegere profundă a propriilor sentimente, acceptarea lor și gestionarea lor într-un mod sănătos. Armonizarea emoțiilor nu înseamnă suprimarea lor, ci mai degrabă acceptarea și gestionarea lor într-un mod constructiv.

Practicile de meditație și mindfulness te ajută să îți calmezi mintea și să îți centrezi gândurile. Aceste tehnici îți permit să fii prezent în momentul actual și să îți observi emoțiile fără a le judeca. Meditația și mindfulness-ul sunt instrumente puternice pentru a dezvolta o conștiință mai profundă a stării tale emoționale și pentru a învăța să răspunzi la provocările vieții cu calm și claritate.

Scrierea gândurilor și emoțiilor într-un jurnal poate fi o formă eficientă de auto-terapie. Aceasta te ajută să îți clarifici sentimentele și să le gestionezi într-un mod sănătos. Jurnalizarea îți oferă o oportunitate de a reflecta asupra experiențelor tale, de a-ți exprima gândurile și emoțiile într-un mod sigur și privat, și de a găsi soluții pentru problemele tale.

Activitatea fizică regulată contribuie la eliberarea endorfinelor, care îmbunătățesc starea de spirit și reduc anxietatea. Exercițiile fizice sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a-ți elibera energia negativă și de a te reconecta cu corpul tău. O plimbare în natură, o sesiune de yoga sau orice altă formă de exercițiu fizic poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra stării tale emoționale.

Această călătorie nu este una solitară. Chiar și în momentele de solitudine, ne conectăm cu ceilalți prin experiențele noastre comune de căutare și creștere. Prin împărtășirea poveștilor noastre și prin ascultarea celorlalți, ne îmbogățim înțelegerea și ne consolidăm legăturile umane. Aceasta este frumusețea traiului cu tine însuți: este o artă care îmbină introspecția cu conexiunea, solitudinea cu comunitatea, și ne permite să trăim o viață plină de armonie și semnificație.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:46

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
13/06/2024 10:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi
13/06/2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificatie profundă si un simbol al unitătii si al bucuriei, este recunoscut si practicat in multe părti ale lumii. Originile sale se pierd in negura timpului, iar evolutia sa c ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
12/06/2024 09:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Tabieturi cu dulceață de trandafiri și Netflix
12/06/2024 09:10

Într-o casă veche, pe o stradă linistită din Buhusi, un orăsel in care timpul pare să se fi oprit, camerele păstrează incă ecoul zilelor de altădată, iar fiecare obiect pierdut in timp isi spune ...

  Revoluția telemuncii. Cum s-a transformat viața în noua eră digitală
12/06/2024 08:58

Telemunca, un concept care a luat amploare in ultimii ani, a devenit o componentă esentială a vietii noastre cotidiene. Într-un timp scurt, multi angajati s-au văzut nevoiti să se adapteze la lucrul d ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
11/06/2024 14:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
10/06/2024 10:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Povestea sopranei căreia Giacomo Puccini i-a încredințat primul rol al Floriei Tosca
10/06/2024 08:49

10 iunie 1860, ziua in care Universul a dăruit una dintre cele mai frumoase voci ale scenei lirice, cea a Haricleei Darclee. A fost al treilea copil al mosierului grec Ion Haricli si al Mariei Aslan, nepoata ...

Autismul tehnologic, o realitate a vremurilor moderne
09/06/2024 13:50

Autismul tehnologic se referă la fenomenul prin care indivizii devin din ce in ce mai izolati si mai distanti emotional din cauza utilizării excesive a tehnologiei. Termenul evocă imaginea clasică a autismu ...

Pi, o constantă universală
09/06/2024 12:48

Numărul pi, reprezentat adesea prin simbolul π, este una dintre cele mai fascinante si fundamentale constante matematice. Definind raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul său, pi este un numă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei