Primarii ieșeni încep să se teamă de instabilitatea guvernamentală

1primari1

Dimensiune font:

| 18-08-2022 08:15

Coaliția guvernamentală dintre Partidul Național Liberal și Partidul Social-Democrat a ridicat, de la bun început, multe semne de întrebare, fiind, cel puțin din punct de vedere ideologic, o alianță extrem de dificilă.

Astăzi, conducerea Consiliului Județean Iași se bucură de o bună colaborare cu Guvernul, dar îi acuză pe cei de la PSD Iași că împiedică demersul dezvoltării județului. Iar unii edili sunt nemulțumiți de modul în care Guvernul se implică pentru dezvoltarea comunităților locale, acuzând mari întarzieri ale implementării proiectelor.

„Coaliția de guvernare la nivelul județului, dintre PNL și PMP, funcționează foarte bine, astfel încât avem majoritate pentru a implementa proiectele cu adevărat importante pentru Iași. Dacă este să vorbim despre dorința de a dezvolta județul nostru, aici ați putea observa că, indiferent dacă discutăm despre Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, despre Aeroportul Iași sau de modernizarea drumurilor județene, veți vedea câte piedici și obstacole pun cei de la PSD Iași, a declarat Costel Alexe, președinte CJ Iași.

„Nu există răspunsuri concrete. În afară de șase proiecte de gard despre care s-a spus că vor fi finațate, nu avem nimic, niciun act concret care să ne spună când, cum sau dacă vor fi finanțate programele respective” - Cătălin Martinuș (PNL), primarul comunei Dobrovăț.

Primarii din județul Iași declară că, în contextul actual, coaliția aflată la guvernare, la nivel local, este „cea mai bună variantă”. „Din punctul meu de vedere, e mult mai bine decât o alianță PNL-USR. Sau, orice conjunctură cu USR! Nu știu, sincer, îi văd nocivi, nepricepuți, fără experiență. Acum... că e dreapta, că e stânga... Vă dați seama, mie mi-ar conveni pe stânga, dar... Suntem într-o perioada grea, vedeți inflație și câte și mai câte... Cred că e ok. Pentru moment, cel puțin!”, a declarat Anton Anti (PSD), primar comuna Butea.

„La momentul actual este singura alianță care poate duce Romaânia, atât cât o poate duce, mai la stânga sau mai la dreapta”, a declarat Dumitru Prigoreanu (PNL), primarul comunei Deleni.

„Blocaje și remanieri în fiecare zi și probleme, iar Guvernul... unu, doi, trei, cinci, zece premieri într-un mandat de patru ani... nu este în regulă. Instabilitatea politică în teritoriu ne afecteaza foarte mult. Drept dovadă, abia după doi ani au început să deblocheze liniile de finanțare”, a afirmat Alina Apostol (PNL), primar al comunei Ciortesti.

Unii edili sunt nemulțumiți de modul în care Guvernul se implică pentru dezvoltarea comunităților locale, acuzând mari întarzieri ale implementării proiectelor. „Ce avem acum pe masă, concret? Pe lângă un program Anghel Saligny, în care s-a publicat o listă, nimic! Contractele de finanțare nu sunt semnate. Apoi, pe Programul Național de Reziliență, nu știm nici noi de ce stăm cu proiecte și nu avem răspunsuri. Nu avem. Nu există răspunsuri concrete, în afară de șase proiecte de gard despre care s-a spus că vor fi finațate. În rest, nu avem nimic, niciun act concret care să ne spună când, cum sau dacă vor fi finanțate programele respective”, a afirmat Cătălin Martinuș (PNL), primarul comunei Dobrovăț.

 „Este un protocol semnat, trebuie să privim cu maturitate. PSD a intrat la guvernare știind că era și este o perioadă foarte grea pentru România. Cu siguranța Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social-Democrat, își va asuma răspunderea. În luna mai va fi desemnat premier” - Maricel Popa, senator PSD de Iași.

 În ceea ce privește rotativa guvernamentală, care prevede preluarea guvernării de către Marcel Ciolacu, primarii speră că aceasta nu va genera instabilitate politică. „Pleacă ai noștri, vin ai noștri... De prin 90 și până acum tot se schimbă, dar nu se schimbă nimic la nivel național. Schimbă numai guvernele. Noi mergem tot în direcții greșite, a afirmat Dan Niță (PNL), primar al comunei Miroslava.

„În politică, totul este neprevăzut. Este imprevizibil, aș putea spune. Să dea Dumnezeu să se respecte protocoalele, dar sunt negocieri la mijloc, sunt de toate cele. Din punctul meu de vedere și două luni ar fi mult  să spunem că suntem siguri că așa se va întampla”, precizează Anton Anti, primarul din comuna Butea.

„În momentul în care faci o înțelegere la început de drum, sau când stabilești o acțiune pe patru ani, este bine să păstrezi lucrurile pe care le-ai stabilit. Daca a fost o înțelegere făcută la momentul în care s-a făcut această alianță pentru guvernare, eu sunt pentru a fi păstrată acea înțelegere”, a declarat Dumitru Prigoreanu, primar Deleni.

Reprezentanții PSD Iași dau asigurări că protocolul privind rotativa guvernamentală va fi respectat și că Marcel Ciolacu va prelua postul de prim-ministru. „Este un protocol semnat, trebuie să privim cu maturitate. PSD a intrat la guvernare știind că era și este o perioadă foarte grea pentru România. Cu siguranța Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social-Democrat, își va asuma răspunderea. În luna mai va fi desemnat premier”, a afirmat Maricel Popa, senator PSD de Iași.

Cultura coalițiilor politice nu există în România. Istoria ne arată faptul că alianțele social-liberale nu au rezistat prea mult. Uniunea Social Liberală, reprezentată de cuplul politic Antonescu-Ponta, nu a rezistat decât doi ani. Prin urmare, perspectivele par a fi din ce în ce mai pesimiste.

Clara ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:06

Bancul Zilei

06:21

VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in datele de 12.10.2022 si 26.10.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei celor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Adrian, înfrânt la CEDO în dosarul Zambaccian
29/09/2022 15:45

Fostul premier Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul intentat Romaniei in cazul condamnării sale la 4 ani de inchisoare, alături de Dana Năstase, in dosarul Zambaccian, in care a fost acuzat că a pri ...

Primarii, viceprimari, președinți de consilii județene se umplu de bani!
28/09/2022 08:39

  Cu 168 de voturi pentru, 79 impotrivă si 4 de abtineri proiectul de lege a fost adoptat de deputati. Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz. Proie ...

USR solicită demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei
27/09/2022 09:30

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, solicită demisia lui Sorin Cimpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei, după ce in presă a apărut o informaţie potrivit căreia acesta ar fi plagiat un curs unive ...

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a adoptat proiectul privind organizarea judiciară
27/09/2022 09:15

  Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat, ieri luni, proiectul privind organizarea judiciară, inregistrandu-se 12 voturi „pentru” şi şase „impotrivă&rdquo ...

  Localitățile pe care Guvernul le-a șters de pe harta electorală a României
27/09/2022 08:58

În zeci de localităti din Romania, oamenii nu-si pot alege primarii pentru că Guvernul nu dă drumul procedurii, desi posturile sunt vacante si de doi ani. Desi prevederile legale sunt destul de clare, ...

Elena Udrea rămâne în pușcărie. Degeaba s-a dus cu tocuri la instanță!
26/09/2022 17:45

Elena Udrea s-a prezentat, luni, 26 septembrie, la sediul ÎCCJ din Bucuresti, fiind imbrăcată la costum si purtand tocuri, unde a cerut personal eliberarea in faţa judecătorilor de caz. Totusi, aceas ...

PSD se opune majorării salariilor parlamentarilor
23/09/2022 09:30

PSD va propune in cadrul coaliţiei de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat, referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor, să nu se aplice parlamentarilor şi altor categorii de ...

BREAKING Guvernul deschide calea pentru reforma teritorială și unificarea localităților. Primul pas: consorțiile administrative, cerute prin PNRR
21/09/2022 20:37

Guvernul Ciucă a adoptat in sedinta de guvern de miercuri un proiect de lege care face primul pas spre reforma teritorială. E vorba despre infiintarea consortiilor administrative – asocierea voluntară ...

CCR a admis sesizarea USR: Creşterea salariilor demnitarilor declarată neconstituţională - Update
21/09/2022 14:38

Curtea Constituţională a discutat, miercuri, sesizările USR in legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public.   Update Curtea Constituţională a admis, miercur ...

 Maricel Popa: „Mihai Chirica nu va reveni niciodată în PSD”
20/09/2022 00:44

Şeful social-democraţilor ieşeni, senatorul Maricel Popa, nu-l vrea sub nicio formă pe edilul Mihai Chirica din nou in partid. Mai mult, Popa spune că Mihai Chirica nu va reveni „niciodată” in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei