PIB-ul românului. Bogat în statistică, sărac în realitate. Economist: „Lucrurile se împut“

10_11zon

Dimensiune font:

| 02-12-2023 00:30

România a depășit Ungaria, la limită, arată cifrele Eurostat, într-un clasament al PIB pe cap de locuitor calculat în raport cu media UE, însă economiștii atrag atenția că ne îmbătăm cu apă rece. În realitate suntem mai săraci decât ungurii și portughezii, iar pentru economia României urmează vremuri grele.

În primăvara acestui an, cifrele preliminare date publicității de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arătau că Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în Ungaria și România, calculat la paritatea puterii de cumpărare cu media UE, erau sensibil egale.

Câteva luni mai târziu, la mijlocul săptămânii trecute, Eurostat a revenit cu noile date care arată că România a ajuns la 76,7% din media UE, devansându-și vecina din Vest care a rămas la 76,6%. Deși este o diferență insesizabilă, le-a dat apă la moară politicienilor. Premierul Marcel Ciolacu se laudă că poate cumpăra aproape orice vrea cu 100 de lei, în timp ce colegii de coaliție dau asigurări că economia merge excelent.

Politicieni selectivi. Cifrele rușinii, trecute sub tăcere

Nimeni nu suflă însă nicio vorbă despre alte cifre, unele date publicității tot de Eurostat, dar care nu îi avantajează sub nicio formă. Spre exemplu, nimeni, niciun membru al guvernului, nu s-a grăbit să comenteze cifrele publicate de Eurostat încă din vară, care arată negru pe alb că românii sunt cei mai săraci europeni și că mai mult de o treime din populația României – 34,4% – se află la risc de sărăcie și excluziune socială.

La fel, nimeni nu s-a grăbit să comenteze informațiile Eurostat care arată că România este printre țările a căror producție industrială a scăzut cel mai mult în ultima perioadă (-5,7%).

Fără răspuns au rămas și statisticile date publicității zilele trecute de BNR, care arată că investițiile străine în România au scăzut cu peste 30%, iar datoria externă a administrației publice a crescut cu 23% în primele opt luni ale anului.

„Adevărul“ a discutat cu profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan, în încercarea de a afla care este România cea reală: cea a politicienilor, care ne dau asigurări că trăim într-o țară înfloritoare, prosperă, cu o economie care duduie, sau cea pe care o vedem zi de zi când băgăm mâna adânc, în buzunarele tot mai goale, atunci când ne facem cumpărăturile sau când plătim dările la stat.

Mai bogați în statistică, mai săraci în realitate

În opinia lui Bogdan Glăvan, situația este complet diferită de cea prezentată de autoritățile române. El arată că nici datele prezentate de Eurostat, care arată că România ar fi întrecut la virgulă Ungaria, nu reflectă realitatea și că, de fapt, românii sunt mai săraci decât vecinii din Vest sau decât portughezii. Și pentru a fi mai ușor de înțeles, a explicat asta într-un limbaj pe înțelesul oricui, chiar și a celor care nu sunt deloc familiarizați cu noțiunile economiei.

„Faptul că ajungem să avem un PIB pe locuitor similar cu cel din Portugalia sau din alte țări este un indicator al veniturilor noastre din prezent. Deci ca un individ care ajunge acum să aibă un salariu egal cu salariul vecinului lui. Care până acum a fost mare. Și acum ajunge și el să câștige la fel de mult ca vecinul lui. Dar da, vecinul lui a câștigat acest salariu mulți ani sau decenii. Prin urmare, vecinul lui are o casă mai mare, vaci și oi mai multe și cornute și mai mult lapte și brânză. Așa că, orice ar spune, în comparație cu vecinul lui, el tot sărac este! Deci PIB-ul pe locuitor nu exprimă bogăția unei țări sau a locuitorilor săi. PIB-ul exprimă strict nivelul veniturilor de la momentul respectiv. E foarte bine că am ajuns aici, dar mai e mult până departe ca să zic așa“, a punctat profesorul.

În continuare, Bogdan Glăvan a explicat de ce anume depinde bunăstarea și de ce oricât de bine ar putea să arate anumite cifre, ele nu spun toată povestea. Și a lămurit și de ce, deși am depășit la un capitol Ungaria, așa cum arată cifrele Eurostat, suntem mult mai săraci, așa cum arată alte cifre Eurostat și care s-ar contrazice teoretic.

De ce anume depinde bunăstarea

„Bunăstarea noastră, bunăstarea oricărei țări, depinde în cea mai mare măsură de capitalul acumulat în timp. Adică de cât o să acumulăm. Ori noi degeaba om fi ajuns să câștigăm acum teoretic cât portughezii sau ungurii, poate chiar o idee mai bine, dacă la noi capitalul acumulat este mult mai mic. Nu avem autostrăzile și spitalele din Portugalia. Nu avem alte lucruri pe care le au ei și în consecință nu avem cum să avem același nivel de trai pe care îl au ei, chiar dacă am vrea să demonstrăm contrariul“, a adăugat profesorul.

Glăvan a comentat și cifrele date publicității de același birou al Uniunii Europene, care arată declinul accentuat al industriei din România. Iar veștile nu sunt deloc bune, cu atât mai mult cu cât economiile țărilor europene traversează o perioadă grea, iar lipsa comenzilor afectează, la fel ca prețurile mari ale energiei, companiile românești.

Însă, atrage atenția Bogdan Glăvan, scăderea industriei nu reprezintă neapărat o noutate, deși cifrele de acum sunt cu adevărat îngrijorătoare.

„Scăderile s-au văzut deja. Nu au cum să se vadă mai mult la anul din cauza asta. Șocul energetic asupra industriei, după părerea mea, s-a văzut deja, iar scăderea producției industriale de care vorbește și Institutul Național de Statistică vine în mare măsură tocmai din scăderea producției de energie. Practic, nu am mai avut cui vinde energia. Și situația e complicată. Avem scăderea comezilor în industria manufacturieră care, sigur, vine și pe fondul creșterii costurilor cu energia și pe fondul scăderii comezilor din Occident. Pentru că noi suntem conectați, adică aici producem subansamble, piese pentru corporații vesteuropene, iar dacă la ei merg prost comezile, implicit vor merge prost și la noi“, a explicat Glăvan.

Viitorul nu sună bine

Vestea proastă este că este puțin probabil ca situația să se remedieze în viitor. Economia României va continua să se confrunte cu o serie de provocări, la care se va adauga povara noilor măsurilor fiscale adoptate de Guvernul României. În acest context, industria va continua cel mai probabil să se contracte și doar o evoluție pozitivă a economiilor vesteuropene, care nu este evidentă, ar putea să ajute România.

„Colac peste pupăză - sau vârful acestei colive - mai este și trendul istoric de scădere a producției industriale, că trebuie să spunem că era și un trend oarecum istoric, nu scade de ieri producția industrială. Dar, sigur, nu scade la acest ritm. Deci, nu văd așa, să zic, perspective bune pentru industrie și pentru economie în anul viitor, pentru că lucrurile se împut, ca să zic așa, adică de acum vom vedea dacă și cum va fi pusă aplicare povara creșterii taxelor“, anticipează profesorul Bogdan Glăvan.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Ciucă dă din casă: Cu cine a mai negociat PNL
29/02/2024 00:22

Presedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că Statutul PNL prevede că presedintele partidului trebuie să-si asume candidatura la Presedintie, dar că asteaptă să vadă ce se intamplă la alegerile locale ...

Cornel Nistorescu: Schimbăm Europa și țara cu niște de-ai noștri
29/02/2024 00:20

Au inceput să circule primele liste de comasati la europarlamentare. Vom incerca să facem minuni cu aceiasi figuranti. Ne vom zbate cu citiva versati intr-ale umbrei in politica europeană ca să zicem c ...

Cornel Nistorescu: Un bilețel pentru ministrul Justiției, Alina Gorghiu
29/02/2024 00:19

Prea iubită si indrăgită Doamnă! Aveti grijă că pe la Ministerul Justitiei se produc derapaje din ce in ce mai ciudate. Colegul dumneavoastră de partid, sforarul Iulian Dumitrescu de la Consiliul Judete ...

Ambasadorul SUA: „Ajutăm Republica Moldova să facă față”
29/02/2024 00:15

Democraţia, prosperitatea şi securitatea răman la baza parteneriatului dintre SUA şi Republica Moldova, a declarat miercuri Statelor Unite la Chişinău, Kent Logsdon, care a subliniat că Washingtonul ajut ...

Păzea! Răspunsul Rusiei pentru Tiraspol
29/02/2024 00:13

Rusia a declarat miercuri că o „prioritate” a sa este „protejarea” populaţiei din Transnistria, un teritoriu separatist prorus din estul Republicii Moldova, care a cerut anterior ajutorul Moscovei in ...

Cornel Nistorescu:Ceata lui Bulă, cu pistolul după taxe
29/02/2024 00:10

M-am ingrozit nu cind Marcel Bolos a anuntat dotarea inspectorilor fiscali cu pistoale, ci cu o zi inainte, cind, nevoit să clarific aplicarea unei taxe, mi-am băgat nasul in OUG nr.115 din 14 decembrie 2023, ...

Transnistria, congres extraordinar pentru anexarea la Rusia. Chirieac: Am avea brusc un război între trei națiuni
28/02/2024 13:54

Deputatii separatisti pro-rusi din Transnistria s-au reunit astăzi in cadrul unui congres extraordinar, iar anexarea la Rusia se află pe ordinea de zi. Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat la Antena 3 ...

Geoană, diplomat cu Ciolacu: Joc la altă ligă. Nu tratezi un fost coleg așa / Ce spune de mutarea prezidențialelor în septembrie
28/02/2024 08:30

Mircea Geoană a comentat, marti, pentru prima oară vestea unei potentiale mutări a alegerilor prezidentiale. „Ceea ce este, intr-un fel, oarecum ironic si neasteptat, este că in anul electoral preziden ...

Serviciile secrete ucrainene profețesc eliminarea lui Zelenski din joc: 'Se pune la cale un Maidan III'
28/02/2024 07:58

Comitetul de Informatii de pe langă presedintele ucrainean Volodimir Zelenski se asteaptă ca, in primăvară, să se incerce inlăturarea de la putere a sefului statului, a cărui legitimitate va fi pusă sub ...

Efectele noului calendar electoral. Iohannis devine jucător printr-o mutare strategică
28/02/2024 07:47

Coalitia a stabilit noua dată a alegerilor prezidentiale pe 15 si 29 septembrie. Subiectul a făcut multă forfotă, dar această miscare l-a făcut pe Klaus Iohannis să abandoneze pozitia pasivă initială, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei