Ion Cristoiu:Grație lui Cristian Popescu Piedone, partidul lui Dan Voiculescu are, în fine, șansa de a fi un partid care să conteze prin el însuși

9

Dimensiune font:

| 07-05-2024 14:10

1. După surprinzătoarea decizie a Coaliției PSD – PNL de renunțare la candidatul unic și independent, Cătălin Cîrstoiu, atît Marcel Ciolacu, cît și Nicolae Ciucă au declanșat o campanie menită a ne convinge că soluția candidatului unic și mai ales independent a fost o greșeală prin raportare la cerințele vieții.

Concentrată asupra noilor competitori din Bătălia pentru București, presa n-a dat nici o atenție uriașei semnificații a schimbării de la nivelul celor două partide.

Timp de o lună și ceva, liderii PSD și PNL s-au străduit să ne convingă că noile realități cer un candidat comun și independent.

Candidat comun, pentru că în campanie cele două partide nu trebuie să se încaiere, deoarece asta ar afecta stabilitatea Coaliției PSD-PNL și prin asta stabilitatea Guvernării.

Sub acest semn a fost respinsă ferm cerința Gabrielei Firea de a candida și dorința lui Sebastian Burduja de a-l concura pe Nicușor Dan. S-a respins și ipoteza ca acest candidat comun să fie unul din candidații partidelor. Sau Gabriel Firea sau Sebastian Burduja. S-a spus că asumarea unui candidat de la un singur partid pentru cele două formațiuni ar fi un dezastru. Electoratul PSD l-ar respinge pe Sebastian Burduja și cel al PNL ar respinge-o pe Gabriela Firea. Opțiunea pentru medicul Cătălin Cîrstoiu a fost motivată prin șansa ca el să fie votat de electoratele celor două partide.

A fost însă și un motiv mai solid prezentat cu insistență de liderii celor două partide:

Electoratul e scîrbit de politicieni.

Prin urmare să-i oferim un candidat fără nici o legătură cu politica.

După ceea ce a fost răsturnarea din noaptea de 22 spre 23 aprilie 2024, aceeași politicieni care nu-și economiseau timpul, raționamentele și vorbele pentru a ne convinge că exigențele prezentului merg către un candidat unic și independent s-au avîntat, cu aceeași pasiune și cu aceeași demagogie, în a demonstra că formula candidatului unic, dar mai ales independent e în divorț spectaculos cu dinamica realității. Cel mai harnic în această campanie a fost Marcel Ciolacu.

Teza că vremea independenților a trecut își găsește contrazicerea în chiar realitățile electorale din prezent. Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone își datorează succesul tocmai imaginii de independenți. E drept, Nicușor Dan e sprijinit de ADU. Deși consistent, sprijinul nu e luat în seamă de electorat. Și nu pentru că ADU s-ar feri să se expună, ci pentru că Nicușor Dan are imaginea de candidat pe cont propriu. Cristian Popescu Piedone e candidatul PUSL. PUSL, partidul lui Dan Voiculescu, nu e încă suficient de puternic pentru a crea imaginea unui Piedone candidat de partid.

De ce susține Marcel Ciolacu atît de înverșunat teza că vremea independenților a trecut?

Ca să justifice renunțarea la Cătălin Cîrstoiu?

Da, dar nu numai.

Marcel Ciolacu îl vizează pe independentul Mircea Geoană.

Eșecul Cătălin Cîrstoiu e pus pe seama faptului că un independent nu beneficiază de mașinăria partidului.

Și astfel – sugerează Marcel Ciolacu – independentul Mircea Geoană n-are nici o șansă.

Asta dacă prezidențialele vor beneficia ca prezență doar de electorate de partid.

Dar dacă, urmare a unei emoții colective, prezența e mult mai mare decît la alegerile anterioare?

Atunci șansa o are independentul.

Pentru că noii veniți, dacă vin într-un val uriaș, îi copleșesc pe alegătorii tradiționali.

2. Șansele Gabrielei Firea de a cîștiga Primăria depind într-o proporție covîrșitoare de renunțarea lui Cristian Popescu Piedone. Prin urmare, asistăm în prezent la o campanie bine gîndită de presiune asupra lui Cristian Popescu Piedone ca să renunțe, pe motiv că n-are nici o șansă să cîștige.

Desigur, prin intrarea în joc a Gabrielei Firea, Cristian Popescu n-are nici o șansă să cîștige. Numai că acum interesul lui Cristian Popescu Piedone nu e să cîștige, ci să rămînă în cursă și să facă o figură frumoasă.

Asta deoarece:

a) Rămînerea în cursă și preocuparea de a face o figură frumoasă sînt în relație directă cu succesul PUSL la votul pentru Consiliul General. Un scor bun al PUSL înseamnă un număr important de consilieri. Și cine are consilieri face jocurile la Primăria Capitalei. Nu de puține ori mai eficient decît dacă ar avea funcționar de primar. Asta i-ar da lui Piedone o putere pe care demult și o dorește.

b) Cristian Popescu Piedone reprezintă un partid, PUSL. De prestația sa în campania pentru locale depinde rezultatul listei PUSL la europarlamentare. Ca să nu mai spun că un succes la votul politic va da PUSL un avînt electoral care se va resimți la parlamentare.

PUSL e partidul lui Dan Voiculescu. Pînă acum, în postdecembrism, partidul lui Dan Voiculescu, trecut prin mai multe nume, a fost ceea ce se cheamă un partid cocoțat pe spinarea altor partide. În schimbul Antenelor. Dan Voiculescu a primit locuri în parlament de la alte partide, PSD, îndeosebi.

Grație lui Cristian Popescu Piedone, PUSL are, în fine, șansa de a fi un partid care să conteze prin el însuși și nu prin contribuția Antenelor. Cum să renunțe Cristian Popescu Piedone la șansa de a propulsa un partid pe post de locomotivă?

3) Teoretic, pînă la 9 iunie 2024 se desfășoară și campania pentru europarlamentare. Practic, această campanie nu există.

Cauza e simplă. Alegerile locale, cele pe București îndeosebi , consumă suficiente patimi pentru a mai rămîne ceva și la consumul în campania pentru europarlamentare.

Consecința e de o gravitate însemnată pentru interesul național.

Europarlamentarele din 2024 ar trebui să fie și în România terenul confruntării între suveraniști și internaționaliști. O asemenea confruntare nu există la ora actuală.

În consecință, nu se discută despre chestiuni mult mai importante pentru România decît starea apei calde în București:

Relația României cu UE, slugărnicia conducătorilor noștri față de birocrații de la Bruxelles, nevoia de restructurare a UE, tendința Ursulei de a fi un soi de Stalin de la Bruxelles.

Localele au împins în umbră europarlamentarele.

Dar nu asta s-a vrut prin comasarea alegerilor?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Clotilde Armand a rămas blocată în acuzațiile nedovedite de fraudă - Ironie după meciul României cu Ucraina
18/06/2024 11:30

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, care acuză fraude majore la alegerile din 9 iunie, candidatul PSD-PNL George Tuţă proclamandu-şi victoria, are marţi o postare ironică pe Facebook la adresa preşedi ...

A boicotat Klaus Iohannis conferința de pace din Elveția? Explicații posibile pentru absența președintelui
18/06/2024 11:22

Cei mai influenti diplomati ai lumii au pregătit summitul din Elvetia vreme de multe luni. Desi China a boicotat reuniunea, iar Vladimir Putin a ironizat-o intr-un lung discurs, 15-16 iunie inseamnă primul ef ...

Mihai Tudose vorbește despre situația halucinantă de la alegeri: Legea nu este bună! Trebuie să umblăm la ea
17/06/2024 20:59

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mihai Tudose, sustine că actuala lege electorală are probleme foarte mari si trebuie modificată, Romania fiind singura tară din Europa care nu a validat scorul aleg ...

Rusia amenință Ucraina, după summitul de pace din Elveția: 'Următoarele noastre propuneri o să fie mai dificile și mai dure!'
17/06/2024 20:12

Următoarele conditii pentru incheierea unui acord de pace pentru Ucraina, dacă vor refuza propunerea inaintată de presedintele rus Vladimir Putin, o să fie „mai complexe si mai dure”, amenintă intr-un ...

Iulian Bulai dă de pământ cu Forța Dreptei și PMP: ADU a fost o decizie greșită
17/06/2024 18:21

Deputatul USR de Neamţ Iulian Bulai a declarat că Alianţa Dreapta Unită a fost o decizie greşită din mai multe motive, printre care din cauza faptului că, din perspectiva pragului electoral, s-a ridicat ...

Dan Negru a izbucnit din cauza meciului România - Ucraina: Stăm în genunchi să îi vedem pe alții mari!
17/06/2024 17:49

Realizatorul TV Dan Negru a izbucnit din cauza meciului Romania - Ucraina. Dan Negru spune că Romania e o tară de mana a doua fiindcă acceptă orice! Revolta lui Dan Negru e generată de faptul că romanii c ...

Strategia tipic rusească folosită de Vladimir Putin pentru a câștiga în Ucraina: liderul de la Kremlin joacă pe toate părțile (analiză ISW)
17/06/2024 17:11

Analistii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au remarcat că liderul rus Vladimir Putin nu este interesat si este putin probabil să fie interesat de discutii de pace sincere in Ucraina in viitor ...

Răspunsul Rusiei nu s-a lăsat așteptat! Ce spune Kremlinul la declaraţiile lui Stoltenberg despre armele nucleare ale NATO
17/06/2024 16:50

Kremlinul a apreciat luni că afirmaţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, despre desfăşurarea armelor nucleare ale alianţei, constituie o "escaladare a tensiunilor", după cum s-a exprimat p ...

Scenariul lui Andrei Caramitru: Debarcarea lui Ciolacu ar crește riscul unei guvernări PSD-AUR
17/06/2024 16:41

Andrei Caramitru, fost consilier al lui Dan Barna, crede că singurele optiuni matematice pentru următorul guvern sunt PSD-PNL sau PSD+AUR pentru că PNL si „progresistii” nu au forta politică să realize ...

Traian Băsescu, despre Ciolacu şi Ciucă la prezidenţiale: 'Ar fi un semn de prostie' să se confrunte / Ce spune despre Mircea Geoană
17/06/2024 16:13

Scenariul ca Nicolae Ciucă si Marcel Ciolacu să fie contracandidati la prezidentiale ar fi „un semn de prostie". Asa cataloghează Traian Băsescu varianta care pare să se contureze tot mai mult in partide ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei