Iohannis și cursa pentru NATO: mizele și șansele șefului statului pentru o funcție de top

6_11zon

Dimensiune font:

| 26-02-2024 00:13

Văzut de presa occidentală ca și intrat în cursa pentru șefia NATO, Klaus Iohannis este considerat de specialiștii de la București o variantă cu șanse atât pentru această funcție, dar și pentru una nouă, cea de comisar pentru Apărare al UE, în funcție de negocierile de culise.

Presa internațională, prin corespondenți ai unor publicații de top (Bloomberg și Politico) la Casa Albă și NATO, a fost cea care a pus pe agendă faptul că președintele Klaus Iohannis intenționează să intre în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, unde singurul doritor care se bucura de sprijin era Mark Rutte, premierul demisionar al Olandei. De altfel, Rutte a și fost anunțat că va primi sprijin de la numeroase țări, printre care și Statele Unite, Marea Britanie și Germania. Însă țările din Estul Europei ar vrea o persoană diferită de Rutte, cu o abordare mai clară pe ceea ce înseamnă războiul din Ucraina și gestionarea relației cu Rusia. Noul șef al Alianței este decis prin consens, deci trebuie să fie dat acceptul tuturor celor 31 de state, preferabil până la Summitul NATO din iulie, de la Washington. Tot din surse de la Washington a plecat prima informație despre intenția anunțată de România pe canale informale, pentru ca apoi să fie dublată de surse de la nivelul NATO.

La nivel oficial în România, Administrația Prezidențială a precizat că nu comentează „zvonuri“, în punctele de vedere furnizate public, în timp ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că nu dispune de date privind o comunicare oficială făcută de România pentru susținerea lui Iohannis pentru o funcție de top la NATO. În schimb, Mihai Tudose, apropiat al premierului Ciolacu și important lider PSD, a subliniat, într-o intervenție la Antena 3, că Guvernul nu a trimis nicio notificare: „Guvernul român nu a trimis nicio hârtie (n.r. – la NATO)“, a punctat Tudose, care a afirmat că mai întâi sunt purtate discuții serioase, apoi este făcut pasul pentru propunerea lui Iohannis. Însă, atât PSD, cât și Guvernul României l-ar susține în mod „evident“ pe Iohannis pentru o asemenea funcție. Susținerea a fost reiterată și de premierul Marcel Ciolacu.

Și dinspre PNL, prin vocea purtătorului de cuvânt al formațiunii, Ionuț Stroe, a fost asigurată susținerea lui Iohannis, dacă șeful statului ar intra în cursa pentru șefia NATO. „După cel mai lung mandat ca președinte al unei țări membre UE și NATO, consider că are suficientă expertiză și experiență pentru a ocupa o asemenea poziție“, a afirmat Stroe pentru „Adevărul“.

În spatele ușilor închise, informația privind posibila intrare în cursa pentru NATO a luat prin surprindere partidele. Liderii de la vârful PNL și PSD știau de faptul că Iohannis e favorit din rândul personalităților române pentru o funcție de top la nivel internațional, însă nu neapărat la nivelul Alianței. Mai precis, în Coaliție, Iohannis e văzut mai ales ca potențial comisar pentru Apărare, o nouă funcție pe care Ursula von der Leyen, actuală șefă a Comisiei Europene și favorită pentru încă un mandat, o vrea în noua arhitectură de la Bruxelles. Mai mult, șefa CE a sugerat că postul trebuie să fie pentru un est-european. Iar în estul Europei, Iohannis este liderul cu cea mai mare continuitate din ultimii 15 ani, cu excepția lui Viktor Orban, dar care e exclus din orice negociere, din cauza poziționărilor față de războiul din Ucraina.

Ce spun specialiștii

„Alianța ar da un semnal foarte puternic prin numirea unui secretar general care provine din țările membre din Est. NATO este testat pe Flancul Estic, iar țările membre din această parte a Alianței au fost cele care au preluat mare parte din șocul inițial al invaziei ruse. Tot aici, state ca România și Polonia au investit masiv în achiziții militare. Nu mai spun că statele din această zonă au o cunoaștere aprofundată a Federației Ruse și a pericolelor diverse care vin dinspre Moscova“, susține fostul consilier prezidențial Valeriu Turcan.

„Argumentele în favoarea președintelui Iohannis sunt puternice. Sunt, pe de-o parte, amplasarea geografică a României și importanța sa în NATO. România este una dintre țările-pivot, iar în relația cu Ucraina, inteligența tactică și strategică a președintelui Iohannis a făcut ca România să joace un rol foarte important. România are cele mai importante granițe cu Ucraina, mai mult cu 100 km decât are Polonia. Și acest lucru, și altele au contribuit la sprijinirea discretă, dar eficientă a Ucrainei“, a punctat politologul Cristian Pîrvulescu. De altfel, acesta consideră că, pentru un șef de stat, cele mai potrivite sunt funcții precum secretarul general NATO, președinte al Comisiei Europene sau al Consiliului European.

Pe de altă parte, Valeriu Turcan, specialist în comunicare publică, susține că oricare ar fi rezultatul și oricare ar fi funcția, secretar general al NATO sau comisar pe Apărare, Iohannis are șanse din prisma experienței politice și a relevanței spațiului geografic din care provine: „Printr-una din cele două funcții, Europa de Est trebuie să fie prezentă la vârf. Negocierile pentru oricare din cele două funcții nu se vor purta pe canale publice și ce contează foarte mult este masa critică a susținerii est-europene. Este o recunoaștere implicită a activității de până acum a președintelui Iohannis la vârful UE și NATO faptul că este considerat un excelent candidat pentru ambele funcții. O anumită constanță a pozițiilor exprimate de președintele Iohannis de-a lungul anilor a condus spre această recunoaștere internațională“.

Funcția de secretar general al NATO este una care este asimilată foștilor șefi de stat și de guvern, deci este potrivită președintelui Iohannis. (Cristian Pîrvulescu, politolog)

La rândul său, analistul politic Radu Delicote susține că, odată cu intrarea în cursă, Iohannis are șanse, pentru că arată că este disponibil pentru una din cele două poziții, în funcție de sprijinul strâns: „Realist, cred că șansele sunt împărțite egal. Desigur, contează foarte mult cine te propune, unde și în ce context. De aceea, s-ar putea să vedem o numire de tip endorsement (n.r. - prin anunțarea publică a sprijinirii sale) – susținere mai degrabă pe funcția de comisar european pentru apărare“. Pentru prima trebuie consens la nivelul NATO, pentru a doua, consens la nivelul UE. Analistul Radu Delicote punctează faptul că un rol important e jucat de „contextul geopolitic” în ceea ce privește „soluția profesională după alegerile prezidențiale din România” pentru actualul șef al statului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Sistemul de asistență socială va fi total reformat
18/04/2024 15:27

  Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi adoptată de Parlament a fost promulgată marţi, prin decret, de preşedintele Romaniei, urmand să intre in vigoare odată ...

 Protest al tinerilor din PSD: „Fără penali la Consiliul Județean Iași”!
18/04/2024 12:53

  Tinerii social-democrati au organizat un nou protest impotriva actualului presedinte al Consiliului Judetean Iasi, Alexe Costel, din dorinta de a promova etica, moralitatea si bunul simt intr-una dintre ...

Cristian Diaconescu a pierdut definitiv procesul prin care contesta alegerea lui Eugen Tomac în funcția de președinte al PMP
18/04/2024 12:33

Cristian Diaconescu a pierdut definitiv procesul prin care contesta alegerea lui Eugen Tomac in functia de presedinte al PMP, la congresul din februarie 2022. Judecătorii Curtii de Apel Bucuresti au respins de ...

De ce Belarus nu a invadat Ucraina alături de armata lui Putin? Explicația lui Lukașenko: 'Am face jocurile NATO'
17/04/2024 13:33

Alexander Lukasenko a respins posibilitatea ca Belarus să intre in războiul din Ucraina, declansat de aliatul său cel mai apropiat, Vladimir Putin, explicand că in acest fel „am face jocurile NATO”. Lu ...

'Piedone, un fel de Șoșoacă cu barbă'. Liderul PMP îl ironizează pe 'favoritul' la Primăria Capitalei / Ce spune despre Cătălin Cîrstoiu
17/04/2024 13:14

PSD si PNL au căzut cu zece procente in sondajele interne ale Aliantei Dreapta Unită, declară presedintele PMP, Eugen Tomac. El spune că vede la cele două partide "isterie si criză", apropo de sustinerea ...

Organizațiile media din SUA îi presează pe Biden și Trump să se angajeze la o dezbatere televizată
17/04/2024 09:17

Peste 10 institutii de presă din SUA au cerut candidatilor prezumtivi la presedintia SUA să se angajeze să participe la dezbateri televizate inainte de alegerile din noiembrie. Declaratia nu i-a numit pe Jo ...

Ciucă: S-a menţinut decizia în coaliţie, Cîrstoiu va fi candidat la Primăria Capitalei. Nu-l susţinem pe Piedone
17/04/2024 09:06

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, respinge varianta susţinerii candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la Primăria Capitalei in cazul in care actualul candidat comun al coaliţiei PNL-PSD, Cătălin Cirsto ...

BEC a respins candidatura la europarlamentare a lui Octavian Jurma și partidului lui Florin Călinescu. „Sinergistul” a exagerat numărul de semnături strânse, exact ca-n pandemie
17/04/2024 08:55

Candidatura lui Octavian Jurma a fost respinsă de către Biroul Electoral Central (BEC), după ce a constatat că sinergistul pandemiei s-a prezentat cu o listă care continea doar 2.081 de semnături, din cel ...

Un preot, candidatul AUR la Primăria Suceava
17/04/2024 08:31

Campania electorală agresivă a partidului condus de George Simion a scos in evidentă si anumite candidaturi surpriză, cum este cea de la Primăria Suceava. AUR-ul lui George Simion a propus un candidat sur ...

S-au separat apele: China sare în apărarea Iranului
16/04/2024 21:21

China a declarat că atacul Iranului asupra Israelului a fost un "exerciţiu al dreptului la autoapărare", in timpul unei convorbiri telefonice intre miniştrii de externe ai celor două naţiuni. Ministrul c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei