Ieșire a unui fost ministru în Guvernul Adrian Năstase: ‘Nu am privatizat Petrom ca să intrăm în NATO și UE. Năstase a cerut bani de la OMV, iar aceștia i-au arătat ușa’

7

Dimensiune font:

| 01-02-2023 14:30

Analistul politic Miron Mitrea, fost Ministru al Transporturilor, în Guvernul Adrian Năstase, consideră că un ministru ar trebui să aibă capacitatea de a blocat unele privatizări, dacă are informații și consideră că aceasta nu va aduce plus valoare companiei și statului.

„După 18 ani vine cineva și spune că nu a fost cvorum în Senat atunci când a fost adoptată Legea privatizării Petrom. Declarația este nulă. Chiar dacă ar fi fost așa, este nulă. Legea a fost adoptată, nu a fost atacată, deci, este valabilă. Din acest punct de vedere este legală. Nimeni nu a atacat la CCR legea. Am stat de vorbă cu FMI și Banca Mondială pe privatizarea Tarom, dar i-am convins că nu e bună. Dacă hotărăsc unii să privatizezi tot, asta nu însemnă că trebuie s-o și faci. Discuția se purata la modul cum facem să reușim să oprim sângerarea continuă. Le spuneai să nu mai bage mâna la Petrom, la Sidex, la mai toate marile combinate și companii de stat.

Toate erau căpușate, fiind proprietatea statului. În funcții de conducere ajungea cine trebuie, și ăștia căpușau tot. De exemplu, am descoperit, la Vrancea, benzină dată pe post de ajutoare. În anii ăia au fost multe nenorociri din acestea. Multă lume a vrut să participe la privatizarea acestor mari companii. Că tot ne întrebăm de Petrom, atunci cum am vândut Romtelecom către firma de stat de telecomunicații din Grecia, sau cum vrea și Enel să intre în posesia statului grec.

Azi discutăm cu mentalitatea și instrumentele din anul 2023. Foarte multe lucuri care par în neregula acum, atunci erau normalitate. E greu, azi, să înțelegi cum s-a gândit acum 20 de ani. Când s-a vorbit de privatizarea Petrom mi s-a părut că putem găsi altă soluție. Erau mulți interesați, toate firmele de stat erau căpușate. De exemplu, din CFR Marfă, companie de stat care era pe plus, acum a ajuns în faliment. Probabil că, cei care au venit după, nu au rezistat la căpușare. Tarom era pe pierdere, iar în primul an sunam la fiecare ministru să nu ne aresteze avioanele. În 2004, am pus compania pe plus, acum e aproape de faliment. Nu există nicio scuză pentru căpușare. O bună parte din politicieni își folosesc poziția ca să faca afaceri profitabile, dar la fel și oamenii de afaceri.

Că nu există politician corupt fără ca cineva să-l ispitească. Și acum se întâmpla la fel. Că altfel CFR Marfă nu ajungea în faliment. Dacă știam că va ajunge așa, nu o mai privatizam. Politicienii sunt ținuți de organizațiile lor de bază, iar acestea vor numiri de oameni în funcții cheie. Evident, că așa se face, dar când numești pe cineva, acel om trebuie să și știe ceva. De prin 2006 s-a creat un curent în care toți sunt numiți la București. Ei trebuie să facă față la presiunea la liderii locali. Mi s-a întâmplat și mie, timp de doi ani cu un director de la Galați. L-am dat afară și am numit un derbedeu. Dar, așa merg lucurile. Sunt politicieni care rezista mai mult la presiuni, alții mai puțin, sunt unii și care sunt capul mafiei.

„Nu am privatizat Petrom ca să intrăm în NATO și UE”

În 2000-2004 a trebuie să adoptam legislatia care să permită aderarea la UE. S-au făcut și multe greșeli. Au fost date de despre ambasadori care își susțineau statele. Dar să nu exagerăm că a venit cineva să ne spună că dacă nu privatizăm Petrom nu intrăm în UE. Veneau ambasadori care aparau interesele unor companii. De exemplu, Airbus, cu modelul 330. Oamenii vin, dar nu condiționează. S-au supărat cei de la Airbus, că nu aveam ce face cu el, a fost greu pentru ei. Am primit telefoane și de la cel mai înalt nivel, dar nimeni nu mi-a spus că dacă nu faci contractul, nu intri în NATO sau UE. E datoria ta să înțelegi unde-ți pot face rost de lobby pozitiv sau unde sa indepărtezi lobby-ul negativ. Există miniștri puși acolo de premier, dar sunt oameni care ajung pe barba lor. Nu întodeauna faci ce zice premierul. Nu cred că Năstase a fost vreodată depășit, dar există limite politice.

Dacă ți-i ridici pe toți în cap, pleci, dar există și ținte. Năstase ne-a spus că avem două ținte – de intrat în NATO și aderarea UE. A făcut un lucru important, a ținut tot timpul cele 2 servicii de informații în sală, ei dădeau informații, dar informațiile trebuiau să mai ajungă și pe la procuratură. Așa cum eu eram presat de lobby, din Europa, SUA, Israel, că veneau tot timpul oficiali la mine, cu unii erai de acord, cu alții, nu. Așa l-am cunoscut pe Benjamin Netanyahu, a vorbit cu mine. Veneau mulți să-și spună interesul. Cu unii erai de acord, cu alții nu. De la FMI venea mereu un angajat neamț și-mi tot cerea să rezolv probleme cu CFR. Până când i-am demonstrat că Germania dă mai multi bani la compania de stat decât dădeam noi la CFR.

„Nu cred că a fost ilegală privatizarea Petrom”

Se poate face ceva cu proces, dar nu cred că a fost ceva ilegal atunci. Faci un proces, în timpul lui ridici un proces de legalitate, iar Curtea Constituțională vedem ce va hotărî. Mă plictisesc oamenii care au păreri despre tot. Cele două sisteme de informații erau acolo ca să ne ajute. Cum a fost și Gioni Popescu, de la SRI, care ne-a tot ajutat. O singură dată am primit o informație greșită. Au constitutit o firmă fantomă în Marea Britanie. Să nu credem că exista vreun guru în servicii, ci oameni care își fac treaba. Ei aveau informații, iar noi luam decizii în cunoștință de cauză. Prezenta celor doi de la SRI și SIE era bună. Erau presiuni din afara țării. Nu știai dacă domnul ambasador care venea în audiență la mine are susținere și din partea statului sau doar din partea unui grup de interese.

„Năstase a cerut bani de la OMV, iar aceștia i-au arătat ușa”

Nu știu ce a fost mai greșit. Că a cerut sau că și-a adus aminte. E onestitate care nu îi face bine. Nu înțeleg la ce i-au folosit aceste declarații. A cerut bani, iar OMV i-a arătat ușa! Păcat. ”, a declarat analistul Miron Mitrea, conform realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:15

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Directorul Sălii Polivalente Bucureşti și primarul unei comune botoșănene au fost trimiși în judecată
23/03/2023 12:51

Directorul Complexului Sportiv National (CSN) ‘Sala Polivalentă’ Bucureşti, Cătălin-Ovidiu Buhăianu-Obuf, şi primarul comunei botoşănene Băluşeni, Gheorghe-Claudiu Doroftei, au fost trimi ...

Pedeapsa Elenei Udrea în dosarul ‘Gala Bute’, contestată din nou
20/03/2023 11:46

  Elena Udrea s-a prezentat luni dimineată la sediul ÎCCJ pentru a contesta din nou pedeapsa in dosarul „Gala Bute. „Cele doamne judecător fusese si in completul care judecase contest ...

Proiectul de lege privind susţinerea admiterii României în programul Visa Waiver a fost introdus în Senatul SUA
16/03/2023 15:08

Potrivit informatiilor transmise de Ambasada Romaniei la Washington DC, doi senatori americani au introdus in Senatul SUA un proiect de lege care recomandă includerea Romaniei in programul Visa Waiver. Ambas ...

 Consilierul guvernamental virtual ION a primit 500.000 de mesaje, în doar o săptămână
12/03/2023 15:22

 Consilierul guvernamental virtual ION a primit, in prima săptămană de la lansare, aproximativ o jumătate de milion de mesaje şi tag-uri in social media de la romani, principalele subiecte de discuţi ...

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a intrat în vizorul DNA
10/03/2023 13:16

Fostul primar al municipiului Timişoara Nicolae Robu are calitatea de suspect intr-un dosar al DNA, după ce ar fi contrasemnat ilegal, ca edil, o autorizaţie de construcţie unui imobil, după ce aceasta f ...

Românii vor avea liber de Bobotează. 6 și 7 ianuarie nu vor fi zile lucrătoare
03/03/2023 14:07

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede că zilele de 6 şi 7 ianuarie, Botezul Domnului şi Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezătorul, sunt declarate zile de sărbătoare legală ...

Legea prin care cultivarea, deţinerea, vânzarea, distribuirea drogurilor de risc este pedepsită cu închisoare între 3 şi 10 ani a fost promulgată
01/03/2023 20:39

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care cultivarea, oferirea, vanzarea, distribuirea, procurarea, cumpărarea, deţinerea drogurilor de risc este pedepsită cu inchisoarea de la 3 la ...

Ofensivă diplomatică a SUA. Antony Blinken va începe un tur de forță printre aliații tradiționali ai Rusiei
27/02/2023 15:41

Secretarul de stat american Antony Blinken va merge săptămana viitoare in vizită in mai multe tări aliate sau apropiate de Rusia intr-un turneu oficial menit să contrabalanseze influenta Moscovei, transm ...

Mark Galeotti îl critică de Viktor Orban. „Este idiotul util al lui Vladimir Putin”
27/02/2023 15:39

Mark Galeotti, unul dintre cei mai cunoscuti experti occidentali in politica din Rusia, a criticat atitudinea pro-rusă a premierului maghiar Viktor Orban, pe care l-a calificat drept „idiotul util” al lu ...

Rotativa guvernamentală. Ciucă: ”Decizia în partid este să continuăm coaliţia şi cu Marcel Ciolacu pe scaunul de premier”. De ce ziua schimbării nu va fi 25 mai
27/02/2023 15:21

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre rotativa guvernamentală care ar urma să aibă loc in luna mai. Este o chestiune de responsabilitate a noastră, a tuturor. Aici nu este vorba de Ciucă, de Marcel C ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei