A fost industria românească doar „un morman de fiare vechi”?

5

Dimensiune font:

| 28-09-2023 00:06

S-a reaprins discuția despre „industria lui Ceaușescu”. Pornind de la un interviu recent, au reapărut contradicțiile pe subiectul acesta.

Ceea ce vreau să explic mai jos este motivația reală pentru care unii oameni suspectați de inteligență proliferează în continuare minciuni sfruntate precum : „toată industria lui Ceaușescu era praf”, „industria producea numai rebuturi” și eternul „industria era un morman de fiare vechi”.

În primul rând, nu era industria lui Ceaușescu. Era industria României. A țării. Construită cu banii și sudoarea părinților și bunicilor noștri. Asta ar fi prima eroare.

A doua greșeală e să pui ștampila de „eșuat” pe o întreagă industrie, complexă și diversificată. E ca și cum ai spune că „toți românii sunt hoți” sau „toți germanii sunt naziști”.

Eu nu spun aici că toată industria construită înainte de 89 era profitabilă și necesară. Nu, spun însă că erau destul de multe ramuri industriale care funcționau și care, drept dovadă, au fost valorificate – a se citi cumpărate de străini – după 1990.

Cum să spui că industria României producea numai rebuturi, când ai o mulțime de contra exemple?

Știați că pasajul Obor, inaugurat în 1979, a fost construit numai de specialiști români și de firme românești, folosindu-se în mare parte, materiale produse în România? Câte industrii au contribuit la realizarea acestui pasaj, construit în doar 15 luni și care a rezistat, în forma originală, fără defecțiuni, timp de 30 de ani?

Să mai vorbim de rețeaua de cale ferată, care rezistă, iată, în ciuda tuturor tentativelor de după 1990 de a o distruge? Dar de rețeaua de electrificare, „valorificată” apoi prin vânzare către alte state, care ne taxează acum pentru folosirea a ceea ce noi am plătit pentru a se construi?

Un alt exemplu este Dacia. Fără uzinele Dacia și acel început – toate începuturile sunt grele – mai aveam azi ce vinde după 90 și cu ce ne lăuda în Europa? Răspunsul este nu.

Păi mai importam azi, 70% din mâncarea procesată, dacă nu închideam industria procesatoare?

Cel mai grăitor exemplu este industria petro-chimică. Dintr-o industrie cu o tradiție de peste un secol, am ajuns la situația jenantă în care jumătate din deficitul uriaș al României este cauzat de importul de…produse chimice! Dacă și analiști sau instituții media fanatic pro-occidentale spun că este rău că am distrus industria petrochimică, cum mai poți veni acum să susții că „industria (în integralitatea ei) era un eșec”?

De fapt și aici e cheia înțelegerii situației, problema nu este una economică, ci ideologică. Dacă s-ar susține, oficial, că industria românească avea și părți bune, atunci oamenii ar pricepe necesitatea de a ne dezvolta, din nou, pe cont propriu. Prin noi înșine, cum susținea un defunct partid politic.

Să nu cumva să ne vină idei! Asta e miza demonizării – absurde și iraționale – a industriei românești de dinainte de 89.

I s-a mai reproșat României că fura tehnologie. Așa, și? Toți fură. Astea sunt regulile jocului: nu le-am făcut noi, dar a trebuit să jucăm după ele. Și jucam. Azi, facem parte din galeria unora dintre jucători.

Important de reținut este dublul-standard practicat de către denigratorii industriei românești: când vine vorba de vreun investitor străin, ei ne cer să facem orice sacrificiu, să le dăm bani de-acasă, să-i menajăm cu controalele și să închidem ochii la orice, numai să rămână ăla aici. În schimb, când e vorba să dezvoltăm noi ceva, pe cont propriu (privat sau stat), care ne asigură un grad (mai) ridicat de independență economică, ni se spune exact opusul: nu merită niciun sacrificiu, niciun leu investit, niciun ajutor sau facilitate de la stat pentru că oricum nu suntem în stare de nimic.

Demonizarea industriei românești, in integrum, face parte din războiul psihologic care se duce împotriva românilor de ani de zile, prin agenții de influență ai puterilor străine care au interesul să ne vândă produsele lor și astfel să ne țină dependenți de ei.

Iar momentul a fost ales pentru că lumea începe să se trezească: oameniu au fost în afară și au văzut că ăia nu-s superoameni și că și ROMÂNII POT. Iar asta deranjează interesele economice care au acaparat țara, cu ajutorul trădătorilor din servicii, mass-media și politică.

Punct. Restul e cancan.

Mihai Șomănescu pentru r3media.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:06

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
Mircea Geoană va fi decorat pentru `activitatea excepțională` în slujba NATO
09/09/2024 14:45

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, va fi decorat marti, 10 septembrie, cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”, in semn de recunoastere a „exceptionalei activităti in slujba Aliantei Nord- ...

Serviciile secrete germane dau alerta: Rusia a atacat deja NATO și UE. Cel puțin în domeniul cibernetic
09/09/2024 12:48

Săptămana trecută, Statele Unite şi nouă ţări aliate, inclusiv Germania, au acuzat oficial guvernul rus că inainte de invazia sa la scară largă din februarie 2022 a pus la cale, in 2020, atacuri ciber ...

Discuția despre Bacalaureat a ajuns de la Ciolacu la Ciucă - Liderul PNL a fost întrebat ce medie a avut la examen
09/09/2024 12:30

Liderul Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a afirmat, luni, la Sebeş, in ceea ce priveşte candidatura sa la prezidenţiale din partea PNL că merge mai departe "fără niciun fel de problemă". "I ...

Ludovic Orban anunță eșecul negocierilor cu partidele de dreapta: 'Nu am avut cu cine. Orgolii nejustificate, lipsă de viziune, foame de funcții'
09/09/2024 11:35

Presedintele Partidului Forta Dreptei, Ludovic Orban, a lansat un mesaj prin care critică leadership-ul partidelor de centru-dreapta din Romania pentru esecul coagulării unei forte politice unite in vederea a ...

Dan Negru, vocea părinților în prima zi de școală: 'Ștabii, primarii, candidații la președinție să nu se ducă la careu în dimineața asta'
09/09/2024 11:10

Dan Negru vorbeste „pe limba” părintilor si a elevilor in prima zi de scoală: Realizatorul TV si-ar dori o lege care să interzică politicienilor să participe la festivitătile de inceput de an scolar i ...

Vlad Gheorghe: 'DREPT nu este făcut pentru Mircea Geoană'
09/09/2024 00:37

Fostul europarlamentar USR Vlad Gheorghe afirmă, duminică, pe contul său de Facebook, că formatiunea „DREPT” la care au aderat 10 deputati nu reprezină un vehicul electoral pentru candidatura independe ...

Fostul șef al SIE: România nu trebuia să doneze PATRIOT. Nu o să obținem nimic în loc. La ședința CSAT au lipsit șefii SRI, SIE și MAE. Mă enervează această recurgere la ștampila ”pro-rus” atunci cînd încerci să spui cum vezi situația din Ucraina
09/09/2024 00:36

Fostul sef al spionajului romanesc, gen.Silviu Predoiu, afirmă in podcastul lui Robert Turcescu faptul că el nu ar fi acceptat cedarea unui sistem PATRIOT către Ucraina, pentru că asta vulnerabilizează Rom ...

Calendarul zilei | 9 septembrie: 84 de ani de la masacrul comis de trupele maghiare la Treznea
09/09/2024 00:34

In toamna anului 1940, imediat după intrarea in vigoare a Dictatului de la Viena, care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, in mai multe localităţi din această parte a Romaniei tru ...

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Ori suntem golani ori nu mai suntem
09/09/2024 00:33

Judecătoarea Adriana Stoicescu a reactionat la controversele apărute in ultima perioadă in ceea ce priveste studiile politicienilor si notele pe care le-au obtinut in scoală. Intr-un mesaj ironic pe Faceboo ...

Radu Tudor: De ce nu poate trage România în dronele rusești
09/09/2024 00:31

Incidentele repetate cu dronele agresor ale Rusiei care cad pe teritoriul Romaniei aduc in discutie un aspect legislativ imposibil de ignorat in astfel de situatii de urgentă, anume că Armata Romană nu poate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei