Zimbrii liberi din codrii Neamţului. Spectacol inedit surprins lângă Mănăstirea Agapia

2_11zon

Dimensiune font:

| 27-02-2024 00:03

În cursul unei acţiuni de monitorizare desfăşurată zilele trecute, o mare turmă de zimbri, care au fost puşi în libertate în arealul Parcului Natural Vânători Neamţ, a fost observată în zona Agapia.

Nu gasesc

Turma de zimbri de la Agapia FOTO Romsilva

Prezenţa legendarelor sălbăticiuni în diferite locuri din ţinutul nemţean nu mai este o noutate de ceva vreme, ei putând fi văzuţi chiar şi prin unele localităţi. În ianuarie şi februarie, un mascul şi-a făcut un obicei din a veni la Mănăstirea Neamţ.

Toate aceste „vizite“ se petrec deoarece Administraţia Parcului Vânători derulează un proiect de punere în libertate a lor.

Ultima apariţie s-a consemnat în zona Mănăstirii Agapia, fiind imortalizată în jurul datei de 20 februarie, după cum a transmis Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, parcul fiind în administrarea acestei instituţii.

Ceea ce impresionează în instantaneele realizate de către silvicultori este mărimea turmei de zimbri, fiind peste 20 de exemplare.

„Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge şi la 920 de kilograme, iar femelele au o greutate mai mică, între 320 şi 640 de kilograme. Masculii sunt solitari, iar femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceştia ating maturitatea“, se menţionează într-o informare a Regiei Romsilva.

Nu gasesc

Zimbrii au fost surprinși la o acțiune de monitorizare FOTO Romsilva

Recent, un zimbru a fost revăzut la un alt aşezământ din zonă. „Mănăstirea Neamţ - Zimbrul revine zilnic!“. Acesta era titlul unei postări de pe contul de Facebook a lui Lucian Georgescu, un inginer din Târgu Neamţ, care-i însoţită de două reuşite fotografii. În ele, personaj principal este un mascul impunător, care a fost surprins lângă gardul lăcaşului de cult.

Îi avea ca tovarăşi pe câţiva călugări, mamiferul nefiind deloc intimidat de prezenţa oamenilor, cu care pare că s-a obişnuit, deoarece nu-i la prima vizită pe aici. A fost imortalizat chiar când întindea capul spre palmele a doi veiţuitori de la mănăstire, amuşinându-le curios. Fotografiile au fost realizate pe 17 februarie 2024.

Nu gasesc

Exemplarul care-i vizitează pe călugări FOTO Lucian Georgescu

Tot în acest an, pe 7 ianuarie, exemplarul chiar a intrat în mănăstire, fiiind filmat de stareţul Benedict Sauciuc. Sălbăticiunea a a făcut o „recunoaştere“ amplă prin curte, trecând pe la vreo trei metri de un călugăr, care i-a întins o mână. Zimbrul nu s-a apropiat, îndreptându-se spre ieşire, nesinchisindu-se nici de un bărbat, care-l filma din spatele unui brăduţ.

Rarău, Roxana și Raluca, primii zimbri aduși la Neamț din Polonia

Revenind la Administraţia Parcului Vânători, specialiştii de aici derulează un proiect de repunere în libertate a acestor animale, iar pe 22 martie 2012 se consemna un eveniment în premieră pentru România. După ani de eforturi consistente, primului grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, i se dădea drumul în codrii Neamţului, în zona comunei Crăcăoani.

Nu gasesc

Exemplare fotografiate la Agapia FOTO Romsilva

În anii ce au urmat, au fost efectuate mai multe eliberări, iar eforturile echipei de implementare au fost răsplătite. Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, acum numărul exemplarelor ce hălăduie prin păduri este de peste 60. Zimbrii şi-au mărit arealul la zeci de mii de hectare, iar în libertate au venit pe lume mulţi pui.

Pentru a se evita cosangvinizarea şi efectele ce decurg, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone din ţară. Zimbrul a fost reintrodus în România în anul 1958, prin aducerea, la două secole după dispariţia lui din fauna ţării, din Polonia, a două exemplare, numite Podarec şi Polonka.

Nu gasesc

În imagini au fost surprinse și exemplare tinere FOTO Romsilva

Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamţ. În prezent, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, cu peste o sută de exemplare la Bucşani, Haţeg şi la Vânători. Arealul nemţean se întinde pe o suprafaţă de 30.818 hectare, din care 26.190 sunt acoperite cu păduri.

Acum, Parcul Natural Vânători este singurul loc din Europa unde zimbrul trăieşte în libertate, în semilibertate (un ţarc de aclimatizare de 180 de hectare unde sunt ţinuţi o perioadă înainte de eliberare) şi în captivitate (la o grădină zoo). În Neamţ, primele exemplare de zimbri, originare tot din Polonia, au fost aduse în anul 1970, dându-li-se numele Rarău, Roxana şi Raluca.

Nu gasesc

O mică dispută FOTO Romsilva

Peste 4 ani aveau să se nască primii zimbri în cadrul rezervaţiei, Rosina, o femelă şi Roco, un mascul. În 1975, cele cinci animale au reuşit să rupă un gard, fiind recuperaţi din păduri după trei săptămâni.

În cadrul parcului este şi o grădină zoologică, pe lângă cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri şi lupi, fiind (într-un ţarc de 4 hectare) şi şase exemplare de zimbri, ţinuţi în scop turistic.

Material:Dan Sofronia Adevarul

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
18/04/2024 19:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Premieră absolută la Teatrul Național Iași - „De dinaintea amintirii”
18/04/2024 16:52

O nouă productie a Teatrului National Iasi este pregătită de lansare. Premiera absolută a spectacolului „De dinaintea amintirii” după David Vann, in regia lui Florin Caracala, va avea loc pe 20 ...

Începe
18/04/2024 15:15

  Casa de Cultură a Studentilor Iasi si organizatiile studentesti anuntă cea de-a XXIV-a editie a Festivalului Studentilor Ieseni "FEStudIS" În perioada 20 - 28 Aprilie, Casa de Cultur ...

Drumul spre noua ta casă începe vineri la Salonul Imobiliar Palas
18/04/2024 14:48

Drumul spre noua ta casă incepe vineri la Salonul Imobiliar Palas Iaşi, 18 aprilie 2024 O locuintă nouă este un vis implinit si dacă ti-ai propus ca anul acesta să faci marele pas, dar incă nu ai găsi ...

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani, inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro
18/04/2024 12:49

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (Romania) efectuează astăzi percheziţii in mai multe locaţii, inclusiv in instituţii publice, din judeţul Botoşani, in cadrul unei anchete privind o fraudă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei