Un ieşean s-a ascuns degeaba vreme de 14 ani. Stă în puşcărie pentru o condamnare din 2005

20 03 puscarias

Dimensiune font:

| 20-03-2023 21:52

 * omul se consideră nevinovat, a făcut numeroase contestaţii în anulare, toate fără succes * a fost inculpat pentru tâlhărie, după ce a luat un radio-casetofon dintr-un autoturism avariat într-un accident rutier * deţinutul susţine că declaraţiile i-au fost luate sub ameninţare şi în urma bătăilor încasate de la poliţişti

 Biografia ieşeanului Paul George Popa e un adevărat subiect de roman, bărbatul a izbutit să se ascundă de autorităţi aproape 15 ani, după ce a primit o extrem de severă condamnare pentru o a doua faptă de tâlhărie. Sentinţa a fost pronunţată de către Tribunalul Iaşi pe 11 martie 2005 şi, conform acesteia, Popa trebuia să execute zece ani şi sase luni în regim de detenţie.

După o noapte petrecută în arestul preventiv, inculpatul a scăpat de gratii, fiind judecat în stare de libertate, aşa că, imediat după aflarea verdictului a dispărut din judeţ. Mandatul de executare a fost emis pe 27 mai 2005, însă poliţiştii trimişi să-l aresteze n-au mai dat de el.

Dat în urmărire internaţională, condamnatul a fost prins abia pe 6 decembrie 2019. A făcut greşeala să se întoarcă pe plaiurile natale, convins fiind că a intervenit prescripţia.

Ajuns în Penitenciarul Iaşi, Popa nu s-a împăcat defel cu gândul că-şi va petrece aici următorul deceniu de viaţă şi s-a pus pe făcut, la foc automat, contestaţii în anulare şi cereri de revizuire. Toate, fără succes.

 

Bătut în sediul secţiei de poliţie şi obligat să scrie declaraţia după dictare

Fapta de care a fost acuzat s-a petrecut în seara de 9 iunie 2004, pe raza comunei Schitu-Duca. Un taximetrist, I.T., fusese implicat într-un accident rutier şi a trebuit să meargă la Iaşi, pentru recoltarea probelor biologice. Acesta l-ar fi rugat pe Popa să-l ajute să scoată din maşină aparatul de taxat şi staţia de emisie-recepţie, pe care să le pună în portbagajului unui anume C.A., prieten de-al taximetristului. Până aici, toate declaraţiile celor de faţă la eveniment sunt aproape identice. Mai departe, diferă radical.

Popa susţine că, după ce l-a transportat pe poliţist la secţia din localitate, s-a întors la locul accidentului, taxiul era răsturnat în şanţă, alături fiind împrăştiate mai multe obiecte. Ca să nu dispară, Popa le-a depozitat în propriul autoturism, apoi l-a aşteptat pe I.T. pentru a-i înapoia bunurile recuperate.

La scurt timp, a revenit şi taximetristul, el fiind însoţit de alţi trei bărbaţi. I-a cerut, pe un ton răstit, lui Popa să-i restituie casetofonul auto. Acesta a răspuns că nu ştie despre ce-i vorba, că n-are nicio legătură cu dispariţia aparatului şi i-a invitat pe cei patru să-i percheziţioneze autoturismul personal.

Nervos că nu găseşte casetofonul, I.T. a luat cheile maşinii lui Popa şi aşa a început conflictul. Până atunci, doar simplu martor la accident, actualul deţinut şi-a ieşit şi el din fire, a reuşit să pornească maşina, dar n-a putut demara. Unul din prietenii lui I.T., C.R. s-a agăţat insistent de ştergătoare.  

Conform susţinerilor condamnatului, I.T. a chemat în ajutor în cinci taxiuri, Popa a fost imobilizat şi dus la secţie. Acolo, ar fi fost bătut cu brutalitate, şi-ar fi pierdut cunoştinţa de câteva ori, şeful de post i-ar fi pus în faţă o coală de hârtie, obligându-l să scrie după dictare o declaraţie incriminantă. De aici, a fost dus la sediul  IPJ Iaşi, a mai semnat două declaraţi, după care a fost lăsat liber, spunându-i-se că va mai fi căutat la domiciliu de organele de poliţie. Nu s-a întâmplat aşa, astfel că, la începutul lui 2005, a părăsit ţara, stabilindu-se în Praga, Republica Cehă.

Actualul deţinut şi-a susţinut, tot timpul, nevinovăţia

În momentul emigrării, Popa ştia foarte bine că este inculpat, că are procesul e în plină desfăşurare, dar nu s-a prezentat deloc în faţa organelor judiciare. Avea să susţină că toate actele procedurale fuseseră expediate pe adresa bunicii sale, ori el n-a locuit niciodată acolo.

De fapt, i-a fost frică să nu ajungă după gratii, primise, cu trei ani în urmă, o condamnare cu suspendare, se afla în termenul de supraveghere.

Magistraţii l-au judecat în lipsă şi, în motivarea sentinţei, au susţinut că Popa sustrăsese din taxiul avariat bunuri în valoare de 12.000.000 lei şi că, pentru a-şi asigura scăparea, l-ar fi bătut pe taximetrist şi pe prietenii săi. Aceştia au prezentat în instanţă certificate medico-legale.

Cum spuneam, fugarul s-a întors în ţară după mai bine de 14 ani, convins fiind că a intervenit prescripţia. S-a înşelat, a ajuns după gratii şi, de atunci, tot bombardează instanţele cu contestaţii în anulare şi cereri de revizuire. Susţine mereu că e nevinovat, că declaraţiile i-au fost smulse prin forţă. Nimeni nu l-a crezut, la sfârşitul săptămânii trecute i-a fost respinsă a zece solicitare de punere în libertate. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Două importante competiții internaționale, la Baza sportivă Brizo
20/06/2024 21:00

* la intrecerile de la Baza Sportivă Brizo, din Aroneanu, vor fi prezente reprezentativele Bulgariei, Kosovo, Republicii Moldova, Serbiei, Turciei si Romaniei, care, in calitate de tară organizatoare, va part ...

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iași
20/06/2024 20:06

Un focar de tuberculoză a fost identificat de medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate privată de invăţămant preuniversitar dintr-o localitate de langă municipiul reşedinţă ...

Socola - viața de dincolo de gard
20/06/2024 19:53

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi este un spital monospecialitate – de interes naţional – şi asigură asistenţă medicală de inaltă specialitate bolnavilor din teritoriul aron ...

S-a încheiat școala. A venit vacanța de vară!
20/06/2024 18:32

Pentru cei peste 130.000 de elevi din judetul Iasi, anul scolar 2023-2024 s-a incheiat cu multe ceremonii pline de strălucire si amintiri de neuitat. Momentele au reprezentat incheierea unui capitol important ...

Iașul, gazda celui mai important eveniment de resale din Moldova
20/06/2024 16:19

* „Cele 5 R-uri ale modei ieri, azi si maine sunt: reduceti, repurtati, reciclati, reparati, revindeti. Motto-ul nostru este Ce tie nu-ti place, poate deveni comoara altcuiva. Mai nou, la evenimentele noa ...

Ieșenii, invitați în week-end la Festivalul Iei – RomânIA Autentică
20/06/2024 16:15

În ajun de Sărbătoarea Sanzienelor, iesenii, dar si turistii aflati in week-end in capitala Moldovei sunt invitati la cea de-a VIII-a editie a Festivalului Iei – RomanIA Autentică. Printre activ ...

Spectacol caritabil pentru cumpărarea unui defibrilator
20/06/2024 15:06

Un spectacol caritabil pus in scenă de elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Barlad, va avea loc pe 24 iunie, pe scena Teatrului „V. I. Popa”, fondurile stranse in urma eveniment ...

Concerte la Palatul Culturii
20/06/2024 14:30

  Ateneul National din Iasi, alături de Palatul Culturii, invită publicul la o nouă serie de experiente unice dedicate iubitorilor de muzică de calitate, intr-un cadru elegant si in compania extraordi ...

  Băcăuanii, primii dintre moldoveni care consumă alcool și droguri
20/06/2024 14:25

  În perioada 2020 - 2023, instantele de judecată din Romania au inregistrat 2.151 de dosare privind consumul de substante interzise la volan (alcool, droguri, substante psihoactive). Conform unui ...

Violonistul Alexandru Tomescu, în turneu cu vioara Stradivarius în Moldova
20/06/2024 12:57

Turneul Stradivarius, care include 18 concerte in care violonistul Alexandru Tomescu va interpreta lucrări de J. S. Bach, care iniţial au fost compuse pentru violoncel, va avea loc in perioada 25 iunie - 16 i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei