Soluții pentru risipa alimentară, gândite de studenții agronomi ieșeni

3risipa

Dimensiune font:

| 17-12-2023 09:28

Tinerii studenți la Facultatea de Agricultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași se întrec în idei care mai de care mai inedite în materie de preparate pe bază de lapte care să fie mai sănătoase, mai sățioase, dar și mai prietenoase cu mediul.

Cea mai recentă inovație a acestora aduce brânzeturi și iaurturi care au în componența lor ingrediente pe care cei mai mulți le-ar considera deșeuri.

Iaurt colorat și aromat cu ceea ce rămâne după curățarea morcovului negru, coaja de măr, ori chiar urdă aromată și colorată cu coaja de ceapă sunt doar câteva dintre ideile îndrăznețe cu care studenții speră ca vor ajunge să cucerească papilele gustative ale celor care vor să mănânce sănătos și în același timp să reducă risipa alimentară.

Tudor Plop este student în anul al doilea la facultatea de Agricultură a Universității de Științele Vieții din Iași. De aproape un an, împreună cu colegii și profesorii săi a gândit rețete inedite de producere a iaurtului astfel încât odată cu acestea să folosească elemente din legume și fructe care în mod normal ar fi aruncate imediat. „Am conceput aceste iaurturi cu scopul de a integra subproduse care în mod normal ajung la stadiul de deșeuri. Sunt produse, cum ar fi în acest caz coaja de morcov negru. În mod normal, nu s-ar folosi în conceperea altor alimentară. Am folosit rețeta de bază fără adausuri. În schimb, am introdus coaja de morcovi. Oferă un gust aparte acestui produs și consider că are o valoare nutrițională mai ridicată față de un iaurt normal, plus gustul. Bineînțeles că este unul aparte. Aici nu vorbim de conservanti. Rețeta a fost de bază și culoarea pe care o are a căpătat-o din coaja de morcov.  Ideea acestei urde este că am valorificat zerul, care în mod normal ajunge la gunoi, ca și celelalte, toate sunt produse în stadiul de deșeu, iar prin adăugarea zerului am făcut ca valoare nutriționalăla aceste produse să crească comparativ cu valoarea nutrițională a unei urde normale”, spune Tudor Pop.

Și pentru brânzeturi profesorii împreună cu studenții au venit cu inovații. Tescovina rămasă după realizarea vinului s-a dovedit a fi un ingredient important pentru o brânză maturată altfel, gustul este unul desăvârșit, la fel cum și brânza cu spirulina schimbă atât textura cat și culoarea produsului.

Aceasta din urmă, pe lângă faptul ca este mai interesantă pentru copii având culoarea verde dată de spirulina, este și mult mai sănătoasă și sățioasă, având un conținut ridicat de proteine. În plus, crește și termenul de valabilitate cu câteva zile pentru produse.

 

„Perioada sărbătorilor e foarte încărcată din punct de vedere gastronomic, să avem o decență asupra lor. Să fim atenți și la producător. Practic, o distribuție corectă în zona de materii prime și de procesare este un lucru pe care ar trebui să urmărească fiecare consumator”, spune Marius Ciobanu, șef lucrări în cadrul Facultății de Agricultură a USV Iași

 

Profesorii recunosc, problema risipei alimentare este una apăsătoare, iar prin ideile lor speră să fac un prim pas spre o alimentație corectă. „Foarte important pentru noi este acest aspect, pentru că urmărim asta prin tot ceea ce facem zi de zi, ca și activitate în cadrul în cadrul Universității vizavi de risipă alimentară, vizavi de subproduse, sunt activități pe care noi le justificăm zi de zi în zona de inovare, cercetare pe care o integrăm în fișa lui, tehnologia unor produse pe care le facem noi cu caracter inovativ. Iată că avem produse preparate realizate cu ingrediente pe care poate mulți dintre noi le aruncă. Se apropie perioada sărbătorilor. Știm că poate cumpărăm sau preparăm mai mult decât avem nevoie. Perioada sărbătorilor e foarte încărcată din punct de vedere gastronomic, să avem o decență asupra lor. Să fim atenți și la producător. Practic, o distribuție corectă în zona de materii prime și de procesare este un lucru pe care ar trebui să urmărească fiecare consumator”, spune Marius Ciobanu, șef lucrări în cadrul Facultății de Agricultură a USV Iași.

România ocupă locul 9 la nivelul Uniunii Europene în privința risipei alimentare. Aruncăm zilnic 6.000 de tone de mâncare bună de consum, adunând anual peste 2 milioane de tone. Maria STANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Trenul metropolitan, la o semnătură de intrarea în gară!
14/07/2024 20:30

* traseul trenului metropolitan ar urma să aibă o lungime de 81,3 kilometri, din care 58 kilometri deja existenti si 23,3 kilometri care urmează să fie construiti, valoarea estimată a investitiei ridicandu ...

 Capcane pe șosele, din cauza caniculei
14/07/2024 20:23

Temperaturile extreme crează adevărate capcane pe sosele. Pe drumul judetean care traversează localitatea Bogonos, din judetul Iasi, căldură a creat adevărate trambuline, după ce dalele de beton din care ...

 Pictorul Vasile Leondar se întoarce la public, după ce a stat ,,cu moartea la căpătâi”
14/07/2024 20:08

* in urmă cu şapte ani, aici, acasă, s-a intamplat tragedia, un AVC şi consecinţele de rigoare * a trăit luni intregi cu „moartea la căpătai” * pană la urmă a invins, dar i-au fost afectat ...

Incendiu la un centru de reabilitare neuropsihiatrică Sasca Mică
14/07/2024 17:08

Un incendiu a izbucnit, sambătă, la acoperişul unei anexe a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică din judeţul Suceava, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situ ...

Incendiu la o școală din Suceava - Intervin nu mai puțin de opt autospeciale de stingere
14/07/2024 17:03

Pompierii din Suceava intervin duminică după-amiaza pentru stingerea unui incendiu care se manifestă cu degajări mari de fum la scoala din localitatea Herla. Potrivit ISU Suceava, la fata locului intervin ...

Piscinele din Iași, Litoralul de acasă
14/07/2024 16:53

În zilele toride de vară, piscinele din Iasi se transformă intr-un furnicar animat de viată si energie. Canicula ii obligă pe musti ieseni să caute răcoare si relaxare, iar in lipsa unui litoral ade ...

TransRarău, o călătorie prin inima Bucovinei
14/07/2024 13:54

* in ultimii ani, TransRarău a devenit o destinatie tot mai populară in randul turistilor din tară si din străinătate * frumusetea naturală, istoria bogată si ospitalitatea localnicilor atrag vizitatori ...

Un șarpe de un metru a fost prin în curtea unei case din Botoșani
14/07/2024 13:04

Un şarpe de peste un metru lungime a fost capturat, duminică dimineaţă, de jandarmi din curtea unei locuinţe din comuna Corni, a anunţat purtătorul de cuvant al IJJ Botoşani, Dan Izotov. Potrivit Inspe ...

Victor Ponta: 'Viktor Orban și Donald Trump vorbesc despre ceva corect. Este bun pentru noi toți'
13/07/2024 22:08

Fostul premier al Romaniei, Victor Ponta, a comentat turul de „pace” avut de liderul maghiar Viktor Orban in Ucraina, Rusia, China sau SUA. Cu referire la pacea din Ucraina, fostul lider PSD arată că Vikt ...

Alertă la un centru de recuperare neuropsihiatrică din Suceava - Incendiu la acoperișul unei clădiri
13/07/2024 21:52

Un incendiu a izbucnit sambătă la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică din judetul Suceava. La fata locului intervin echipe de pompieri. Incendiul a izbucnit la acoperisul unei anexe a Cent ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei