Șeful polițiștilor din Neamț, acuzat de Sindicatul Europol de analfabetism funcțional

sef nt

Dimensiune font:

| 12-08-2021 15:15

 

Comisarul-șef Iulian-Mihai Osoioanu este acuzat că a dispus modificarea fişelor de post ale poliţiştilor de la ordine publică, în aşa fel încât aceştia să i se subordoneze direct * măsura ar fi fost impusă după ce șeful IJP ar fi trasat o sarcină de serviciu unui agent de poliţie care i-ar fi spus că primeşte sarcini doar de la şeful direct pe linie ierarhică

 

Sindicatul Europol a prezentat cazul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, comisarul şef Osoianu Iulian-Mihai, care este acuzat că a dispus modificarea fişelor de post ale poliţiştilor de la ordine publică, în aşa fel încât aceştia să i se subordoneze direct. Măsura ar fi fost impusă de către şeful IPJ Neamţ după ce acesta ar fi trasat o sarcină de serviciu unui agent de poliţie care i-ar fi spus că primeşte sarcini doar de la şeful direct pe linie ierarhică. Europol anunţă că a formulat o sesizare către conducerea IGPR, „pentru a interveni de îndată în acest caz, să retragă fişele postului şi să îi cerceteze disciplinar pe cei care au încălcat procedurile incidente”.

Într-o informare postată, joi, de Sindicatul Europol sub titlul „Aşa arată un şef de poliţie analfabet funcţional”, sindicaliştii din Poliţie prezintă cazul comisarul şef Osoianu Iulian-Mihai, care este împuternicit pe funcţia de adjunct al inspectorului şef al IPJ Neamţ, dar care este „desemnat” să îndeplinească atribuţiile inspectorului şef.

Umblă vorba că acesta s-ar fi supărat teribil când ar fi dat o sarcină unui agent de poliţie care i-a sugerat să vorbească în prealabil cu şeful lui nemijlocit/direct cu care are relaţii ierarhice. Agentul i-a dat o lecţie usturătoare de management, explicându-i că fiecare poliţist are un şef nemijlocit şi unul direct faţă de care răspunde şi de la care primeşte dispoziţii. Supărat nevoie mare pe acest episod, pseudo-inspectorul şef a dispus să fie modificate fişele de post ale agenţilor de ordine publică în aşa fel încât în cuprinsul acestora să se precizeze că se subordonează direct inspectorului şef, fără să mai conteze adjunctul şefului poliţiei municipiului pe ordine publică, şeful serviciului de ordine publică sau alţi şefi, cu atribuţii pe zona de ordine publică, care se află între poliţist şi inspector şef. Asta ca să nu mai îndrăznească cineva să nu execute de îndată ce dispune el. Este prima fişă a postului din MAI unde un poliţist de la baza piramidei se subordonează direct conducerii”, au scris sindicaliştii din Europol.

Ei susţin că şeful Poliţiei judeţene Neamţ ar fi solicitat ca noile fişe de post să cuprindă „cât mai multe sarcini” şi cât mai puţin specifice, în aşa fel încât agenţilor să li se poată trata tot felul de atribuţii, deşi o Dispoziţie a IGPR specifică clar atribuţiile agenţilor.

Pentru că pseudo inspectorul şef nu a putut folosi agenţii de ordine publică la toate activităţile la care voia el, care nu aveau legătură cu atribuţiile stabilite prin Dispoziţia IGPR nr. 123/2012, a cerut ca în cuprinsul noilor fişe ale postului să fie enumerate cât mai multe sarcini şi cât mai generic, în aşa fel încât agenţii de ordine publică să fie pe post de moaşă comunală şi să fie folosiţi la de toate. La prevenirea şi stingerea incendiilor, pe linia protecţiei mediului, pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă, pe linia arhivarii etc. Asemenea atitudine a avut ca efect de-a lungul timpului deprofesionalizarea poliţiştilor şi a făcut ca specializarea să nu mai existe”, mai scriu oficialii Europol.

Ei atrag atenţia asupra faptului că, în aceste condiţii, indicatorii de performanţă – calitativi şi cantitativi - în cazul agenţilor de la ordine publică ar urma a fi stabiliţi de către şeful nemijlocit, deşi acesta nu mai este singurul cu care agenţi au relaţii de serviciu ierarhice.

Cu alte cuvinte, agenţii de ordine publică de la Neamţ au semnat o fişa a postului dar fără să cunoască ce trebuie să facă. Ei vor putea fi oricând sancţionaţi pentru că nu au îndeplinit «corespunzător» volumul sarcinilor trasate. Este cea mai pură formă a dovezii de analfabetism funcţional al unui şef, care este în poziţia de a conduce o instituţie de „forţă”, vitală pentru societate, dar fără să îşi înţeleagă rolul său, fără să aibă capacitatea de a gândi sau competenţele necesare de manager. Iar mai trist este că doar 5% din poliţişti au refuzat să semneze o astfel de fişă a postului întocmită cu încălcarea tuturor procedurilor în vigoare”, consideră Europol.

Sindicatul anunţă, în acest context, că a formulat o sesizare către conducerea IGPR, ”pentru a interveni de îndată în acest caz, să retragă fişele postului şi să îi cerceteze disciplinar pe cei care au încălcat procedurile incidente”.

Sindicaliştii amintesc şi de alte situaţii ale unor şefi de Inspectorate judeţene de Poliţie. Ei dau exemplul IPJ Olt, unde s-a înscris un singur candidat şi nu a luat notă de trecere, dar s-a întors să conducă inspectoratul în calitate de ”împuternicit”, sau al Poliţiei Capitalei, unde s-au înscris doi candidaţi, niciunul din cadrul Poliţiei Capitalei.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Cerşetoria-mascată, un fenoment care ia amploare la Iași!
09/06/2023 20:59

În vara lui 2021, la Iaşi, a fost lansată oficial o amplă campanie care avea drept scop diminuarea fenomenului cersetoriei in municipiul Iasi. Potrivit iniţiatorilor, campania işi propunea urmărirea ...

Concubinul mamei fetei de 12 ani găsită moartă în lada patului, dat în urmărire internațională
09/06/2023 15:28

Serbuc Ilie-Marcel - concubinul mamei fetei de 12 ani găsită decedată in lada canapelei, a fost dat in urmărire prin Europol şi incadrat la categoria "periculos". Mama fetei de 12 ani care a fos ...

Zilele Eminescu - 134 de ani de la moartea marelui poet
09/06/2023 13:52

  Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii ‘Mihai Eminescu’ va organiza, in perioada 13-16 iunie, Zilele Eminescu, cu prilejul implinirii a 134 de ani de la moartea marelui poe ...

Campanie de combatere a fugii de acasă
09/06/2023 13:47

Politia Romană, impreună cu Asociatia Telefonul Copilului si cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania au lansat campania natională de prevenire a disparitiilor de minori, mai exact a ple ...

Dimitrie Cantemir – 350
09/06/2023 13:45

În acest an marcăm 350 de ani de la nasterea principelui erudit Dimitrie Cantemir (1673-1723). Personalitate remarcabilă a culturii romane si, in multe privinte, a culturii europene, Dimitrie Cantemir a ...

Protest la Spitalul Județean Botoșani. 300 de cadre medicale au ieșit în stradă
09/06/2023 13:15

Peste 300 de angajaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ din Botoşani au organizat, vineri dimineaţă, un protest spontan faţă de decizia conducerii unităţii medicale de diminu ...

Finanțări nerambursabile de 600.000 de lei pentru proiecte culturale, la Neamț
09/06/2023 12:44

Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ alocă 600.000 lei finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale, sociale şi sportive.  Suma cea mai mare, respectiv 300.000 lei, este repartizată proiectelor soci ...

UAIC a primit vizita Ambasadorului Norvegiei în România
09/06/2023 11:33

Vineri, 9 iunie 2023, Excelenta Sa Doamna Siri Beate Barry, Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Regatului Norvegiei in Romania, a efectuat o vizită la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” di ...

Turneu caritabil de șah pentru copii, la Iași
09/06/2023 10:15

Clubul Rotary Iasi Copou organizează a treia editie a Turneului de sah Rotary Iasi Copou, competitie caritabilă dedicată copiilor, care va avea loc sambătă, 10 iunie, incepand cu ora 10, in Palas Mall (zon ...

Tramvaiul ieșean, la 125 de ani – parada vehiculelor electrice noi
09/06/2023 10:14

  În contextul sărbătoririi a 125 de transport electric la Iasi, Primăria Municipiului Iasi si Compania de Transport Public Iasi invită iesenii să admire ultimele achizitii in materie de mijloa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei