Șeful polițiștilor din Neamț, acuzat de Sindicatul Europol de analfabetism funcțional

sef nt

Dimensiune font:

| 12-08-2021 15:15

 

Comisarul-șef Iulian-Mihai Osoioanu este acuzat că a dispus modificarea fişelor de post ale poliţiştilor de la ordine publică, în aşa fel încât aceştia să i se subordoneze direct * măsura ar fi fost impusă după ce șeful IJP ar fi trasat o sarcină de serviciu unui agent de poliţie care i-ar fi spus că primeşte sarcini doar de la şeful direct pe linie ierarhică

 

Sindicatul Europol a prezentat cazul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, comisarul şef Osoianu Iulian-Mihai, care este acuzat că a dispus modificarea fişelor de post ale poliţiştilor de la ordine publică, în aşa fel încât aceştia să i se subordoneze direct. Măsura ar fi fost impusă de către şeful IPJ Neamţ după ce acesta ar fi trasat o sarcină de serviciu unui agent de poliţie care i-ar fi spus că primeşte sarcini doar de la şeful direct pe linie ierarhică. Europol anunţă că a formulat o sesizare către conducerea IGPR, „pentru a interveni de îndată în acest caz, să retragă fişele postului şi să îi cerceteze disciplinar pe cei care au încălcat procedurile incidente”.

Într-o informare postată, joi, de Sindicatul Europol sub titlul „Aşa arată un şef de poliţie analfabet funcţional”, sindicaliştii din Poliţie prezintă cazul comisarul şef Osoianu Iulian-Mihai, care este împuternicit pe funcţia de adjunct al inspectorului şef al IPJ Neamţ, dar care este „desemnat” să îndeplinească atribuţiile inspectorului şef.

Umblă vorba că acesta s-ar fi supărat teribil când ar fi dat o sarcină unui agent de poliţie care i-a sugerat să vorbească în prealabil cu şeful lui nemijlocit/direct cu care are relaţii ierarhice. Agentul i-a dat o lecţie usturătoare de management, explicându-i că fiecare poliţist are un şef nemijlocit şi unul direct faţă de care răspunde şi de la care primeşte dispoziţii. Supărat nevoie mare pe acest episod, pseudo-inspectorul şef a dispus să fie modificate fişele de post ale agenţilor de ordine publică în aşa fel încât în cuprinsul acestora să se precizeze că se subordonează direct inspectorului şef, fără să mai conteze adjunctul şefului poliţiei municipiului pe ordine publică, şeful serviciului de ordine publică sau alţi şefi, cu atribuţii pe zona de ordine publică, care se află între poliţist şi inspector şef. Asta ca să nu mai îndrăznească cineva să nu execute de îndată ce dispune el. Este prima fişă a postului din MAI unde un poliţist de la baza piramidei se subordonează direct conducerii”, au scris sindicaliştii din Europol.

Ei susţin că şeful Poliţiei judeţene Neamţ ar fi solicitat ca noile fişe de post să cuprindă „cât mai multe sarcini” şi cât mai puţin specifice, în aşa fel încât agenţilor să li se poată trata tot felul de atribuţii, deşi o Dispoziţie a IGPR specifică clar atribuţiile agenţilor.

Pentru că pseudo inspectorul şef nu a putut folosi agenţii de ordine publică la toate activităţile la care voia el, care nu aveau legătură cu atribuţiile stabilite prin Dispoziţia IGPR nr. 123/2012, a cerut ca în cuprinsul noilor fişe ale postului să fie enumerate cât mai multe sarcini şi cât mai generic, în aşa fel încât agenţii de ordine publică să fie pe post de moaşă comunală şi să fie folosiţi la de toate. La prevenirea şi stingerea incendiilor, pe linia protecţiei mediului, pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă, pe linia arhivarii etc. Asemenea atitudine a avut ca efect de-a lungul timpului deprofesionalizarea poliţiştilor şi a făcut ca specializarea să nu mai existe”, mai scriu oficialii Europol.

Ei atrag atenţia asupra faptului că, în aceste condiţii, indicatorii de performanţă – calitativi şi cantitativi - în cazul agenţilor de la ordine publică ar urma a fi stabiliţi de către şeful nemijlocit, deşi acesta nu mai este singurul cu care agenţi au relaţii de serviciu ierarhice.

Cu alte cuvinte, agenţii de ordine publică de la Neamţ au semnat o fişa a postului dar fără să cunoască ce trebuie să facă. Ei vor putea fi oricând sancţionaţi pentru că nu au îndeplinit «corespunzător» volumul sarcinilor trasate. Este cea mai pură formă a dovezii de analfabetism funcţional al unui şef, care este în poziţia de a conduce o instituţie de „forţă”, vitală pentru societate, dar fără să îşi înţeleagă rolul său, fără să aibă capacitatea de a gândi sau competenţele necesare de manager. Iar mai trist este că doar 5% din poliţişti au refuzat să semneze o astfel de fişă a postului întocmită cu încălcarea tuturor procedurilor în vigoare”, consideră Europol.

Sindicatul anunţă, în acest context, că a formulat o sesizare către conducerea IGPR, ”pentru a interveni de îndată în acest caz, să retragă fişele postului şi să îi cerceteze disciplinar pe cei care au încălcat procedurile incidente”.

Sindicaliştii amintesc şi de alte situaţii ale unor şefi de Inspectorate judeţene de Poliţie. Ei dau exemplul IPJ Olt, unde s-a înscris un singur candidat şi nu a luat notă de trecere, dar s-a întors să conducă inspectoratul în calitate de ”împuternicit”, sau al Poliţiei Capitalei, unde s-au înscris doi candidaţi, niciunul din cadrul Poliţiei Capitalei.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Caporalul ţepar a fost condamnat. O prietenie veche de 40 de ani, năruită pentru câteva bancnote
24/06/2024 09:04

În sfarşit, la Tribunalul Militar Iaşi s-a dat sentinţa şi in altă speţă decat cele de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. E vorba de un dosar de inşelăciune, in care inculpat e un ...

Şofer ieşean angajat în curieratul britanic, condamnat pentru consum de droguri
24/06/2024 09:03

Ieşeanul D.I.L. are 31 de ani, este şofer profesionist şi găsise un post excelent in Marea Britanie. Asta incă de acum şase ani. Lucra ca livrator - curier pentru un lanţ de pizzerii din sud-estul Anglie ...

Viitorul sediu al Operei, la mâna arhitecților ieșeni
24/06/2024 08:30

* „Ne-am intalnit cu reprezentantii conducerii Ordinului Arhitectilor din Romania – filial Iasi, pentru a pregăti nota conceptuală si tema de proiectare ale viitorului sediu al Operei iesene, astf ...

ApaVital devine principalul operator de apă al municipiului Roman
24/06/2024 08:12

După ce a semnat, anul trecut, primul contract de delegare a serviciilor publice de alimentare cu apă si de canalizare in afara Romaniei, la Fălestii Noi, Republica Moldova, ApaVital SA continuă campania ex ...

Muzeul „Mihail Sadoveanu” intră în conservare
24/06/2024 08:08

Muzeul „Mihail Sadoveanu” va fi scos de pe lista muzeelor ce pot fi vizitate de către ieseni si turisti si inlocuit cu Muzeul „Nicolae Gane”, in cadrul „traseelor culturale” ...

Noi centre de zi destinate persoanelor cu dizabilități
24/06/2024 08:07

Începand cu 1 iulie, in judetul Iasi vor fi infiintate noi unităti de servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilităti, care vor functiona in cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi ...

Ieșenii îmbrăcați cu ie vor circula gratuit cu tramvaiul!
24/06/2024 08:02

* „Tramvaiul Iei” aduce in prim plan, prin limbaj grafic, portul traditional romanesc, reprezentat in acest caz de ie, avand ca obiectiv sustinerea valorilor traditionale pe plan local si national. ...

Peste 7.000 de elevi ieșeni participă la Evaluarea Națională
24/06/2024 08:01

* pentru 95 de elevi din 49 de scoli ale judetului Iasi, Comisia judeteană de evaluare natională a propus adaptarea procedurilor de sustinere a examenului in vederea asigurării conditiilor de egalizare a san ...

Se complică situația în cazul focarului de tuberculoză de la Rediu!
23/06/2024 23:01

Este anchetă epidemiologică la un club educational din cadrul unei grădinite private din localitatea Reidu, judetul Iasi. O angajată si un copil au fost depistati cu tuberculoză, iar alti sase copii au pre ...

Bani mai mulți pentru modernizarea infrastructurii de apă
23/06/2024 19:09

* pandemia si conflictul militar din regiunea Mării Negre, suprapuse pe o crestere de preturi in sectorul de energie si al materiilor prime, au făcut necesară o reajustare a preturilor, implicit a valorii co ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei