Se prăbușește singura industrie care oferă locuri de muncă într-un oraș mare din România BOTOSANI : Sute de concedieri în ultima lună

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 26-05-2024 16:50

Singura industrie care încă oferea locuri de muncă pentru mii de localnici din județul Botoșani începe să se prăbușească. Una dintre cele mai mari fabrici de textile în sistem lohn concediază peste 360 de angajați, iar alte fabrici din domeniu urmează să facă același lucru.


În județul Botoșani, industria s-a prăbușit în anii '90. Zona industrială, odinioară plină de fabrici din perioada comunistă, a ajuns la începutul anilor 2000, cu mici excepții, o ruină abandonată. Pentru un oraș reconstruit în anii comunismului pentru a deservi această puternică zonă industrială, a fost o adevărată dramă socială, conform Adevarul.ro.

Totuși, industria textilă a fost singura supraviețuitoare a declinului industrial botoșănean. Foștii angajați din perioada comunistă o descriu ca fiind „regina industriei ușoare românești”, având zeci de mii de angajați și realizând performanțe extraordinare, inclusiv exporturi masive.
 

 

„Industria textilă din Botoşani a fost regina industriei uşoare româneşti.

Cei care i-au adus faima au fost chiar muncitorii care lucrau în halele de producţie. Cei mai buni textilişti din România au învăţat meserie la Botoşani”, spune Vasile Chiru, sindicalist și fost angajat al unei fabrici de confecții din Botoșani.


Industria textilă a continuat să funcționeze în județul Botoșani cu o serie de fabrici cu capital românesc, dar mai ales cu capital străin adus de investitori, în special din Italia. Această industrie a supraviețuit datorită sistemului lohn, în care fabricile produceau sub eticheta unor coloși ai industriei mondiale a modei. La Botoșani, fabricile lucrau pentru branduri renumite precum Armani, Prada, Louis Vuitton și Massimo Dutti.

Pentru un județ sărac ca Botoșaniul, fabricile de confecții au reprezentat o șansă la un loc de muncă și o pâine cinstită pentru mii de localnici. De exemplu, în anul 2018, funcționau 12 fabrici de confecții care lucrau în sistem lohn.

 

Pe lângă acestea, exista și fabrica unui gigant francez, cu peste 1.000 de angajați la Botoșani. Totuși, sistemul lohn a început să se prăbușească, iar în Botoșani se prefigurează deja o adevărată dramă socială.

 
Sute de oameni concediați într-o singură lună
Din anii 2018-2019 au început problemele cu adevărat serioase pentru „regina industriei ușoare românești”. Mari fabrici de confecții care lucrau în stil lohn au început să se închidă, inclusiv Jatex, o fabrică cunoscută la Botoșani, și cea mai veche și mare fabrică de confecții din România, Rapsodia Conf. Ultima menționată lucra pentru giganți ai industriei modei la nivel mondial.

Fabrica Rapsodia Conf, care funcționa exact în vechea locație din perioada comunistă, s-a închis, iar în locul ei a fost construit un supermarket. Dacă pentru o perioadă declinul industriei textile în regim lohn părea să stagneze, de la începutul acestui an lucrurile au luat o turnură dramatică.

În luna martie, For Mens, o puternică companie franceză, a concediat zeci de angajați ai fabricii din Botoșani. „Am primit notificare de la S.C. Formens SRL în care am fost înștiințați despre intenția de a concedia un număr de 96 de persoane”, a precizat Anca Apăvăloaie, director AJOFM Botoșani.

 

La numai două luni distanță, adică la începutul acestei săptămâni, o altă companie de confecții în sistem lohn, Artsana, care lucrează pentru Chicco, a anunțat că intenționează să concedieze peste 360 de angajați. Concomitent, anunțuri de concediere au venit și de la o altă fabrică din Dorohoi, cu un profil asemănător.

„Am primit o notificare prin care suntem informați că societatea a decis procedura concedierii colective pentru un număr de 364 de salariați, cu contracte de muncă active. Vom proceda la întâlniri cu salariații Artsana, pentru a-i informa privind procedura de concediere, dar și pentru viitoarea lor calitate, de persoană care nu mai are contract individual de muncă activ, precum și importanța accesării serviciilor pe care AJOFM le acordă”, a precizat Anca Apăvăloaie.

„Dacă vrem să avem salariu european, nu va fi niciodată lohn în Europa”, afirmă Valeriu Iftime, subliniind inevitabila prăbușire a sistemului lohn, inclusiv la Botoșani, unde acesta a supraviețuit mai bine de două decenii. Potrivit reprezentanților Camerei de Comerț, creșterea salariului minim și a prețului materiilor prime au contribuit la neavantajarea lohn-ului în România. Fabricile se relochează în zone și mai sărace, cu salarii și mai mici.

„Lohn-ul caută forță de muncă ieftină, asta este, de fapt, esența muncii în lohn. Noi am fost o piață pentru acest sistem. Dar mai suntem doar pentru foarte puțin timp, pentru că în drumul nostru european creșterea salariului minim pe economie tocmai asta face, să ridice nivelul manoperei. Dacă vrem să avem salariu european, nu va fi niciodată lohn în Europa. Și este clar că toți se relochează către Tunisia, Maroc, Albania”, subliniază Valeriu Iftime.

De altfel, creșterea costurilor de producție a fost motivul concedierilor de la Artsana.

„Societatea motivează această concediere colectivă ca fiind datorată reducerii comenzilor și a diminuării volumelor de producție, a creșterii costurilor de producție și a creșterii medii a costurilor cu materiile prime și materiale”, a precizat șefa de la AJOFM Botoșani. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Caporalul ţepar a fost condamnat. O prietenie veche de 40 de ani, năruită pentru câteva bancnote
24/06/2024 09:04

În sfarşit, la Tribunalul Militar Iaşi s-a dat sentinţa şi in altă speţă decat cele de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. E vorba de un dosar de inşelăciune, in care inculpat e un ...

Şofer ieşean angajat în curieratul britanic, condamnat pentru consum de droguri
24/06/2024 09:03

Ieşeanul D.I.L. are 31 de ani, este şofer profesionist şi găsise un post excelent in Marea Britanie. Asta incă de acum şase ani. Lucra ca livrator - curier pentru un lanţ de pizzerii din sud-estul Anglie ...

Viitorul sediu al Operei, la mâna arhitecților ieșeni
24/06/2024 08:30

* „Ne-am intalnit cu reprezentantii conducerii Ordinului Arhitectilor din Romania – filial Iasi, pentru a pregăti nota conceptuală si tema de proiectare ale viitorului sediu al Operei iesene, astf ...

ApaVital devine principalul operator de apă al municipiului Roman
24/06/2024 08:12

După ce a semnat, anul trecut, primul contract de delegare a serviciilor publice de alimentare cu apă si de canalizare in afara Romaniei, la Fălestii Noi, Republica Moldova, ApaVital SA continuă campania ex ...

Muzeul „Mihail Sadoveanu” intră în conservare
24/06/2024 08:08

Muzeul „Mihail Sadoveanu” va fi scos de pe lista muzeelor ce pot fi vizitate de către ieseni si turisti si inlocuit cu Muzeul „Nicolae Gane”, in cadrul „traseelor culturale” ...

Noi centre de zi destinate persoanelor cu dizabilități
24/06/2024 08:07

Începand cu 1 iulie, in judetul Iasi vor fi infiintate noi unităti de servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilităti, care vor functiona in cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi ...

Ieșenii îmbrăcați cu ie vor circula gratuit cu tramvaiul!
24/06/2024 08:02

* „Tramvaiul Iei” aduce in prim plan, prin limbaj grafic, portul traditional romanesc, reprezentat in acest caz de ie, avand ca obiectiv sustinerea valorilor traditionale pe plan local si national. ...

Peste 7.000 de elevi ieșeni participă la Evaluarea Națională
24/06/2024 08:01

* pentru 95 de elevi din 49 de scoli ale judetului Iasi, Comisia judeteană de evaluare natională a propus adaptarea procedurilor de sustinere a examenului in vederea asigurării conditiilor de egalizare a san ...

Se complică situația în cazul focarului de tuberculoză de la Rediu!
23/06/2024 23:01

Este anchetă epidemiologică la un club educational din cadrul unei grădinite private din localitatea Reidu, judetul Iasi. O angajată si un copil au fost depistati cu tuberculoză, iar alti sase copii au pre ...

Bani mai mulți pentru modernizarea infrastructurii de apă
23/06/2024 19:09

* pandemia si conflictul militar din regiunea Mării Negre, suprapuse pe o crestere de preturi in sectorul de energie si al materiilor prime, au făcut necesară o reajustare a preturilor, implicit a valorii co ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei