Scandalul relocărilor din învăţământul ieşean ia amploare

1pedagogic

Dimensiune font:

| 21-03-2023 08:59

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13, Grădinița cu Program Prelungit nr. 10 şi Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” sunt unităţile şcolare unde s-a intervenit sau se va interveni pentru consolidarea clădirilor aflate într-un risc seismic evident * municipalitatea ieşeană a găsit soluţii pentru fiecare caz în parte, numai că acestea nu sunt agreate de profesori sau părinţi * ultimul caz este cel al Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” * primarul explică că relocarea activităţii la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări a fost unica soluţie, în timp ce tabăra cealaltă invocă faptul că elevii sunt duşi să înveţe într-o zonă cu infracţionalitate ridicată * până la o înţelegere între tabere, pe 23 martie este anunţat un marş prin tot oraşul al elevilor, părinţilor şi profesorilor de la „Vasile Lupu”

Primarul Mihai Chirica a lansat ieri în spaţiul public o scrisoare deschisă adresată profesorilor şi elevilor care învaţă la  Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, prin care se aduc lămuriri în ceea ce privește modul de desfășurare a actului de învățământ la colegiul amintit, fiind puse pe tapet şi elementele care au condus la relocarea temporară a acestora. „Măsura mutării elevilor din sălile de curs ale Colegiului Pedagogic în alte unități școlare a fost luată în urma unei analize cât se poate de serioase, ținând cont de riscul seismic al corpurilor de clădire, mai ales în contextul tragediei petrecute în Turcia și al cutremurelor din Gorj. Pe scurt, existența riscului seismic face obligatorie mutarea temporară a elevilor și cadrelor didactice, iar această măsură a fost luată atât în cazul Colegiului Pedagogic, cât și al altor unități școlare din țară. Viața este mai importantă decât orice disconfort trecător! Măsura mutării este una temporară și absolut firească în acele situații în care derularea unor investiții (de reabilitare sau consolidare) afectează activitatea didactică obișnuită”, spune primarul.

Încep lucrările la „Vasile Lupu”. Elevii, trimişi să înveţe în Zona Industrială

Acesta explică şi ce se va întâmpla în perioada următoare la colegiul ieşean. „Încă din vara anului trecut am actualizat proiectul şi indicatorii tehnico-economici de consolidare a unităţii de învăţământ, le-am adoptat în Consiliul Local, iar valoarea totală estimată a investiției se ridică la circa 98 milioane lei. De asemenea, toată documentaţia a fost înaintată Guvernului României în scopul alocării fondurilor necesare pentru a consolida şi reabilita această şcoală de prestigiu la nivel naţional. Aşteptăm analiza şi răspunsul Guvernului, iar din declaraţiile prim-ministrului a reieşit că prioritare în Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic vor fi şcolile şi spitalele. Până la răspunsul Guvernului, vă anunț că toată documentația licitației pentru consolidarea și reabilitarea Colegiului a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), astfel încât poate fi accesată și analizată de către companiile interesate să se implice în acest proiect atât de important pentru învățământul ieșean. Prevederea financiară a licitației este foarte mare, de 79.211.894, 97 lei, cu TVA, adică 16,1 milioane de euro, și, dacă nu vor interveni modificări, ofertele sunt așteptate până pe 3 mai 2023. Subliniez faptul că lansarea acestei licitații înseamnă că vom începe lucrările de consolidare și reabilitare imediat după finalizarea procedurii, chiar dacă nu avem încă finanțare de la Guvern. În paralel, am semnat contractul și începem lucrările de consolidare și reabilitare a Liceului Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, astfel încât și spațiile de aici vor putea găzdui temporar activitatea tuturor celor 800 de elevi ai Colegiului Pedagogic. Desigur, vom asigura și transportul elevilor către și de la spațiile temporare.

Știu că nu este plăcut pentru nimeni, dar vom face totul pentru ca mutarea să fie cât mai scurtă, iar disconfortul cât mai ușor de suportat! Viața este mai importantă decât orice astfel de neajuns”, mai spune primarul.

„Ce ar trebui noi părinții să facem? Să stăm de pază în fața liceului?”

Primele reacţii nu au întârziat să apară. Părinţii sunt vehemenţi, spunând că nu-şi vor duce copiii să înveţe la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări. „Dumneavoastră ați văzut clădirea unde ar trebui să ne relocheze din toamnă? Dumneavoastră știți care este infracționalitatea în zona respectivă? Știți ce înseamnă pentru părintele elevului acestui Colegiu unde, preponderent sunt fete, să accepte ca fiica lui să fie în risc zilnic de a fi lovită, violată sau chiar răpită? Ce ar trebui noi părinții să facem? Să stăm de pază în fața liceului? Să investim bani în sălile de clasă și grupurile sanitare pentru a putea ai noștri copii să învețe în condiții decente?”, susţine o mamă. „Traversarea întregului oraş în fiecare zi de către copii nu este o soluţie viabilă. Şcoala de circumscripţie nu înseamnă să mergem în cel mai îndepărtat loc faţă de locuinţă. Se pot găsi soluţii în zona Copou, respectând drepturile copiilor. În nici un caz nu vom duce copiii în cealaltă parte a orașului! Vrem să revenim urgent la programul de dimineață și mutarea într-un corp comun, în zona Copou”, cere un alt părinte. În fine, a treia replică aduce în discuţie un protest al păriniţilor. „De ce această scrisoare vine abia în a 4-a săptămâna de când suntem relocaţi? Are vreo legătură cu protestele pe care le-a anunţat Asociaţia de părinți a Colegiului?”, întreabă un alt părinte.  

Părinţii care au copii înscrişi la Colegiul Pedagogic se pregătesc să iasă în stradă

Ultima opinie este corectă. Părinţii, elevii şi profesorii au anuţat că vor măşălui pe ruta Colegiul Pedagogic - Primărie, pentru a-şi manifesta astfel nemulţumirea generată de relocarea activităţilor şcolare. „Vă facem cunoscut că în ziua de 23 martie, între orele 11.30 şi 16.30 se va desfăşura o adunare publică organizată de către noi, Asociaţia de Părinţi Colegiul Pedagogic Vasile Lupu Iaşi, cu deplasare în marş pe traseul Curtea Colegiului Naţional Pedagogic Vasile Lupu Iaşi - Aleea Mihail Sadoveanu - Bulevardul Copou - Piaţa Mihai Eminescu - Strada Lăpuşneanu - Piaţa Unirii - Bulevardul Ştefan cel Mare - Primăria Iaşi unde se va staţiona pentru continuarea protestului. La adunare vor participa aproximativ 1.000 elevi, părinţi, cadre didactice, alte persoane care ne susţin cauza", anunţă Asociaţia de Părinţi Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”.

Liceul Cantemir, un caz fericit, însă şi aici au existat obiecţii!

Scandalul relocărilor de la Colegiul „Vasile Lupu” nu este singular. Nici părinţii copiiilor de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 13 din Tătărași nu vor ca activitatea didactică să aibă loc la Grădiniţa Bucium atunci când lucrările de consolidare și reabilitare din Tătăraşi vor evolua, chiar dacă li s-a explicat să este asigurat transportul gratuit, dus-întors, pe ruta Bucium-Tătăraşi. Un alt caz este cel al elevilor de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, cu menţiunea că, între timp, aceştia au revenit „acasă” odată cu finalizarea lucrărilor la unitatea din Cantemir. Aceştia au fost relocaţi la Liceul „Vasile Alecsandri” în ciuda opoziţiei etalate de conducerea acestei unităţi, care nu au dorit prezenţa elevilor unui alt liceu. Şi copiii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 10 au fost mutaţi la  Policlinică cu plată din Codrescu, transformată ulterior în unitate de învățământ. Laura RADU, Lucian STATE

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Orasul Iasi ! 4 K/VIDEO
05/06/2023 17:22
 Românul cel mai bine plătit din Europa este un sucevean
05/06/2023 16:47

Una dintre cele mai mari companii din lume este condusă de un roman. Este vorba despre Silviu Popovici, care este seful Diviziei Europa a PepsiCo, o companie cu o cifră de afaceri de 13 miliade de dolari in 2 ...

 Ciprian Porumbescu, omagiat la Stupca
05/06/2023 13:25

Marele compozitor Ciprian Porumbescu a fost comemorat astăzi la Stupca, locul nasterii sale. La manifestări, care au reunit si o slujbă religioasă, a participat si presedintele Consiliului Judetean Suceava, ...

 Artiștii lirici ai Iașului, prezenți la două festivaluri importante de operă
05/06/2023 12:56

Opera Natională Romană din Iasi va participa in această lună la DescOperă, un festival international organizat la Butuceni, in Republica Moldova. La inedita manifestare in aer liber, care a atras la fiecar ...

Ciprian Porumbescu, sărbătorit la Stupca
05/06/2023 11:55

Împlinirea a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu va fi marcată luni, 5 iunie, la Stupca, printr-o serie de manifestări deschise cu o slujbă de pomenire, care va fi oficiată la ...

 Au apărut problemele pe autostrada A7
05/06/2023 11:43

La santierul deschis pentru construirea Autostrăzii A7 au apărut probleme. Unul dintre contractanti, asocierea Pizzarotti – Retter, a cerut si primit o prelungire de termen pentru finalizarea lucrărilo ...

Iertat de judecători, după ce a dat foc la grajdul vecinului
05/06/2023 08:59

Ion B. din Hartoape, comuna Vanători, a intrat in belea pe data (număr cu ghionion) de 13 aprilie 2020. Era in plină pandemie şi, neavand altceva mai bun de făcut, omul s-a apucat să-şi cureţe grădina. ...

VIDEO Serbările comunei Ciurea
05/06/2023 08:12

Autoritătile din Ciurea au marcat astăzi o nouă sărbătoare a comunei. Ciurenii, şi nu doar ei, au fost invitaţi la un program artistic si cultural susţinut de artişti profesionişti, care se va intinde ...

Depoul Dacia, demolat
05/06/2023 07:59

Lucrările de demolare de la Depoul din Dacia incep in această lună. Pe acel amplasament vor fi construite un al depou si un alt garaj, autonome din punct de vedere energetic, pentru tramvaiele si autobuzele ...

Cosmos Tănase, taxat cu 28.000 lei, după ce a ameninţat un poliţist
05/06/2023 07:59

Prin sentinţa pronunţată miercuri, 31 mai a.c., Curtea de Apel Iaşi a stabilit un record in ce priveşte cuantumul unei amenzi penale, condamnatul fiind nimeni altul decat celebrul interlop Cosmos Tănase. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei