Săli de detenție pentru elevii „problemă”. Ei vor rămâne și fără telefoanele mobile

detentie-IS

Dimensiune font:

| 08-08-2024 11:15

* începând din toamna acestui an, școlile din România vor introduce măsuri stricte pentru gestionarea comportamentului elevilor „problemă” * conform noului Statut al Elevului, publicat de Ministerul Educației în Monitorul Oficial, fiecare instituție de învățământ va trebui să dispună de o sală special amenajată pentru detenție

Toamna aceasta aduce un val de schimbări în școlile din România, schimbări ce au stârnit discuții aprinse atât în rândul cadrelor didactice, cât și al părinților. Statutul elevului, recent publicat în Monitorul Oficial de Ministerul Educației, prevede măsuri drastice pentru gestionarea elevilor „problemă” – aceia care perturbă desfășurarea orelor de curs. De acum, fiecare școală trebuie să dispună de o sală de detenție special amenajată pentru astfel de situații.
În momentul în care un elev deranjează ora, profesorul are autoritatea de a-l scoate din clasă și de a-l trimite într-o sală de detenție. Aici, elevul va fi supravegheat de un alt cadru didactic sau personal auxiliar și va participa la activități educative menite să-i redirecționeze comportamentul. Aceste săli sunt o încercare de a crea un mediu sigur și controlat, în care elevii să poată reflecta asupra acțiunilor lor și să învețe lecții importante de comportament și respect reciproc.
Măsura a fost luată în contextul în care tot mai mulți profesori se confruntă cu elevi care perturbă orele de curs, însă pare greu de implementat. Directorii de școli și profesorii se confruntă deja cu provocări semnificative în implementarea acestei măsuri. Mulți dintre ei se plâng de lipsa spațiilor adecvate și de dificultatea de a găsi personal suficient pentru supraveghere. De asemenea, fiecare părinte va fi informat imediat ce copilul său ajunge într-o astfel de sală, pentru a asigura o comunicare deschisă și transparentă între școală și familie.

Confiscarea telefoanelor mobile
O altă modificare importantă adusă de noul Statut al Elevului este interzicerea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor de curs. Excepție vor face doar situațiile în care aceste dispozitive sunt necesare pentru activități educative. În caz contrar, telefoanele vor fi confiscate și returnate părinților la sfârșitul programului școlar.
Această decizie vine ca răspuns la numeroasele cazuri de bullying și agresivitate în rândul elevilor, în care telefoanele mobile au jucat un rol semnificativ. Prin reducerea accesului la aceste dispozitive în timpul orelor, autoritățile speră să creeze un mediu de învățare mai sigur și mai concentrat.
Implementarea acestor măsuri a generat diverse reacții în rândul comunității educaționale. Unii profesori consideră că măsurile sunt necesare pentru a asigura disciplina și pentru a preveni comportamentele negative care afectează procesul de învățare. Alții, însă, sunt de părere că detenția și confiscarea telefoanelor sunt soluții drastice care pot avea efecte negative asupra elevilor, în special asupra celor care se confruntă deja cu probleme emoționale sau sociale. „Cred că este important să găsim un echilibru între disciplină și înțelegere. Elevii trebuie să înțeleagă consecințele acțiunilor lor, dar în același timp trebuie să li se ofere și suportul necesar pentru a se îmbunătăți”, a spus Adina Manea, profesor de la o școală gimnazială din Iași. Măsura ar putea avea ca urmare și scăderea cazurilor de bullying în școli, tot mai multe în ultimii ani. „Când fiica mea era la gimnaziu, avea în clasă un coleg foarte obraznic. Provenea dintr-o familie dezorganizată, era crescut de bunici. Era de o răutate ieșită din comun, mai toți copiii se temeau de el. Cazul a fost discutat și în Consiliul de Administrație la școlii, dar măsuri nu s-au luat că cică nu se putea. Singura decizie a fost scăderea notei la purtare, ceea ce nu l-a afectat prea mult. A continuat să-ți facă de cap”, a spus Gabi Teodorescu, mama unei adolescente care a fost victima bullyingului.
Măsura cu sălile de detenție pare a fi una bună, însă urmări semnificative nu va avea dacă părinții nu se vor implica mai mult în educația de acasă. „Foarte mulți copii par a fi lipsiți de cei șapte ani de acasă, sunt aroganți, lipsiți de empatie, li se pare că totul li se cuvine, ceea ce nu este deloc adevărat. Ei trebui să învețe să respecte spațiul personal al celor din jur, să respecte ora și profesorul, altfel mare lucru nu se va obține”, a completat și Diana Moraru, mama unui elev de la un gimnaziu din Iași.

Într-o perioadă în care comportamentul elevilor și utilizarea tehnologiei în școli sunt subiecte de dezbatere intensă, noile măsuri impuse de Ministerul Educației reflectă o încercare de a restabili disciplina și de a crea un mediu educațional sigur și productiv. Rămâne de văzut cum vor fi implementate aceste măsuri și care vor fi efectele lor pe termen lung asupra elevilor și asupra sistemului educațional în ansamblu.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
20/09/2024 15:04

Judecătorul Marian Enache (70 de ani), presedintele Curtii Constitutionale, s-a căsătorit in 2023 cu Irina Iuliana Costache (58 de ani), sefa Sectiei Cardiologie a Spitalulului „Sf. Spiridon” din ...

La Iași începe Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice
20/09/2024 10:56

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Primăria Iasi, Directia Judeteană pentru Cultură Iasi, Centrul ...

Tangoul, o poveste a pasiunii și a artei în mișcare
20/09/2024 10:28

Tango-ul, un dans plin de elegantă si pasiune, a captivat inimile oamenilor din intreaga lume timp de mai bine de un secol. Originar din cartierele sărace ale Buenos Aires-ului si Montevideo-ului, acest dans ...

„Cămașa tradițională - meșteșug și mod de viață”
20/09/2024 10:02

În zilele de 21 si 22 septembrie 2024, pe Esplanada Palas Iasi va avea loc cea de a III-a editie Targului national „Cămasa traditională - mestesug si mod de viată”. Scopul manifestări ...

Un olandez a ajuns prizonier în Iaşi pentru următorii doi ani
20/09/2024 09:50

* a fost condamnat, dar cu suspendarea executării pedepsei * in timpul termenului de supraveghere, nu poate părăsi oraşului fără acordul Probaţiunii * trebuie să meargă periodic la intrevederile cu con ...

La Iași, doar două din zece locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale!
20/09/2024 09:49

* in judetul Iasi, 77.595 locuinte aveau, luna trecută, o asigurare PAID, iar cifra, surprinzător, este in crestere simtitoare * Comparativ cu anul 2014, de exemplu, numărul asigurărilor PAID a crescut, la ...

O şcoală din Pașcani a fost premiată de Comisia Europeană pentru predare inovatoare
20/09/2024 09:48

Şcoala Gimnazială Specială din Paşcani a fost laureată la categoria „Învăţămant secundar” pentru proiectul „Art therapy for Autism”, iar Grădiniţa „Ciupercuţa&rdqu ...

Casei de Pensii anunță modificări majore în privința plății ajutorului de deces
20/09/2024 08:48

Legea 360 din 2023, privind sistemul public de pensii aduce noutăţi şi in ceea ce priveşte acordarea ajutorului de deces. Şefa Casei de Pensii anunţă că prin noul act normativ, legiuitorul a extins cate ...

Într-o singură zi, 12 hoţi au scăpat de urmărirea penală
20/09/2024 07:52

* performanţa aparţine magistraţilor de la Judecătoria Paşcani * e vorba de furturi vechi, cu autori necunoscuţi, prejudicii relativ mici, in cea mai mare parte nerecuperate * aproape jumătate dintre pă ...

S-a dat semnalul de curățenie în cămine
20/09/2024 07:51

Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iasi a prins deja viată. 200 de studenti au venit să ajute la curătenie inainte de inceperea noului an universitar. Tinerii se ocupă de toate treburile: văruit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei