Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic

6

Dimensiune font:

| 18-05-2024 00:13

Rusia a plasat România pe un fel de “listă neagră”, aceea a țărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicând precis și ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că niciun oficial de la București nu a anunțat limpede ce arme ar fi transferat România în Ucraina.

Un diplomat al Rusiei, Gennady Gatilov, a acuzat mai multe țări membre NATO, inclusiv România, de faptul că ar fi oferit sprijin militar Ucrainei, pe parcursul “operațiunii militare speciale” – adică pe parcursul războiului neprovocat pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina. Gatilov deține rangul de ambasador și este reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă instituțiile ONU și organizațiile internaționale de la Geneva. În cadrul Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva, ambasadorul rus a susținut că, din februarie 2022 până în martie 2024, Ucraina a primit armament din SUA, Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Franța, Suedia și din alte țări. „În loc să lucreze la o soluționare pașnică și să caute modalități de a restabili arhitectura de securitate europeană, țările NATO se încăpățânează să ducă un război proxy împotriva țării noastre, oferind regimului corupt de la Kiev arme și hardware militar, precum și finanțare pe scară largă”, a susținut ambasadorul rus.

Gatilov a prezentat o listă a tipurilor de arme pe care le-ar fi primit Ucraina din țările NATO. Lista cuprinde următoarele: 785 de tancuri, 266 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 844 de sisteme de artilerie de calibrul 155 milimetri, 93 de sisteme de artilerie de 152 milimetri, 278 sisteme de artilerie de 122 milimetri, 251 de sisteme de apărare aeriană, 30 de avioane și 91 de elicoptere. Ambasadorul rus a susținut că “absența unui control adecvat asupra locației armelor și echipamentelor militare are ca rezultat răspândirea armelor, care ajung pe piața neagră și în alte zone de conflict și cresc amenințările teroriste”.

În mod interesant, ambasadorul Gatilov a încercat să-și demonstreze teoria readucând în atenție atacul terorist care s-a comis la 22 martie 2024 la Crocus City Hall. Doar că acel atac s-a comis în Rusia, chiar în apropierea Moscovei, deci departe de Ucraina, ceea ce ar face mai plauzibilă ipoteza că s-a comis cu arme rusești sau cu arme primite de Rusia de la aliații ei, nu cu arme provenite din țările NATO, care ar fi ajuns în Ucraina iar din Ucraina – nu se știe pe ce cale – în Rusia.

Din întreaga listă de arme pe care Ucraina le-ar fi primit din țările NATO, nu există nici măcar un singur produs despre care statul român să fi anunțat că l-a livrat Ucrainei. Ce-i drept, în februarie 2024, un site militar din Ucraina publica un film în care Ucraina mulțumea României pentru cele “15 convoaie militare trimise”. Imaginile din clipul video difuzat de ucraineni prezentau câteva tipuri de armament despre care se știe că le deține România: transportoare blindate 8×8, aruncătoare de proiectile reactive și avioane F-16. Cu privire la avioanele F-16, se știe cu certitudine că România nu a oferit Ucrainei asemenea aeronave ci doar că a acceptat să antreneze, în baza aeriană de la Fetești, piloți din Ucraina care vor zbura pe avioane F-16.

Abia acum câteva zile, după ce s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele Biden, președintele Iohannis a indicat în mod limpede că România ia în calcul să transfere în Ucraina un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Dar acest sistem este încă în România iar expedierea lui în Ucraina se va face doar dacă această acțiune va fi aprobată de CSAT, a subliniat președintele Iohannis. Mai mult, România va ceda un sistem Patriot Ucrainei doar dacă va primi ceva în schimb din SUA, astfel încât apărarea antiaeriană a României să nu fie slăbită, a precizat Iohannis.

Sistemele Patriot, de fabricație americană, sunt o categorie de armament pentru care Ucraina face cereri insistente către țările NATO.

Amintim că, acum câteva zile, întrebat despre posibilitatea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot, premierul Ciolacu a susținut că, nici chiar în această situație, Rusia nu va ataca România.

În martie 2023, în perioada în care încă era ministru de Externe, Bogdan Aurescu a acordat un interviu jurnalistului britanic Stephen Sackur. Aducând în discuție sprijinul pe care unele țări NATO declarau că îl furnizează Ucrainei, jurnalistul l-a întrebat pe ministru de ce guvernul de la București refuză să ofere detalii despre ajutorul militar pe care România îl oferă Ucrainei.

“Aceasta este politica guvernului nostru. Considerăm că este mai eficient în acest fel. Ceea ce este cu adevărat important este ca NATO și aliații să poată ajuta într-un mod eficient Ucraina. Și credem că este mai bine pentru Ucraina”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
„La cabine”, un spectacol despre partea nevăzută a teatrului
24/06/2024 10:50

La final de stagiune, artistii Teatrului Luceafărul Iasi ii provoacă pe fanii artei scenice cu un spectacol iesit din obisnuit. Intitulat „La cabine”, acesta isi propune să ii introducă pe spect ...

Caporalul ţepar a fost condamnat. O prietenie veche de 40 de ani, năruită pentru câteva bancnote
24/06/2024 09:04

În sfarşit, la Tribunalul Militar Iaşi s-a dat sentinţa şi in altă speţă decat cele de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. E vorba de un dosar de inşelăciune, in care inculpat e un ...

Şofer ieşean angajat în curieratul britanic, condamnat pentru consum de droguri
24/06/2024 09:03

Ieşeanul D.I.L. are 31 de ani, este şofer profesionist şi găsise un post excelent in Marea Britanie. Asta incă de acum şase ani. Lucra ca livrator - curier pentru un lanţ de pizzerii din sud-estul Anglie ...

Viitorul sediu al Operei, la mâna arhitecților ieșeni
24/06/2024 08:30

* „Ne-am intalnit cu reprezentantii conducerii Ordinului Arhitectilor din Romania – filial Iasi, pentru a pregăti nota conceptuală si tema de proiectare ale viitorului sediu al Operei iesene, astf ...

ApaVital devine principalul operator de apă al municipiului Roman
24/06/2024 08:12

După ce a semnat, anul trecut, primul contract de delegare a serviciilor publice de alimentare cu apă si de canalizare in afara Romaniei, la Fălestii Noi, Republica Moldova, ApaVital SA continuă campania ex ...

Muzeul „Mihail Sadoveanu” intră în conservare
24/06/2024 08:08

Muzeul „Mihail Sadoveanu” va fi scos de pe lista muzeelor ce pot fi vizitate de către ieseni si turisti si inlocuit cu Muzeul „Nicolae Gane”, in cadrul „traseelor culturale” ...

Noi centre de zi destinate persoanelor cu dizabilități
24/06/2024 08:07

Începand cu 1 iulie, in judetul Iasi vor fi infiintate noi unităti de servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilităti, care vor functiona in cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi ...

Ieșenii îmbrăcați cu ie vor circula gratuit cu tramvaiul!
24/06/2024 08:02

* „Tramvaiul Iei” aduce in prim plan, prin limbaj grafic, portul traditional romanesc, reprezentat in acest caz de ie, avand ca obiectiv sustinerea valorilor traditionale pe plan local si national. ...

Peste 7.000 de elevi ieșeni participă la Evaluarea Națională
24/06/2024 08:01

* pentru 95 de elevi din 49 de scoli ale judetului Iasi, Comisia judeteană de evaluare natională a propus adaptarea procedurilor de sustinere a examenului in vederea asigurării conditiilor de egalizare a san ...

Se complică situația în cazul focarului de tuberculoză de la Rediu!
23/06/2024 23:01

Este anchetă epidemiologică la un club educational din cadrul unei grădinite private din localitatea Reidu, judetul Iasi. O angajată si un copil au fost depistati cu tuberculoză, iar alti sase copii au pre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei