Proiectul trenului metropolitan prinde contur

1tren

Dimensiune font:

| 29-04-2024 07:18

 * valoarea estimată a proiectului depășește 270 milioane euro, implementarea urmând să fie realizată etapizat * traseul trenului ar urma să fie, în prima etapă, de la Podu Iloaiei la Ungheni, însă studiul întocmit de AMTPI prevede, de asemenea, alte două trasee

La sediul Primăriei Municipiului Iași (PMI) a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, lansarea oficială a proiectul privind înființarea trenului metropolitan, investiție care urmează să fie implementată de Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI), având ca scop creșterea accesibilității populației la mijloace de transport rapide și predictibile, precum și sprijinirea dezvoltării economice a județului Iași prin dezvoltarea de capacități logistice feroviare și interconectarea acestora cu transportul aerian și rutier.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la suma de 271 de milioane de euro, implementarea urmând să fie realizată etapizat. Traseul trenului ar urma să fie, în prima etapă, următorul: Podu Iloaiei - Dumești - Lețcani - Lețcani 2 (Lear) - Metro (Parcul Industrial Miroslava) - Antibiotice - Era - Canta - Țigarete - Gara Iași - Nicolina - Frumoasa - Socola - Tehnoton - Vlădiceni - Holboca - Cristești - Ungheni.

Studiul întocmit de AMTPI prevede, de asemenea, alte două trasee: Podu Iloaiei - Dumești - Lețcani - Lețcani 2 (Lear) - Metro (Parcul Industrial Miroslava) - Antibiotice - Era - Canta - Țigarete - Gara Iași - Nicolina - Frumoasa - Socola - Tehnoton - Vlădiceni - Dancu - Aeroport – Aroneanu și respectiv Nicolina - Frumoasa - Piața Sudului - Fortus - Horpaz - Lunca Cetățuii - Ciurea - Picioru Lupului.

„Primul proiect în care noțiunea de transport public sustenabil este tratată așa cum trebuie”

„Este primul proiect în care noțiunea de transport public sustenabil cu trenul este abordată așa cum trebuie. Proiectul este unul național, inițiat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, adresat aglomerațiilor urbane, în care se regăsește municipiul Iași și implicit Zona Metropolitană Iași, care cuprinde o rută destul de lungă. Aceasta pleacă dinspre Podu lloaiei, se intersectează cu comuna Ciurea și cu toate celelalte localități adiacente, având un punct nodal important în zona Gării Internaționale de la Nicolina, inclusiv o legătură cu localitățile Tomești și Holboca, însă intenția noastră este ca, pe viitor, traseul să fie prelungit până la Aeroport”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, trenul metropolitan va fi compus din 10 unități de transport moderne, cu o capacitate de circa  300 de locuri. Pe lângă reabilitarea actualei linii, proiectul mai prevede construirea unui nou tronson de cale ferată, electrificarea segmentului Ciurea - Piciorul Lupului, realizarea unor traversări supraterane în zona Tomești și, nu în ultimul rând, moderrnizarea punctelor de îmbarcare-debarcare a călătorilor.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a precizat că introducerea trenului metropolitan ar scurta distanțele și ar reduce semnificativ poluarea. „Cred că ieșenii, indiferent dacă locuiesc în municipiu sau în Zona Meteropolitană, au nevoie de această alternativă care cu siguranță ar scurta distanțele. Am câștiga astfel, cu toții, timp și am reduce poluarea, pentru că în momentul de față, trenul metropolitan este cel mai uzitat mijloc de transport în marile capitale europene”, a afirmat Costel Alexe.

Părerile primarilor privind necesitarea introducerii trenului metropolitan sunt împărțite

În ceea ce-i privește pe primarii localităților prin care ar urma să circule trenul metropolitan, părerile acestora sunt împărțite. Astfel, dacă primarul comunei Ungheni, Iulian Marcu, consideră oportună implementarea proiectului, edilul Tomeștiului, Ștefan Timofte, se arată interesat mai degrabă de prelungirea liniei de tramvai până în localitatea pe care o păstorește decât de introducerea trenului. „Consider că ar fi absolut necesară introducerea acestui tren, transferul călătorilor de pe autobuz pe tren fiind mult mai economic din punct de vedere financiar, având în vedere prețul mare al abonamentelor la  transportul auto intrajudețean.

Infrastructura feroviară există deja în localitatea noastră, ba chiar am putea prinde în proiect și stația CFR de la Cristești, arondată în prezent comunei Holboca, având în vedere apropierea satului Mânzătești, unde locuiesc circa 1.200 de persoane”, a declarat Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni. „Trenul metropolitan este foarte important în primul rând pentru Zona Metropolitană Iași. Pentru comuna Tomești este important, însă nu într-o atât demare măsură, pentru că noi suntem la o distanță nu foarte mare de Holboca. Însă satul Vlădiceni s-ar putea racorda foarte ușor la o haltă, imediat după barieră. Pentru acest lucru, însă, ar trebui să construim o pasarelă peste calea ferată. În rest, pentru restul locuitorilor comunei, proiectul este intersant doar dacă s-ar mări capacitatea gării de la Holboca prin construirea unei parcări, astfel încât cei interesați să călătoarească cu trenul metropolitan să-și poată lăsa acolo mașinile. Pe mine, personal, mă interesează mai mult introducerea tramvaiului”, a recunoscut, cu sinceritate, Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

În cadrul ședinței desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Primărie, Adunarea Generală a Acționarilor a împuternicit conducerea Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI) să continue demersurile pe lângă Ministerul Transporturilor în vederea includerii proiectului trenului metropolitan pe lista finanțărilor europene. „Până acum ne-m întâlnit cu cei de la SNCFR și cu cei de la Ministerul Transporturilor. Asociația a preluat de la Primărie proiectul pe care aceștia l-au întocmit, l-a actualizat și a prezentat conceptul în cadrul întâlnirii care a avut loc la sediul municipalității, urmând să meargă mai departe cu el.  Avem nevoie de un Ordin al ministrului Transporturilor, prin care să se stabilească că proiectul trenului metropolitan va fi implementat cu finanțare europeană”, a subliniat, la rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Dangă, care a adăugat că este esențial ca Iașul să beneficieze de acest tip de mobilitate urbană care, pe viitor, ar putea asigura conectivitatea inclusiv cu Republica Moldova. Edi MACRI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Filarmonica „Moldova
18/06/2024 14:54

Vineri, 21 iunie 2024, ora 19:00 - Casa de Cultură a Studentilor Iasi – CONCERT SIMFONIC Orchestra simfonică a Filarmonicii MOLDOVA din Iasi Dirijor: JÓZSEF HORVÁTH Solist: GABRIEL CROI ...

Expoziţia „O lume în miniatură. Despre lucrurile mici ale civilizației Cucuteni”
18/06/2024 14:16

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Academia Romană, Filiala Iasi – Institutul de Arheologie, Muzeul Judetean Botosani, Unive ...

Marcel Iureș urcă pe scena ieșeană cu spectacolul „Rosto”, în cadrul SFR 15
18/06/2024 13:56

Organizatorii festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) anuntă un nou eveniment special in cadrul editiei aniversare SFR 15, programată in perioada 31 iulie - 4 august 2024, in capitala Moldovei, la Iasi. A ...

Iașul a pierdut un reputat chirurg. Profesorul emerit Teodor Stamate a plecat printre îngeri
18/06/2024 13:52

Chirurgul iesean Teodor Stamate s-a stins din viată. Dr. Teodor Stamate a fost profesor emerit al Universitătii de Medicină si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, seful clinicii de Chirurgie Plastică s ...

Evenimente dedicate refugiaților ucraineni din Iași
18/06/2024 13:42

Iesit din prim-planul mass mediei, războiul din Ucraina este o realitate de care incă mai fug oameni, adăpostindu-se in Romania. De doi ani si jumătate, in Iasi trăiesc cateva mii de persoane refugiate din ...

Ce se poartă în 2024? Sustenabilitatea este la modă
18/06/2024 13:22

  Cinci ani, de atata fost nevoie pentru ca o idee să fie imbrătisată de publicul din Iasi in totalitate, ca apoi să ajungă in toată Moldova. Este vorba despre „Ia Si Cufărul cu Haine”, ...

Arhitecții din toată Moldova sunt așteptați la Iași
18/06/2024 10:24

La initiativa Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala teritorială, la Iasi se va deschide Regionala de Arhitectură Moldova 2024, eveniment cu traditie, ce adună din doi in doi ani cele mai reprezent ...

Povestea ceasului și a inelului lui Mihai Eminescu
18/06/2024 09:50

  Ceasul si inelul de aur ale poetului Mihai Eminescu sunt cele mai pretioase artefacte din colectia Muzeului National al Literaturii Romane din Iasi, fiind parte din tezaurul national. Povestea acestor o ...

Societatea civilă cere autorităților „foaie de parcurs” pentru Autostrada Unirii!
18/06/2024 08:34

* cu un decalaj la nivelul Studiului de Fezabilitate de doi ani, sectiunea Ungheni - Iasi - Motca, in lungime de 93,27 km, este cea mai intarziată dintre toate loturile Autostrăzii Unirii, aflandu-se in acest ...

Spitalul „Parhon” va fi reabilitat și modernizat
18/06/2024 08:28

* prin imbunătătirea infrastructurii existente vor fi asigurate spatii corespunzătoare de acordare a serviciilor medicale in ambulatoriu si vor fi asigurate, in acelasi timp, opt specialităti clinice suplim ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei