Premieră în Iaşi: Investiţie de peste 150 de milioane de euro într-un megaproiect imobiliar în Dacia

dacia1

Dimensiune font:

| 24-03-2023 13:21

* aceasta vizează transformarea radicală a unor platforme industriale abandonate și inestetice, în suprafaţă totală de 4,5 hectare * tot aici, se va ridica prima grădiniţă din Iași ce va fi construită integral din bani privaţi și donată, apoi, comunităţii * rezultatul final: un ecosistem de funcţiuni complementare, în suprafaţă de peste 20.000 mp, ce include zone de promenadă, locuri de joacă și recreere, precum și zone comerciale și retail

Săptămâna trecută, Consilul Local al Municipiului Iaşi a aprobat PUZ-ul pentru cel mai ambiţios proiect imobiliar din ultimii ani. E vorba de o premieră absolută în oraşul nostru, una ce presupune o investiţie de peste 150 milioane de euro şi asta nu într-o zonă centrală, ci undeva la periferie, în cartierul Dacia. Megaproiectul aparţine companiei MCM Construct, firmă care a promis că lucrările intră deja în linie dreaptă.
De fapt, e vorba de două investiţii complementare, denumite Concept City și Concept Life. Iniţiativele investitorului implică un demers coerent și eficient, prin asumarea unui angajament ferm faţă de comunitate locală, asigurându-se că toate părţile implicate în acest proiect amplu de regenerare urbană vor face parte din procesul de planificare și dezvoltare a acestor zone din Dacia.

Proiecte majore de regenerare urbană și comunitară în Dacia

Conform MCM Construct, Concept City, situat în Dacia, Str. Sg. Grigore Ioan, respectiv Concept Life, situat în Dacia, Str. Rampei, lângă Lidl, vor beneficia de o investiţie de peste 150 de milioane de euro. Acestea vizează transformarea radicală a unor platforme industriale abandonate și inestetice, în suprafaţă totală de 4,5 hectare. În urma acestui consistent efort financiar, se va aduce o contribuţie semnificativă, alături de planurile de investiţii ale autorităţilor locale, la dezvoltarea zonei. Spre deosebire de majoritatea proiectelor din trecut, cel de faţă are o puternică orientare comunitară, accentul fiind pus, în primul rând, pe regenerarea urbană, iniţiativă ce va genera, cu siguranţă, mari beneficii pentru întreaga comunitate din zonă.
Se vor realiza noi artere de circulaţie, se vor reabilita și moderniza arterele publice existente şi, în plus, se va construi o grădiniţă ce va fi dăruită comunităţii. De asemenea, vor fi amenajate spaţii verzi generoase și zone de retail. Toate aceste beneficii, ce vor fi aduse întregii comunităţi, reprezintă argumentele primordiale ale dezvoltărilor integrate propuse de către MCM Construct, în cadrul acestor ample investiţii.

Noi artere de circulaţie, la standarde occidentale

Iniţiativa de a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii locuitorilor din aceste zone, va începe prin cedarea către domeniul public de noi artere de circulaţie incluse în cadrul proiectului Concept City (Str. Sergent Grigore Ioan, Nr. 10 + Str. Lupiţei, Nr. 3), dar și a unui teren cu destinaţie staţie de autobuz, menite să contribuie la îmbunătăţirea infrastructurii publice din zonă, oferind alternative de transport rutier și public locuitorilor.
Însă, probabil cel mai important lucru în ceea ce priveşte viitorul îl reprezintă cea mai mare investiţie în copii, o premieră pentru Iași. Astfel, în cadrul proiectul Concept City, MCM Construct va construi din fonduri proprii o grădiniţă modernă pe care o va dona comunităţii locale. Această nouă grădiniţă va beneficia de condiţii la standarde europene, inclusiv un spaţiu de joacă propriu în aer liber, amenajat și dotat.
În altă ordine de idei, suprafeţe generoase, de peste 10.000mp, vor fi alocate zonelor de promenadă, a locurilor de joacă pentru copii și a zonelor de recreere pentru adulţi, ceea ce va contribui la confortul tuturor membrilor comunităţii, indiferent de vârstă. Zonele comerciale și de retail, tot de peste 10.000mp, vor oferi opţiuni variate pentru desfășurarea unor activităţi din domeniul sănătăţii, educaţiei, sportului, precum și pentru shopping-ul de proximate sau petrecere a timpului liber și vor crea, de asemenea, numeroase locuri de muncă.
Existenţa spaţiilor verzi de recreere, precum și a spaţiilor comerciale și de retail sunt pilonii de bază care sporesc confortul membrilor comunităţii din proximitate și reduc astfel nevoia de deplasare, de utilizare a autovehiculelor, având astfel un impact pozitiv asupra mediului, diminuând gradul de poluare.

Urbanizare inteligentă, cu sens și dinamică, aşa cum se întâmplă în Occident

Procesul de regenerare urbană este gândit pentru a contribui masiv la îmbunătăţirea mediului ambiental și la creșterea atractivităţii, atât pentru locuitorii din aceste ansambluri, cât și pentru cei din proximitate.

De asemenea, se vor crea noi oportunităţi economice prin dezvoltarea de noi afaceri și locuri de muncă. Pentru a reuși în acest proces, este importantă implicarea activă a tuturor factorilor cu rol decizional, atât autorităţi locale, cât și ceilalţi dezvoltatori imobiliari din zonă, proprietarii de terenuri, precum și comunitatea locală. Este necesară o abordare integrată și participativă, care să ia în considerare nevoile și perspectivele tuturor părţilor interesate.

O astfel de viziune, realizată prin acest proces de regenerarea urbană și comunitară, stă în centrul filosofiei MCM Construct și este esenţială pentru dezvoltarea durabilă a Iașului și pentru îmbunătăţirea vieţii locuitorilor săi. Printr-un demers comun și susţinut, se va crea un oraș mai bun, mai verde și mai viabil, ce va sprijini dezvoltarea comunităţii și va asigura o calitate mai bună a vieţii pentru toţi locuitorii săi.

Iașul este deja cunoscut pentru viaţa culturală, instituţiile academice și oportunităţile economice. Economia este în plină expansiune, cu sectoare puternice, inclusiv zona IT, producţie și educaţie. De aceea este nevoie de astfel de proiecte de regenerare urbană și comunitară, ce vor atrage investiţii stimulând astfel creșterea economică și nivelul de trai.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Un păşcănean a tăiat cauciurile de la maşina vecinei, apoi i-a lăsat în parbriz un bileţel macabru
05/06/2023 23:59

După o sfadă cu vecina, Vasile N. din comuna Lespezi, s-a răzbunat pe ea intr-un mod pueril. A ieşit in drum inarmat cu un cuţit şi a tăiat cu el toate cauciurile de la Volkswagenul femeii. Apoi, ca ea s ...

O ieşeancă a produs, clandestin, 4.000 litri de vin din mure
05/06/2023 23:59

Marinela Antica din comuna Butea a avut o excelentă idee de afaceri, insă i-au trebuit aproape cinci ani pentru a se putea bucura de roadele muncii ei. Nu din pricina convulsiilor pieţei, ci din motive de le ...

Cerşetoria-mascată, un fenoment care ia amploare la Iași!
05/06/2023 23:59

În vara lui 2021, la Iaşi, a fost lansată oficial o amplă campanie care avea drept scop diminuarea fenomenului cersetoriei in municipiul Iasi. Potrivit iniţiatorilor, campania işi propunea urmărirea ...

 E 85 rămâne „drumul morții”
05/06/2023 21:04

  Romania continuă să ocupe prima pozitie in clasamentul accidentelor rutiere mortale din Uniunea Europeană. În 2022, avea cea mai mare rată a decelor in accidente rutiere din toată comuni ...

 „Îmi doresc să aduc o schimbare în percepția subiectivă a frumosului și a înțelegerii obiective a eleganței”
05/06/2023 20:30

În lumea contemporană de afaceri, femeile isi aduc contributia semnificativă prin combinatia de elegantă, inteligentă, spirit antreprenorial si abilitatea de a intelege si aplica principiile psih ...

Orasul Iasi ! 4 K/VIDEO
05/06/2023 17:22
 Românul cel mai bine plătit din Europa este un sucevean
05/06/2023 16:47

Una dintre cele mai mari companii din lume este condusă de un roman. Este vorba despre Silviu Popovici, care este seful Diviziei Europa a PepsiCo, o companie cu o cifră de afaceri de 13 miliade de dolari in 2 ...

 Ciprian Porumbescu, omagiat la Stupca
05/06/2023 13:25

Marele compozitor Ciprian Porumbescu a fost comemorat astăzi la Stupca, locul nasterii sale. La manifestări, care au reunit si o slujbă religioasă, a participat si presedintele Consiliului Judetean Suceava, ...

 Artiștii lirici ai Iașului, prezenți la două festivaluri importante de operă
05/06/2023 12:56

Opera Natională Romană din Iasi va participa in această lună la DescOperă, un festival international organizat la Butuceni, in Republica Moldova. La inedita manifestare in aer liber, care a atras la fiecar ...

Ciprian Porumbescu, sărbătorit la Stupca
05/06/2023 11:55

Împlinirea a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu va fi marcată luni, 5 iunie, la Stupca, printr-o serie de manifestări deschise cu o slujbă de pomenire, care va fi oficiată la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei