Președintele CJ Vaslui doarme în Arestul Poliției

1buzatuVS

Dimensiune font:

| 24-09-2023 21:17

* sâmbătă, după ce a vizionat filmul flagrantului pus la cale de DNA, un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Vaslui a semnat mandatul de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Dumitru Buzatu, pecetluind astfel soarta celui care a acondus, decenii la rând, destinele județului Vaslui * în respectivul filmuleț se vedea clar cum președintele CJ Vaslui deschide portabajul mașinii cu care venise la întâlnirea cu omul de afaceri Emil Sava (denunțătorul), iar acesta din urmă îi introduce în mașină o geantă maro, în interiorul căreia procurorii aveau să descopere, câteva minute mai târziu 1,25 milioane de lei * în momentul primirii genții cu bani, Buzatu îi spune lui Savin, în semn de rămas-bun: „Saru’mâna, Emil! Îți mulțumesc, că eram pe drojdie”

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Iași a anunțat, sâmbătă, reținerea președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru o perioadă de 24 de ore, sub acuzația de corupție, după de ce, vineri seara, i-a înscentat un flagrant cu peste un milion de lei.

Cumunicatul DNA, cât se poate de sucint, preciza faptul că „s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului Buzatu Dumitru, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită”.

În ordonanța procurorilor se arată că „în perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor). În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a transmis DNA.

Pentru a limpezi lucrurile, trebuie spus faptul că denunțătorul lui Dumitru Buzatu este Emil Savin, un om de afaceri care a câștigat lucrările pe două tronsoane ale drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești, participând la licitație cu firma SC Soragmin SRL.

Buzatu: „Saru’mâna, Emil! Îți mulțumesc, că eram pe drojdie”

Pe 23 septembrie, după ce a vizionat filmul flagrantului pus la cale de DNA, un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Vaslui a semnat mandatul de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Dumitru Buzatu, pecetluind astfel soarta celui care a acondus, decenii la rând, destinele județului Vaslui.

În respectivul filmuleț se vedea clar cum președintele CJ Vaslui deschide portabajul mașinii cu care venise la întâlnirea cu omul de afaceri Emil Sava (denunțătorul), iar acesta din urmă îi introduce în mașină o geantă maro, în interiorul căreia procurorii aveau să descopere, câteva minute mai târziu 1,25 milioane de lei. În momentul primirii genții cu bani, Buzatu îi spune lui Savin, în semn de rămas-bun: „Saru’mâna, Emil! Îți mulțumesc, că eram pe drojdie”.

La aproximativ 10 minute de când a ieșit pe poarta fermei piscicole a lui Savin, procurorii DNA l-au oprit pe Dumitru Buzatu în trafic, au deschis porbagajul și l-au întrebat pe șeful administrației județene ce e cu banii den geantă. „Sunt economiile mele în acea geantă”, a replicat Buzatu, însă procurorii i-au tăiat elanul când i-au comunicat că asta este imposibil, deoarece banii în cauză  „sunt din recuzita DNA”.

Și „expertul” lui Buzatu a fost încătușat

După arestarea lui Buzatu, DNA a mai reținut o persoană - expertul ieșean Radu Judele, care pare a fi fost complicele șefului CJ Vaslui în „operațiunea de șantaj” la adresa firmei Soragmin SRL, cea care a câștigat lucrările de modernizare a două tronsoane din drumul strategic al Vasluiului.

Înm sarcina lui Radu Judele a fost reținut faptul că a realizat, la comanda președintelui CJ Vaslui, o expertiză din care reieșea că lucrările la drumul strategic sunt neconforme, cu intenția clară de a atenționa firma respectivă că are de achitat un „comision” de 19%.

Mai mult, pentru a pune presiune pe constructor, CJ Vaslui a reziliat contractul, pe baza acestei expertize realizate de Judele, reținând de la plata către constructor (Soragmin SA, aflată pe numele fiicelor denunțătorului) nu mai puțin de 3 milioane de euro. „Expertiza a declanşat un diferend între părţile implicate, privind măsurile necesare în urma constatărilor din teren, care prevedeau şi înlocuirea ultimului strat de asfalt executat. Urmare a efectuării acestei expertize, activităţile de execuţie din cadrul proiectului au fost oprite în cursul lunii iunie 2022... De la momentul depunerii expertizei, respectiv de la începutul anului 2022, SC (.....) SRL trebuia să primească de la CJ Vaslui suma de aprox. 15.000.000 lei aferentă lucrărilor executate pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic din județului Vaslui, ulterior urmând a-i fi imputate sumele de bani conform concluziilor expertizei, sume comunicate prin actul adiţional din 28.02.2023. În perioada 2022-2023. (.....) a luat legătura de mai multe ori cu reprezentanţii SC (.....) SRL, inclusiv cu numitul (.....), cărora le-a pretins sume de bani pentru a modifica în interesul lor concluziile expertizei pe care a depus-o la CJ Vaslui privind obiectivul de investiţii. (.....) le-a promis reprezentanţilor SC (.....) SRL faptul că aceste concluzii adaptate vor fi primite de către factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui. Suma pretinsă de (.....) drept mită a fost de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA, urmând ca această activitatea să fie disimulată prin încheierea unui contract de prestări servicii. Totodată numitul (.....) a promis reprezentanţilor SC (.....) SRL faptul că concluziile adaptate vor fi acceptate de către reprezentanţii CJ Vaslui”, susțin procurorii.

La jumătatea lunii februarie, a fost încheiat un contract privind „adaptarea concluziilor” primei expertize.

În cele din urmă, constructorul a trebuit să accepte suma de 12.337.087, faţă de 15.000.00 lei, cât se estima iniţial. Tergiversarea decontării sumelor de bani către antreprenor de către reprezentanţii CJ Vaslui reprezinta o presiune asupra lui Emil Savin de a accepta condiţiile impuse de aceştia.

Începând din luna mai 2023, Dumitru Buzatu a început să se implice personal pentru decontarea banilor către firma denunţătorului, deşi aceste atribuţii nu îi reveneau, ci erau ale managerului de proiect, ale managerului tehnic şi ale unor angajaţi ai Direcţiei Tehnice din Consiliul Judeţean Vaslui.

Familia Buzatu, îndepărtată de PSD

Vineri seara, imediat ce procurorii DNA îl conduceau la Dumitru Buzatu la Iași, la audieri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunța, pe pagina sa de socializare, faptul că va solicita excluderea din partid a șefului CJ Vaslui. „Voi convoca mâine de urgență Biroul Politic Național în format online și voi propune colegilor excluderea domnului Dumitru Buzatu din partid. Am spus întotdeauna că în mandatul meu toleranța pentru faptele de corupție este ZERO! Iar cei care nu înțeleg acest lucru nu au ce căuta în PSD!”, a transmis Ciolacu.

A doua zi, Buzatu a fost exclus din PSD, fiul său a „demisonat” din funcția de secretar de stat în Guvern, iar fosta soție a președintelui CJ Vaslui, senatoarea Gabrilea Crețu, a fost suspendată din PSD. „Nu am fost sunată, m-am trezit în Biroul Permanent Național că se propune suspendarea mea din Partidul Social Democrat. Voi contesta decizia la Comisia de Integritate a partidului, ca să mi se explice care sunt motivele, altele decât cele poate pozițiile mele politice mai dure, pe care le am în mod obișnuit, dar acesta nu este un motiv de suspendare din partid, dimpotrivă, reprezintă un motiv de discuții într-un partid în care membrii au opinii și le discută și contradictoriu”, a spus senatoarea Gabriela Crețu. Miruna  NEACȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Ieșenii încasează cele mai mari pensii din Moldova
06/12/2023 23:49

* cei mai multi pensionari de stat din regiunea de Nord-Est locuiesc in judetul Iasi – 150.587 persoane in noiembrie si o pensie medie de 1.972 lei, Bacău - 138.430 persoane (1.956 lei), Suceava – ...

Barajele din Vaslui, pe avarie. Oraşul este alimentat cu apă preluată dintr-un baraj din judeţul Iaşi
06/12/2023 21:56

Principalele surse de aprovizionare cu apă potabilă ale municipiului Vaslui sunt la această dată protejate, datorită nivelului scăzut.   Ca urmare, municipiul Vaslui este alimentat cu apă doar di ...

Ursuleţii de Pluş au ajuns din nou la LIIS
06/12/2023 21:55

Elevii clasei a V-a A de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Iaşi au pregătit un ursuleţ de pluş, Armonel, care va pleca intr-o călătorie la o şcoală de peste Prut. Îmbrăcat in un ...

Soțul agresor de la Belcești, 30 de zile după gratii
06/12/2023 21:54

* intre timp, femeia injunghiată, in varstă de 30 de ani, a fost supusă unei interventii chirurgicale complexe, iar timp de cateva ore medicii de la Spitalul „Sfantul Spiridon” din Iasi s-au lupt ...

Sute de dieteticieni, psihologi şi kinetoterapeuţi, din ţară şi din străinătate, se adună la Iași
06/12/2023 21:52

* Prima Conferinţă a Colegiului Dieteticienilor din Romania se va desfăşura, in perioada 8-9 decembrie, la Iaşi * şi-au anunţat prezenţa peste 300 de dieteticieni, medici, psihologi şi kinetoterapeuţi ...

S-a dat start sezonului de vin fiert
06/12/2023 21:51

* beneficiile vinului fiert, consumat moderat, sunt multiple - ajută in lupta cu răcelile, fiindcă ne creste imunitatea, incetineste procesul de imbătranire, mentine sănătatea oaselor, stimulează memoria ...

Un ieșean a scăpat ca prin minune de pușcărie, după o piedică pusă mamei sale
06/12/2023 21:50

* bărbatul are casa in aceeaşi curte cu părinţii, e alcoolic şi scandalagiu * a incălcat ordinul de protecţie, batrana şi-a fracturat cotul drept şi a stat in ghips aproape două luni * inculpatul a sc ...

Birourile vamale de la frontiera de Est, modernizate cu 10 milioane de euro
06/12/2023 21:48

Birourile vamale de frontieră Albita, Sculeni si Giurgiulesti de pe teritoriul Romaniei si birourile vamale Leuseni, Sculeni si Giurgiulesti de pe teritoriul Republicii Moldova au beneficiat de fonduri de 10 m ...

Șapte traficanți de droguri, arestați la Iași
06/12/2023 21:46

* din cantităţile de drog de risc descoperite la acestia se puteau realiza aproximativ 50.000 de doze, a căror valoare este estimată la 800.000 de euro Şapte persoane au fost arestate preventiv, ieri, pen ...

 GALERIE FOTO - Povești despre dăruire și speranță
06/12/2023 15:11

De cateva zile, Iasul este cuprins de o forfotă specială - cea a cumpărării si impachetării cadourilor pentru copii. Acestea nu sunt doar jucării sau dulciuri; sunt simboluri ale sperantei si ale gri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei