Poluarea ucide teii Iașului

1teii1

Dimensiune font:

| 05-08-2024 08:45

Poluarea și schimbările climate au făcut ca teiul, acest arbore simbol al capitalei Moldovei, să aibă de suferit în zonele intens circulate de mașini. Se caută acum soluții pentru salvarea lor, dar specialiștii ne dau asigurări că din parcuri și zonele mai puțin circulate teii nu vor avea de suferit. Nici teiul lui Eminescu nu este în pericol.

Acum, teii de pe marginea șoselei cel mai intens circulate din Iași, chiar în fața Palatului Culturii, sunt fie uscați în totalitate, fie au frunzele arse.

Poluarea și schimbările climatice au afectat arborii din vecinătatea drumurile cu trafic intens în tot orașul. „Situația teilor în Iași dacă e să ne referim în parcuri, grădini publice și alte locuri de acest gen fără trafic deosebit e una foarte bună. Parcul Copou, dar și alte zone sunt în continuare pline de tei și așa vor fi. Probleme avem cu teii aflați pe margini la bulevardele și străzile intens circulate din Iasi. Să nu uităm că în Iași sunt înmatriculate peste 144.000 de autovehicule. Plus mașinile care tranzitează orașul. Teii de pe aceste zone au un program special de îngrijire, dar poluarea excesivă din cauza traficului dăunează mult acestei specii. Trebuie să găsim o soluție, dar nu va dispărea teiul din Iași, vom încerca să îi mutăm unde poluarea nu îi poate afecta.  Încercăm să găsim soluții și cu universitățile”, spune Sebastian Buraga, purtător de cuvânt primăria Iași.

Iașul nu va rămâne fără tei

Specialiștii ne dau asigurări ca orașul teilor nu va rămâne fără arborii pe care îi iubesc locuitorii și turiștii atât de mult.

Doar unele zone restrânse sunt afectate. Teiul lui Eminescu nu se află în pericol și nici cei din parcuri ori alte zone asemănătoare. „În general aliniamentele sunt cele afectate, acolo unde solul este foarte puțin în jurul teilor, poluarea excesivă și secetă pedologică din ultimii ani au dus la degradarea teilor și la această situație. Nu putem să spunem că se usucă. Noi îi udăm mult, prelucrăm solul, am pus irigare ca să ajungă apa mai repede la rădăcina arborelui. Facem tratamentele pentru sol. Am putea merge și pe alt sortiment de arbori mai rezistenți pe zonele cu trafic, cu creștere mai rapidă pentru aliniamente. Parcul Copou și Expoziției totul e verde, vedem, totul este în regulă”, spune Mihai Răzuși, inginer Servicii Publice Iași.

Teiul, simbol al Iașului, atracție turistică

Ghizii turistici ne explică faptul că nu doar Teiul lui Eminescu este important pentru Iași, ci ideea de tei în sine în Iași este cea căutată de turiști. „În Iași sunt mulți arbori monumentali, dar fără dubii cel mai cunoscut e teiul lui Eminescu. Este un simbol de care noi ghizii ne folosim și mulți turiști vor și în partea aceasta centrală a orașului ca să vadă teii. Noi ne identificăm cu acest miros de tei și știm ca suntem acasă și suntem în Iași căci e un miros cu care suntem obișnuiți în Iași de mulți ani, de pe vremea primarului Vasile Pogor care a plantat primii tei în Iași”, a explicat Irina Tacu Cociu, ghid turistic din Iași.

O eventuală înlocuire a teilor de pe marginea străzilor unde s-au înregistrat probleme este greu de acceptat de ieșeni, dar și de către turiști, mai ales că teiul și mirosul de flori de tei reprezintă un simbol al Iașului. „Teiul pentru Iași este un simbol și probabil e ceva ca o semnătură a Iașului, pornind de la Eminescu. Sunt pentru tei și pentru copacii originali, nu cei aduși din alte culturi. Și nu doar în Iași, teiul e un simbol în toată România. Aș miza pe ideea că, totuși, arborii sunt cei mai buni protectori pentru noi. Ar fi păcat să se piardă, este o legătură între tradiție și protecția noastră. Ar fi păcat să se piardă. Mă gândesc că ar fi specialiști care ar putea să încerc să îi protejeze”, explică o turistă venită la Iași.

De altfel, în urmă cu 10 ani un alt scandal a avut în prima plan înlocuirea teilor din Iași. Atunci, Primăria a decis să taie teii în vârstă de peste 50 de ani de pe principalul bulevard pietonal din Iași, Ștefan cel Mare, pe motiv ca afectează priveliștea spre diverse obiective turistice din zona. Mai multe proteste au urmat după ce în locul lor au fost puși salcâmi japonezi. După aproape 3 ani alți tei au fost plantați pe bulevard în locul celor tăiați, ca urmare a votului iesenilor pentru replantarea lor. Din păcate acum și aceștia au început să se usuce.

Maria STANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Prins pe scara rulantă, cu camera filmând peisajul de sub fusta unei tinere
12/09/2024 08:36

* autorul e judecat pentru „agresiune sexuală” Tanărul Cristi S. (25 de ani) riscă o condamnare destul de severă, după ce a comis ceea ce credea el că e o mare şmecherie. Astfel, pe 11 april ...

Comorile pierdute din livezile și pădurile Iașului
12/09/2024 08:35

Pe vremuri, satele din judetul Iasi erau inconjurate de livezi si păduri pline de viată, unde abundenta fructelor oferea un adevărat festin pentru localnici. Mere, pere, gutui, corcoduse, prune si alte fruct ...

Creditul pentru asigurarea căldurii în apartamente, aprobat cu voturile PSD
12/09/2024 08:32

* in favoarea proiectului de hotărare au votat consilierii PNL, PMP si PSD, in timp ce alesii locali de la USR au vot impotrivă, iar viceprimarul Răzvan Timofciuc s-a abtinut de la vot * astfel, cu 17 voturi ...

Ritmul timpului în Turnul Palatului Culturii se schimbă. O călătorie între ecouri de istorie și armonii de neuitat
12/09/2024 08:19

* in inima vibrantului Iasi, Palatul Culturii, una dintre cele mai emblematice clădiri ale Moldovei, continuă să fascineze vizitatorii din intreaga lume prin frumusetea sa arhitecturală, istoria sa bogată ...

Record post-pandemie pe piaţa ieşeană a muncii: 1.025 posturi vacante
12/09/2024 07:37

* ca de obicei, cele mai multe angajări se fac in construcţii, unde necesarul de personal depăseste cifra 500 * in afară de ingineri şi de necalificaţii buni la toate, sunt incă neocupate posturi din int ...

Braconierii au scăpat de urmărirea penală. Peştii au rămas în apă
12/09/2024 07:37

Gheorghe L. e proprietarul unui iaz din apropiere de Harlău, apă in care se află mulţi peşti, atracţie maximă pentru pescari şi braconieri. Tocmai de aceea, Gheorghe patrulează frecvent in jurul luciul ...

„Oază de verdeață” în locul depoului de la Gară!
11/09/2024 20:34

* „Ne dorim ca zona Depou CTP Gară să devină un model de regenerare urbană, un loc in care iesenii să se regăsească, să se bucure de natură si de facilităti moderne, contribuind astfel la creare ...

Cel mai naiv şi mai rudimentar spărgător ieşean ajunge în faţa judecătorilor
11/09/2024 17:39

* cand s-a declanşat alarma in magazin, infractorul s-a panicat şi, in loc să fugă pe unde intrase, s-a ascuns printre mărfurile expuse pe raft * agentii de la firma de pază si-au stăpanit cu greu rasul ...

Elevii ieșeni, fani înrăiți ai țigărilor electronice
11/09/2024 17:34

* „În toate magazinele găsim dispozitive pentru vapat, adevărate capcane pentru cei mici. Vorbim mai ales despre elevi, despre persoane neformate care pot fi influentate foarte usor. Aceste dispoz ...

Protestul taximetriștilor, varianta de toamnă
11/09/2024 17:33

Taximetristii ieseni au protestat in faţa unei clădiri goale, dar au blocat circulaţia pe strada Anastasie Panu. La protest au venit aproximativ 200 de taximetrişti, unii dintre ei angajati la firma unui co ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei