Lumea culorilor dezlănțuite

stret art

Dimensiune font:

| 13-06-2024 13:35

 Street art-ul, așa cum îl cunoaștem astăzi, și-a făcut apariția în România la începutul anilor '90, după căderea regimului comunist. Această perioadă de tranziție a adus cu sine o deschidere către libertatea de exprimare și către influențele culturale occidentale. Primele forme de street art au fost, în mare parte, graffiti-uri simple, mesaje politice și sociale scrise pe ziduri, poduri și clădiri abandonate. Aceste manifestări artistice reflectau frământările unei societăți aflate în schimbare și căutarea unei noi identități.

Primele colective de graffiti și street art au început să se formeze în marile orașe precum Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca, unde artiștii au găsit un teren fertil pentru a-și manifesta creativitatea.

Dezvoltarea și maturizarea curentului

De-a lungul anilor 2000, street art-ul românesc a evoluat de la simple tag-uri și inscripții la lucrări de artă complexe și bine executate. Artiștii au început să experimenteze cu diverse tehnici și materiale, de la spray-uri și vopsele acrilice, la paste-up-uri și instalații. Evenimente precum festivaluri de street art, expoziții și competiții au contribuit la creșterea vizibilității și recunoașterii acestui curent artistic.

Un moment semnificativ în istoria street art-ului din România a fost organizarea primelor festivaluri dedicate, cum ar fi Street Delivery și Art Factory, care au oferit artiștilor o platformă pentru a-și expune lucrările și pentru a interacționa cu publicul.

Street art-ul a avut un impact vizibil asupra aspectului estetic al orașelor din România. Lucrările de artă murale au transformat fațadele gri ale clădirilor în pânze vibrante și colorate, aducând viață și energie în spațiile urbane. Multe proiecte de street art au fost realizate în colaborare cu autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale, având ca scop revitalizarea cartierelor defavorizate și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Crearea de comunități și spații de exprimare

Street art-ul a jucat un rol important în crearea și consolidarea comunităților artistice urbane. Prin intermediul colectivelor și evenimentelor dedicate, artiștii au găsit un spațiu de exprimare liber și o platformă de colaborare și schimb de idei. Aceste comunități au fost esențiale în dezvoltarea și promovarea street art-ului, contribuind la creșterea vizibilității și recunoașterii acestui curent artistic.

În plus, a oferit tinerilor o alternativă pozitivă de petrecere a timpului liber și de exprimare a creativității. Mulți dintre acești tineri au găsit în street art o modalitate de a-și exprima identitatea și de a-și construi o carieră artistică. Cursurile și atelierele de street art organizate de diverse asociații și centre culturale au avut un rol important în formarea noilor generații de artiști urbani.

Impactul social și mesajele transmise

Street art-ul este adesea folosit ca un mijloc de comunicare și de transmitere a mesajelor sociale și politice. În România, artiștii urbani au abordat teme variate, de la probleme sociale și politice, la aspecte legate de mediu și cultură. Prin lucrările lor, aceștia au reușit să atragă atenția asupra unor subiecte importante și să provoace discuții și reflecții în rândul publicului.

Un exemplu notabil este lucrarea artistului Obie Platon, din Bacău, care a realizat o serie de murale dedicate problemelor de mediu și schimbărilor climatice. Aceste lucrări au fost apreciate nu doar pentru calitatea lor artistică, ci și pentru mesajele puternice pe care le transmit, contribuind la creșterea conștientizării asupra acestor probleme.

Harcea Parcea, un pseudonim binecunoscut în comunitatea de street art din Iași, este un artist urban cu o viziune distinctă și inovatoare. Lucrările sale se remarcă printr-o combinație de elemente abstracte și figurative, folosind culori vii și forme geometrice pentru a crea imagini captivante și dinamice.

Harcea Parcea a participat la numeroase evenimente și festivaluri de street art, atât la nivel național, cât și internațional, aducând o contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea acestui curent artistic. Prin lucrările sale, artistul își propune să transforme spațiile urbane în locuri de interacțiune și reflecție, oferind publicului o experiență vizuală deosebită.

Centru important pentru cultura street art

Iașul a devenit un centru important pentru cultura street art-ului în România, găzduind numeroase evenimente și proiecte dedicate acestui curent artistic. Festivalul Street Art Iași este unul dintre cele mai mari și mai importante evenimente de profil din regiune, reunind artiști locali și internaționali pentru a transforma spațiile urbane în adevărate galerii de artă în aer liber.

Festivalul include diverse activități, de la realizarea de murale și graffiti-uri, la ateliere și expoziții, oferind o platformă de exprimare liberă și creativă pentru artiști. Evenimentul atrage un public larg, contribuind la creșterea vizibilității street art-ului și la revitalizarea peisajului urban al orașului.

Street Delivery este unul dintre cele mai importante festivaluri de street art din România, organizat anual. Evenimentul reunește artiști urbani, arhitecți, designeri și comunitatea locală, transformând străzile într-un spațiu vibrant de creație și interacțiune. Festivalul își propune să promoveze arta urbană și să creeze un dialog între artiști și public, încurajând participarea activă a comunității. Pe parcursul evenimentului, au loc ateliere, expoziții, performance-uri și proiecții de filme, oferind o platformă diversificată de exprimare artistică.

Art Factory este un alt festival important de street art, care are loc în diverse locații industriale și neconvenționale din București. Evenimentul aduce împreună artiști urbani, muzicieni și performeri, oferind o experiență multisenzorială și o platformă de exprimare liberă.

Festivalul își propune să exploreze și să redefinească spațiile urbane, transformându-le în locuri de creație și interacțiune. Art Factory contribuie la promovarea street art-ului și la consolidarea comunității artistice, oferind o oportunitate de colaborare și schimb de idei între participanți.

Maura ANGHEL

 

Cultura street art-ului și artiștii urbani din România au parcurs un drum lung și provocator, de la primele graffiti-uri realizate în anii '90, până la lucrările complexe și apreciate la nivel internațional de astăzi. Acest curent artistic a adus o contribuție semnificativă la îmbogățirea peisajului cultural și la revitalizarea comunităților urbane, oferind o platformă de exprimare liberă și creativă.

Street art-ul continuă să evolueze și să se dezvolte, susținut de inițiative și proiecte care promovează colaborarea și implicarea comunității. Prin puterea sa transformatoare, street art-ul reușește să inspire și să aducă un impact pozitiv în societate, demonstrând că arta poate fi un instrument eficient de schimbare și de consolidare a identității culturale.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:07

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
De la trenulețele din lemn, la roboți
25/07/2024 13:51

Romania comunistă a traversat o perioadă de izolare economică si politică, al cărei impact direct s-a reflectat in productia si disponibilitatea jucăriilor. Importurile erau strict controlate, iar industr ...

Bătrâni cazați în condiții mizerabile, la un centru din Neamț
25/07/2024 12:23

Mai multe nereguli grave au fost constatate de inspectorii pentru protecţia consumatorilor in urma unui control efectuat la Centrul de Abilitare şi Reabilitare ‘Casa Colibri’ din localitatea Răzb ...

1.000 locuri de muncă disponibile în judeţul Iaşi
25/07/2024 11:11

* sporul e dat de construcţii, unde necesarul de personal a ajuns la 476 * creşteri uşoare in HoReCa, transporturi şi sănătate * vestea proastă e că scade in continuare numărul locurilor de muncă disp ...

Studenții de la Agronomie se bat pe locurile de muncă din fermele Universității
25/07/2024 09:30

Peste vară, studentii Universitătii pentru Stiintele Vietii din Iasi au ocazia să lucreze in cadrul fermelor sau centrelor de cercetare si primesc bani pentru asta. Salariul minim pe economie este atrăgăto ...

Curtea de Apel Iaşi n-a fost de acord să trimită un vasluian după gratii pentru câteva palme
25/07/2024 09:27

* Judecătoria Huşi il condamnase la doi ani şi şase luni, cu executare, pentru violenţe in familie * a fost vorba de o chelfăneală administrată la beţie * victima, adică soţia inculpatului, a vrut s ...

Peste 5.000 de elevi au fost admiși în învăţământul liceal ieșean
25/07/2024 09:25

* in etapele anterioare repartizării computerizate au fost admisi in invătămantul liceal alti 737 absolventi de clasa a VIII-a * pentru următoarele etape de admitere in liceu au rămas 165 de locuri libere ...

Roșiile din piețele ieșene, prea scumpe și de o calitate îndoielnică
25/07/2024 09:13

O simplă plimbare prin pietele din Iasi oferă o priveliste contrastantă: rosii strălucitoare si colorate pe de o parte, dar preturi care ii fac pe multi clienti să se intrebe dacă merită să scoată bani ...

Soprana Diana Bucur, de la Opera Națională Română din Iași, va cânta într-unul din teatrele istorice ale Italiei
25/07/2024 09:08

Într-un an marcat de celebrarea centenarului marelui compozitor italian Giacomo Puccini, Romania are ocazia să fie martoră la un eveniment artistic de exceptie. Soprana ieseană Diana Bucur, de la Opera ...

Încă opt ani de puşcărie pentru un violator care abia fusese pus în libertate
25/07/2024 09:00

* acesta şi-a petrecut aproape intreg deceniul trecut după gratii * n-a rezistat decat cateva luni in civilie * a fost la un pas s-o comită din nou, dar ameninţarea cu o piatră l-a făcut să dea inapoi * ...

Activitate intensă a pompierilor ieșeni, în ultimele 24 de ore
25/07/2024 08:32

Ultimele 24 de ore au fost cu adevărat „de foc” pentru pompierii militari ieseni, care au fost solicitati să intervină la nu mai putin de 47 de cazuri de stingere a incendiilor, acordarea de prim ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei