Lista candidaților PNL și PSD la primăriile din județ

vot (1)

Dimensiune font:

| 08-04-2024 15:17

 Cei 98 de primari din județul Iași, cu mici excepții, candidează pentru un nou mandat în fața comunităților pe care le conduc. Liberalii și social-democrații și-au împărțit aproape în mod egal județul, ca număr de candidați care ocupă în prezent funcția de primar. Racolări au fost de ambele părți, dar cele mai multe au fost inițiate și concretizate de PSD. 

 
 

Unii dintre candidații care figurează pe listele de mai jos nu au fost încă lansați oficial, dar surse ZDI din ambele partide au confirmat informațiile.  Am împărțit listele în trei categorii: urban, zona metropolitană și mediul rural (fără comunele limitrofe Iașului).

 

Ce primari au racolat PSD și PNL

 

Social-democrații au racolat opt actuali primari: șase de la PNL și câte unul de la USR și PMP. De la liberali, PSD i-a atras pe Cătălin Martinuș (Dobrovăț), Constantin Golduț (Balș), Costel Hugianu (Stolniceni Prăjescu), Neculai Miron (Valea Seacă), Ionel Oneagă (Gropnița) și Vasile Butnaru (Brăești). Pe listă se înscrie și viceprimarul PNL de la Lespezi (Lucian Marcu) care îl va concura pe primarul liberal actual. Un primar PSD care nu va mai candida este Constantin Hîra de la Heleșteni, în locul lui fiind Benone Șofrac. De la USR și PMP, social-democrații i-au racolat pe Leon Bălteanu (Mircești) și, respectiv, Silviu Isari (Gorban).

Liberalii au atras și ei doi primari actuali ai PSD: Viorel Ilie de la Răducăneni și Dănuț Nechifor de la Ruginoasa. În același timp, PNL l-a readus cu „acte în regulă” în partid pe Damian Butnariu: primarul din Mogoșești Siret care, în 2020, a candidat independent dar sprijinit „din umbră” de PNL, în contextul unui scandal public despre care ZDI a scris pe larg la acel moment (dosarul „Sex la Primărie”). Liberalii au mai racolat alți doi primari actuali: Maricel Turcu (Andrieșeni) de la PMP și Constantin Hodoroabă (USR) de la Movileni.

 
 

 

În urma racolărilor, PSD și PNL și-au împărțit, practic, aproape egal cele 98 de unități administrativ-teritoriale. O excepție este Ciprian Grosu (USR) de la Rediu, care a rămas în partidul cu care a câștigat alegerile în 2020. Mai există unele situații punctuale în județ în care primarii aleși în urmă cu 4 ani nu mai sunt în funcție. De exemplu, primarul din Trifești (Alexandru Ivănucă) a decedat în urmă cu câteva luni (la alegeri candidează fiul acestuia) sau, la Oțeleni, unde primarul a fost demis din cauza unui conflict de interese. O situație de excepție este și în Hălăucești – primarul actual de la PNL (Petru Burbulea) nu va candida, dar din partea liberalilor va fi Iosif Anton (fost primar și actual consilier de primar). Nici la Probota nu e clar dacă va candida sau nu primarul actual din partea liberalilor.

 

Cum arată situația pe orașe

După cum este de așteptat, cea mai disputată primărie va fi cea a municipiului Iași. Mihai Chirica (PNL) și Bogdan Balanișcu (PSD) sunt candidații desemnați ai celor două partide aliate la nivel național, dar adversare la nivel local. Din partea altor organizații, se cunosc deja unii dintre ceilalți competitori: Marius Bodea (ADU), Tudor Ciuhodaru (AUR), Cosette Chichirău (România ECO) și Andrei Ciuhodaru (REPER).
Celelalte patru orașe sunt împărțite în mod egal de PNL și PSD, în ceea ce privește numărul de primari. În cazul liberalilor, primarii Marius Pintilie (Pașcani) și Ioan Alexa (Podu Iloaiei) candidează pentru un nou mandat, avându-i ca principali adversari pe Dumitru Pantazi (fost primar) și, respectiv, Marius Grădinaru (ambii PSD). Primarii PSD din Hârlău (Radu Curcă) și Târgu Frumos (Ionel Vatamanu) vor, de asemenea, să mai petreacă patru ani în fruntea administrației, ei fiind contracandidați de Constantin Cernescu (fost primar PSD, înainte de 2020) și, respectiv, Neculai Zugravu (ambii PNL).

Situația candidaturilor în mediul peri-urban și cel rural

În Zona Metropolitană Iași (ZMI) sunt, în prezent, 26 de comune, conform asociației ZMI. Cu excepția comunei Rediu, ceilalți primari actuali vor reprezenta PNL sau PSD în alegeri, cu avantaj pentru liberali (18 față de 7 primari). La Rediu, liberalii vor merge pe mâna lui Cristi Condrea, iar social-democrații cu Elvis Mocanu.  

 

În celelalte 67 de unități adminstrativ-teritoriale, nu este clar dacă există o problemă cu candidatura lui Constantin Zaminiscu (primarul PNL de la Probota) –   Tot în cazul PNL, nu există încă o confirmare certă cu privire la numele candidatului pentru comunele Brăești, Ciohorăni, Lungani și Tătăruși. În context, amintim că primarul PNL din Brăești a fost racolat de PSD, iar celelalte trei localități sunt puternice fiefuri social-democrate, iar primarii în funcție câștigă alegerile, de regulă, la un scor covârșitor. De exemplu, în 2020, primarul Costel Iosub din Tătăruși a câștigat alegerile cu 93% – aproape 2.000 de voturi față de cele 150 ale contracandidatului liberal. 

Alegerile locale se vor desfășura pe 9 iunie, odată cu cele europarlamentare. De astăzi, toate partidele intră oficial în pre-campanie, iar, din 9 mai, în campanie electorală.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
PNRR:COMUNA STĂNILEȘTI – „Înființarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în comuna Stănilești, județul Vaslui”
24/05/2024 13:08

 Data: 24.05.2024 Comunicat de presă la inceperea proiectului „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” C3 - Managementul deseurilor Beneficiar: COMUNA STĂNILESTI   ...

„Povești muzicale” – atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
24/05/2024 11:15

Atelierele de lectură pentru copii „Povesti muzicale” continuă sambătă, 25 mai 2024, de la ora 16.00, in Sala „Stefan Procopiu” de la Palatul Culturii, cu o nouă editie. Coordonate ...

Zeci de locuri de parcare, scoase la licitație
24/05/2024 10:49

  Directia de Exploatare Patrimoniu organizează in perioada următoare 2 licitatii publice cu strigare pentru inchirierea unui număr de 58 de locuri de parcare situate pe strada Vasile Lupu numărul 98A ...

„Bătălia Cărţilor”, la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”
24/05/2024 10:48

Biblioteca Judeteană „Gh. Asachi” Iasi, in calitate de organizator si Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, in calitate de initiator, lansează o nouă editie a Concurs ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă
24/05/2024 10:46

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, a fost pusă in libertate, după ce magistraţii Curţii de Apel Suceava au decis inlocuirea m ...

„Muzica va fi definiția carierei mele”
24/05/2024 10:06

În inima orasului, intr-o sală mică si luminoasă, sunete delicate incep să danseze in aer. Mainile mici ale copiilor se miscă gratios pe clapele pianului, creand o simfonie plină de emotie si profun ...

La Iași, certificatele de deces pot fi obținute în format digital!
24/05/2024 09:45

Începand din această lună, iesenii pot obtine in format digital, dar si fizic, la cerere, certificatele de deces eliberate de Oficiul Stării Civile din cadrul Directiei Locale de Evidenta Persoanelor ( ...

Se închid pieţele agroalimentare
24/05/2024 09:28

* pentru inceput, vor fi inchise Piata Sudului – Tătărasi (duminică, 2 iunie, incepand cu ora 14, si luni 3 iunie), urmată de cele de la Bazar si Targul de masini (duminică, 9 iunie, de la ora 14, si ...

Iaşul, unul dintre pionierii „oraşelor sustenabile” din România
24/05/2024 09:00

* „Sustenabilitatea include mai mulţi indicatori care, cumulat, conduc la ceea se se numeşte starea de bine a locuitorilor unui oraş. Noi, la Iaşi, am decis să stopăm industrializarea şi să o duce ...

Cine este producătorul local care vinde cireșe cu doar 2 lei kilogramul. Ce condiție impune acesta
24/05/2024 08:46

Un producător local a luat decizia de a-si vinde productia la un pret surprinzător. Astfel, pentru un kilogram de cirese, romanii pot scoate din buzunar suma de 2 lei. Decizia tanărului producător este o ad ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei