Începutul anului școlar a luat prin surprindere autoritățile

1scoala

Dimensiune font:

| 09-09-2024 06:59

* din cauza lucrărilor de reabilitare prelungite, 7.057 elevi din 46 de unităţi de învăţământ vor învăţa în alte spaţii educaţionale, iar în 142 școli activitatea va fi organizată în două schimburi * elevii revin în şcoli sau grădiniţe care fie nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, fie nu au autorizaţie la incendiu * în această situaţie sunt 25 de unităţi de invăţământ * „Sunt în continuare comunităţi rurale care nu au apă curentă, nu au canalizare, nu deţin cabinete medicale şi sunt şi zone unde apa potabilă nu este conformă din perspectivă bacteriologică, a spus şefa ISJ * sunt şi 27 şcoli cărora le lipsesc autorizaţiile de securitate la incendiu * alte 120 nu fac obiectul autorizării * încă mai sunt 15 unităţi de învăţământ din 10 comune care au toaleta în curte

Clopoţeul sună pentru 135.000 de elevi din judeţ. În anul şcolar 2024-2025, aceștia vor învăţa în 590 de instituţii de învăţământ preuniversitar de stat și 67 de unităţi de învăţământ particular. Cele 210 unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică (111 în mediul rural) au 380 de structuri arondate - trei sunt creşe, 23 sunt grădiniţe cu program prelungit, două sunt şcoli primare, 115 şcoli gimnaziale, 19 colegii, 29 licee, 18 şcoli profesionale şi o şcoală postliceală.

Dincolo de emoţii şi aşteptările revederii cu prietenii şi colegii, nu toţi elevii revin în sălile lor de clasă. Din cele 590 de instituţii de învăţământ preuniversitar unde va suna clopoțelul, în 448 se vor desfăşura activităţi educaţionale doar în program de dimineaţă, iar în 142 activitatea va fi organizată în două schimburi. Din cauza lucrărilor de reabilitare, la început de an şcolar 7.057 elevi din 46 de unităţi de învăţământ vor învăţa în alte spaţii educaţionale. „Nicăieri în lume reţeaua şcolară nu ţine pasul cu dinamica demografică. În ultimii ani a fost o creştere explozivă a persoanelor care au devenit rezidenţi în municipiul Iaşi, sunt şi nuclee demografice dezvoltate în periurbanul Iaşiului, nu şi infrastructura şcolară. Însă o tendinţă a ultimilor ani este ca părinţii să îşi lase copiii la grădiniţe şi şcoli primare şi gimnaziale din cartierul în care domiciliază, a spus şefa Inspectoratului Şcolar, Luciana Antoci.

15 școli încă au toaletele în curte

În plină eră a digitalizării şi a comunităţilor smart, încă mai sunt elevi care învaţă în clădiri care nu au toalete. Şefa ISJ Iaşi spune că încă mai sunt 15 unităţi de învăţământ din 10 comune care au toaleta în curte. „A scăzut numărul şcolilor care au toalete în curte, dar nu atât de mult cât ne-am fi dorit. Sunt 15 unităţi de învăţământ din 10 comune care mai au toaleta în curte. Pentru aproape toate, cu excepţia comunei Dolheşti, există proiecte în desfăşurare, a spus Luciana Antoci.

Şcoli fără autorizaţii

Şi în acest an, elevii revin în şcoli sau grădiniţe care fie nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, fie nu au autorizaţie la incendiu. În această situaţie sunt 25 de unităţi de invăţământ. „Sunt în continuare comunităţi rurale care nu au apă curentă, nu au canalizare, nu deţin cabinete medicale, şi sunt şi zone unde apa potabilă nu este conformă din perspectivă bacteriologică, a spus şefa ISJ.

Sunt şi 27 şcoli cărora le lipsesc autorizaţiile de securitate la incendiu. Alte 120 nu fac obiectul autorizării. „Şcolile care nu au autorizaţie de securitate la incendiu au un număr semnificativ de clădiri în conservare. Ele nu mai sunt funcţionale, pentru că au fost construite clădiri noi. Sunt şi clădiri aflate în curs de reabilitare. Pentru cele mai multe au fost iniţiate demersuri dar fie nu au primit un răspuns, fie le-au fost respinse solicitările din cauza problemelor constatate de ISU ca fiind neconforme, a spus Luciana Antoci.

Cursuri în în 157 de containere , la Colegiul Pedagogic

Pentru al treilea an consecutiv, elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” vor participa la ceremonia de deschidere a noului an școlar într-o altă locație, urmare a lucrărilor de consolidare, reabilitare și modernizare a corpurilor de clădire ale instituției.

Proiectul de reabilitare a Colegiul Pedagogic beneficiază de o finanțare de 162,5 milioane de lei prin Programul „Școli Sigure și Sănătoase” inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) privind consolidarea și reabilitatea imobilelor încadrate în categoria de risc seismic ridicat. Din această sumă, 149,08 milioane de lei reprezintă suma pentru consolidarea și reabilitarea cladirii C1 (Liceu)  și 13,4 milioane de lei cea pentru modernizarea Corpului C2 (Cantină). 

Din cauza lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii, activitatea didactică de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” se desfăşoară începând din anul școlar 2022-2023 într-o altă locaţie, respectiv Colegiul Tehnic de Construcții „Gheorghe Asachi”, situată tot în Copou. Până la finalizarea lucrărilor de consolidare, reabilitare și modernizare a imobilului, elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” își vor desfășura activitatea, începând din această toamnă, în cadrul unei clădiri modulare amplasată în curtea unității de învățământ, constând în 157 de containere care vor forma o structură compusă din 33 săli de clasă, 2 laboratoare, o sală de gimnastică, cancelarie, 4 grupuri sanitare pentru elevi, un grup sanitar pentru profesori, holuri de circulaţie, scări, accese, etc. Sălile de clasă, laboratoarele, holurile și grupurile sanitare respectă cele mai înalte standarde specifice construcțiilor modulare care sunt folosite pretutindeni în spațiul European, urmând să asigure cele mai bune condiții de învățare pentru elevi și un climat educațional corespunzător exigențelor.

Potrivit autorităților locale, clădirea modulară va fi practic o școală nouă, cu tot ceea ce presupune acest lucru, pornind de la dotări și până la siguranța și confortul oferit elevilro și cadrelor didactice. Lucrările pentru realizarea platformei, a racordurilor la utilități și a celorlalte construcții adiacente (scări, șarpante ,etc.) au fost executate de SC InBit SRL pentru suma de 5,1 milioane de lei, fonduri d ela bugetul local, în timp ce pentru închirierea celor 147 de containere, Primăria a încheiat un Acord-cadru de închiriere a acestora cu SC Trident GSA SRL pentru o perioadă de 36 de luni pentru suma de 5 milioane de lei cu TVA.

Lucrările de consolidare și refuncționalizare a imobilelor - monument istoric ale Colegiului Pedagogic (Corp C1 Liceu, construit în anul 1891, și Corp C2 Cantină) sunt executate de SC Iasicon SA pentru suma de 56,5 milioane de lei fără TVA, respectiv 67,2 milioane de lei cu TVA, termenul de finalizare a acestora fiind de 36 de luni în cazul clădirii liceului și respectiv de 24 de luni în cazul cantinei. Contractul vizează realizarea lucrărilor de intervenţii pentru consolidarea seismică, reabilitarea, modernizarea și creşterea performanţei energetic, în cadrul proiectului fiind prevăzute, de asemenea, construirea unei săli de sport și crearea de spații cu destinația de creșă și de grădiniță.

Noul an şcolar începe cu reguli şi obligaţii noi atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi şi profesori. În anul şcolar 2024-2025, elevii care deranjează orele pot fi trimişi într-o altă sală, sub supravegherea altui profesor. La finalul fiecăruia dintre cele 5 module, elevii vor primi câte o notă la purtare. Părinţii au obligaţia de a veni şi ei la şcoală, la şedinţele organizate de şcoală, şi să asigure o ţinută decentă copiilor lor. Profesorii au interdicţia să facă meditaţii cu elevii pe care îi au la clasă.

 

În anul şcolar 2024-2025, a fost introdusă bursa de rezilienţă. „De bursa de rezilienţă vor putea beneficia primii 30% dintre elevii dintr-o clasă care au avut la finalul anului şcolar trecut media anuală între 7,00 şi 9,50. Cei care au avut media anuală mai mare de 9,50 vor beneficia de bursa de merit. În acest an şcolar se vor mai acorda bursă de excelenţă olimpică I, valoarea ei fiind între 750 şi 3.000 de lei; bursă de excelenţă olimpică II - 700 de lei;  bursă de merit - 450 de lei; bursă de rezilienţă - 300 de lei; bursă socială - 300 de lei; bursă pentru mame minore - 700 de lei; bursă tehnologică - 300 de lei, a spus Sergiu Constantin Enea, inspector general adjunct.

Noul regulament de organizare şi funcţionare al şcolilor prevede ca părinţii să asigure elevilor o ţinută decentă şi să participe la şedinţele cu părinţii organizate de şcoală. Ei vor trebui să plătească orice daune pe care copiii lor le aduc mobilierului şcolii. Dacă nu vor să semneze un contract educaţional pentru copii lor, părinţii pot primi amendă de până la 5.000 de lei.

De anul acesta, elevii care deranjează orele vor fi trimişi în altă sală de clasă. Şefa Inspectoratului Şcolar, Luciana Antoci, a spus că elevii care vor ajunge în „clasa de detenţievor fi implicaţi în alte tipuri de activităţi care au legături cu procesul didactic. „Profesorul poate să facă apel la un alt cadru didactic din şcoală sau la un angajat de pe segmentul didactic auxiliar, în aşa fel încât elevul recalcitrant să poată fi preluat într-o sală care are condiţii educaţionale. Practic, unde se pot face activităţi alternative. Vorbim despre un centru de informare, despre o bibliotecă, despre un laborator, unde, evident, copilul va fi sub supravegherea unui profesor sau a unui angajat de pe segmentul didactic auxiliar care îi va trasa atribuţii, responsabilităţi alternative celor de la clasă. Mă refer aici la bibliotecar, la psiholog, consilier şcolar”, a spus Luciana Antoci, şefa Inspectoratului Şcolar.  

De anul acesta s-au reintrodus măsuri pentru elevii teribilişti. Ei pot fi eliminaţi temporar.

În timpul orelor, elevii nu au voie să folosească telefoanele mobile sau alt dispozitiv electronic fără acordul profesorului. Acesta le poate confisca telefonul până la finalul orelor de curs. 

De anul acesta, la finalul fiecărui modul elevii vor primi câte o notă la purtare, care va fi scăzută cu câte un punct în cazul elevilor cu 20 de absenţe nemotivate sau iar în final va rezulta media anuală la purtare.

Elevii care au media la purtare mai mică decât 8 în anul şcolar anterior nu pot fi admişi în unităţile de învăţământ cu profil militar, teologic şi pedagogic.

Din acest an şcolar portofoliul educaţional al elevului devine obligatoriu pentru generaţia de preşcolarii care intră în grupa mijlocie şi generaţia de elevi care intră în clasa pregătitoare.

De asemenea, „personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară/ meditaţii contracost cu beneficiarii primari de la clasa/ clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declaraţiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei”. 

 

Anul şcolar 2024-2025, care începe pe 9 septembrie şi se va încheia pe 20 iunie. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 6 iunie 2025, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 13 iunie 2025.

 

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la litera a) şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 27 iunie 2025.

Elevii vor veni la şcoală, în modul 1, care se desfăşoară în perioada 9 septembrie - 25 octombrie. Vor avea vacanţă în perioada 26 octombrie - 3 noiembrie şi vor începe modul 2 pe data de 4 noiembrie până pe 20 decembrie. Între 21 decembrie 2024 şi 7 ianuarie 2025 elevii vor avea vacanţă. Modul 3 va începe pe 8 ianuarie 2025 şi continuă până pe 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025. În perioada 10 februarie - 2 martie 2025, elevii vor avea vacanţă. modul 4 se va derula de pe 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025. În perioada 18 aprilie - 27 aprilie 2025 elevii vor avea iar vacanţă. Ei revin pe 28 aprilie la şcoală, în modulul 5, până pe 20 iunie 2025. Vacanţa mare va fi în perioada 21 iunie 2025 – 7 septembrie 2025.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare este la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

Pentru clasele din învăţământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

Laura RADU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
Pelerinaj la Sfânta Parascheva. Coada la rugăciune a depășit 6 km!
13/10/2024 23:31

* de vineri seara, numărul celor aflati la rand a depăsit orice estimare * in mod constant au fost aproximativ 50.000 de pelerini la rand, iar timpul de asteptare a ajuns si la 15 ore * nici frigul si nici pl ...

„Chirurgia cardiovasculară românească este la cel mai înalt nivel mondial”
13/10/2024 20:42

În această săptămană, Iasul va găzdui cea de-a 17-a Reuniune Anuală a Societătii Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară si Toracică (EABM), un eveniment de referintă care va reuni 200 de spe ...

Tâlharul şi-a păcălit victima. I-a spus că-i găsise rucsacul pierdut
13/10/2024 19:40

* epilogul, unul suprinzător pentru o speţă relativ minoră * prin sentinţa de la finele săptămanii trecute, talharul a fost condamnat la trei ani şi două luni de inchisoare, cu executare in regim de de ...

Un hoţ, ahtiat după ţigări. Complicele… după pasta de dinţi anitparadontoză
13/10/2024 19:39

Dacă Sebastian B. din Vlădeni nu iese prea mult din tiparul hoţului de supermarket (poate, doar, prin cantitate şi indrăzneală), in schimb complicele său, Adrian B. a dovedit destulă năstruşnicie atun ...

Incendiu la groapa de gunoi de la Țuțora
13/10/2024 19:38

Un incendiu de mari proporţii a izbucnit noaptea trecută la o hală de procesare şi de depozitare a deşeurilor reciclabile din Ţuţora. Pentru stingerea valvătăilor a fost nevoie de intervenţia a 50 de ...

Migrația de toamnă a păsărilor în Delta Moldovei
13/10/2024 19:37

* in două zile, in sit au fost identificate 65 de specii de păsări cu un efectiv total de 22.293 exemplare Societatea Ornitologică Romană (SOR) Filiala Iasi in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Medi ...

Tragedie la Popești. Și-a împușcat cumătrul, la o partidă de vânătoare de vulpi
13/10/2024 19:35

Sfarsit tragic pentru un bărbat de 53 de ani, din judetul Iasi. Acesta a fost impuscat in piept de la mică distantă de propriul cumătru, fiul unui cunoscut om de afaceri din Iasi. Acestia se aflau la o part ...

Hoţul a plecat cu prada înghesuită în diplomat
13/10/2024 19:35

Abia ieşit din inchisoare, Marius D. n-a rezistat foarte mult in libertate. Ajuns in cartier, a aflat de decesul doamnei S. şi, că inainte de moarte, bătrana ii lăsase casa doar fiului, Vasile, nu şi fiic ...

Vasile a încercat să dea vina pe prima nevastă a actualului soţ al fostei sale soţii
13/10/2024 19:34

* in biletul de ameninţare, a scris: „Să te invăţ minte să ei bărbatul la femei! Data viitoare iţi dau foc şi acid” Vasile şi Carmina au fost căsătoriţi vreme de 20 de ani, ei divorţan ...

Unul dintre marii savanți ai lumii va deveni Doctor Honoris Causa al TUIASI
13/10/2024 19:32

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) va oferi miercuri, 16 octombrie 2024, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Seeram Ramakrishna, specializat in inginerie mecanică, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei