Iașul vrea un nou spital de boli respiratorii, în Bucium

1pneumo

Dimensiune font:

| 09-10-2022 15:31

* investiția va depășu cu mult 100 de milioane de euro * viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 mp * „Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași

Ediţia din anul acesta a „Zilelor pneumologiei ieşene” reuneşte pentru două zile numeroşi medici din Iaşi, Bucureşti şi din ţară. Alături de manifestările medicale şi ştiinţifice, în aces an este organizată o campanie de conştientizare a rolului Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi în societate. „Campania de conştientizare a fost numită Tu cât mai poţi să îţi ţii respiraţia?, făcând aluzie la faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi are nevoie de cât mai mulţi ambasadori, de toată atenţia opiniei publice, pentru că are nevoie să se reformeze şi are nevoie să primească un ajutor susţinut din partea autorităţilor locale, care ne-au susţinut foarte mult şi până acum investind foarte mulţi bani în infrastructura noastră, dar mai ales a autorităţilor naţionale care trebuie să ne ajute şi să ne susţină proiectul prin care încercăm să avem o clădire nouă. Nu un spital nou, ci o clădire nouă în care să ne desfăşurăm activitatea şi în care atât pacienţii, cât şi colegii să poată beneficia de îngrijiri şi de un loc de muncă la nivelul anului 2022”, a spus conf.univ.dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.  

Patru clădiri în stadiu avansat de degradare

Spitalul de Pneumoftiziologie are 347 de paturi amplasate în şase secţii unde sunt internaţi pacienţi din întreaga Regiune de Nord Est.

Cele patru clădiri în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie au un grad ridicat de uzură și sunt amplasate în diferite zone ale orașului, la distanță de câte circa 10 kilometri una de alta. „Toate aceste clădiri sunt un patrimoniu interesant istoric. Dacă este să ne uităm la cum a evoluat medicina, în niciun caz aceste clădiri nu au ţinut pasul. Sunt totuşi clădiri care fac parte din patrimoniul nostru cultural însă au devenit improprii pentru un act corect realizat la nivelul anului 2022. Am beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean pentru încercarea noastră de a le repara, de a le face să fie funcţionale însă e ca şi atunci când ai o casă foarte veche: indiferent cât o repari ea nu mai corespunde funcţional şi nu mai poate să ajungă la necesităţile sanitare ale momentului”, a spus dr. Radu Crişan Dabija.

Cea mai veche clădire a Spitalului de Pneumoftiziologie, este Spitalul Paşcanu, o clădire din 1860, construită să fie spital cu bani de la boierul Cantacuzino Paşcanu. Iniţial a fost un spital general, apoi a fost predat Epitropiei „Sf .Spiridon”, în timpul celor războaie a funcţionat şi ca spital de chirurgie şi a adus un beneficiu important în timpul epidemiilor de tifos şi de tuberculoză. „Acest spital este monument istoric şi costă extraordinar de mult să îl renovăm. Dar facem aceste eforturi. El a fost pus pe lista proiectelor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă dar refuncţionalizarea sa din punct de vedere medical este dificilă. O clădire din 1860 oricât de bine o renovezi este greu să corespundă unor nevoi epidemiologice sanitare şi sociale. Ea ar trebui conservată exact aşa cum este”, a spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.   

Secția nr. 4 „Dr. Clunet” funcţionează într-o clădire foarte veche. Din cauza problemelor care împiedică personalul medical să își desfășoare o activitate medicală, această unitate medicală riscă ca din 2023 să nu mai primească acreditarea.

Pledoarie pentru un spital integrat demn de secolul XXI

O nouă clădire se doreşte a fi construită cu bani europeni alocaţi prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2022, prin Mecanismul de Redresaere și Reziliență, pe strada Bucium nr 6, pe locul în care acum se află clădirea Secției 4 „Dr.Clunet”. Investiția era estimată în urmă cu ceva timp la 116,5 milioane de euro fără TVA.

Viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 de metri pătrați. „Am dori să construim, în Bucium, în natură, un nou spital de boli respiratorii. Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Practic, se dorește construcția unui imobil structurat în trei corpui de clădire legate între ele prin coridoare în care să funcționeze secțiile actuale. Capacitatea de cazare va rește de la cele 55 de paturi câte erau până acum, la 400 de paturi. În premieră națională, aici va fi construit și primul centru de diagnostic al bolilor rare, primul compartiment de pneumologie oncologică, primul compartiment de diagnostic în tabacologie și studierea efectelor noxelor respiratorii și un bloc operator cu trei săli de operație. Laura RADU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa
30/11/2023 17:46

In judetul Botosani se află singurul muzeu din Romania dedicat oii. Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botosani, situat in incinta Statiunii de Cercetare a Ovinelor si Caprinelor Popouti. Rasa Karaku ...

Un polițist și-a pus capăt zilelor, în cimitir, chiar pe mormântul fetiței sale pe care o chema Andreea
30/11/2023 12:50

Un poliţist a fost găsit mort, astăzi, in cimitirul din Vlăsineşti, judeţul Botoşani, Un bătran, care voia să aprindă o lumanare, a făcut descoperirea şi a sunat la numărul de urgenţă 112. „As ...

160.00 de pensionari ieşeni vor primi pensii majorate
30/11/2023 09:59

  De la inceputul anului viitor, punctul de pensie va creste cu 13,8% pentru totii pensionari din Romania. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 2.032 de lei, iar la Iaşi vor beneficia de inde ...

ApaVital trage un semnal de alarmă: „Protejați-vă de îngheţ instalaţiile!”
30/11/2023 09:59

Odată cu venirea sezonului rece, specialiştii ApaVital atrag din nou atenţia atenţia asupra creşterii riscul apariţiei ingheţului pe reţelele de distribuţie şi in instalaţiile interioare. Pentru a ev ...

Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie
30/11/2023 09:48

Reapar nemultumirile si in randul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TE ...

Ce să-i cumperi iubitului de Crăciun?
30/11/2023 09:28

Ce să-i cumperi iubitului de Crăciun?ezonul festiv se apropie, iar găsirea cadoului perfect pentru iubitul tău poate fi o misiune plină de emotie si anticipatie. Astfel, in căutarea unui cadou unic si mem ...

Benzile unice revin în actualitate
30/11/2023 09:20

Indiferent de ultimele transformări, transportul public rămane o castană fierbinte in mana actualei administratii. Problemele, dar mai ales activitatea Companiei de Transport Iasi a fost repuse pe tapet ieri ...

Managerul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și-a dat demisia
30/11/2023 09:15

* directorul economic de la Primăria Murgeni se va ocupa in această perioadă de interimat * nici acum insă nu se stie ce anume a dus la tragedia de la spital * rezultatele analizelor de laborator venite pan ...

Doar condamnări cu suspendare după lupta de stradă de la Hârlău
30/11/2023 09:15

* asta pentru că victima şi-a retras plangerea * cel bătut nu era nici el uşă de biserică, iar certificatul medico-legal a specificat doar trei zile de ingrijiri medicale * inculpaţii au fost judecaţi d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei