Iașul nu mai poate susține toate terapiile de care pacienții au nevoie

1meloterapia1 ada zaharia

Dimensiune font:

| 27-09-2023 07:47

Stresul și dezavantajele lumii moderne conduc, la copii, la un număr crescut de cazuri de probleme genetice sau dobândirea unor dizabilități în timpul vieții. Deși se poate ajunge la nefericirea de a trăi dependent de alte persoane, în Iași nu se mai pot susține toate terapiile de care pacienții au nevoie.

Una dintre aceste terapii este meloterapia, sau terapia prin muzică, un mijloc de relaxare, de detensionare interioară, o modalitate de exprimare a stărilor emoționale, care are efecte benefice asupra organismului uman, contribuind la reglarea circulației sangvine, a tensiunii arteriale, a metabolismului și la o bună respirație și digestie, inclusiv la aerisirea creierului. Astfel, meloterapia poate fi folosită pentru: agresivitățile ascunse, tulburările mentale sau afective, anumite blocaje, dar și câteva boli psihosomatice, precum astmul sau problemele de alimentație.

Încă din anii ‘90, la Iași au existat mai multe fundații care puteau susține ore de meloterapie cu oameni specializați în acest tip de anomalii. Muzica era considerată arta prin excelență educațională, care captiva cu ușurință interesul copiilor de la cea mai fragedă vârstă. Meloterapeutul avea scopul de a ajuta copii să identifice sunetele sub raportul timbrului, intensității ritmului, să-și dezvolte capacitățile de diversificare și sensibilitatea auditivă. De cele mai multe ori, se produceau sunete diverse precum: lovirea a două obiecte sau lovirea palmelor, se imitau sunetele din natură, vocea umană și diferite instrumente. 

 

„Problema este că meloterapia nu e trecută, ca meserie, în nomenclator. De aceea nimeni nu se mai chinuie să facă ceva. Dacă ar fi recunoscută, iar universitățile din Iași ar prelua programe precum masteratul de la Brașov, foarte mulți din cei care fac muzică ar avea un loc de muncă” – Ada Zaharia, fost melotepeut

 

Cu toate că știm din antichitate despre efectele muzicii asupra unor boli și nu numai, în nomenclatorul de meserii din legislația românească nu există această profesie. Întrebată despre meloterapie, Ada Zaharia, fost melotepeut, a răspuns: Toată lumea poate să facă meloterapie, doar că, într-adevăr, trebuie să existe un meloterapeut. Nu o poate face orice profesor de muzică pentru că terapeutul trebuie să știe boala, să discute cu doctorii. Ca meloterapeut, mi se spunea ce probleme are copilul și abia după trebuia să mă gândesc cum să-l ajut. Problema este că meloterapia nu e trecută, ca meserie, în nomenclator. De aceea nimeni nu se mai chinuie să facă ceva. Dacă ar fi recunoscută, iar universitățile din Iași ar prelua programe precum masteratul de la Brașov, foarte mulți din cei care fac muzică ar avea un loc de muncă”, a răspuns aceasta. 
Ada Zaharia crede că Iașul „este mort pe meloterapie, nu are pe nimeni, ce se mai face așa, sporadic, nu este meloterapie”. „Sunt sigură că și odată cu pandemia, multe fundații care făceau meloterapie s-au oprit și așa murit de tot. Cred că meloterapia a murit în zona Moldovei, dar cu siguranță înspre vest și sud este încă dezvoltată. Motivul este că statul nu susține acele terapii alternative, nu le consideră importante și chiar dacă scrii proiecte, chiar dacă în încerci să faci ceva în sensul ăsta, nu te susține nimeni. Au existat și niște fonduri de la statul român, dar nicidecum pentru meloterapie, ci pentru educatori specializați, pentru doctori, pentru altele. Meloterapia era finanțată din străinătate pentru că așa funcționa fundația la care eram angajată. Eu am încercat, am lucrat cu copii între zero și trei ani cu dizabilități precum: autism, sindromul Down, epilepsie și ADHD. Însă, nu mai lucrez de câțiva ani”, a adăugat Ada Zaharia, fost meloterapeut. 

 

„Într-adevăr, aceste terapii ajută. Însă, să fie terapii alternative legate, nu pot să spun că doar meloterapia ajută. Nu, meloterapie îi pregătea pentru ce urma”


Specialiștii susțin că este necesar ca meloterapia să fie practicată de persoane cu studii de specialitate, care să înțeleagă interacțiunea dintre muzică și ființa umană, în mod științific, să aibă cunoștințele necesare din punct de vedere al muzicianului, al pedagogului, al psihologului, dar și cunoștințele medicale în acest domeniu.

Tipurile diferite de muzică ne pot provoca efecte fizice diferite. Funcționarea creierului se schimbă din punct de vedere fizic în concordanță cu muzica. Ritmul poate ghida corpul să respire într-un mod mai lent, mai profund, fapt ce are un efect calmant. Viteza bătăilor inimii tinde să se accelereze sau, din contră, să încetinească în funcție de volumul și viteza stimulilor auditivi. Muzica poate ușura tensiunea musculară și poate îmbunătății abilitățile motrice. 

„Meloterapia este eficientă. Dacă copilul era anxios, sau foarte agitat, venea la meloterapie și când ieșea era mai liniștit, mai calm. Abia după putea să facă logopedie. Eu îi pregăteam cumva pentru educatorul specializat. Spre exemplu, am avut un copil cu care făceam meloterapie. La început, fugea dintr-un capăt în altul, nu vorbea deloc și a ajuns după patru ani de meloterapie la o școală normală, fiind un copil normal 100%. Meloterapia nu rezolvă nimic singură, toate terapiile au ajutat: kinetoterapie, meloterapie, educatorul specializat, doctorul, doar împreună am reușit. De la un copil cu ADHD foarte grav, a ajuns un copil normal, dar a început toate aceste terapii de la o vârstă fragedă, de la doi ani. Când a mai crescut și mă întâlneam cu el pe stradă părea normal, sunt sigură că și acum este un adult normal. Îmi spunea chiar bunica lui că nu pare să fi avut ceva vreodată. Așa că, într-adevăr aceste terapii ajută. Însă, să fie terapii alternative legate, nu pot să spun că doar meloterapia a ajutat. Nu, meloterapie îi pregătea pentru ce urma”, a precizat Ada Zaharia.

 

„Se mai întâmplă să vină cineva o lună - două sau cu ocazia Crăciunului să cânte cineva, dar asta nu e meloterapie. Nu poți să numești meloterapie că faptul că s-au dus trei violoniști și au cântat la un azil de bătrâni”.

 

În România, până în 1989, terapia prin muzică nu se folosea ca metodică specială, pentru că nu era recunoscută la noi drept terapie. Cu atât mai mult cu cât persoanele cu nevoi speciale erau marginalizate.

Evenimentele din 1989 au deschis granițele României si au dat posibilitatea realizării unor schimburi de experiență pe diferite planuri, între care și cel al terapiilor. Astfel, a apărut utilizarea meloterapiei la copii cu dizabilități. În continuare, meloterapia a început să fie practicată la noi după primele contacte cu persoanele de specialitate din străinătate venite în instituțiile de ocrotire a copiilor fără familie și cu dizabilități. „Discutam cu doctorii și îmi spuneau că ar fi fost interesați să aducă meloterapeuți în spitale, dar era greu să se ajungă la o formă legală pentru că nu puteau fi acoperiți legislativ. Sunt sigură că există și multe aziluri de bătrâni ar putea fi interesate. Totuși, știu că în spitale se mai întâmpla câte o manifestație cu voluntari, dar nu mai există un proiect clar. Se mai întâmpla să vină cineva o lună - două sau cu ocazia Crăciunului să cânte cineva, dar asta nu e meloterapie. Nu poți să numești meloterapie că faptul că s-au dus trei violoniști și au cântat la un azil de bătrâni. Din punctul meu de vedere, în meloterapie este nevoie de studii în pedagogie, muzică, psihologie și chiar elemente de medicină. În afară de asta, îți trebuie instrumente, ceea ce este destul de costisitor”, a răspuns fostul meloterapeut Ada Zaharia.
***

Muzica înseamnă bucurie, creativitate și, ceea ce e mai important, comunicare. Este cel mai important obiectiv al meloterapeuților în programele de recuperare ale copiilor cu dizabilități în cadrul sindromului autist, satisfacțiile terapeutilor sunt enorme atunci când reușesc, în urma activităților acestea speciale, să-i facă să comunice cu alte persoane, știind că tocmai lipsa de comunicare îi face pe aceștia să aibă lumea lor. În școala generală, muzica este apreciată în contextul învățării unui instrument muzical, cântatul într-un cor și interpretarea vocală a unor cântece. Pentru copiii cu nevoi speciale și dificultăți de învățare muzica are un alt rol, cel de a ajuta la vindecare. Astfel, într-un oraș dezvoltat ca Iași, dispariția meloterapiei este o involuție. Anca POPA



 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

emanuel leonte

Sep 26, 2023

de apreciat acest articol, l-am citit cu drag si am invatat ceva nou. ma bucur sa vad ca doamna ada zaharia a fost asa deschisa si a povestit din practica ei cu atatea detalii si exemple. intr-adevar este trist faptul ca aceat tip de terapie este uitat sau nu este practicat in judetul iasi, ar putea fi chiar de folos in dezovoltarea copiiilor in nevoie.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 Dr. Sidonia Susanu a, decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de „Cavaler”
01/12/2023 14:16

Cu prilejul Zilei Naţionale a Romaniei, in semn de apreciere pentru rezultatele importante avute de-a lungul carierei profesionale, pentru excelenta cu care a asigurat un act medical de inaltă calificare şi ...

Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa
30/11/2023 17:46

In judetul Botosani se află singurul muzeu din Romania dedicat oii. Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botosani, situat in incinta Statiunii de Cercetare a Ovinelor si Caprinelor Popouti. Rasa Karaku ...

Un polițist și-a pus capăt zilelor, în cimitir, chiar pe mormântul fetiței sale pe care o chema Andreea
30/11/2023 12:50

Un poliţist a fost găsit mort, astăzi, in cimitirul din Vlăsineşti, judeţul Botoşani, Un bătran, care voia să aprindă o lumanare, a făcut descoperirea şi a sunat la numărul de urgenţă 112. „As ...

160.00 de pensionari ieşeni vor primi pensii majorate
30/11/2023 09:59

  De la inceputul anului viitor, punctul de pensie va creste cu 13,8% pentru totii pensionari din Romania. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 2.032 de lei, iar la Iaşi vor beneficia de inde ...

ApaVital trage un semnal de alarmă: „Protejați-vă de îngheţ instalaţiile!”
30/11/2023 09:59

Odată cu venirea sezonului rece, specialiştii ApaVital atrag din nou atenţia atenţia asupra creşterii riscul apariţiei ingheţului pe reţelele de distribuţie şi in instalaţiile interioare. Pentru a ev ...

Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie
30/11/2023 09:48

Reapar nemultumirile si in randul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TE ...

Benzile unice revin în actualitate
30/11/2023 09:20

Indiferent de ultimele transformări, transportul public rămane o castană fierbinte in mana actualei administratii. Problemele, dar mai ales activitatea Companiei de Transport Iasi a fost repuse pe tapet ieri ...

Managerul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și-a dat demisia
30/11/2023 09:15

* directorul economic de la Primăria Murgeni se va ocupa in această perioadă de interimat * nici acum insă nu se stie ce anume a dus la tragedia de la spital * rezultatele analizelor de laborator venite pan ...

Doar condamnări cu suspendare după lupta de stradă de la Hârlău
30/11/2023 09:15

* asta pentru că victima şi-a retras plangerea * cel bătut nu era nici el uşă de biserică, iar certificatul medico-legal a specificat doar trei zile de ingrijiri medicale * inculpaţii au fost judecaţi d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei