Hoţii, tot mai uşor de prins. Condamnări puţine şi simbolice

1hoti
1hoti1

Dimensiune font:

| 20-03-2023 13:40

 Paradoxal, „meseria” de hoţ devine tot mai grea, dar şi mai puţin riscantă decât în urmă cu 20-30 de ani. Pe vremuri, se făcea puşcărie adevărată pentru asemenea infracţiuni. Dar, cum zic bătrânii „şuţi”, merita. Un „pensetar” profesionist era foarte greu de prins. Mai ales dacă opera la buzunare în mijloacele de transport în comun şi avea vreo doi-trei complici. Înghesuială mare, uşor de băgat mâna în buzunare, pe nesimiţite, apoi pasat repede portofelul mai departe, celor din gaşcă. În marile magazine, chiar mai lejer, trebuia doar ca cineva să distragă atenţia angajaţilor şi se putea opera în linişte. Puţine flagrante, dar, odată încătuşat, nu scăpai de gratii...

Acum, peisajul e diamtral opus. Nu mai poţi şparli cum te taie capul, dexteritatea şi îndrăzneala nu prea mai folosesc. Peste tot, camere de supraveghere. Transportul în comun nu mai e deloc aglomerat, sunt spaţii generoase între călători, tot mai dificil de băgat mâna în buzunarul altuia.

Dar hoţii nu se lasă, fură orice pot, în orice circumstanţă, nu le pasă că sunt prinşi şi dovediţi cu repeziciune. Sentinţele în astfel de cazuri sunt mai mult nişte glume puerile.


Daunele mici și prejudiciile recuperate nu justifică „efortul” judecătoresc

De la începutul anului, adică în 51 zile lucrătoare, în care instanţele funcţionează, se face cercetare judecătorească, se audiază martori, se administrează probe etc., pe mesele magistraţilor au ajuns şi au fost luate în discuţie 263 dosare având ca obiect furtul ori furtul calificat. Asta înseamnă 6,34% din totalul cauzelor penale. Un procent apreciabil.

Vorbim de autori împotriva cărora s-au finalizat rechizitoriile şi s-au adunat suficiente probe pentru a fi traşi la răspundere.

Însă, cum subliniam mai sus, soluţiile pronunţate de către judecători par mai mult o glumă. Doar 23 condamnări, în marea lor majoritate, cu suspendare, amânare ori măsuri educative. Numai doi astfel de inculpaţi sunt după gratii şi asta, în primul rând, datorită palmaresului lor infracţional. E vorba de recidive, la care se adaugă şi fărădelegi de altă natură.

În 28 din aceste cazuri s-a decis încetarea procesului penal. Daunele mult prea mici ori prejudiciile recuperate, nu se justifică defel continuarea cercetării judecătoreşti. Tot pe acest motiv, în două rânduri s-a renunţat la aplicarea pedepsei.

Nefiind vorba de infracţiuni grave, termenele de judecată sunt foarte largi, inculpaţii rămân în libertate, au posibilitatea de împăcare cu victimele. Deja, trei retrageri ale plângerilor în acest început de an.

În fine, după Decizia nr.358/26.05.2022 a Curţii Constituţionale, şase hoţi practic dovediţi au scăpat mulţumită prescripţiei.

Păgubitul a murit, infractorul e obligat la muncă în folosul comunităţii

În urmă cu o săptămână, Judecătoria Hârlău a pronunţat sentinţa într-un caz de furt ce pare desprins din filmele cu Brigada Diverse. I.M.C., un tânăr din Deleni, a comis o faptă ce ţine mai curând de realităţile secolului XIX. În noaptea de 7 spre 8 august 2020, el a tăiat gardul din sârmă ce împrejmuia gospodăria consăteanului A.L., s-a furişat apoi în grajd şi a plecat de-acolo, trăgând de căpăstru o mândreţe de cal. Ca să nu bată la ochi, în caz că se întâlneşte cu vreun trecător întârziat, a venit cu căruţa. Căra cu ea doar un bidon gol.

A înhămat patrupedul, apoi a plecat, fiind sigur că i-a izbutit lovitură. Numai că, în ciuda vârstei înaintate, A.L. era oarecum la curent cu tehnica. Îşi montase camere de supraveghere.

Hoţul a fost depistat după doar câteva zile, calul s-a întors la stăpân, bătrânul n-a vrut să renunţe la plângere, aşa că dosarul penal a mers mai departe. La scurt timp, partea vătămată a decedat, însă nici descendenţii n-au renunţat la proces.

După aproape trei ani de judecată, hoţul de cai s-a ales cu o condamnare la doi ani de închisoare, dar cu suspendare şi obligarea de a presta 90 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. N-are de rânit în grajd, doar de dat cu mătura prin curtea Primăriei.

Un inginer angajat ca paznic, şase furturi din magazinul ce-l avea în grijă

În nici două săptămâni, ieşeanul D.C.V. a săvârşit şase furturi din magazinul pe care, confom contractului de muncă, era obligat să-l păzească. Inginer de profesie, el se angajase ca agent de securitate într-un supermarket specializat pe electronice, electrocasnice şi produse I.T.

Intrarea în anul 2021 l-a prins pe tânăr într-o mare jenă financiară, nu-şi mai putea plăti chiria şi, în plus, era dependent de păcănele. Singura soluţie pe care a găsit-o pentru a ieşi din impas a fost furtişagul. În formă continuată.

A început pe 12 ianuarie, convins că metoda sa e infailibilă. Ochise produse de volum mic şi valoare relativ mare, webcamuri, baterii externe, încărcătoare etc. Le scotea din ambalaje, cartoanele le arunca sub rafturi, iar bunurile ochite le băga în buzunar. Mizând pe faptul că nimeni nu-l controlează, având în vedere funcţia pe care o ocupa.

Inexplicabil, având în vedere studiile şi pregătirea profesională, a ignorat camerele de supraveghere. A doua greşeală a fost că a dus la amanet tot ce furase. Drept rezultat, investigatorii au strâns rapid probele necesare pentru a-l pune sub acuzare.

Inginerul a recunoscut, a invocat greutăţile personale şi, drept urmare, s-a ales doar cu o condamnare la zece luni. Cu amânare.

Un văduv s-a branşat ilegal la reţeaua electrică. A intervenit prescripţia

După ce i-a murit soţia, în urmă cu nouă ani, A.G., sudor de meserie, a plecat din Paşcan şi s-a retras la casa părintească, într-un sat din apropiere. Locuinţă veche, stătea să cadă, nimic utilităţi, confort zero.

Doar câteva săptămâni de arhaic trai rural au fost suficiente pentru a-l împinge pe tărâmul infracţional. Vecinii săi aveau o casă frumoasă, bine utilată, cu toate facilităţile, dar nimeni nu locuia acolo. Erau plecaţi în Italia. Sudorul a speculat imediat oportunitatea. A conectat un cablu la bornele firidei de branşament a vecinilor şi s-a bucurat din plin, vreme de câteva luni, de beneficiile curentului electric.

Totul s-a terminat la mijlocul lui 2015, când o echipă E-on a făcut un control de rutină în zonă. A.G. nu era acasă, aşa că angajaţii furnizorului de electricitate au putut investiga în linişte. Au găsit improvizaţia şi au făcut pozele necesare deschiderii unui proces penal.

Dar, ca în multe alte cazuri, ancheta a tărăgănat, rechizitoriul a ajuns târziu în instanţă şi, cu toate că, la termenul din 30 ianuarie a.c., sudorul şi-a recunoscut vina, a scăpat de condamnare. A intervenit prescripţia.

N-a putut vinde jantele sustrase şi le-a dus înapoi. A fost iertat

S.T. a depus un serios efort fizic atunci când, în noaptea de 30 spre 31 mai, a dat atacul la o vulcanizare din Iaşi. A sustras mai multe jante auto, valoarea estimată fiind de 5.000 lei. Le-a cărat cu greu, le-a depozitat destul de impropriu, apoi a încercat să le vândă. Nu i-a ieşit pasienţa.

Păgubitul făcuse deja plângere penală, avea drept probe imaginile suprinse de către camerele de supraveghere, s-a deschis dosarul penal. Nu s-a mers mai departe. S.T. n-a reuşit să vândă jantele şi le-a cărat, cu multă trudă, înapoi, predându-le părţii vătămate. Aceasta a dat declaraţie cum că nu mai are nicio pretenţie, că nu doreşte tragerea la răspundere penală, aşa că, prin sentinţa de acum zece zile s-a decis încetarea procesului penal.

Visa să devină mare spărgător. A început cu furtul a cinci chei, dar s-a oprit

M.S.B. are acum 17 ani, e deja posesor de cazier, iar magistraţii au decis ca el să meargă la şcoală şi să înveţe o meserie, vreme de trei ani. Asta după operaţiunea din noaptea de 29 spre 30 iunie 2020, una pregătitoare a mult visatei sale cariere de spărgător.

Pontul i-a fost servit de către fratele (10 ani) şi sora (16 ani), aflaţi în centrul DGASPC din C.A.Rosetti. El stătea, de câteva luni, într-un aşezământ similar, dar în Târgu Frumos. A fugit de-acolo, a venit la Iaşi cu trenul, făcând blatul, pe la ora 22.00 a ajuns la locul faptei. Ştia de la fraţi topografia locului şi obiceiurile supraveghetorilor. A sărit gardul, a forţa un geam şi a pătruns în interior. Nu a luat nimic altceva decât un mănunchi de chei. I-ar fi trebuit pentru loviturile ulterioare.

N-a mai fost loc. Camerele de supraveghere l-au demascat şi pe el. În ciuda vârstei fragede, judecătorii nu l-au iertat. Nu-l pot băga în puşcărie, dar au luat împotriva lui măsura educativă a asistării pentru o perioadă de trei ani. Răstimp în care e obligat să înveţe...

***

Sunt doar câteva din cele 263 dosare judecate în acest an. Mulţi hoţi daţi pe faţă, puţine condamnări, şi astea mai mult simbolice. Iar dacă luăm în calcul şi faptul că foarte mulţi păgubiţi nici nu-şi bat capul să mai facă plângeri, concluzia e clară. Fenomenul continuă, chit că hoţii sunt tot mai uşor de prins. Aproape nimeni nu scapă de vizită la „cremenal”. Sentinţele însă... Marcel FLUERARU, Claudiu CONSTANTIN

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Maraton pentru viață, la Iași
08/06/2023 23:39

Un adevărat maraton pentru salvarea de vieti omenesti a avut loc la Iasi, după ce o familie a acceptat donarea de organe şi ţesuturi. Mai multe perspane au primit o şansă la o viaţă mai bună in urma un ...

Mii de cadre didactice, în stradă. Examenele se amână!
08/06/2023 23:21

* profesorii au continuat greva, joi, şi au protestat incă o dată in faţa Prefecturii Iasi * si in a unsprezecea zi de protest, cadrele didactice au cerut măriri salariale in raport cu inflaţia * dascăli ...

VIDEO Aglomeraţie la Aeroportul Iaşi
08/06/2023 15:45

De la inceputul anului, lună de lună, tranzitul de la Aeroportul International Iasi a fost in crestere, pozitionand aerogara pe in topul celor mai tranzitate din tară. La fel stau lucrurile şi luna aceasta, ...

 „Seară Culturală Poloneză”, la Palatul Culturii din Iași
08/06/2023 14:20

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu" din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Uniunea Polonezilor din Romania „Dom Polski” - ...

Lansare de carte - „Cât mai departe de tot ce cunosc
08/06/2023 14:13

Iubitorii de poezie contemporană sunt invitati la lansarea cărtii „Cat mai departe de tot ce cunosc",  volumul de debut al poetei Cristina Alexandrescu. Evenimentul va avea loc la Cărturesti ...

 Braconier prins la pescuit
08/06/2023 13:34

Începand de astăzi, pescarii au liber la pescuit, o dată cu incheierea perioadei de prohibitie. Chiar dacă unditele ar fi trebuit să fie puse in cui, unii si-au incercat norocul si au iesit ...

 Probleme cu apa în județul Neamț
08/06/2023 13:05

De cateva zile, in judetul Neamt sunt probleme cu furnizarea apei potale, cauzele fiind legate fie de avarii, fie de cantitătile insuficiente. La Roman, locuitorii vor primi apă cu portia pană pe 14 iunie. & ...

 Psycho Bunny, Barrow, Haikure, Evisu și Madhouse branduri premium recunoscute la nivel mondial, aduse în ansamblurile mixte Palas Iași și Iulius Town Timișoara de magazinul Fashiondrop
08/06/2023 12:44

Fashiondrop, multibrandul care a adus pentru prima dată in Romania Psycho Bunny, Barrow, Haikure, Madhouse si Evisu, a deschis o locatie in ansamblul mixed-use Palas Iasi, după inaugurarea magazinului din pro ...

 Zece ani ani de pușcărie pentru o crimă
08/06/2023 12:42

O crimă petrecută anul trecut s-a soldat cu o pedeapsă cu puscăria, agresorul urmand să stea 10 ani după gratii. Agresiunea a avut loc in comuna Bara, judetul Neamt, pe 1 decembrie 2022. Victima ...

Campanie de prevenire a scădatului în locuri neamenajate
08/06/2023 10:33

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a lansat campania „Ai grijă in ce ape te scalzi", pentru a preveni scăldatul in locuri neamenajate in acest scop. Inspectorul şef al ISU N ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei