Haitele de câini pun stăpânire pe oraş!

1maidanezi1
1maidanezi2

Dimensiune font:

| 06-02-2023 06:59

S-au înmulţit semnalele cetăţenilor referitoare la zone periculoase în oraş, adică străzi unde câinii aciuaţi aici atacă tot ce prind * Strada Trei Fântâni este ultima de pe această listă, unde s-ar mai regăsi zona Ţigarete, zona Pieta sau la tabăra de la Ciric * „La Ciric, am dat peste un ieşean care locuieşte fără acte legale, a devenit stăpân peste tabără şi găzduieşte o haită de câini”, spune primarul Mihai Chirica, care cere oamenilor legii măsuri ferme în cazul proprietarilor de patrupede * mai nou, se doreşte demararea unei campanii care va viza sterilizarea câinilor din gospodăriile cu venituri mici * anul trecut, din aproape 1.200 de ieşeni, 70% au avut nevoie de tratament antirabic după ce au fost muşcaţi de câini

Problema maidanezilor revine în actualitate după ce, luna trecută, o femeie din Bucureşti a murit la spital în urmă muşcăturilor unei haite de câini. Iaşul face parte de pe lista oraşelor unde au avut loc astfel de tragedii, iar ultima, este drept, nu de amploarea celei din Capitală, a avut loc în noiembrie 2022, când un bătrân de 65 de ani care tranzita zona Alexandru cel Bun, a fost atacat de patru câini, de pe urma cărora s-a ales cu leziuni pe faţă şi pe corp. „Au venit câinii şi m-au luat. Au tras de pe mine geacă, vesta, puloverul şi banii din portofel. Nu aveam nicio şansă, veneau înspre mine. M-au pus jos, nu am mai ştiut ce e cu mine. M-am băgat ghem, am băgat geacă, să nu mă ia de faţă, de obraz, dar nu am avut nicio şansă”, a spus acesta.

Din păcate, din ce în ce mai mulţi ieşeni reclamă faptul că în anumite zone din oraş câinii au devenit stăpânii străzilor, punând în pericol integritatea trecătorilor. „O astfel de de zonă este Trei Fântâni. Am avut probleme, în calitate de biciclist, cu o haită de câini. Nu am păţit nimic, dar mă întreb ce se putea întâmpla dacă în locul meu era o femeie sau un copil”, spune consilierul local Ciprian Bostan.  La rândul său, primarul Mihai Chirica susţine că au fost descoperite în ultimele zile alte zone periculoase. „Ne preocupăm de această chestiune păstrând un echilbru între dragostea de animale şi a nu le da  posibilitatea câinilor de a deveni pericol public. Ne facem datoria atât cât ne permite legea, adică unde sunt probleme, acţionăm. Nu o facem public pentru că că este subiect sensibil. Un câine care schelăie arată într-un fel, chiar dacă era pericol public. În Iaşi, sunt proprietari care nu au grijă de animale. Am descins în curţi abandonate. În zona Ţigarete de exemplu, am descoperit o haită de câini. La fel şi în zona Pieta sau la tabăra de la Ciric. Aici, la Ciric, am dat peste un ieşean care locuieşte fără acte legale, a devenit stăpân peste tabără şi găzduieşte o haită de câini”, a dezvăluit primarul Mihai Chirica. 

Vaccinuri valorând peste un milion de lei

Şi cifrele indică faptul că atacurile animalelor fără stăpân s-au înmulţit. Dacă în 2021, la Spitalul de Boli Infeţioase, ajungeau 983 de ieşeni care solicitau tratament antirabic, anul trecut numărul acestora a urcat la 1.163, potrivit datelor furnizate de medicii de aici. „În jur de 70% dintre aceştia au fost muşcaţi de câini, 28% de pisici, iar două procente reprezintă muşcători ale unor animale sălbatice: vulpi, urşi, mistreţi. Sunt peste 5.000 de seruri antirabice folosite”, spune medicul Florin  Roşu, managerul spitalului.

 

Programul național antirabic este propunerea medicilor Spitalului de Boli Infecțioase din Iași care, în ultimul an, au tratat peste 1.000 de persoane la Centrul antirabic din cadrul unității.

 

Din punct de vedere financiar, la nivelul anului 2022, tratamentul persoanelor care au necesitat intervenție medicală se ridică la peste 1 milion de lei, echivalentul a câteva sute demii de euro. Institutul „Cantacuzino” nu mai produce vaccinul antirabic, acesta este importat, iar costul tratamentului depășește cu mult decontarea acestuia. „Am înaintat organelor abilitate propunerea înființării unui program național antirabic. Centrul antirabic ce activează în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva Iași asigură consultul și tratamentul tuturor cetățenilor județului Iași și nu numai”, completează Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Campanie pentru sterilizarea câinilor din gospodării

Potrivit şefilor Salubris, în fiecare zi sunt capturate pe străzile din oraş zece patrupede. Însă munca celor de la ecarisaj este dificilă întrucât căţeii tranchilizaţi pe domeniul public se refugiază imediat în curţile unde îşi au şi cuşca, iar cetăţenii nu permit accesul hingherilor. Primarul spune că s-a gândit deja la o soluţie. „Mâ gândesc la o campanie lunară sau trimestrială de sterilizare la curţi, cele din afara domeniului public. O bătrânică cu o pensie mică nu-şi permite să facă o vaccinare. Am putea interveni noi. Dar în cazul proprietarilor care au abanodnat câinii pe domeniul public, trebuie acţionat fără milă. Acolo unde sunt semnale că prezenţa câinilor reprezintă un  pericol public, trebuie sesizată secţia de poliţie din zonă, chiar şi sub aspectul unei plângeri penale”, spune Mihai Chirica.  

Şi consilierii locali au în vedere acelaşi lucru. „Luna aceasta ne aşteptăm ca cei de la Salubris să vină cu aprobarea bugetul. Le-aş solicita să vină cu un raport referitor la cum se realizează ecarisajul în Iaşi, eventual cu propuneri de îmbunătăţire a activităţii, cu o bugetare pe măsură. Chiar eu voi avea un amendament pentru că unii căţel care au nevoie de vaccin trivalent”, spune Iulian Nicolau.  Lucian STATE, Denisa PINTILIE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:15

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Coşmarul ieşenilor din CUG poate lua sfârşit
30/03/2023 08:59

  Una dintre problemele cu care se confruntă locuitorii comunei Ciurea, dar şi ieşeni din CUG, este traficul supraaglomerat inspre si dinspre Iasi. Drumul judetean 248, care leagă Ciurea de Iasi, are ...

Peste 10.000 de pensionari ieşeni primesc tichete de Paște
30/03/2023 07:59

Cu ocazia Sărbătorilor de Pasti pensionarii ieseni vor primi ajutoare sub formă de tichete sociale valorice. Actiunea este organizată de Primăria Iasi, prin Directia de Asistentă Socială. Acţiunea se af ...

Eleganța se învață
30/03/2023 07:43

I-au plăcut mereu frumosul, eleganta. O caracterizează echilibrul si este un educator de stil cunoscut. „Sunt un antreprenor social, povestitor, sfătuitor si educator de stil, cum imi place mie să spu ...

Digitalizare la CTP Iaşi!
30/03/2023 07:15

  Compania de Transport Public Iasi, alӑturi de Primăria Iasi, anunţӑ implementarea platformei tranzy.ai ca instrument de management esenţial pentru digitalizarea şi organizarea activitӑţii, opera ...

Ajutoare alimentare pentru persoanele defavorizate
30/03/2023 06:59

    Începand cu data de ieri, Primăria Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială, distribuie cea de-a sasea transă de pachete cu alimente oferite prin Programul Operational Ajutorarea Pe ...

Olog şi beat, Costică n-a mai ajuns la Probaţiune. Acum face puşcărie
29/03/2023 23:59

Alcoolic, cu handicap locmotor, deficienţe de vorbire şi suferind de retard mintal, Costică V. n-a avut şansa altei cariere decat cea de zilier in agricultură. Muncea doar atunci cand nu era internat la So ...

Ajutoare ieşenilor pentru Turcia au ajuns la destinaţie
29/03/2023 23:59

  Ajutoarele donate de ieseni pentru victimele cutremurelor din Turcia au fost expediate si au ajuns la destinatie marti, 28 martie, pentru a fi impărtite celor care au atata nevoie de ele! „Asa cu ...

Povestea Palatului Culturii, una din cele mai emblematice cladiri din municipiul Iasi
29/03/2023 21:54

Palatul Culturii din Iasi este o clădire emblematică, construită, in perioada 1906 – 1925, in perimetrul fostei curti domnesti medievale moldovenesti, pe locul fostului palat domnesc. Astăzi, Palatul ...

Eleganța se învață
29/03/2023 21:03

I-au plăcut mereu frumosul, eleganta. O caracterizează echilibrul si este un educator de stil cunoscut. „Sunt un antreprenor social, povestitor, sfătuitor si educator de stil, cum imi place mie să spu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei