Greva din Educație continuă. „Cât mai valorează cuvântul unui general, domnule Ciucă?”

1greva1

Dimensiune font:

| 30-05-2023 13:47

Au fost mai mult de 3.000 de persoane din învăţământul preuniversitar ieşean care au protestat ieri în faţa Prefecturii Iaşi. Pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână ei şi-au strigat nemulţumirile faţă de condiţiile salariale. Din cauza numărul mare de participanţi la manifestaţie, circulaţia din această zona centrală a oraşului a fost permisă doar mijloacelor de transport.

„O lume minunată”, noul imn al sindicaliştilor din Educaţie

Protestul membrilor confederaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar ieşean a început cu noul imn al sindicaliştilor din domeniul Educaţiei, melodia „O lume minuntată”.

Sindicaliştii din preuniversitar refuză să se întoarcă în şcoli până când guvernanţii nu le vor soluţiona revendicările de natură salarială. „Este foarte probabil să fie demarată o procedură accelerată pentru a da drumul noului proiect al Legii salarizării unitare. Însă, aşa cum s-a procedat cu alte categorii din zona bugetară care au primit în avans anumite sume de bani, aşa cerem şi noi. Solicităm Guvernului României să acorde salariaţilor din învăţământul preuniversitar aceste majorări salariale care pentru noi sunt vitale. Nu cerem de 1 ianuarie, 1 octombrie, 1 noiembrie, ci de la 1 ianuarie”, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

„Ciucă şi Ciolacu pot intra în istorie sau pot ieşi pe uşa din dos”

De pe scările din faţa Prefecturii, liderul USLIP Iaşi a transmis celor doi preşedinţi ai PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu că pot rămâne în memoria colectivă funcţie de măsurile întreprinse pentru angajaţii din Educaţie. „Domnule Ciucă, domnule Ciolacu, puteţi intra în istorie sau puteţi să ieşiţi din istorie urât. Dumneavoastră puteţi decide ce veţi face cu noi, ca să ştim şi noi mai departe ce vom face cu dumneavoastră. Domnule Ciucă, în momentul în care aţi ajuns prim ministru aţi spus că Educaţia va fi o prioritate. La toate discuţiile pe care le-aţi avut cu noi aţi promis dar nu v-aţi ţinut de cuvânt. Aţi promis în luna decembrie că veţi finaliza legea salarizării până în luna martie. Nu aţi făcut-o. Aţi promis că veţi majora salariile personalului didactic şi auxiliar, nu aţi făcut-o. Aţi promis că aveţi în vedere şi că vă daţi cuvântul de general. Cât mai valorează cuvântul unui general, domnule Ciucă, în anul 2023 dacă tot ce aţi promis nu s-a respectat?”, a spus liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă.

Atenţie la fake-news, pe reţelele de socializare

 Liderii sindicali le-au cerut protestatarilor să nu cadă în plasa informaţiilor false care circulă pe internet şi să verifice sursele oficiale sau paginile de socializare ale sindicatelor din Educaţie.  Nu mai vrem să fim umiliţi, nu mai vrem să fim paria societăţii, nu mai vrem să fim Cenuşăreasa României. Vrem demnitate, să muncim cu drag la clasă şi nu mai vrem minciunile dumneavoastră. Ne-aţi minţit zeci de ani de zile. Prin diverse metode, prin reţelele de socializare, vor să ne facă să cedăm şi să renunţăm la grevă. Părinţii sunt cu noi, elevii sunt cu noi. Multe dintre informaţiile care circulă pe reţelele de socializare sunt fake news. Vă rugăm să luaţi informaţiile de la noi. Ne cer să respectăm legislaţia dar ei în decursul anilor nu au respectat nicio lege, niciuna. Tot timpul ne spun că nu se poate aplica un articol, un altul se prorogă”, a spus Violeta Amariei, preşedinta Alianţei Sindicale „Gheorghe Asachi”, filiala Iaşi.

„Greva continuă atâta timp cât vor hotărî membrii sindicatelor”

Majorarea veniturilor cu 25% în sistemul de învăţământ şi un act normativ prin care să se garanteze că salariul debutantului, care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, va fi folosit ca reper în grila noii legi unitare de salarizare sunt cele două condiţii în urma cărora membrii sindicatelor din educaţie se vor pronunţa în privinţa încetării grevei generale. „Întâlnirea nu era strict legată de acea majorare a veniturilor cu 25% pentru colegii noştri care lucrează în sistemul de învăţământ preuniversitar, ci de un act normativ, respectiv o ordonanţă de urgenţă, prin care să se stabilească faptul că la realizarea grilei de salarizare care va prinsă în proiectul viitoarei legi unitare de salarizare se va folosi ca reper salariul debutantului care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. În situaţia în care cele două condiţii vor fi îndeplinite, atunci vom putea comunica şi noi colegilor în teritoriu, iar ei se vor putea pronunţa ca atare”, a declarat luni preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, înaintea discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Întrebat dacă există riscul să fie amânate examenul de bacalaureat şi Evaluarea Naţională, Nistor a răspuns: „Întrebaţi-i pe cei din Guvern”. „Această grevă nu ar fi avut loc dacă din decembrie ar fi demarat nişte negocieri serioase, atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi. Îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din educaţie, cu o astfel de procedură”, a subliniat liderul sindical.

În opinia sa, greva continuă atâta timp cât vor hotărî membrii sindicatelor din educaţie, care au semnat declanşarea acţiunii de protest. Ceea ce au făcut în momentul de faţă distinşii domn din Guvernul României se adaugă altor presiuni pe care au încercat să le exercite prin intermediul părinţilor şi al elevilor. Dacă nu le-au mers primele iniţiative au încercat prin modificarea Legii dialogului social, venind cu o ordonanţă promovată şi aşa, pe furiş, ca să nu se prindă nimeni, afectând vechimea colegilor care ar fi urmat să intre în grevă începând din 25. Este o nouă formă de presiune (...)”, a apreciat preşedintele FSE Spiru Haret.

Ministrul Muncii: „Începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime”

La nivel național, ieri, întâlnirea dintre reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor a fost una „constructivă”. S-a agreat că, începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime, ceea ce au propus dumnealor vizavi de noile grile de salarizare, plecând de la principiile enunţate de dumnealor, de la acel salariu mediu brut pentru debutant şi discutând în continuare şi posibilităţi şi tot ceea ce înseamnă construcţia grilelor de salarizare. S-a introdus azi un element nou vizavi de acel articol 12 pe care vi l-au comunicat şi dumnealor. De aici, doamna ministru (al Educaţiei, Ligia Deca - n. r.) va pleca la Guvern, la domnul prim-ministru, şi va prezenta un material succint cu ceea ce noi am discutat aici, urmând ca indiferent de zi, de oră, să continuăm discuţiile cu sindicatele, astfel încât în termenul cel mai scurt să ajungem şi la finalizarea acelei zile. Noi am avut astăzi un mandat desprins pe două paliere. Unu: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva în continuare şi de a relansa, practic, şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie, când să discutăm aplecat, la nivel tehnic de grile. Am stabilit că începând de astăzi aceste discuţii au început”, a afirmat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, după negocieri. La întâlnire a participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Denisa PINTILIE, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:44

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Trafic normal în Ziua fără Maşini!
22/09/2023 07:59

    Spre deosebire de alti ani, cand restrictiona accesul autoturismelor in jumătate din oras, Primăria Iasi a decis să nu mai ia astfel de decizii, nici măcar cu ocazia „Zilei Internation ...

Fără tramvaie prin faţa Palatului Culturii
22/09/2023 07:59

  Compania de Transport Public Iasi contribuie la desfăsurarea evenimentului Magia Serii din această seară, motiv pentru care vor fi efectuate modificări in circulatia mijloacelor de transport. Astfel ...

Noi depăşiri ale concentraţiilor de praf în Podul de Piatră şi la Ungheni
22/09/2023 07:59

Ultima monitorizare a calitătii aerului de către Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iaşi prin intermediul reţelei automate de monitorizare din judeţ, evidenţiază depăşiri faţă de valorile maxim ...

„Let's do it, Romania!”, la Iași: s-au strâns 2.300 de saci cu deșeuri
22/09/2023 07:59

  Asociatia Let’s Do It Romania a organizat săptămana trecută Ziua de Curăţenie Naţională, in cadrul căreia sute de localităţi din intreaga ţară au participat la acţiuni de colectare a ...

Asfaltări în ritm de melc!
22/09/2023 07:59

Consilierul local Iulian Huşanu (USR), cel care a făcut recent o analiză a asfaltărilor pe care echipele municipalităţii ieşene le-au realizat in 2022, revine pe subiectul lentorii cu care angajaţii soc ...

Psihologii trag semnalul de alarmă: Copiii ieșenilor, pândiți de pericole, la tot pasul
22/09/2023 07:52

* „Nu trebuie să ne mai mirăm că foarte multi tineri, minori, fumează si consumă alcool. Aceste lucruri apar din cauza presiunii la care ii supune societatea, din cauza dorintei de a fi la modă, de ...

Oază de verdeață pentru pacienţii de la „Recuperare”
22/09/2023 06:59

  Investiţiile pe care municipalitatea ieşeană le-a demarat in ceea ce priveşte eficienţa energică sau dotările Spitalului de Recuperare au fost dublate de cele vizand crearea unui cadru adecvat in ...

Magistrații ieșeni i-au scos din Arestul IPJ pe „fabricanții de vise” de la Balciu
21/09/2023 21:51

După cele 121 de percheziţii făcute aproape in toată ţara, urmate de 28 de reţineri, instanţa de judecată a decis ca in majoritatea cazurilor să fie impuse arestări la domiciliu şi plasarea sub contr ...

Comunicat de presă, Iaşi, 21 septembrie 2023. Peek & Cloppenburg va deschide un flagship store, pe 26 octombrie, în ansamblul mixed-use Palas Iași
21/09/2023 16:17

Comunicat de presă, Iaşi, 21 septembrie 2023. Peek & Cloppenburg va deschide un flagship store, pe 26 octombrie, in ansamblul mixed-use Palas Iasi   Palas Iasi isi completează portof ...

DNA face percheziții la Primăria Rediu
21/09/2023 11:35

O echipă de la Direcţia Generală Anticorupţie şi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice fac descinderi in Rediu. În total sunt şase percheziţii. Două dintre ele su ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei