Gravidă, forțată de angajator să-și dea demisia la scurt timp după ce a anunțat sarcina

25_11zon

Dimensiune font:

| 16-02-2024 16:19

O femeie din Vaslui a fost forțată să renunțe la serviciu la câteva săptămâni după ce și-a anunțat angajatorul că este însărcinată. Patronul service-ului auto la care lucra a refuzat să îi semneze cererea de intrare în concediu medical.

O tânără din Vaslui a fost nevoită să renunțe la serviciul pe care îl avea la un service auto după ce și-a anunțat angajatorul că este însărcinată. Femeia spune că angajatorul a șicanat-o permanent pentru a o determina să plece.

„În luna decembrie am anunțat, cu două hârtii de la medicul specialist, că sunt însărcinată, iar din acel moment am trăit un calvar la locul de muncă. Eu am lucrat la un service auto în ultimii patru ani, unde preluam comenzi, făceam facturi, încasam bani. După ce am anunțat că sunt gravidă, am început să fiu exclusă din colectiv. De exemplu, de sărbătorile de iarnă, am fost singura angajată care nu a primit primă. Era într-o sâmbătă când pe mine m-a trimis acasă de la ora 10 dimineața. În aceeași zi, spre seară, când am întrebat colegii dacă au luat primă, toți mi-au zis că da, numai pe mine m-a sărit din calcul. Pentru angajatorul meu, sarcina a fost un motiv ca să mă marginalizeze”, a povestit tânăra pentru Vremea Nouă.

Vasluianca încearcă de câțiva ani să rămână însărcinată, iar acum, în loc să se bucure alături de soțul ei, trebuie să își caute un alt loc de muncă.

„Pentru mine e cu atât mai dureros cu cât sarcina asta am obținut-o foarte greu, prin fertilizare in vitro. Doi ani am făcut tot ce a depins de noi, de mine și de soțul meu, să putem avea un copil. Acum, după ce am aflat că am rămas însărcinată, am fost constrânsă să-mi dau demisia prin diferite metode. De exemplu, după aproximativ trei săptămâni de la anunțul sarcinii, patronul acelui service a și adus un înlocuitor pentru mine, pe motiv că mă îmbolnăvesc prea des, că oricum am să plec. Încet-încet, zilele mele la acel loc de muncă au început să fie din ce în ce mai greu de suportat. Lunea asta am anunțat că mă duc la un control de rutină, ca să fac o ecografie, la care angajatorul mi-a spus să văd cum fac, poate nu mai vin la serviciu”, spune femeia.

„O să-ți fie din ce în ce mai rău”

Ca să o determine să plece, angajatorul a refuzat să îi elibereze o adeverință pentru concediul medical.

„În concediu medical nu pot să intru pentru că nu îmi dă adeverință și uite așa, începând de miercuri, eu stau acasă. Nu vrea să-mi dea concediu medical pentru că, spune el, nu știe când își va recupera banii de la stat. Eu iau pastile pentru sarcină, împreună cu soțul stăm cu chirie, vă dați seama ce bucurie pe capul nostru această demitere mascată a mea”, explică tânăra.

Ea l-a și înregistrat pe patronul service-ului, care îi dă de înțeles că poate pleca oricând din firmă:

„Tu poți să-ți dai demisia când vrei tu. Că nu vrei, e altceva! Eu nu pot să te dau afară, înțelegi?”

Când femeia îi spune că nu vrea să-și dea demisia, replica angajatorului vine imediat: „Atunci bani de la mine n-ai să mai iei. Ti-am mai zis, o să-ți fie din ce în ce mai rău! Eu ce fac, dau banii așa…”

Tânăra l-a reclamat pe angajator la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, care urmează să soluționeze cazul în următoarele 30 de zile.

Ce spune legea

Legea este foarte clară în astfel de cazuri, dar unii angajatori încearcă să scape de obligațiile legale, forțând angajații să își dea demisia.

Salariata care anunță angajatorul despre starea ei de graviditate nu poate fi concediată din motive care au o legătură directă cu acest aspect, potrivit OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.

Pentru dovedirea stării de graviditate este necesară o adeverință medicală eliberată de medicul specialist, pe care angajatorul este obligat să o transmită medicului de medicina muncii.

„Angajatorul transmite copii de pe documentele depuse de salariată, în termen de zece zile lucrătoare de la data depunerii lor, medicului de Medicina Muncii, care asigură supravegherea stării de sănătate a angajatilor din unitate, precum și inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială își desfășoară activitatea”, se menționează în actul normativ.

Angajata poate să facă o cerere pentru a intra în concediu de risc maternal, așa cum s-a întâmplat în cazul amintit mai sus.

Angajatorilor le este interzis și să înceteze raporturile de muncă în cazul salariatelor care au născut recent sau alăptează.

Același lucru este valabil și în cazul femeilor care se afla în concediu de risc maternal, concediu de maternitate, concediu pentru creșterea copilului sau concediu pentru îngrijirea copilului bolnav.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 08:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

Ancheta contrabandei cu freon ia amploare, la Botoșani
24/04/2024 08:43

* anchetatorii vor să afle dacă tanărul impuscat la Botosani in weekend, a intrat in tară cu cele 93 de butelii cu freon printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botosani cu complicitatea angajatilor v ...

În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 08:00

* „Cu finantarea de 2,9 milioane de lei pe care am obtinut-o de la AFM vom instala 16 statii de reincărcare pentru vehicule electrice si astfel vom crea infrastructura necesară pentru a le oferi iesenil ...

Noul „Tramvai Iepurilă”, scos pe străzile Iaşului, de Paște
24/04/2024 07:52

* „Tramvaiul Iepurilă” va face legătura intre Targu Cucu şi Copou intre orele 11 si 14, urmand să oprească in fiecare staţie de pe traseu * după lansarea oficială din 27 aprilie, tramvaiul v ...

 Trei scriitoare din România și Ucraina, la Rezidențele Șotron 2024
24/04/2024 07:41

  * Programul „Rezidentele Sotron” a fost creat de către Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Asociatia ACVO in anul 2022, pentru a sustine creatia literară contemporană si in soli ...

Săptămâna Mondială a Imunizării, la Iași
24/04/2024 07:41

* „Vaccinurile reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de sănătate publică, salvand milioane de vieti in fiecare an. Ele fac posibilă eradicarea bolilor si protejarea sănătătii si bu ...

  În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 07:39

Consiliul Judeţean Iaşi a depus in vederea finantării in cadrul Programului Administraţiei Fondului pentru Mediu, privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră in transporturi, prin promovarea infra ...

Târg educațional, în palatul Universitar
24/04/2024 07:10

41 de unităţi de invăţămant de stat şi particulare participă la Salonul Ofertelor Educaţionale 2024. Evenimentul, un reper al comunităţii educaţionale ieşene, are loc joi, in Sala Pasilor Pierduti, ...

Se scumpesc biletele de intrare la muzeele ieșene!
24/04/2024 01:48

Începand de luna viitoare, pretul unui bilet de intrare la Muzeul Municipal „Regina Maria” ar urma să fie de 15 lei, faţă de 8 lei, in prezent, in timp ce elevii, studentii şi persoanele c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei