Fructele verii au prețuri de lux

fructe-IS

Dimensiune font:

| 05-08-2024 12:05

În mijlocul unei veri toride, când temperaturile depășesc constant pragul de 30 de grade Celsius, piețele din Iași ar trebui să fie o oază de răcoare pentru consumatori, oferindu-le fructe proaspete, sănătoase și la prețuri accesibile * cu toate acestea, realitatea din teren este cu totul alta * tarabele sunt pline de fructe scumpe, multe dintre ele având o calitate îndoielnică

În plin sezon estival, piețele din Iași sunt pline de fructe, dar prețurile ridicate și calitatea îndoielnică ridică semne de întrebare pentru consumatori. O vizită în piețele agroalimentare ale orașului relevă o realitate paradoxală: abundența de fructe de sezon nu se reflectă într-o scădere a prețurilor sau într-o îmbunătățire a calității produselor oferite.
Un simplu tur prin piața de la Hala Centrală dezvăluie o gamă variată de fructe – de la piersici și caise, la zmeură, mure, prune, struguri și pepeni – însă prețurile afișate sunt, în multe cazuri, considerate exagerate de cumpărători. „Cum să dau 12-15 de lei pe un kilogram de piersici care nici măcar nu arată bine?”, s-a întrebat Maria Epure, o pensionară care își face cumpărăturile săptămânal.
Prețurile au rămas ridicate în ciuda faptului că vara este în mod tradițional perioada de abundență a fructelor autohtone. Comercianții justifică acest lucru prin creșterea costurilor de producție și transport, dar și prin concurența acerbă din partea importatorilor, a căror marfă este, de multe ori, preferată de consumatori pentru aspectul lor impecabil. Doar gustul lasă de dorit, majoritatea fructelor fiind doar dulci, fără nicio aromă...
O vizită în Piața Alexandru cel Bun sau Piața Nicolina arată o altă realitate dezamăgitoare. Pe tarabe, zmeura se vinde cu prețuri de până la 35 de lei pe kilogram, iar caisele și piersicile nu sunt mai prejos, oscilând între 10 și 12 de lei pe kilogram. Majoritatea cumpărătorilor sunt nemulțumiți nu doar de prețuri, ci și de calitatea fructelor. Mulți dintre ei au reclamat fructe prea coapte, lovite sau depreciate. „Îmi amintesc verile de odinioară când piețele erau pline de fructe proaspete și aromate, pe care le puteam cumpăra fără să ne gândim de două ori la preț. Acum, dacă vreau să cumpăr caise sau piersici pentru nepoții mei, trebuie să plătesc o avere și nici măcar nu sunt bune de mâncat”, a spus Ioana Damian, o altă pensionară. Nici pepenii nu au prețuri cine știe ce scăzute, chiar dacă piețele abundă. În Piața Chirilă, pepenii verzi costă 3,5 lei/kg, iar cei galbeni -- 4,5-5 lei/kg. „Cică sunt de Dăbuleni sau de la Matca, de la Galați. Dacă ar fi să te iei după ce spun speculanții, toată țara ar treui să fie plină de pepeni cultivați în cele două zone. Cine știe de pe unde îi aduc, că mulți sunt deja trecuți. Ca să nu mai zic de scumpi”, a oftat Claudiu Mardare, un ieșean aflat la cumpărături. Prețuri mari sunt și în hipermarketuri, chiar dacă sumele cerute nu justifică și calitatea. „Am luat zilele trecute un pepene galben, cică din Galicia, am dat în jur de 15 lei pe el și nu l-am putut mânca. Aveam un gust neplăcut și o aromă ciudată”, s-a plâns și Alina Tănase. Cele mai ieftine rămân merele, care variază în jurul 4-6 lei/kg, însă nu prea au căutare. „Oamenii vor fructe de sezon, vor să se bucure de aroma lor, de vară. Mere găsesc tot anul, dar alte fructe nu prea”, a spus un vânzător de la un hipermarket ieșean.

Cauzele prețurilor mari
Ca în fiecare an, negustorii din piețe susțin că prețurile mari sunt justificate de costurile ridicate ale producției și transportului. Seceta și fluctuațiile climatice din ultimele luni au afectat grav culturile, reducând cantitatea de produse disponibile și crescând, implicit, prețurile. De asemenea, mulți fermieri locali preferă să-și vândă marfa către supermarketuri sau exportatori, unde primesc prețuri mai bune, lăsând piețele locale să se aprovizioneze din importuri mai scumpe și adesea de calitate inferioară.
Pe de altă parte, mulți dintre cumpărători înțeleg contextul, dar sunt totuși nemulțumiți de situație. „Înțelegem că sunt probleme cu agricultura, dar totuși, prețurile sunt exagerate și calitatea lasă de dorit. Poate că autoritățile ar trebui să intervină pentru a reglementa mai bine piața”, a declarat Ion Tudosă, un tânăr tată venit în Piața Chirilă să cumpere fructe pentru familia sa.
Negustorii, deși sunt conștienți de nemulțumirea clienților, afirmă că și ei sunt prinși într-un cerc vicios. „Nu ne dorim să punem astfel de prețuri, dar costurile noastre sunt foarte mari. Nu vrem să pierdem clienții, dar suntem nevoiți să ne acoperim cheltuielile. Costă și chiria la tabaă, și taxele de zi cu zi, costă și marfa”, a explicat și Nicușor Gheorghiu, un vânzător din aceeași piață.
În ciuda dificultăților, ieșenii continuă să cumpere din piețe, căutând cele mai bune oferte și sperând că vara viitoare va aduce nu doar soare și căldură, ci și fructe delicioase și accesibile.
Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
20/09/2024 15:04

Judecătorul Marian Enache (70 de ani), presedintele Curtii Constitutionale, s-a căsătorit in 2023 cu Irina Iuliana Costache (58 de ani), sefa Sectiei Cardiologie a Spitalulului „Sf. Spiridon” din ...

La Iași începe Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice
20/09/2024 10:56

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Primăria Iasi, Directia Judeteană pentru Cultură Iasi, Centrul ...

Tangoul, o poveste a pasiunii și a artei în mișcare
20/09/2024 10:28

Tango-ul, un dans plin de elegantă si pasiune, a captivat inimile oamenilor din intreaga lume timp de mai bine de un secol. Originar din cartierele sărace ale Buenos Aires-ului si Montevideo-ului, acest dans ...

„Cămașa tradițională - meșteșug și mod de viață”
20/09/2024 10:02

În zilele de 21 si 22 septembrie 2024, pe Esplanada Palas Iasi va avea loc cea de a III-a editie Targului national „Cămasa traditională - mestesug si mod de viată”. Scopul manifestări ...

Un olandez a ajuns prizonier în Iaşi pentru următorii doi ani
20/09/2024 09:50

* a fost condamnat, dar cu suspendarea executării pedepsei * in timpul termenului de supraveghere, nu poate părăsi oraşului fără acordul Probaţiunii * trebuie să meargă periodic la intrevederile cu con ...

La Iași, doar două din zece locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale!
20/09/2024 09:49

* in judetul Iasi, 77.595 locuinte aveau, luna trecută, o asigurare PAID, iar cifra, surprinzător, este in crestere simtitoare * Comparativ cu anul 2014, de exemplu, numărul asigurărilor PAID a crescut, la ...

O şcoală din Pașcani a fost premiată de Comisia Europeană pentru predare inovatoare
20/09/2024 09:48

Şcoala Gimnazială Specială din Paşcani a fost laureată la categoria „Învăţămant secundar” pentru proiectul „Art therapy for Autism”, iar Grădiniţa „Ciupercuţa&rdqu ...

Casei de Pensii anunță modificări majore în privința plății ajutorului de deces
20/09/2024 08:48

Legea 360 din 2023, privind sistemul public de pensii aduce noutăţi şi in ceea ce priveşte acordarea ajutorului de deces. Şefa Casei de Pensii anunţă că prin noul act normativ, legiuitorul a extins cate ...

Într-o singură zi, 12 hoţi au scăpat de urmărirea penală
20/09/2024 07:52

* performanţa aparţine magistraţilor de la Judecătoria Paşcani * e vorba de furturi vechi, cu autori necunoscuţi, prejudicii relativ mici, in cea mai mare parte nerecuperate * aproape jumătate dintre pă ...

S-a dat semnalul de curățenie în cămine
20/09/2024 07:51

Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iasi a prins deja viată. 200 de studenti au venit să ajute la curătenie inainte de inceperea noului an universitar. Tinerii se ocupă de toate treburile: văruit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei