După două decenii de așteptări, se lucrează la Spitalul Regional de Urgență!

1SRU3
1SRU1

Dimensiune font:

| 22-04-2024 08:59

Ministrul Sănătăţii a venit la Iași, vineri, la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi va fi gata în 4 ani. Lucrările vor costa aproape 700 de milioane de euro, iar în viitoarea unitate medicală vor lucra 3.000 de medici.

Alexandru Rafila a venit la costum şi pantofi bine lustruiţi să ia parte la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgență., care va fi construit în zona Moara de Vânt.   Ne aflăm în faţa celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani. Spitalul Regional de Urgente din Iaşi este o investiţie de aproape 700 milioane de euro, o investiţie enormă. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună, dar cel mai mult mă bucur când o să sărbătorim acest spital atunci când va intra în  funcţiune peste 4 ani. Acesta este termenul de execuţie. Sunt convins că  constructorul îşi va da silinţa să realizeze acest lucru, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Oficialul de la Bucureşti a mărturisit audienţei că iniţial a fost sceptic în ceea ce priveşte construcţia SRU, dar că între timp a ajuns la concluzia că în România se vor realiza zeci de unităţi medicale noi. „Sunt multe spitale în curs de execuţie, iar aceste trei spitale regionale pe care acest Guvern şi le-a asumat sunt în faza în care debutează lucrările efective. Sunt peste 500.000 de metri cubi de pământ ce vor fi excavaţi aici, la Iaşi. Este o primă fază necesară pentru construcţie. În scurt timp vor debuta lucrările şi la spitalul Regional din Craiova şi la cel din Cluj. Dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursa înalt calificată care există în bună măsura la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, dar nu este suficientă. Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale, a adăugat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Directorul Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa a spus că acesta este un pas important pentru SRU Iaşi, mai ales că este prima unitate medicală de acest tip la care practic încep lucrările. „Avem un proiectant care are un renume internaţional şi care a livrat un proiect tehnic foarte bun. Avem un diriginte de şantier care va supraveghea întreaga perioadă a construcţiei. Avem un prim constructor desemnat, ceea ce înseamnă că s-a creat o buclă foarte greu de distrus la acest moment, a spus şeful ANDIS Adrian Popa.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei, pare cam sceptic în ceea ce priveşte momentul inaugurării SRU Iaşi. „Este important că totuşi au fost pe parcurşi paşii pregătiţi. Nu va fi un demers uşor. Eu am venit aici cu colegii care vor monitoriza şi vor avea grijă ca toată cheltuiala pentru SRU să fie în conformitate cu regulile europene. Sper că Spitalul Regional de Urgenţă va însemna şi o reformă a sistemului de sănătate în Regiunea de Nord Est”, a spus Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est.

Însă, pentru rectorul UMF „Gr.T.Popa” ziua de vineri a fost un moment deosebit şi mult aşteptat. „Suntem pregătiţi pentru a asigura o pregătire corespunzătoare tuturor specialiştilor care vor funcţiona în acest spital în condiţiile unei infrastructuri care corespunde anilor în care trăim şi care va aduce multe provocări în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul tuturor afectiunilor medicale de urgenţă”, a spus Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

         

România începe să arate poporului său că se poate. Este prima mare investiție în Regiunea de Nord-Est, una dintre cele mai mari din istoria acestei regiuni. Politicienii nu mai pot să promita machete, ci trebuie să arate fapte și lucruri palpabile, astfel încât să-i încurajeze pe românii plecați în străinătate să revină acasă”.

 

Bogdan Cojocaru, fost prefect de Iaşi, implicat activ în implementarea proiectului SRU, a spus că acesta este un moment istoric nu doar pentru Iaşi, pentru ieşeni, ci pentru toată zona Moldovei. „Suntem într-un moment istoric. Mă bucur că putem vorbi, în sfârşit, despre machete care devin realitate. Iaşiul, dar şi întreaga regiune, are nevoie de astfel de investiţii. Toate acestea au fost posibile şi datorită implicării ministerului pe care domnul Rafila îl coordonează”, a spus Bogdan Cojocaru, care acum s-a retras din funcţie pentru a candida la preşedinţia CJ Iaşi din partea PSD.

Pentru preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, investiţia în construcţia Spitalului Regional de Urgenţă înseamnă o investiţie în sănătatea fiecărei persoane din Moldova. „E complicat să faci un act medical de calitate în condiţii vitrege, dar sunt convins că aşteptarea noastră nu va mai dura mult. Este un nou capitol pentru Iaşi şi pentru întreaga regiune, un capitol al speranţei şi al grijii în sănătatea celor 4 milioane de locuitori din regiunea noastră. SRU nu mai este o dorinţă sau o neîmplinire peste care au trecut aproape 20 de ani, ea devine, în sfârşit o realitate”, a declarat Costel Alexe, candidatul liberalilor pentru încă un mandat la șefia CJ Iași.

Primarul Mihai Chirica  a amintit şi el că au trecut aproape două decenii de când se doreşte construcţia unui astfel de spital la Iaşi, dar şi că municipalitatea a oferit 12 hectare de teren pentru construcţia acestui spital. Au trecut 20 de ani de când o idee a circulat în România, construirea de spitale regionale. Abia în 2016, municipiul Iași a făcut un sacrificiu și a donat acest teren către Ministerul Sănătății pentru construirea lui. Astăzi, România începe să arate poporului său că se poate. Este prima mare investiție în Regiunea de Nord-Est, una dintre cele mai mari din istoria acestei regiuni. Politicienii nu mai pot să promita machete, ci trebuie să arate fapte și lucruri palpabile, astfel încât să-i încurajeze pe românii plecați în străinătate să revină acasă”, a spus Chirica, candidatul PNL pentru un nou mandat la Primăria Iaşi.

Şeful ANDIS a declarat ulterior că lucrările la SRU Iaşi vor începe, practic, din această săptămână, cu o întârziere de jumătate de an. Pentru început se vor excava 500.000 de metri cubi de pământ, care vor fi transportaţi în afara zonei, şi se va lucra la terasament şi împrejmuire, devieri de utilităţi şi alte tipuri de lucrări care trebuie făcute în prima fază a proiectului.

Antreprenor general al acestei etape este compania Ness Proiect Europe. Din echipa de proiect fac parte, în calitate de subcontractanţi, companiile Stef Invest, Electroaxa, Arheosib Consulting, Agnel Industry şi Stefan Security. Lucrările aferente primei etape sunt programate să dureze patru luni, valoarea contractului fiind de 26,3 milioane de lei (fără TVA).

În a doua etapă de lucrări, ce vizează construcţia propriu-zisă a clădirii, licitaţia este încă în desfăşurare, termenul pentru depunerea ofertelor fiind prelungit până pe 20 mai.

 

Decizia de prelungire a termenului de începere a lucrărilor a fost luată în urma solicitărilor venite din partea a circa 40 de constructori din ţară şi străinătate interesaţi să participe la licitaţie, care au solicitat o perioadă mai mare de clarificare pentru întocmirea ofertei. Ei au formulat 600 de observaţii la documentaţia de atribuire. Contractul de execuţie a SRU Iaşi are o valoare estimată la 1,82 miliarde lei fără TVA, şi o perioadă de implementare de 106 luni.

 

 Ultima dată când am verificat noi erau spre 50 de companii care au cerut peste 600 -700 de clarificări. Ne bucurăm că avem constructorul desemnat, că avem desemnat şi supraveghetorul pe toţi cei patru ani. Sperăm că anul acesta vom desemna şi pachetul numărul doi, care e principal. Desgiur, provocările nu vor lipsi. Vor apare pe măsura implementării. După ce se vor face clarificările necesare se va trece la evaluarea ofertelor şi, într-un final, desemnarea câştigătorilor. Contestaţiile pot întârzia şi ele proiectele. Nu foarte mult, dar, da, pot întârzia, a spus Adrian Popa.

 

Proiectarea SRU a fost realizată de asocierea formată din companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iasi, Italconstruct SpA, Steam SR, K-Box Construction Design si Rheinbrucke SRL. Serviciile de supraveghere a proiectării și construcției obiectivului vor fi asigurate de asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania (lider) - Tumas Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik AS - RomCapital Invest SA.

Spitalul Regional de Urgențe va costa 680 de milioane ce euro, suma fiind cu 140.000 de milioane de euro mai mare decât s-a preconizat inițial. Investiţia trebuia suportată din fonduri europene, dar din cauza întârzierilor majore în implementare au dus la situaţia în care doar 11% din lucrări să fie asigurate din bani europeni. Restul fondurilor vor fi  bani guvernamentali şi din credite.

SRU Iași va avea o suprafață construită de 202.689 metri pătrați distribuită pe 9 niveluri, pe o suprafață de teren de 120.000 mp.

Noua unitatea medicală va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și 3.000 de angajați. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport.

Trebuie menționat că la SRU va fi relocat Spitalul “Sf. Spiridon” şi se va organiza şi activitatea de predare şi cercetare a celor de la UMF.  

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei