Dumitru Buzatu, oprit în trafic de polițiștii DGA: 'Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele' (stenograme DNA)

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 23-09-2023 23:51

 

Referatul cu propunere de arestare preventivă pe numele președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, arată detalii despre modul în care procurorii au instrumentat acest caz. În momentul primirii genții cu 1,25 de milioane de lei, Buzatu îi transmite omului de afaceri Emil Savin ”sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie”.

Oprit în trafic câteva minute mai târziu, Buzatu susține că geanta îi aparține, iar banii din interior reprezintă economiile sale. ”Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele”, a spus liderul CJ Vaslui. Ulterior, Buzatu le-a spus procurorilor că de fapt i-a cerut lui Savin un împrumut de 125 de mii de lei și este surprins să vadă acum că de fapt i-a dat 1,25 de milioane de lei, neștiind despre ce e vorba. 

 

 „(...)Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul DACIA DUSTER cu nr. de înmatriculare VS11WAT utilizat de către Consiliul Județean Vaslui a fost oprit la ieșirea din ferma Cârja, în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru însoțit de un conducător auto angajat al Consiliului Județean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziției auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei.  

Procedând la cercetarea acestei genți și la individualizarea sumei de bani identificate am constatat că în interior se află suma totală de  1.250.000 de lei, compusă din 2500 bancnote cu cupiura de 500 de lei fiecare. 

 

Cu privire la această geantă și la suma aflată în interior, dl BUZATU Dumitru  precizează următoarele:

(…) Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele(…).

Fiind audiat în cauză, BUZATU Dumitru a declarat în esență că presiunile pe care le-a exercitat asupra funcționarilor responsabili de implementarea proiectelor desfășurate de către Consiliul Județean Vaslui a fost una intensă dar justificată de faptul că  data implementării proiectelor era una limită și exista riscul ca Consiliul Județean Vaslui să piardă finanțarea cu obligația acestuia să asigure fondurile implementării din bugetul propriu lucru care era imposibil.

Totodată BUZATU Dumitru mai declară faptul că în urmă cu aproximativ două sau trei săptămâni s-a întâlnit cu numitul SAVIN EMIL în parcarea Consiliului Județean Vaslui căruia i-a solicitat suma de 125.000  lei ca împrumut. Acesta a fost de acord iar în cursul  zilei de 22.09.2023 s-a deplasat în localitatea Cârja din județul Vaslui unde se află un iaz de pescuit și s-a întâlnit cu niște prieteni și inclusiv cu Savin Emil. Acesta i-a dat o geantă de culoare maro în care a crezut că se află suma de bani solicitată ca împrumut și ulterior după ce a fost oprit de poliție și procuror a constatat că în geantă se afla suma de 1.250.000 lei sumă pe care nu a solicitat-o niciodată ca împrumut.

Declarațiile inculpatului BUZATU Dumitru sunt contrazise de probele aflate la dosarul cauzei după cum urmeazăː

-                     În ceea ce privesc presiunile exercitate asupra angajaților responsabili de implementarea proiectelor din procesele verbale de redare aflate la dosarul cauzei rezultă că aceștia sunt uimiți de rapiditatea cu care inculpatul vrea să se rezolve problemele cu privire la plata care trebuie efectuată către societatea SORAGMIN S.R.L

-                        La data de 16.08.2023, ora 15.16Toma Cătălin Alexandru îl contactează telefonic pe numitul Antohi Bogdan și îi comunică că trebuie să urgenteze întocmirea documentației privind decontul sumei către SC Soragmin SRL(  Ai apucat să te bagi în  ... scorbură?) deoarece a primit reproșuri de la președintele CJ Vaslui că această documentație trebuie să ajungă mai rapid la Mircea Țuțuianu(  Că vezi dragă Doamne că mi s-a spus că trebuia să ajungă pe birou la MIRCEA dar MIRCEA n-are nimica pe birou la el și că nu știu mai ce și că nu știu mai cum) și că din cauza funcționarilor din cadrul Direcției Tehnice nu s-a efectuat plata către antreprenor( că vezi dragă Doamne din cauza noastră nu se plătește la...la ăia! Înțelegi? Și de asta voiam... !).  Numitul Antohi Bogdan resimte puternic presiunea care se exercită asupra lui privind urgentarea întocmirii acestei documentații, afirmând (Nu mai că nu mai îmi  văd capul de treabă! Amețesc aici în birou!)

-                     La data de  25.08.2023,  la ora 09:54:50, numitul TOMA Cătălin-Alexandru aflat la postul telefonic 07............ ia legătura cu   KOTI Emeric aflat la postul telefonic 07........... și poartă următoarea discuție:

-                     TOMA Cătălin-Alexandru: - Bine, înseamnă că președintele face.. înseamnă că președintele face acuma un .. ori face o amnezie datorită vârstei ori  face un teatru ca să știe el că.. !

-                     Se observă discrepanță de atitudine manifestată de către reprezentanții CJ Vaslui, pe fondul deteriorării relației dintre Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, și Savin Emil, administratorul în fapt a SC Soragmin SRL,  din perioada 2021-2022 și din a doua parte a anului 2023. Dacă în perioada 2021-2022 când SC Soragmin SRL a întrerupt activitatea pe lot 1 și 2 a Drumului strategic județean Bârlad - Laza - Codăești (DJ 245, DJ245M, DJ247, DJ246), reprezentanții CJ Vaslui, inclusiv Buzatu Dumitru, au manifestat o atitudine pasivă, de nepăsare a situației contractuale cu SC Soragmin SRL privind obiectivul de investiție a Drumului Strategic, iar în a doua parte a anului 2023 se observă că Dumitru Buzatu manifestă un interes major ca CJ Vaslui să deconteze antreprenorului sumele de bani pe care le datora din cursul anului 2021.

-      În ceea ce privește faptul că a solicitat suma de 125.000 de lei de la numitul SAVIN Emil sumă pe care a crezut că a primit-o la data de 22.09.2023

-Din conținutul convorbirilor telefonice și ambientale aflate la dosarul cauzei rezultă faptul că inculpatul Buzatu Dumitru în majoritatea cazurilor în care s-a întâlnit cu martorul SAVIN Emil i-a dat de înțeles că după ce va rezolva problema cu plata se vor întâlni la baltă ʺsa mai discuteʺ

- totodată din interceptarea convorbirilor inculpatului cu martorul Buruiană Ioan rezultă clar intenția pe care o avea inculpatul în momentul în care s-a deplasat în localitatea Cârja pe data de 22.09.2023 și anume de a-și primi banii în legătură cu efectuarea plății către S.C Soragmin S.R.L.

În ziua de 22.09.2023,  la ora 15:25:09, numitul BUZATU Dumitru ia legătura cu  BURUIANĂ Ioan, discuțiile celor doi reliefând faptul că interesul numitului BUZATU Dumitru nu era legat de pescuit ci de întâlnirea cu SAVIN Emil: BUZATU Dumitru: - Ai pescuit ceva? BURUIANĂ Ioan : - Am prins câte un pește toți! BUZATU Dumitru: - Altceva … decât pește? BURUIANĂ Ioan : - Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit!  Altceva n-am pescuit! BUZATU Dumitru: - Hai că vin și eu până la voi acolo să văd! BURUIANĂ Ioan : - Hai! Hai! BUZATU Dumitru: - Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii! BURUIANĂ Ioan : - Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata! BUZATU Dumitru: - … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec! BURUIANĂ Ioan : - Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui EMIL să vină cu mâncarea caldă? BUZATU Dumitru: - Acuma vin! Acuma ajung! BURUIANĂ Ioan : - Acuma ajungeți?

BUZATU Dumitru: - Acuma, vin acum, da.

 

Relevantă pentru stabilirea situației reale de fapt, situație care infirmă atât afirmațiile inc. BUZATU Dumitru în momentul surprinderii în condiții de flagranță cât și cele afirmate în cuprinsul declarației de suspect( potrivit cărora el solicitase un împrumut de 125.000 lei de la SAVIN Emil) este discuția înregistrată în mediul ambiental în momentul remiterii către BUZATU Dumitru a sumei de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către SC SORAGMIN SRL în aceiași săptămână, care denotă atât faptul că BUZATU Dumitru era pe deplin conștient că primește un procent din valoarea plății cât și recunoștința acestuia pentru ,, gestul,, lui SAVIN Emil:

 

(…)BUZATU Dumitru: - Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie!(…)”, se arată în referatul procurorilor.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Repetiţii pentru 1 Decembrie. Tramvaiele, deviate de pe traseele tradiţionale
28/11/2023 23:59

  Ziua Natională a Romaniei, vineri, 1 decembrie, va fi marcată la laşi printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, ceremonialuri militare şi religioase, masa tradiţională, dar şi prin de ...

A fost finalizat oficial Planul de Acțiune Orașe Verzi al Iaşului
28/11/2023 23:59

După mai multe studii de teren, analize si discutii aplicate cu părtile interesate (organizatii neguvernamentale, institutii publice, companii municipale, universităti, mediul economic etc.), Planul de Actiu ...

Prima de Crăciun a venit în noiembrie
28/11/2023 23:59

Anii in care angajaţii societăţilor Primăriei nu primeau prime pentru sărbătorile de iarnă motivat de dificultăţile financiare ale fiecărei companii au fi apus. În schimb, au apărut prevederi p ...

Au explodat solicitările pentru acordarea ajutoarelor la încălzire
28/11/2023 23:59

De la inceputul luni octombrie, Primăria Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială, primeste solicitări pentru acordarea ajutoarelor pentru incălzirea locuinţei si a suplimentelor pentru energie pentru ...

A fost finalizată reabilitarea Casei Memoriale 'George Enescu' de la Liveni
28/11/2023 17:01

Reabilitarea şi restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni a fost finalizat, iar in marţi a fost făcută recepţia lucrărilor realizate in cadrul proiectului „History and Music - values ...

Mita cerută șoferilor de polițiștii vasluieni pornea de la 100 de lei
28/11/2023 16:49

 * procurorii susţin că, in perioada iunie - noiembrie 2023, politistii din Husi si din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontieră Vaslui ce isi desfăsurau activitatea pe raza municipiului ...

Academia Română vine la redeschiderea Bojdeucii doar dacă primește asigurări că lucrările au fost executate corect
28/11/2023 13:59

Reprezentanţii Academiei Romane vor participa la redeschiderea pentru public a Bojdeucii lui Ion Creangă de la Iaşi după ce se vor asigura că au fost luate toate măsurile necesare pentru revenirea acestui ...

Operațiune de amploare la Vaslui: DGA a descins la polițiștii și polițiștii de frontieră corupți
28/11/2023 13:53

Ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langă Tribunalul Vaslui, efectuează, marţi, percheziţii do ...

Povestea lui Moș Crăciun și Crăiasa Zăpezii
28/11/2023 13:46

Iesenii sunt invitati să călătorească impreună cu Mos Crăciun si Crăiasa Zăpezii prin lumea firescului, dar si a imaginarului, a jocului, a copilăriei, a libertătii de sine, a creativitătii, a explor ...

 „După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini, la Palatul Culturii din Iași”
28/11/2023 13:43

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Istorie a Moldovei si Muzeul de Artă găzduiesc la Palatul Culturii, pană pe 31 ianuarie 2024, expoziţia „După 300 de ani: Domnitorul D ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei