De ce nu are Iaşul zgârie-nori?

1zgarie-nori

Dimensiune font:

| 24-05-2022 10:17

Clădirile înalte ale oraşului pot fi numărate pe degetele unei singure mâini * turnul Palas, hotelurile „Unirea” şi „Europa” şi fosta clădire „Petre Andrei” sunt singurele clădiri înalte ale oraşului, aceasta întrucât specialiştii afirmă la unison că vizibilitatea Palatului Culturii (şi a altor monumente istorice) nu trebuie obturată * tentative de a se construi clădiri impunătoare au mai fost, însă în cele din urmă proiectele au fost stopate * situaţia s-ar putea schimba în viitor, odată cu apariţia unei noi generaţii de arhitecţi, mult mai curajoasă şi care va avea la dispoziţie o tehnologie mult mai avansată în comparaţie cu predecesorii lor

 

 

Etichetat de actualul edil ca fiind Dubaiul Estului, într-un context foarte larg, cu conotaţii economice („Regiunea de Nord-Est a României este una dintre cele mai sărace din Europa de Est, iar Iaşul este o oază, un fel de Dubai în mijlocul deşertului”, după cum aprecia primarul Mihai Chirica), Iaşul nu excelat niciodată la capitolul clădiri înalte. Construirea, în 1960, a Hotelului „Unirea” a reprezentat, pentru localnici, o a opta minune a lumii, nefiind ieşean care să nu se laude cu faptul că a urcat la etajul al 13-lea pentru a vedea panorama oraşului de la o înălţime de 58 de metri. Clădirea din centrul oraşului a deţinut, ani la rând, titlul de cea mai înaltă clădire din oraş, în ciuda faptului, că în perioada 1990-2000 a apărut cel de-al doilea zgârie-nori al oraşului: Hotel Europa. Avea, însă, cu trei metri mai puţin decât Unirea, însă aspectul şi funcţiunile clădirii - alucobond şi sticlă, centru de afaceri, cazino etc - o făceau cea mai atractivă a unui oraş rămas, totuşi, ancorat în trecut.

În 2005, ierarhia a fost dată peste cap. Peste drum de Hotel Europa a fost ridicată Universitatea „Petre Andrei“. La cei 65 de metri, deasupra tuturor blocurilor din oraş, proprietarii imobilului au trebuit să amplaseze lumini de avertizare pentru cei care zburau la altitudine joasă. Avea tot 13 etaje, la fel ca şi „Unirea”, dar cu şapte metri mai mult. „Panorama Iaşului se vede splendid de la ultimul etaj al Universităţii. De sus se văd toate cele şapte coline, zona industrială, mănăstirea Cetăţuia, Universitatea Cuza, cartierul Tătăraşi”, spunea, atunci, Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei“, care, ulterior, avea să fie preluată de UMF Iaşi.

Doar patru turnuri în centrul oraşului

Paradoxal, odată cu boom-ul imobiliar de după anul 2000, Iaşul nu s-a îmbogăţit cu alte clădiri înalte. Pe de o parte poate fi vorba de o reţinere a dezvoltatorilor imobiliari, atât timp cât ridicarea unui zgârie-nori ar fi însemnat costuri astromice (Hotel Europa, de exemplu, a costat 18,3 milioane de dolari), însă, pe de altă parte, nici PUG-ul oraşului de la acea vreme nu oferea perspective pentru dezvoltarea pe verticală. „Arhitecţii oraşului au respins ideea unui centru aglomerat, cu clădiri înalte. Mă refer la Centrul Civic, la capătul Bulevardului Anastasie Panu, intersecţie cu strada Elena Doamna, singura care se preta pentru clădiri înalte. De altfel, în PUG, era etichetată drept subzonă a clădirilor înalte, construite în regim continuu/înşiruit, retrase faţă de aliniament, însă în urma unui concurs de soluţii organizat parcă prin 1994, fuseseră avizate maxim patru turnuri”, susţine un fost angajat al Serviciului Urbanism din Primăria Iaşi. Evident, factorul determinant în toată această dispută l-a constituit Palatul Culturii, a cărui vizibilitate nu trebuia obturată în vreun fel. La acestea se adaugă şi unele decizii ale edililor, Simirad, de exemplu, neacceptând să se ridice vreo clădire în zona parcului din Elena Doamna, cu toate că, legal vorbind, acolo existau proprietari.  Nu în ultimul rând, s-a adus în discuţie faptul că există turnuri în marile oraşe, însă acestea nu sunt poziţionate în centrul oraşului, inducându-se ideea că eventualele clădiri înalte trebuie ridicate la periferie.

Turnul din Tudor

Odată cu trecerea anilor, celor două turnuri din zonă li s-a adăugat cel de-al treilea, însă pe capătul dinspre Sf. Lazăr. Este vorba, fireşte, de United Business Center 3, parte componentă a ansamblul Palas, care, cu cei 73 de metri, a devansat clădirea fostă UPA. Se întâmpla în mai 2012. Mai nou, tot Iulian Dascălu vrea să doboare recordul în materie. Dacă proiectul turnului de peste 100 de metri  pe locul unde a funcţionat până nu demult benzinăria Petrom, teren cumpărat de Iulius Group, a fost limitat la cel mult înălţimea clădirilor din zonă, Dascălu va realiza, totuşi, cea mai înaltă clădire din oraş, dar în Tudor Vladimirescu. Astfel, proiectul firmei Iulius Group SRL vizeză extinderea Iulius Mall cu un turn de 26 etaje şi 120 metri în înălţime, turnul urmând a fi ridicat pe o suprafaţă de 32.131 de metri pătraţi.

Supremaţia lui Dascălu în materie de clădiri înalte a fost ameninţată, câţiva ani, de Cristin Zămosteanu. Acesta  a început construcţia unei clădiri cu 28 de nivele, dintre care şase sunt în pământ, pe strada Elena Doamne, în faţa fostului Hotel Europa. Deşi a beneficiat de un certificat de urbanism, în 2020, construcţia a primit aviz negativ de la Direcţia pentru Cultură. Turnul urma să aibă 155 de metri, dar lui Zămosteanu i s-a aprobat o clădire cu parter, de 2,6 metri întrucât acest zgârie-nori urma să se ridice în zona centrului istoric, chiar în zona de protecţie a Bisericii Albe. Direcţia i-a cerut lui Zămosteanu un PUZ pentru o zonă construită protejată, document pe care investitorul nu l-a obţinut.

Fără clădiri înalte în zonele protejate

Rugat să-şi exprime punctul de vedere referitor la faptul că Iaşul nu dispune de clădiri înalte, arhitectul Iulian Nicolau, şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Iaşi a oferit un răspuns tranşant: „Putem construi ce vrem, însă nu oriunde. Fără îndoială, clădirile înalte sunt necesare în Iaşi, însă nu le poţi ridica fără un studiu concludent privind percepțiile vizuale și conurile de perspectivă spre mănăstirile din jurul orașului, mă refer aici la Galata şi Frumoasa. Deci spun un nu hotărât turnurilor în zona centrală, care trebuie protejată de astfel de inițiative”, a afirmat arhitectul ieşean, care a ţinut să amintească faptul că ridicarea turnului din proximitatea Palas, pe zona fostei benzinării Petrom, ar fi adus atingere nu doar vizibilităţii Palatului Culturii, ci şi celuilalt monument-simbol, Mănăstirea Trei Ierarhi. „Lucrurile se schimbă radical dacă ne referim la alte zone din oraş. Zona Industrială, de exemplu, se pretează pentru clădiri înalte”, a mai spus Iulian Nicolau. Arhitectul ieşean mai crede că viitorul va aduce modificări substanţiale în ceea ce priveşte estetica oraşului şi că, în curând, pot apărea propuneri curajoase. „Asistăm la un schimb de generaţii. Vin din urmă arhitecţi umblaţi prin lume, cunoscători ai tehnologiilor care avansează de la o zi la alta, aşa că ne putem aştepta la proiecte îndrăzneţe”, mai crede şeful Comisiei de Urbanism. Totul e ca aceştia să fie lăsaţi să se exprime, vocile lor, alături de cele ale altor profesionişti, trebuind să fie mai puternice decât cele ale unor angajaţi din administraţia oraşului care iau decizii fără a analiza judicios impactului real al dezvoltării urbane propuse spre autorizare.

Proiecte ambiţioase în Tătăraşi şi Păcurari

De altfel, asistăm deja la propuneri pentru ridicarea de clădiri înalte. Un alt proiect este cel al turnului de 75 metri (22 etaje) din Tătăraşi, în complexul Iaşi Green Park, cu toate că față de proiectul iniţiat în 2018, regimul maxim de înălțime a scăzut de la 22 etaje la 20 etaje. Un alt turn va răsări în capătul Păcurari-ului, în dreptul rampei de ieşire a pasajului Canta. Ansamblul va cuprinde un bloc cu 14 etaje şi alte cinci tronsoane cu un regim de înălţime de până la 6 etaje, însă turnul central va avea o înălţime de 62 metri. După mai multe încercări, în 2019, a obținut cu greu avizul Comisiei de Urbanism, însă, ulterior, dezvoltatorul a vândut terenul cu proiect cu tot. Acum, mai mulţi asociați au preluat proiectul care mai are nevoie de un aviz de la Comisia de Monumente, dar  pentru o clădire de 10 şi nu de 14 etaje. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Vacanță încheiată la spital. 13 copii aflați în tabără la Sucevița au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară
06/07/2022 18:30

  13 copii din Bucureşti cazaţi la o pensiune din Suceviţa au ajuns, marţi, la Spitalul Municipal din Rădăuţi prezentand simptome de toxiinfecţie alimentară (TIA), a anunţat, miercuri, DSP Sucea ...

Cel mai scurt drum către balamuc. Cum poți să fii sănătos într-o lume nebună
06/07/2022 17:08

 Nu ştiu caţi dintre voi citiţi statisticile legate de sănătate, dar eu le urmăresc. Din interes profesional, din curiozitate, din mai multe motive. O veste proastă a venit din partea medicilor psih ...

Accident grav la Neamt
06/07/2022 15:30

O femeie de 40 de ani şi un copil de 3 ani au fost transportaţi la spital, in urma unui accident produs miercuri pe DN 15D, in localitatea Bozienii de Sus din comuna Ruginoasa, judeţul Neamţ. Potrivit ISU ...

Consiliul Judeţean Iaşi s-a transformat în instanţă de judecată!
06/07/2022 14:15

Este vorba de cele două dosare in care care sunt cercetati Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi, care l-ar fi detasat pe Vlad Baba la conducerea Scolii Populare de Arte desi acesta nu indepline ...

O comună din Iași va avea centrale solare fotovoltaice
06/07/2022 13:47

Proiectul este estimat la aproximativ jumătate de milion de lei, urmand a fi realizat pană la mijlocul lunii septembrie. Fiecare dintre cele trei centrale solare fotovoltaice va avea o putere de aproximativ 2 ...

Doi temerari români străbat 2600 km cu caiacul pe Dunăre până la Marea Neagră
06/07/2022 13:35

Profesorul Marin Chirazi si fostul său elev, sportivul Alin Vorniceanu, vor străbate 2600 de km pe Dunăre, in caiac, in luna iulie.   Pornesc astăzi din Ulm (Germania – prima localitate de unde ...

Accident grav la Oituz. Cinci persoane au fost rănite
06/07/2022 12:18

Cinci persoane, intre care şi un minor, au fost rănite, miercuri, intr-un accident rutier la Oituz, in satul Harja, pentru una dintre victime efectuandu-se manevre de resuscitare după ce a intrat in stop car ...

Scandal potolit cu focuri de armă, la Botoșani
06/07/2022 12:01

Poliţiştii din Botoşani au folosit focuri de armă in timpul intervenţiei pentru aplanarea unui conflict apărut, in noaptea de marţi spre miercuri, intre două grupuri de tineri din municipiul Botoşani, ...

FOTO/VIDEO - Interviul ZILEI: Marius Benchea, directorul general al SVA Iași
06/07/2022 11:23

   Ajutor pe timp de caniculă, interventii pentru refugiati, călători si oamenii străzii, cursuri de prim-ajutor si Patrula de interventie, acestea au fost cateva dintre subiectele discutate cu i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei