Condamnat pentru tentativă de omor, un cioban a invocat epilepsia ca să iasă din puşcărie

cioban_din_romania_by_romania_lover_d5dqt9d-fullview

Dimensiune font:

| 25-07-2022 14:30

 După absolvirea gimnaziului, Marius George Parfeni (25 de ani) din Tansa n-a mai continuat studiile, deşi ar fi dorit. În vara lui 2011, în timp ce venea de la câmp cu căruţa, împreună cu tatăl său, bătrânul a scăpat hăţurile din mână, caii s-au panicat, au pornit în galop, iar căruţa s-a izbit violent de gardul unui sătean. Grav rănit, căruţaşul a decedat în drum spre spital. Lovit puternic la cap, Marius a scăpat cu viaţă, dar a devenit epileptic, fiindu-i interzis cu desăvârşire consumul de alcool.

S-a angajat la o stână din zonă, boala dădea semne de ameliorare, tânărul ducea o viaţă normală. Din nefericire, influenţat de ceilalţi ciobani şi de fratele său, Radu, s-a apucat să bea. În acele momente, devenea teribil de violent şi nu mai judeca absolut deloc. A luat-o pe calea fărădelegilor. Iniţial, furturi şi tâlhării, apoi tentativă de omor. La această din urmă infracţiune, victimă a fost chiar mama sa, Elena.

După decesul soţului, femeia a început o relaţie de concubinaj, s-a mutat în locuinţa iubitului, lăsând lui Marius casa spre folosinţă. Venea doar din când în când, să vadă dacă toate-s în ordine. Radu era în puşcărie, Marius stătea singur şi era gazda perfectă pentru petreceri şi chefuri tinereşti. Cum a fost cel din noaptea de 11 spre 12 decembrie 2021. Ciobanul a invitat trei amici, tocmai tăiase porcul, au mâncat, au băut şi au ascultat manele la maxim până dimineaţa.

Abia se luminase de ziuă, toţi erau beţi, s-a iscat o ceartă între ei. Marius a suferit o criză de epilepsie, şi-a sunat mama ca să-l pârască pe unul dintre invitaţi.

Elena băuse şi ea toată noaptea, a ajuns cu greu şi a avut un şoc la vederea peisajului din casă. Toate erau vraişte, mucuri de ţigară împrăştiate peste tot, sticle goale. A izbucnit pe dată. În loc să-şi aline fiul, s-a apucat să-l dojenească. I-a dat şi o palmă peste obraz. Lovitură care i-a provocat lui Marius o nouă criză de epilepsie. Tânărul cioban a ripostat teribil de violent. Mai întâi, o puzderie de pumni. Simţind că nu poate face faţă disputei, Elena a ieşit în curte. Marius a luat toporul de lângă sobă, o unealtă folosită până atunci doar la făcutul surcelelor, s-a dus după maică-sa şi a izbit cu putere, ţintind creştetul femeii.

Elena a rămas, totuşi, pe picioare şi a încercat să-i smulgă toporul din mână, dar s-a mai ales cu o lovitură în plină ţeastă. I-au sărit câteva bucăţele de creier, care s-au împrăştiat pe pământ. Sângera abundent, dar a izbutit să se ţină pe picioare şi să se refugieze la vecină. Aceasta a sunat la 112, ambulanţa a ajuns în timp util, în ciuda distanţei apreciabile, victima a ajuns la Neuro, unde a fost internată cu diagnosticul de „traumatism cranio-cerebral cu pierdere de substanţă cerebrală” şi băgată direct în sala de operaţie. A avut noroc şi a supravieţuit. Nu şi-a reclamat fiul, dar, anunţată de medici, Poliţia a intrat imediat pe fir, s-a făcut o descindere, Marius bâiguia ceva incoerent, dar le-a arătat anchetatorilor toporul şi a acceptat să se dezbrace de pantalonii gri, pătaţi cu sânge. Probe care au ajuns în Camera de Corpuri Delicte, el a fost încătuşat şi trimis în judecată pentru „tentativă de omor”. Probele erau evidente, inculpatul a recunoscut imediat, aşa încât procesul s-a încheiat destul de repede. Pe 14 aprilie a.c., Marius a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Prea beat ca să poată sări gardul cu boxa furată

Veştile proaste au continuat să curgă. Două săptămâni mai târziu, a primit o nouă pedeapsă. Încă doi ani şi opt luni, pentru o încercare de tâlhărie decupată din filmele cu proşti. La sfârşitul lui 2017, supărat fiind pe un vecin, a intrat prin efracţie în casa acestuia, a sustras de acolo o boxă portabilă, a ieşit şi a vrut să plece, sărind gardul gospodăriei. Dar era prea beat, cădea mereu, a făcut zgomot, un alt vecin a ieşit să vadă ce se petrece şi a chemat poliţia.

Nefiind ceva foarte, procesul s-a întins mai mult decât cel cu tentativa de omor, deşi fapta s-a petrecut cu patru ani mai devreme.

Ajuns în închisoare, Marius n-a mai consumat alcool, nu s-a acomodat regimului penitenciar şi a cerut să fie pus în libertate. În motivarea apelului său, deţinutul a invocat epilepsia, dar şi amănuntul că, în seara când a dat cu toporul, şi mama sa era băută. În plus, viaţa ei nu a fost pusă în pericol, femeia având nevoie de doar zece zile de îngrijiri medicale.

Demersul său a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel, aceştia au solicitat o nouă expertiză psihiatrică a condamnatului şi o precizare din partea Penitenciarului Iaşi. Dacă petentul poate fi sau nu tratat în reţeaua sanitară a ANP. Răspunsul n-a fost deloc favorabil ciobanului. Magistraţii au respins, vineri, ca nefondat apelul. Sentinţa e definitivă, epilepticul rămâne după gratii. Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Filarmonica „Moldova
18/06/2024 14:54

Vineri, 21 iunie 2024, ora 19:00 - Casa de Cultură a Studentilor Iasi – CONCERT SIMFONIC Orchestra simfonică a Filarmonicii MOLDOVA din Iasi Dirijor: JÓZSEF HORVÁTH Solist: GABRIEL CROI ...

Expoziţia „O lume în miniatură. Despre lucrurile mici ale civilizației Cucuteni”
18/06/2024 14:16

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Academia Romană, Filiala Iasi – Institutul de Arheologie, Muzeul Judetean Botosani, Unive ...

Marcel Iureș urcă pe scena ieșeană cu spectacolul „Rosto”, în cadrul SFR 15
18/06/2024 13:56

Organizatorii festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) anuntă un nou eveniment special in cadrul editiei aniversare SFR 15, programată in perioada 31 iulie - 4 august 2024, in capitala Moldovei, la Iasi. A ...

Iașul a pierdut un reputat chirurg. Profesorul emerit Teodor Stamate a plecat printre îngeri
18/06/2024 13:52

Chirurgul iesean Teodor Stamate s-a stins din viată. Dr. Teodor Stamate a fost profesor emerit al Universitătii de Medicină si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, seful clinicii de Chirurgie Plastică s ...

Evenimente dedicate refugiaților ucraineni din Iași
18/06/2024 13:42

Iesit din prim-planul mass mediei, războiul din Ucraina este o realitate de care incă mai fug oameni, adăpostindu-se in Romania. De doi ani si jumătate, in Iasi trăiesc cateva mii de persoane refugiate din ...

Ce se poartă în 2024? Sustenabilitatea este la modă
18/06/2024 13:22

  Cinci ani, de atata fost nevoie pentru ca o idee să fie imbrătisată de publicul din Iasi in totalitate, ca apoi să ajungă in toată Moldova. Este vorba despre „Ia Si Cufărul cu Haine”, ...

Arhitecții din toată Moldova sunt așteptați la Iași
18/06/2024 10:24

La initiativa Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala teritorială, la Iasi se va deschide Regionala de Arhitectură Moldova 2024, eveniment cu traditie, ce adună din doi in doi ani cele mai reprezent ...

Povestea ceasului și a inelului lui Mihai Eminescu
18/06/2024 09:50

  Ceasul si inelul de aur ale poetului Mihai Eminescu sunt cele mai pretioase artefacte din colectia Muzeului National al Literaturii Romane din Iasi, fiind parte din tezaurul national. Povestea acestor o ...

Societatea civilă cere autorităților „foaie de parcurs” pentru Autostrada Unirii!
18/06/2024 08:34

* cu un decalaj la nivelul Studiului de Fezabilitate de doi ani, sectiunea Ungheni - Iasi - Motca, in lungime de 93,27 km, este cea mai intarziată dintre toate loturile Autostrăzii Unirii, aflandu-se in acest ...

Spitalul „Parhon” va fi reabilitat și modernizat
18/06/2024 08:28

* prin imbunătătirea infrastructurii existente vor fi asigurate spatii corespunzătoare de acordare a serviciilor medicale in ambulatoriu si vor fi asigurate, in acelasi timp, opt specialităti clinice suplim ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei