Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”

94502499-6b98-480a-b96a-65724676fea1

Dimensiune font:

| 19-05-2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea în care va fi întrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atât, şi-a cerut încă o dată scuze pentru că nu trebuia să facă glume în calitate de prim ministru. „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul! Şi cred că a fost unul dintre momentele cele mai dificile ale mele ca om politic când am vândut Ardealul, dar s-a dovedit a fi o minciună. Nu are rost să intru în detaliile glumelor pe care le facem cu toţii. Nu cred că dumneavoastră n-aţi zis vreodată bancuri cu ardeleni, cu olteni. Face parte din spiritul românesc. Cu adevărat, ce regret e că din funcţia de prim-ministru n-ar fi trebuit să fac acest lucru, şi a fost interpretat, a spus premierul.

Ciolacu a spus că diferenţa între ce facem efectiv şi o glumă nepotrivită e una foarte mare. „Niciodata, dar niciodată de la Revoluţie încoace, un guvern nu a direcţionat mai multe fonduri pentru o zonă de dezvoltare cât o face acest guvern. Şi nu o fac singur, o fac cu Sandu Rafila, o fac cu Sorin Grindeanu, o fac cu doamna ministru Deca, cu fiecare minister în parte. Am încercat să echilibram un lucru care era evident: Moldova a fost văduvită de investiţii majore şi de un plan de dezvoltare coerent, a declarat Ciolacu, la Iași. 

Medicamente inovative, nu doar generice

Premierul şi ministrul Sănătăţii au discutat şi cu producătorii de medicamente în ceea ce priveşte medicamentele inovative. „Împreună cu ministrul Rafila am avut discuţii şi cu mari producători de medicamente, fiindca, trebuie să recunoaştem, România e al cincilea stat ca mărime, e o piaţă de desfacere atât pentru medicamentele generice, cât şi pentru medicamentele inovative. Cred că la Antibiotice Iaşi este cazul să facem un pas important în producerea, în sfârşit, a medicamentelor inovative. Deci, la fel ca şi SRU, vorbim de un plan integrat pentru întreaga Moldovă. Sunt ferm convins că dacă îl vom urmări şi vom fi aplicaţi în continuare, o să ne şi reuşească, a spus premierul.

 Nu se închide cercul

În ceea ce priveşte Autostrada A8, Marcel Ciolacu a spus că sunt loturi aflat acum licitaţie, pe PNRR. „Am toată situaţia prinsă. E o porţiune unde o să fie 6,5 miliarde de euro. Încerc, cu domnul Grindeanu, să vedem cât mai putem prinde din acest exerciţiu financiar pe care l-am început, cât se prinde. Se pot face şi împrumuturi. SRU are parte prin PNRR, din fondurile europene, dar are şi componentă BERD. Prindem componente din fondurile europene, pe urmă putem veni cu împrumuturi pe BERD”, a spus prim ministrul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a dat asigurări că în cursul acestui an o să fie daţi în circulaţie circa 148 km de autostradă, însă din Autostrada A7. „E evident că Autostrada A7 e în direcţia corectă şi anul acesta o să finalizăm 147,8 km, care vor fi daţi în circulaţie. Aşa am gândit şi cu constructorul, şi cu domnul Grindeanu, să dăm în circulaţie. Nu se închide cercul fără A7, A8. Nu în ultimul rând, trebuie închis şi A13, între Bacău şi Braşov, dar pe fiecare tronson. Unele sunt Studii de Fezabilitate, unele se finalizează”, a spus premierul.

Lucrări în viteză la SRU

Revenit la Iaşi după o relativ scurtă de timp de la inaugurarea şantierului SRU, Ministrul Alexandru Rafila s-a declarat a fi mulţimit pentru că lucrurile se mişcă cu mare viteză. „Cred ca ceea ce se întâmplă aici, la Iaşi, este caracteristica investiţiilor din sistemul de sănătate din România. Construim ce nu s-a făcut în ultimii 35 de ani, spitale regionale de urgenţă. Această construcţie pentru SRU, de care vor beneficia cele opt judeţe din Moldova, oferă servicii de înaltă calitate pacienţilor dintr-o regiune, reprezintă un semn de interes şi de respect pentru dezvoltarea serviciilor medicale. Ceea ce am făcut noi în ultimii 2 ani, 2 ani şi jumătate, a fost să încercăm să reducem decalajele în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale de bună calitate. În mod evident, zona Moldovei a fost vitregita, dacă vreţi, în trecut. Acum situaţia s-a schimbat radical.  Mai trebuie un ingredient, şi îl aveţi din fericire aici, rezerva de cadre, medici tineri, studenţi actuali, care vor lucra în acest spital pentru că excelenţa în medicină nu este condiţionată doar de investitii, ci şi de o resursă umană calificată”, a spus ministrul Rafila.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
„La cabine”, un spectacol despre partea nevăzută a teatrului
24/06/2024 10:50

La final de stagiune, artistii Teatrului Luceafărul Iasi ii provoacă pe fanii artei scenice cu un spectacol iesit din obisnuit. Intitulat „La cabine”, acesta isi propune să ii introducă pe spect ...

Caporalul ţepar a fost condamnat. O prietenie veche de 40 de ani, năruită pentru câteva bancnote
24/06/2024 09:04

În sfarşit, la Tribunalul Militar Iaşi s-a dat sentinţa şi in altă speţă decat cele de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. E vorba de un dosar de inşelăciune, in care inculpat e un ...

Şofer ieşean angajat în curieratul britanic, condamnat pentru consum de droguri
24/06/2024 09:03

Ieşeanul D.I.L. are 31 de ani, este şofer profesionist şi găsise un post excelent in Marea Britanie. Asta incă de acum şase ani. Lucra ca livrator - curier pentru un lanţ de pizzerii din sud-estul Anglie ...

Viitorul sediu al Operei, la mâna arhitecților ieșeni
24/06/2024 08:30

* „Ne-am intalnit cu reprezentantii conducerii Ordinului Arhitectilor din Romania – filial Iasi, pentru a pregăti nota conceptuală si tema de proiectare ale viitorului sediu al Operei iesene, astf ...

ApaVital devine principalul operator de apă al municipiului Roman
24/06/2024 08:12

După ce a semnat, anul trecut, primul contract de delegare a serviciilor publice de alimentare cu apă si de canalizare in afara Romaniei, la Fălestii Noi, Republica Moldova, ApaVital SA continuă campania ex ...

Muzeul „Mihail Sadoveanu” intră în conservare
24/06/2024 08:08

Muzeul „Mihail Sadoveanu” va fi scos de pe lista muzeelor ce pot fi vizitate de către ieseni si turisti si inlocuit cu Muzeul „Nicolae Gane”, in cadrul „traseelor culturale” ...

Noi centre de zi destinate persoanelor cu dizabilități
24/06/2024 08:07

Începand cu 1 iulie, in judetul Iasi vor fi infiintate noi unităti de servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilităti, care vor functiona in cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi ...

Ieșenii îmbrăcați cu ie vor circula gratuit cu tramvaiul!
24/06/2024 08:02

* „Tramvaiul Iei” aduce in prim plan, prin limbaj grafic, portul traditional romanesc, reprezentat in acest caz de ie, avand ca obiectiv sustinerea valorilor traditionale pe plan local si national. ...

Peste 7.000 de elevi ieșeni participă la Evaluarea Națională
24/06/2024 08:01

* pentru 95 de elevi din 49 de scoli ale judetului Iasi, Comisia judeteană de evaluare natională a propus adaptarea procedurilor de sustinere a examenului in vederea asigurării conditiilor de egalizare a san ...

Se complică situația în cazul focarului de tuberculoză de la Rediu!
23/06/2024 23:01

Este anchetă epidemiologică la un club educational din cadrul unei grădinite private din localitatea Reidu, judetul Iasi. O angajată si un copil au fost depistati cu tuberculoză, iar alti sase copii au pre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei