Care va fi componența Consiliului Local Iași după alegerile locale 2024. Până pe 27 septembrie, actualul CL rămâne în funcție. Va reuși Mihai Chirica o majoritate?

primaria iasi

Dimensiune font:

| 11-06-2024 14:44

 Nu mai puțin de cinci partide vor avea reprezentanți în Consiliu Local (CL), deliberativ în care edilul are nevoie de sprijin pentru a-și pune în practică inițiativele.

 
 

Vor urma trei luni de negocieri (noile mandate se preiau în septembrie) între PNL (partidul care a dat primarul) și PSD, USR-PMP, AUR și CURAJ. Pe masa negocierilor, liberalii vor plusa cu funcții executive pentru actuala opoziție, de la viceprimar și „city-manager” și până la posturi în administrația locală.

                                                                           

Câte mandate va lua fiecare partid

CL are în componență 27 de consilieri, iar cu 14 dintre aceștia este constituită majoritatea absolută, care poate aproba toate proiectele supuse votului, cu excepția celor care țin de înstrăinarea de terenuri din patrimoniul public. Conform calculelor  , bazate pe rezultate parțiale din toate secțiile, PNL și USR-PMP ar urma să aibă fiecare câte 7 mandate, iar celelalte organizații vor avea 6 (PSD), 4 (AUR) și, respectiv, 3 reprezentanți (CURAJ). Din datele ZDI, 25 de mandate de consilier vor fi atribuite direct, iar 2 la redistribuire.

 
 

Beneficiarii mandatelor repartizate în a doua etapă sunt AUR (cel de-al patrulea mandat al acestui partid) și USR-PMP (cel de-al șaptelea mandat). Dacă rezultatele finale vor avea diferențe față de cele parțiale ar putea exista modificări de componență, dar în marja unui singur mandat.

 
 

 

În orice caz, având în vedere diversitatea politică, realizarea unei majorități va fi o provocare pentru primar: nici măcar o alianță PNL-PSD nu ar avea suficiente voturi (ar avea doar 13).

Dar, o astfel de alianță cu o „intervenție chirurgicală” în grupul USR-PMP, pe modelul deja patentat în mandatul trecut, ar putea fi asigurate cele 14 voturi. Pe lista USR-PMP a intrat și un consilier PMP (Florin Roșu, șef la Boli Infecțioase, spital subordonat Consiliului Județean condus de liberalul Costel Alexe).

În schimb, o alianță PNL-USR-PMP ar avea suficiente voturi (14), dar rămâne de văzut în ce măsură o astfel de majoritate ar putea fi înfăptuită, având în concurența PNL-USR.

Orice altă alianță gândită de liberali nu va putea fi făcută decât cu aportul reprezentanților a cel puțin două partide. Nici despre o opoziție unită nu putem vorbi: cele patru partide (PSD, USR-PMP, AUR și CURAJ) sunt în conflict (politic) unul cu celălalt.

Dar, așa cum se-ntâmplă în politică, liberalii vor pune pe masă funcții precum viceprimar, administrator public și alte posturi de execuție în administrația locală (inclusiv la nivel de societăți din subordine), funcții menite să fie negociate în schimbul formării unei majorități.

 

Care va fi componența nominală a CL

Ținând cont de listele depuse de partide la alegeri, componența CL ar putea fi următoarea: Daniel Juravle, Alin Andrieș, Andrei Apreotesei, Călin Scripcaru, Bogdan Iliescu, Florentin Ciobotaru, Ciprian Bostan (toți de la PNL), Diana Zbranca, Marius Ciobanu, Dragoș Popa, Andrei Popescu, Florin Roșu, Elena Chiticariu și Ovidiu Bulgariu (USR-PMP), Bogdan Balanișcu, Roxana Necula, Teodor Crucianu, Liviu Gavril, Florin Rașcu și Marian Dălban (toți PSD) Tudor Ciuhodaru, Vasile Pușcașu, Marian-Jan Chirița și Valentin Resmiriță (AUR) și Cosette Chichirău, Iulian Hușanu, Lavinia Crăciuna-Loghin (CURAJ). Dacă Balanișcu, Ciuhodaru și, respectiv, Chichirău (puțin probabil, conform propriilor declarații) vor renunța la mandat, atunci în locul acestora vor intra Dragoș Matei (PSD), Ciprian Paraschiv (AUR) și Ștefan Ciobanu (CURAJ).

 

PSD a recuperat substanțial voturi

Cele cinci partide care au trecut pragul electoral au cumulat circa 96.500 de voturi. Clasați pe prima poziție, liberalii au avut circa 26.700 de voturi, similar cu cele primite în 2020, dar procentele diferă în contextul unei prezențe mai mari la urne la scrutinul de alaltăieri (PNL a avut 32% în 2020 față de 25% în prezent).

USR-PMP a avut peste 23.300 de voturi (22%). În 2020, USR obținea, alături de PLUS, aproape 25.000 de voturi (29%), în timp ce PMP alte 4.300 de voturi (5%). Pe electoratul USR a „jucat” și CURAJ: participant la alegeri cu numele România ECO, partidul Cosettei Chichirău (ex-președinte USR Iași) a atras peste 11.200 de voturi (10%), un scor semnificativ pentru un partid aflat la început de drum.

 

O surpriză poate fi considerată și revenirea PSD: de la aproape 14.000 de voturi în 2020 (16%), social-democrații au ajuns la peste 22.000 de voturi în 2024 (20%), un salt care era neverosimil acum câțiva ani, în contextul „erei Dragnea”.

AUR a beneficiat în municipiul Iași (și) de lipsa concurenței din partea partidului SOS, al Dianei Șoșoacă, organizație care nu a avut liste de candidați. Prin urmare, AUR a obținut 12% (circa 13.200 de voturi) față de 1% în 2020 (1.200 de voturi), acest ultim scor fiind înregistrat înainte de saltul spectaculos de la nivel național al acestui partid la parlamentarele din anul 2020.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

Actorii Ateneului, invitați la un festival important în Turcia
22/07/2024 13:35

Pe 24 iulie 2024, echipa actorilor Ateneului National din Iasi vor prezenta spectacolul de teatrul MEAT, semnat de Şule Demirel in regia lui Kubilay Erdelikara, la Festivalul Urla Toprak Sahne Theater Fest d ...

Mașină furată în Italia, depistată în Vama Albița
22/07/2024 13:32

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, judetul Vaslui, au retinut recent un autoturism care figura in bazele de date ca fiind furat din Italia. Poliţiştii de frontieră efec ...

Vacanța Mare, o oportunitate pentru copii de a evada din lumea gadgeturilor
22/07/2024 13:19

Dependenta de gadgeturi este o problemă din ce in ce mai prezentă in randul copiilor si adolescentilor. Studiile arată că timpul petrecut in fata ecranelor a crescut exponential in ultimii ani, avand efecte ...

Lucrările la un drum județean, suplimentate cu zeci de milioane de lei
22/07/2024 09:03

În cadrul sedintei ordinare programată miercuri, 24 iulie, consilierii judeteni urmează să aprobe valoarea revizuită a devizului general pentru obiectivul de investiţie „Modernizare drum judeţ ...

S-a găsit constructor pentru lucrările de reabilitare a Școlii „Elena Cuza”!
22/07/2024 09:02

După mai multe luni de incertitudini, Primăria Municipiului Iasi este foarte aproape de semnarea contractului de executie a lucrărilor de reabilitare a Scolii Gimnaziale „Elena Cuza”, unitate de ...

CJ pătește 35.000 de lei să vadă bătălia dintre daci și romani la Iași
22/07/2024 08:45

În organizarea Asociaţiei Culturale Geto - Dacii din Moldova, in perioada 24 august - 25 august si respectiv 30 august - 1 septembrie, Iasul va fi gazda celei de-a V-a editii a Festivalul Istoric „ ...

Număr record de candidați la UAIC
22/07/2024 08:30

La sesiunea de admitere din iulie 2024, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a inregistrat un număr de 18.566 de dosare depuse, cu 1.052 mai multe decat in 2023. În ceea ce p ...

Afacerile cu microplante, profituri din agricultura de sufragerie
22/07/2024 08:09

Microplantele, cunoscute si sub denumirea de microgreens, sunt plante tinere, cultivate pentru a fi consumate la o varstă foarte fragedă, de obicei intre 7 si 21 de zile după germinare. În acest stadiu ...

Magistraţii ieşeni au dat liber la violențe!
22/07/2024 08:00

Iei bătaie pe stradă, chiar dacă o incasezi rău de tot şi se lasă cu multe zile de spitalizare, tot zadarnică rămane speranţa că justiţia va da celui ce te-a agresat pedeapsa cuvenită... În s ...

Trei tineri au fost agresaţi, au ripostat şi s-au ales cu condamnări
22/07/2024 07:57

Prin sentinţa definitivă pronunţată la sfarşitul săptămanii trecute, Curtea de Apel Iaşi a dat verdictul final in cel mai bizar caz de talhărie calificată intalnit, cel puţin in ultimul deceniu, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei