Bijuteriile arhitectonice ale Moldovei, scoase la vânzare

conac1-BC
conac-BT
1conacNT

Dimensiune font:

| 31-01-2023 08:10

 

 

* Palatul Știrbey din Dărmănești, Cazinoul din Slănic Moldova,  Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni sau Conacul Bogdan, monument istoric cu turn din comuna Gâdinţi sunt ofertate de către proprietari * sumele sunt piperate, ce-i drept, însă clădirile sunt impresionante * cele mai multe, trei la număr, sunt din județul Bacău  

Cinci dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est sunt scoase la vânzare de către proprietari. Lista este deschisă cu o celebră clădire - Cazinoul din Slănic Moldova (județul Bacău), primul construit în România în stil Art-Nouveau. Suma cerută este pe măsura frumuseții clădirii cu 18 camere - 1,9 milioane de euro. Construit de meșteri pietrari italieni după planurile arhitecților George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, cazinoul a fost dat în folosință în 1894, fiind astfel primul cazinou din România. I-au urmat cazinourile din Vatra Dornei (1898), Constanța (1910) și Sinaia (1912). El face parte din strategia regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești după modelul celor celebre în străinătate. Slănic Moldova a fost comparată în epocă cu mai cunoscutele Karlovy Vary și Vichy, izvoarele sale minerale fiind de altfel premiate la expoziții internaționale de la Paris, Frankfurt, Viena. Tot la Slănic Moldova poate fi achiziționată și Vila Rica, o emblemă pentru oraș. Clădirea, construită în stil medieval românesc, a fost, în 1944, cartierul general al lui Hans Friesnner, comandantul Grupului de Armate „Ucraina de Sud”, și a găzduit multe dialoguri cu mareșalul Ion Antonescu pe subiectul pătrunderii trupelor sovietice în linia frontului. Prețul de vânzare este 890.000 de euro.

Cei interesați să își achiziționeze o proprietate somptuoasă au la dispoziție o altă - Palatul Știrbey, din Dărmăneștii Bacăului. Clădirea cu 59 de camere a intrat în posesia familiei în urma căsătoriei prințului Alexandru Știrbey cu o descendentă a familiei Ghica. În anii 1863-1864, prințul a construit conacul de pe moșia Buftea, viața de familie desfășurându-se între mai multe reședințe – iarna la București, primăvara la Buftea, iar vara la rudele din Moldova, la moșiile Comănești și Dărmănești. Reședința a fost și gazda Reginei Maria în câteva rânduri, despre care spunea că Dărmănești este tot ceea ce mă așteptam. O casă frumos situată și o superbă grădină proiectată cu un perfect gust și concepție. Ea are ceva ce nu am mai văzut până acum și care este fantastic, ronduri de flori enorme, aproape ca niște câmpuri de vâsc de grădină, sute și sute de flori în grupuri imense, absolut superbe. Palatul a fost renovat de către proprietar și este considerat  o bijuterie unică a patrimoniului construit românesc. Cât despre preț, detaliile se pot afla doar contactând Romanian Sotheby’s International Realty (agenţie specializată în intermedierea proprietăţilor de lux), prin care a fost scos la vânzare. Vila Rica este o altă clădire din Bacău care și-ar putea schimba proprietarul

Prima casă de comerț a Botoșaniului, scoasă la vânzare

Pe listă este trecut și Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni, mărturie a uneia dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei.

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni (județul Iași) este unul dintre castelele cele mai reprezentative ale Moldovei, reamenajat, la fel ca și palatul de la Dărmănești, după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budeşti. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, timp de doi ani, în castelul din Deleni au fost încartiruite trupe sovietice. După naţionalizare, clădirea a găzduit Căminul cultural din Deleni, devenind ulterior unitate medicală preventivă, destinaţie pe care o are şi azi. Prețul se poate afla doar contactând ofertantul.

Dacă vă place Botoșaniul, puteți cumpăra una dintre clădirile sale emblematice - Casa Ankele, ce poartă numele unei celebre familii de armeni. Atras de piaţa de desfacere în creștere în principatul românesc, Carol Ankele a venit în Botoșani unde a creat prima cameră de comerţ din localitate. Armeanul a fost primul importator de mașini din Moldova, iar la parterul casei a deschis singurul service-auto din regiune. Clădirea poate fi cumpărată cu 550.000 de euro. Tot la Botoșani, un antecontract a fost făcut pentru Conacul Alexandrescu din Guranda, construit în stil neoromânesc, pentru care se cer 300.000 de euro. Toate clădirile găzduiesc povești celebre și sunt o atracție turistică importantă, care ar putea aduce mari beneficii Moldovei.

Conacul din Gâdinţi, estimat la 350.000 de euro

Și Conacul Bogdan, monument istoric cu turn din comuna Gâdinţi, judeţul Neamţ, a fost scos la vânzare pentru suma de 350.000 de euro, anunţă Romanian Sotheby’s International. Corpul principal, monument istoric clasa B, reprezentativ pentru patrimoniul local, împreună cu cele zece anexe, se desfăşoară pe 1,75 hectare. Clădirea principala are o suprafaţă construită desfăşurată de 1.406 mp.

Conacul Bogdan a fost construit de boierii Dimitrie și Georgeta Bogdan, cei care au ridicat între 1806 – 1812 și Biserica „Sfîntul Dumitru”, în interiorul căreia se află înmormântați cei doi ctitori. Familia Bogdan se trăgea dintr-o veche familie boierească din Moldova, cunoscută din secolul al XVI-lea.

În conac a funcţionat câtiva ani Spitalul de bolnavi psihic. Moştenitorii conacului, după ce au intrat în posesia lui, l-au vândut unei persoane fizice române.

În mai 2010 conacul dădea impresia că este părăsit, parţial prăbuşit – atat cât se putea vedea din turnul clopotniţei şi peste zidul de incintă, destul de înalt, ce îl separă de biserica ortodoxă.

Astăzi, conacul poate deveni spațiu de evenimente, resendință privată, clinică sau centru de lux pentru seniori. Râul Siret este la 400m depărtare, primăria Gâdinți la 1,5 km iar municipiul Roman începe la 5 km depărtare.” – notează Romania Sotheby’s International Realty în descrierea conacului.Maura ANGHEL, Denisa PINTILIE

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:15

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
O nouă încercare de votare a bugetului CTP Iaşi
26/03/2023 23:59

  În această săptămană, consilierii locali ieşeni vor avea la mapă proiectele de hotărare vizand aprobarea bugetelor a două societăţi din subordinea Primăriei, cele care, la şedinţa din ...

Reguli noi în azilurile din oraş!
26/03/2023 23:59

    Scăderea numărul de beneficiari in perioada 2020-20022 precum şi numărul redus de internări pe fondul crizei generate de situaţia pandemică au adus azilurile din oraş intr-o situaţie de ...

Azi se decide soarta elevilor de la Colegiul Pedagogic
26/03/2023 23:59

După ce Ministerul Educatiei a decis, in regim de urgentă, evacuarea elevilor din clădirile cu risc seismic, iar Primăria Iaşi a oferit ca variantă găzduirea acestora la fostul Liceul „Mangeron&rdq ...

Vouchere pentru masa de Paște. Cine sunt beneficiarii
26/03/2023 21:00

Voucherele de alimente vor fi incărcate cu bani pentru transa a doua, astfel că vor avea romanii bani de Paste. Anul acesta se acordă 6 transe de ajutor pentru alimente si mese calde, cate 250 de lei fiecare ...

Marşul Vieţii a reunit la Iași, de Buna Vestire, mii de persoane
26/03/2023 20:29

Mai mult de 4.000 de persoane au ieşit sambătă in stradă, la Iasi, pentru a-şi manifesta susţinerea pentru viaţă, sarcină şi pentru femeile gravide aflate in situaţii de risc. În fiecare an, in ...

Testările pulmonare gratuite continuă
26/03/2023 20:28

Pentru că scopul programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei in Romania” este identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză si găsirea ...

Accident grav la Suceava. O femeie a căzut de pe un pod
26/03/2023 15:52

Trei persoane au fost implicate intr-un accident rutier, duminică, pe raza localităţii Molid, după ce autoturismul in care se aflau a căzut de pe un pod. Potrivit ISU Suceava, autoturismul a ieşit in afa ...

 „Marșul vieții
26/03/2023 14:30

Sute de persoane au participat sambătă la ”Marsul vietii” in vederea construirii Centrului Maternal Sf. Emilia.   Evenimentul a fost organizat de Departamentul Pro Vita din cadrul Sectoru ...

TBC-ul ia avânt
26/03/2023 14:30

O boală pe care lumea o confundă cu o răceală se răspandeste in Romania. Numărul cazurilor de tuberculoză este in crestere. Numărul cazurilor de tuberculoză este in crestere in Romania. Anul trecut ...

Muzica lui Bogdan Ota a vibrat la Iași
26/03/2023 13:48

  Povesti de viată in armonii muzicale, asa s-ar putea spune despre concertul sustinut de pianistul Bogdan Ota la Iasi vineri seară. Evenimentul, găzduit de Sala Unirii (fostul Cinematograf Victoria), ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei