ApaVital a sărbătorit pe 22 martie Ziua Mondială a Apei

ziua-mondiala-a-apei

Dimensiune font:

| 23-03-2023 09:44


Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în fiecare an la data de 22 martie și reprezintă o bună oportunitate pentru ca oamenii să afle mai multe despre domeniile legate de apă. Sloganul ediției din acest an este “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare gest, fiecare picătură contează!”. Deceniul trecut, omenirea s-a angajat ca toată lumea să beneficieze de servicii sigure de apă și de canalizare până în anul 2030. În momentul de față, suntem departe de această promisiune. Miliarde de oameni și nenumărate școli, întreprinderi, centre de sănătate și ferme nu beneficiază de drepturile lor la apă și canalizare. Alături de familie, de școală, de comunitate, putem face diferența, schimbând modul în care folosim, consumăm și gestionăm apa din viața noastră. Ziua Mondială a Apei 2023 este o oportunitate de a ne uni în jurul apei și de a accelera progresul împreună!
ApaVital și Asociația ACVO au sărbătorit și în acest an Ziua Mondială a Apei, printr-o serie de activități de responsabilitate socială derulate pe parcursul mai multor zile, cu sute de elevi și cadre didactice implicate în activități organizate în parteneriat cu alte instituții: concursuri pe tema apei, vizite în stații de tratare sau de epurare, campanii de informare stradală în mai multe localități ale județului.
Împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, a fost organizată miercuri, 22 martie 2023, ediția a IX-a a concursului de cultură generală dedicat Zilei Mondiale a Apei. Tema ediției din acest an a fost Marea Neagră. Concursul s-a adresat exclusiv elevilor din ciclul liceal (clasele IX-XII), înscriindu-se 11 echipaje din unități de învățământ preuniversitar din Iași, Pașcani și Republica Moldova, formate din câte trei elevi, coordonați de un profesor. Premiile au fost în bani și au fost acordate de ApaVital, cu un fond total de premiere de 5.400 lei. Pentru ocupanții clasați pe următoarele locuri au fost acordate premii constând în obiecte și materiale promoționale.
În parteneriat cu Palatul Copiilor Iași – structura Țibănești, s-a derulat proiectul “Darurile pământului - Apa şi pădurea”, ajuns la ediţia a XI- a, în cadrul căruia sunt organizate concursuri adresate elevilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, structurate pe următoarele secțiuni: afișe, postere, colaje, proiecte și referate. De asemenea, pe 22 martie 2023, a avut loc o amplă campanie de informare stradală, alături de peste 100 de copii de la Palatul Copiilor Iași, cu structurile Țibănești, Podu Iloaiei și Răducăneni, Liceul Tehnologic “Petre P. Carp” Țibănești, Liceul Tehnologic “Petru Poni” Iaşi, Colegiul Tehnic “Ion Holban” Iaşi, Colegiul Economic Administrativ Iaşi și Școala Profesională de Industrie Alimentară Ţibana, distribuind baloane și flyere pe tema apei.
Asociația Acvo a fost prezentă pe 22 martie 2023 în două școli, Liceul Vlădeni și Școala Gimnazială Horlești, unde s-a întâlnit cu circa 60 de elevi din clasele a V-a. A fost proiectat un film despre apă, despre economisire și modalitățile de protejare a acesteia și s-au purtat discuții despre importanța apei. Elevii au primit pachete cu dulciuri și cărți educative despre mediu.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei 2023, Apavital S.A. Iaşi organizează o campanie de sensibilizare şi de educare în cinci şcoli pilot din judeţ, cu precădere din zona rurală, în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020”.
Începând cu 22 martie 2023, până pe 20 mai 2023, sunt organizate două concursuri - unul pentru cadre didactice, care vor fi premiate pentru lecţii creative pe teme relevante pentru ediţia de anul acesta a Zilei Apei - şi un concurs de fotografie pentru elevi. Aceştia sunt invitaţi să participe cu lucrări care ilustrează motivele pentru care accelerarea schimbărilor necesare pentru a reduce risipa de apă şi poluarea surselor de apă este esenţială. Bugetul pentru cele două concursuri este de 5.500 lei.
De asemenea, elevi cu rezultate bune la învăţătură din şcoli din zona rurală vor fi selectaţi pentru a primi, timp de un de zile, o bursă lunară în cuantum de 100 de lei (1.200 de lei în total). Bursierii „Prietenul Apei” vor realiza, în fiecare lună, sub coordonarea unui cadru didactic, un proiect pe teme relevante pentru reducerea risipei de apă şi poluării surselor de apă. Echipa de proiect a organizat, în data de 22 martie, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, o prezentare interactivă pentru elevii clasei a IV-a.
Nu în ultimul rând, în această perioadă, stațiile de tratare și de epurare apei au primit vizite de la diverse instituții de învățământ din județ, licee și facultăți, circa 700 de elevi și studenți fiind interesați să afle amănunte despre activitatea pe care ApaVital o defășoară.
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual pe 22 martie și are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Este o zi în care reflectăm asupra importanței apei în viața noastră de zi cu zi, cât și să ne amintim de cei care nu dispun de resurse adecvate de apă potabilă. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Maraton pentru viață, la Iași
08/06/2023 23:39

Un adevărat maraton pentru salvarea de vieti omenesti a avut loc la Iasi, după ce o familie a acceptat donarea de organe şi ţesuturi. Mai multe perspane au primit o şansă la o viaţă mai bună in urma un ...

Mii de cadre didactice, în stradă. Examenele se amână!
08/06/2023 23:21

* profesorii au continuat greva, joi, şi au protestat incă o dată in faţa Prefecturii Iasi * si in a unsprezecea zi de protest, cadrele didactice au cerut măriri salariale in raport cu inflaţia * dascăli ...

VIDEO Aglomeraţie la Aeroportul Iaşi
08/06/2023 15:45

De la inceputul anului, lună de lună, tranzitul de la Aeroportul International Iasi a fost in crestere, pozitionand aerogara pe in topul celor mai tranzitate din tară. La fel stau lucrurile şi luna aceasta, ...

 „Seară Culturală Poloneză”, la Palatul Culturii din Iași
08/06/2023 14:20

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu" din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Uniunea Polonezilor din Romania „Dom Polski” - ...

Lansare de carte - „Cât mai departe de tot ce cunosc
08/06/2023 14:13

Iubitorii de poezie contemporană sunt invitati la lansarea cărtii „Cat mai departe de tot ce cunosc",  volumul de debut al poetei Cristina Alexandrescu. Evenimentul va avea loc la Cărturesti ...

 Braconier prins la pescuit
08/06/2023 13:34

Începand de astăzi, pescarii au liber la pescuit, o dată cu incheierea perioadei de prohibitie. Chiar dacă unditele ar fi trebuit să fie puse in cui, unii si-au incercat norocul si au iesit ...

 Probleme cu apa în județul Neamț
08/06/2023 13:05

De cateva zile, in judetul Neamt sunt probleme cu furnizarea apei potale, cauzele fiind legate fie de avarii, fie de cantitătile insuficiente. La Roman, locuitorii vor primi apă cu portia pană pe 14 iunie. & ...

 Psycho Bunny, Barrow, Haikure, Evisu și Madhouse branduri premium recunoscute la nivel mondial, aduse în ansamblurile mixte Palas Iași și Iulius Town Timișoara de magazinul Fashiondrop
08/06/2023 12:44

Fashiondrop, multibrandul care a adus pentru prima dată in Romania Psycho Bunny, Barrow, Haikure, Madhouse si Evisu, a deschis o locatie in ansamblul mixed-use Palas Iasi, după inaugurarea magazinului din pro ...

 Zece ani ani de pușcărie pentru o crimă
08/06/2023 12:42

O crimă petrecută anul trecut s-a soldat cu o pedeapsă cu puscăria, agresorul urmand să stea 10 ani după gratii. Agresiunea a avut loc in comuna Bara, judetul Neamt, pe 1 decembrie 2022. Victima ...

Campanie de prevenire a scădatului în locuri neamenajate
08/06/2023 10:33

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a lansat campania „Ai grijă in ce ape te scalzi", pentru a preveni scăldatul in locuri neamenajate in acest scop. Inspectorul şef al ISU N ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei