„Scriu cu lumină și culoare povestea mea și a fiecăruia din voi”

interviu Dan Colisnic
1interviu1
1interviu2

Dimensiune font:

| 11-04-2024 20:02

  spune artistul fotograf Dan Colisnic, creatorul conceptului „portrete cu emoție”

- Care este povestea din spatele deciziei tale de a te dedica artei fotografice, în special portretelor și tablourilor fotografice?

- La portretistică am ajuns după ce am navigat printre alte segmente fotografice, aflate la îndemâna oricărui iubitor de frumos, inspirate mai ales de generozitatea naturii. Odată cu nașterea fiului meu am fost impresionat de evoluția sa ca omuleț (mai ales în primul său an din viață, când transformările au loc cu o viteză uluitoare) și astfel, am făcut trecerea către portretistica de copii, aceștia oferindu-mi necondiționat emoția autentică, specifică vârstei. Imaginile surprinse erau mai degrabă instantanee ale unor clipe irepetabile. Ulterior, cu nașterii fetiței mele, mi-am dorit mai mult: să aduc emoția într-o poveste. Aveam nevoie să îmi reflectez propriile trăiri de părinte în imagini vii, pentru că în acea emoție e viață, e bucuria de a trăi. Portretistica FineArt este acel spațiu artistic care îmi permite să „scriu”, cu lumină și culoare, povestea mea și a fiecăruia din voi.

- Cum te influențează arta în general în procesul creativ, mai ales în crearea tablourilor fotografice?

- Încă din copilărie am cochetat cumva cu modalități diverse de exprimare a trăirilor umane. Am fost astfel încurajat de părinți, context în care am urmat studii de pian, am frecventat cluburi de poezie ori teatru.

Andrew Loomis spunea că „we cannot just hope for miracles, we must somehow make them”. Să creezi un produs de artă nu e rezultatul unei întâmplări fericite (deși hazardul are mereu un cuvânt de spus), ci are în spate un proces continuu de „always learning”. Întrebarea dvs. mă găsește cu un teanc de caiete pe biroul meu de lucru, în care am adus numeroase repere utile în propriul proces creativ: portretistica Marilor Maeștri ai picturii, anatomia feței umane, teoria culorii, studii de lumini și umbre, psihologie, tehnică fotografică. Rezultatul final e produsul unui mixt de cunoaștere, emoție, interacțiune cu semenii mei, vibrație pentru frumosul uman.

În crearea lucrărilor mele de artă fotografică, principalul ingredient este emoția (expresia, trăirea) ca o reflectare a frumuseții interioare”

- Care sunt elementele cheie pe care le cauți într-un portret pentru a-l transforma într-un tablou fotografic captivant?

- În crearea lucrărilor mele de artă fotografică, principalul ingredient este emoția (expresia, trăirea) ca o reflectare a frumuseții interioare. Pentru că aceasta este o reprezentare a autenticului din noi, a adevărului pe care, pentru o clipă, suntem dispuși să îl exprimăm, să îl arătăm, vulnerabilizându-ne. Din această perspectivă, cred că a accepta (ca adult) să fii imaginea poveștii tale într-un tablou fotografic este un act de curaj, un act terapeutic, pe care îl susțin și apreciez în studioul meu, cu recunoștință celui ce a acceptat să îi fiu martor vizual. Pe lângă emoție, aduc ulterior și alte ingrediente precum dansul de lumini și umbre, cromatica, elemente de compoziție și echilibru vizual, un posing adecvat, alte obiecte de recuzită ce susțin vizual povestea modelului. Uneori, conceptul imaginii finale este rezultatul unor frumoase colaborări cu creatori de vestimentație, accesorii, designeri, hairstiliști sau pur și simplu prieteni de-o viață dispuși să susțină procesul creativ. În fapt, ceea ce înțeleg să susțin în studioul meu este o experiență unică, exclusivă, în care clientul/modelul este cel mai important, aflându-se în centrul atenției mele și a echipei cu care lucrez. Bucuria asociată rezultatului final mă motivează și este rațiunea pentru care mă promovez ca brand sub numele @portret cu emoție.

- Ce te inspiră cel mai mult în procesul de realizare a portretelor artistice?

- Povestea din spatele emoției. Credința în frumusețea interioară a fiecăruia din noi mi-a fost inspirată de mama mea, pe care, uneori, în dinamica adolescenței mele, nu reușeam să o înțeleg pe deplin. Astăzi cred că „the beauty inside usare o forță emoțională semnificativă și ea se manifestă cu precădere în interacțiunile inter-umane. De aceea, mă simt inspirat de poveștile de viață ale semenilor mei, poate cumva reflectate și în viața mea: vibrez la relațiile părinți-copii, conexiunile între generații, emoția nedisimulată și autentică a copiilor. Un capitol aparte îl reprezintă fotografia de branding personal, în care susțin în imagini momentul tău de strălucire. Sunt inspirat de povestea TA, a OMULUI care a construit o familie, o afacere, un nume. Aducem astfel claritate poveștii tale, imaginea finală oferindu-ți credința că acesta este momentul tău exclusiv.

- Care este tehnica ta preferată sau cea mai utilizată în crearea tablourilor fotografice?

- În crearea portretelor Fineart folosesc tehnici inspirate de lucrările Marilor Maeștri ai picturii italiene și flamande din perioada barocă (Caravaggio, Rembrandt). Mă refer la aplicarea unui procedeu pictural denumit „chiaroscuro”, ca efect de modelare a luminii și umbrelor pentru a obține un efect tridimensional. Abordarea inițială presupune folosirea unei singure lumini și construirea umbrei, într-o manieră similară celei utilizată de Rembrandt, tehnică apreciată ca fiind cea mai flatantă pentru evidențierea chipului uman.

- Cum abordezi procesul de post-producție pentru a-ți aduce viziunea artistică la viață în tablourile tale?

- Orice sesiune foto presupune o pregătire minuțioasă, subsumată unui dialog în care am nevoie să cunosc nevoile modelului, creionăm un concept și stabilim opțiunile stilistice, urmărind în permanență adaptarea experienței foto la necesitățile acestuia. Ulterior derulării sesiunii foto și selecției imaginilor, acestea sunt supuse unui proces amplu de editare - capitol important în realizarea viitorului portret, având rolul de a așeza ca într-un puzzle toate piesele pe care le presupune conceptul inițial. Aș spune că este determinant în configurarea tabloului fotografic, produsul final fiind unic ca poveste și expresie a unui moment irepetabil. Această etapă ia în considerare, cu prioritate, nevoile modelului, permițându-mi, totodată, să îmi exprim viziunea artistică (cu precădere în cazul proiectelor proprii). Workflow-ul de editare este un proces laborios, avansat, realizat digital cu soft-uri specializate, fiind abordate pas cu pas și cu o atenție deosebită cele mai mici detalii ale viitorului tablou. Sunt vizate o multitudine de aspecte ce contează în obținerea aspectului pictural al fotografiei inițiale, precum luminozitate, forme, texturi, culori, fundal. Pentru că atunci când reușesc să evidențiez prin demersul meu artistic – frumusețea nevăzută a omului din fața camerei foto, atrăgător prin natura sa, practic sporesc feed-back-ul pozitiv al privitorului.

- Cum îți alegi subiectele pentru portretele tale și ce te determină să alegi anumite persoane sau scene?

- Alegerea modelelor este parte a unui proces extins aferent proiectelor vizuale proprii și selecția acestora se face în funcție de tema abordată pentru că, nu-i așa?!, artistul are rolul de a translata ceea ce vede în propria sa viziune creativă. De regulă, în proiectele mele lucrez foarte bine cu modele care se simt bine cu ele însele, aducând cu ușurință propria emoție în conceptul vizual stabilit aprioric. Cu alte cuvinte, aleg modelul care îmi oferă cea mai bună cale de interpretare artistică.

În ceea ce privește tematicile abordate cu precădere în proiectele personale, acestea sunt alegeri inspirate de muzica sufletului meu. Rezonez cu unele segmente din istoria ultimelor secole (precum Belle Epoque sau perioada interbelică), interacțiunile nevăzute între generațiile trecute și cele prezente prin aducerea la viață a unor povești scrise cu mult timp în urmă, alte modalități de caracterizare a naturii umane precum cele cinci simțuri, temperamente, virtuți. 

- Care este cel mai mare obstacol cu care te-ai confruntat în călătoria ta artistică și cum l-ai depășit?

Alege-te pe tine și învață doar de la cei cu adevărat valoroși. Și fii unic în manifestarea ta artistică”

- Aș spune că timpul. Curgerea lui. Timpul nu stă, iar oportunitățile nu așteaptă. Altfel, aș sublinia că mă bucur în călătoria mea artistică de oameni dragi care mă susțin, mă sprijină în proiectele mele artistice, oameni de la care învăț mereu. Le mulțumesc și pe această cale! Recunoștință!

- Ce sfaturi ai pentru cei care sunt pasionați de arta fotografică și doresc să exploreze realizarea de tablouri fotografice?

- Cred că pasiunea pentru orice segment al artei e terapeutic și aduce bucurie sufletului. Celor care rezonează cu arta fotografică le sugerez să își urmeze cu consecvență crezul artistic, fără teama de a greși pentru că erorile, firești de altfel, sunt parte a propriului proces de dezvoltare. Alege-te pe tine și învață doar de la cei cu adevărat valoroși. Și fii unic în manifestarea ta artistică.

- Cum crezi că arta ta influențează sau ar putea influența pe cei care privesc lucrările tale?

- Viziunea mea artistică îmi permite conectarea cu OMUL din fața aparatului foto. Aduce frumos acolo unde, poate, e doar speranță și ceva încredere. Uneori, să te conving că e multă lumină în sufletul tău e un proces dificil, dar satisfacția de a aduce pe chipul tău acel zâmbet al revelației pe care o ai, privindu-te într-o fotografie picturală a propriei tale povești, e magică. Când în fața modelului meu mă manifest onest ca artist și Om, oferind suport și încredere, răspunsul său e identic. Asta aduce bucuria de a fi în adevăr cu el însuși. Aduce EMOȚIE și ne întregește.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 21,9 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, Bl. E2, Sc. C, Parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara Nr. 70102-C1-U74, Nr. Cadastral 70102-C2-U74, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 48/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, Parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Iași, 30 mai 2024. Dublă certificare green pentru Palas Campus Iași, proiectul companiei IULIUS finanţat cu primul credit verde acordat unei companii româneşti
30/05/2024 16:01

 Iasi, 30 mai 2024. Dublă certificare green pentru Palas Campus Iasi, proiectul companiei IULIUS finanţat cu primul credit verde acordat unei companii romaneşti Palas Campus, cea mai mare clădire ...

10 cămine de bătrâni din Neamț ar putea rămâne fără licenţa de serviciu social
30/05/2024 15:45

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a recomandat Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială să suspende licenţa de serviciu social pentru 10 cămine de bătrani din judeţ ...

Încep Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”
30/05/2024 15:33

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in calitate de partener al Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, anuntă derularea unei serii de evenim ...

Corul Național de Cameră al Republicii Moldova, în concert la Palatul Culturii
30/05/2024 15:24

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Sala cu Orgă din Republica Moldova, invită publicul la un conce ...

În luna lui Cireșar, concerte la Palat cu invitați de excepție
30/05/2024 14:31

  Ateneul National din Iasi continuă seria evenimentelor cu muzică de calitate la Palatul Culturii din Iasi. Astfel, publicul este asteptat pe 4, 11, 18 si 25 iunie, de la ora 20, la patru recitalur ...

Povești dedicate copiilor, scrise în ciocolată
30/05/2024 13:29

Într-o dimineată insorită de mai, Scoala Gimnazială „Gheorghe Marzescu” s-a transformat intr-un tăram magic, plin de rasete si bucurie, datorită unei campanii deosebite dedicate copiilo ...

Lucrările la noul stadion al Iașului pot începe!
30/05/2024 10:46

* „Creditul a fost incheiat in condiţii foarte avantajoase, motiv pentru care, credem noi, in cel mai scurt timp putem demara procedurile pentru inceperea lucrărilor”, a declarat primarul Mihai Ch ...

Aqualand în Moara de Vânt!
30/05/2024 10:44

Primarul Mihai Chirica a anunţat marţi că a semnat contractul cu firma SC Goliat SRL din Oradea pentru proiectarea şi construcţia unui parc de distracţii acvatic (aqualand) in zona Moara de Vant, in aprop ...

O nouă premieră de teatru la Ateneul Național din Iași, de Ziua Copilului
30/05/2024 08:49

O nouă premieră de teatru la Ateneul National din Iasi Sambătă, 1 iunie, de la ora 19.00, la Sala Unirii, Ateneul National din Iasi prezintă premiera spectacolului pentru copii Omul de zăpadă care voia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei