„Să ai răbdare, asta este cea mai importantă lecție pe care ți-o oferă bebelușii”

WhatsApp Image 2023-09-24 at 11.30.55 (1)
WhatsApp Image 2023-09-24 at 11.30.55

Dimensiune font:

| 24-09-2023 19:25

 Dialog cu kinetoterapeutul Cristina Bărbieru, un specialist dedicat terapiilor pentru nou-născuți

De nouă ani, Cristina Bărbieru trăiește în lumea bebelușilor. Este una dintre zânele bune care îi ajută pe micuți să fie sănătoși, voioși și să aducă bucurie părinților. Kinetoterapeut de profesie, Cristina este convinsă că șansa de a face bine i-a dat-o Dumnezeu, la fel și planul minunat creionat pentru ea. Îi plac toți oamenii, în special copiii, alături de care este tot mai tânără în fiecare zi. Este interesată de parenting, iar osteopatia este una dintre cele mai recente pasiuni către care s-a aplecat. Spune despre ea că este om vesel, simplu, deschis, sociabil. „Vorbesc mult și îmi place asta, am valori bine stabilite în care cred. Scopul meu este să nu trăiesc degeaba, vreau ca atunci când voi trage linie să fiu mulțumită că am făcut tot ce am putut eu mai bine”, spune Cristina Bărbieru, unul dintre membrii echipei de la Clinica Kinetera. Am stat de vorbă cu ea în ziua echinocțiului de toamnă, un moment în care și-a socotit fericită binecuvântările.

- Ce te-a inspirat să te specializezi în lucrul cu bebelușii și cum te-a influențat această alegere pe plan personal și profesional?

- Am iubit copiii de mică și cred că această meserie m-a ales pe mine. M-am îndreptat către această specializare încă de când eram elevă în clasa a XI-a. Pe atunci am fost într-un centru pentru copii și când am văzut cât de minunat este să lucrez cu cei mici mi-am dorit foarte mult să fac ceva benefic pentru ei. Ulterior, după absolvire, am avut șansa să am alături un medic neonatolog care m-a inițiat și mi-a deschis drumul în terapia pentru bebeluși. Am învățat zi de zi, timp de nouă ani, și continuu, nu mă văd făcând altceva. Face parte din mine.

- Care este cea mai mare recompensă pe care o simți când lucrezi cu această categorie de pacienți?

- Cea mai mare recompensă este la finalul terapiei când văd rezultatele, progresul și părinții fericiți. Cel mai frumos lucru pentru un părinte este să-și vadă copilul sănătos. Eu sunt în același asentiment, doresc să-i ajut pe bebeluși să se recupereze cât mai repede posibil. Este un sentiment de nedescris, mă hrănește zi de zi.

- Ai avut vreun moment emoționant sau memorabil în timp ce lucrai cu un bebeluș?

- Sunt multe momente emoționante, de multe ori se întâmplă să plângă mămicile pentru că sunt speriate și e o munca grea în a le liniști. Nu este ușor să le convingi că totul va fi bine. Deseori plâng și eu, se întâmplă să mă încarc, dar această stare mă determină să fac tot ceea ce pot ca să-i ajut cât mai bine. Acum, că m-ați întrebat de caz dificil, am avut un bebeluș cu o malformație congenitală gravă. Copilul care nu vedea, nu auzea, respira cu greu, avea multe afecțiuni. A fost foarte greu să pot derula ședințele de terapie bazându-mă doar pe sensibilitatea tactilă, bebelușul neavând celelalte simțuri. fără prea multe șanse de supraviețuire.

- Cum gestionezi emoțiile intense, în special când întâlnești cazuri complexe sau cu provocări semnificative?

- Foarte greu. Eu mă implic mult emoțional, creez legături cu fiecare părinte și copil. Mă întristez împreună cu ei când ceva nu decurge bine, mă bucur când avem evoluție. Când lucrezi cu bebeluși și copii nu ai cum să nu te implici emoțional. Noi, adulții, suntem mult mai slabi decât bebelușii. Învăț de la copii ei zi de zi. Ei nu renunță niciodată, adulții da.

- Există vreo lecție sau insight pe care bebelușii ți l-au oferit și pe care nu l-ai fi putut învăța în alt mod?

- Da! Răbdare! Răbdare! Răbdare! Să ai răbdare, asta te învață în primul rând bebelușii. Ei nu fac ce vrem noi, munca grea e să-i convingi să vrea apoi să facă. - Cum te asiguri că răspunzi nevoilor emoționale ale mamelor și bebelușilor, pe lângă cele fizice?

- Mereu vorbesc cu mămicile, le răspund întrebărilor, mă asigur ca au înțeles și învățat tot ce e necesar pentru ca tratamentul să dea roade. Am răbdare cu bebelușii, cât și cu mamele.Ca să-i pot ajuta, în primul rând îi ascult foarte atent.

- Care este cea mai mare provocare pe care o întâmpini în această specialitate și cum o abordezi?

 -Cea mai mare provocare este lipsa informației. Multe mămici nu știu ce ar putea face pentru a preveni anumite afecțiuni sau se informează greșit.

- Ce sfat le-ai da familiilor care sunt sceptice sau nesigure în privința beneficiilor kinetoterapiei pentru bebeluși?

- Sfatul meu este să acorde atenție prevenției. Putem preveni, e mult mai ușor, și sa se informeze referitor la beneficiile kinetoterapiei, care sunt numeroase.

- Cum te-ai simțit la primele tale sesiuni cu bebeluși și cum s-a schimbat această experiență în timp?

- La primele sesiuni, în urmă cu nouă ani, nu prea îi înțelegeam pe părinți, cu ei era grea comunicarea. Între timp am devenit și eu mamă a doi copii și înțeleg nevoile mamelor, în special, și vorbesc mult mai pe înțelesul lor. E mult mai simplu acum.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Cristian Tudor Popescu îl aseamănă pe George Simion cu Mircea Geoană. „După 15 ani, prostia de la noi e mai multă și mai scumpă”
25/07/2024 00:18

Gazetarul Cristian Tudor Popescu scrie intr-un text postat pe pagina sa de socializare despre asemănarea liderului AUR, George Simion cu Mircea Geoană. Cristian Tudor Popescu face apel la memorie intr-un tex ...

Peste 5.000 de elevi au fost admiși în învăţământul liceal ieșean
24/07/2024 23:25

* in etapele anterioare repartizării computerizate au fost admisi in invătămantul liceal alti 737 absolventi de clasa a VIII-a * pentru următoarele etape de admitere in liceu au rămas 165 de locuri libere ...

Medicii ieșeni, în alertă! Se înmulțesc cazurile de înțepături de insecte
24/07/2024 21:33

 * „Există pacienti care prezintă reactii mai intarziate, ce apar chiar si la 60 de minute de la intepătură. Pentru aceste cazuri, foarte grave, este bine să existe un EpiPen cu adrenalină, ce ...

Activitate intensă a pompierilor ieșeni, în ultimele 24 de ore
24/07/2024 21:32

Ultimele 24 de ore au fost cu adevărat „de foc” pentru pompierii militari ieseni, care au fost solicitati să intervină la nu mai putin de 47 de cazuri de stingere a incendiilor, acordarea de prim ...

Pericolele din sezonul cald. Mare atenție la apele în care vă scăldați!
24/07/2024 21:31

 * „Există diversi agenti infectiosi ce se pot dezvolta in piscine necontrolate. Putem vorbi despre adenovirusuri, care se transmit pe cale digestivă, deci prin gură, nas sau urechi. Acea apă aju ...

Studenții de la Agronomie se bat pe locurile de muncă din fermele Universității
24/07/2024 21:30

Peste vară, studentii Universitătii pentru Stiintele Vietii din Iasi au ocazia să lucreze in cadrul fermelor sau centrelor de cercetare si primesc bani pentru asta. Salariul minim pe economie este atrăgăto ...

Un nou pas înainte pentru introducerea trenului metropolitan
24/07/2024 21:29

 * Consiliul Judetean Iasi a aprobat Acordul de parteneriat incheiat cu CFR Infrastructă, institutia care urmează să acorde consultantă in dezvoltarea  proiectului de infiintare a trenului metropo ...

1.000 locuri de muncă disponibile în judeţul Iaşi
24/07/2024 21:29

* sporul e dat de construcţii, unde necesarul de personal a ajuns la 476 * creşteri uşoare in HoReCa, transporturi şi sănătate * vestea proastă e că scade in continuare numărul locurilor de muncă disp ...

Bulevardul Bucium a redevenit cea mai aglomerată zonă din oraș
24/07/2024 21:28

* se lucrează la introducerea retelei de iluminat in subteran, alături de montarea bordurilor noi si a stalpilor de iluminat public * după finalizarea acestor lucrări urmează asfaltarea intregului bulevard ...

Specialiștii avertizează: „Malnutriția poate duce la atrofia mușchilor din întregul corp”
24/07/2024 21:27

* „Dacă pierderea in greutate este extrem de rapidă, poate fi afectată si musculatura viscerală, cum ar fi, de exemplu, muschii inimii. Mai mult, dietele extreme pot cauza cresterea nivelul corticoste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei