„Punctul comun între mine ca femeie și profesionist este dedicarea cu care fac lucrurile și dorința permanentă de a ajuta”

1interviu

Dimensiune font:

| 08-03-2024 13:26

  

Dialog cu ing. Simona Hodoroabă, editor și PR al Organizației Inner Wheel Iași

Nu peste mult timp vom sărbători Luna femeii, motiv pentru care am lansat o serie de dialoguri cu doamne implicate în comunitatea Iașului și a Moldovei. Am stat de vorbă cu ing. Simona Hodoroabă, editor și PR al Organizației Inner Wheel Iași.

- O femeie inginer constructor, consultant și expert în achiziții publice, nu este o raritate, însă de multe ori gândul mă duce la un job dur, solicitant, deloc ușor. De ce ai ales acest drum?

- De-a lungul anilor, pasiunea mea pentru frumos și pentru arhitectură, alături de interesul pentru matematică, au fost mereu prezente. Când tatăl meu a decis că ar fi mai bine să urmez Facultatea de Litere la Suceava, visând că eu voi deveni profesor, am simțit nevoia să mă răzvrătesc și să fug la Iași întrucât simțeam că viziunea lui nu mi se potrivea deloc. Nu am primit o îndrumare din partea părinților pentru a-mi urma pasiunea către domeniul tehnic, iar alegerea de a urma Facultatea de Construcții a fost o decizie solitară și asumata la cei 19 ani.

A fost o provocare să îmi păstrez vocea și să îmi urmez propriile dorințe într-un mediu în care se aștepta ca femeile să „fie ascultătoare”, docile. Cu toate acestea, am ales să rămân fidelă mie însămi și să îmi conturez propria cale, chiar și în fața opoziției sau a scepticismului. Independența este o parte esențială a identității mele, mă ajută să rămân autentică și să îmi urmez pasiunile și aspirațiile personale. Faptul că am fost capabilă să mă desprind puțin de așteptările și de influențele externe mă face să mă simt puternică și determinată să îmi trăiesc viața în acord cu propriile mele valori și dorințe. Și NU, nu am luat în considerare niciodată „ușurința” ca și criteriu în alegerea jobului, ci dorința și capacitatea de a face bine ce fac.

- Cum este să ai un job într-o lume exclusiv masculină?

- Da, la început m-am lovit și de stereotipiile de gen – blondul natural nefiindu-mi în avantaj la o prima vedere (râde). Am simțit mereu că trebuie să depun un mai mult efort decât ceilalți pentru a câștiga încrederea și respectul într-un mediu predominant masculin. Este o realitate cu care m-am confruntat de la începutul carierei mele, dar nu m-a descurajat să îmi pun în practică competențele și să mă concentrez pe obiectivele și rezultatele concrete. Astăzi îndrăznesc să afirm că m-am regăsit și în această „lume exclusiv masculinădeoarece am apreciat mereu abordarea pragmatică și practică a lucrurilor pe care am observat-o la colegii mei.  Am avut privilegiul să întâlnesc preponderent oameni de calitate și profesioniști remarcabili în cadrul acestei comunități. Ei au fost cei care m-au ghidat și m-au încurajat pe tot parcursul carierei mele și m-au ajutat să devin ceea ce sunt astăzi.

Este esențial să subliniez însă faptul că meseriile nu sunt exclusiv rezervate bărbaților sau femeilor, ci sunt deschise tuturor oamenilor, indiferent de gen. Ceea ce contează cel mai mult în alegerea și excelența într-un domeniu este pasiunea, abilitățile și angajamentul individual, nu genul.

- Care sunt strategiile tale pentru a rămâne creativă și inovatoare într-un domeniu tehnic precum ingineria construcțiilor?

Întotdeauna cred ca am fost diferită față de ceilalți și cred că am adus ceva inovator și creativ în tot ceea ce am făcut. De altfel, și la începerea facultății am ales să studiez ingineria construcțiilor la Secia Englez pentru că sunt o vorbitoare a acestei limbi și pentru ca era „altceva”. Cred cu tărie că femeile aduc o contribuție inconfundabilă în orice domeniu datorită abordării lor natural creative. Pentru mine, este firesc să abordez lucrurile dintr-o perspectivă creativă, mai ales într-un domeniu provocator și în permanentă inovativ, cum este cel al ingineriei construcțiilor, în speță cel al achizițiilor publice. Încă de la început, am fost adepta unei abordări practice care combină gândirea creativă cu cea tehnică și logică.

Încurajez mereu explorarea și evaluarea mai multor opțiuni și soluții pentru fiecare problemă întâlnită în proiectele mele. Acest lucru implică gândirea „outside the box” și căutarea unor abordări neconvenționale, care ar putea aduce beneficii sau eficiențe suplimentare. Fiind o perfecționistă însă, lucrez în permanență cu mine să accept și faptul că eșecurile sunt parte a procesului de inovare și că oferă oportunități de învățare. Prin urmare, analizez fiecare eșec sau insucces ca pe o lecție și încerc să extrag învățăminte care să mă ajute să îmi îmbunătățesc abordarea și să evit greșelile în viitor.Partea superioară a formularului

- Cum te asiguri că echipa ta este motivată și eficientă în îndeplinirea obiectivelor de licitație?

- Mi-au rămas întipărite cuvintele uneia dintre persoanele foarte importate pentru mine, la rândul lui un lider de excepție și mentor: Calitatea unui lider se reflectă mult în calitatea membrilor echipei sale și a modului în care aceștia lucrează împreună. Prin urmare, caut mereu să lucrez cu oameni buni, cu valori profesionale similare alor mele, iar pentru cei cu care lucrez deja, caut mereu să le asigur cele mai bune condiții pentru a le susține performanța. Identific abilitățile individuale ale fiecăruia și mă asigur că sarcinile sunt delegate în mod corespunzător. Încurajez autonomia și responsabilitatea personală în îndeplinirea sarcinilor, oferind totodată suport și îndrumare atunci când este nevoie. Promovez un mediu de lucru pozitiv și colaborativ, în care membrii echipei se simt valorizați și încurajați să își exprime ideile și preocupările. Recunosc și sărbătoresc realizările individuale și colective, încurajez feedback-ul deschis și constructiv.

- Cum îți menții optimismul și reziliența în fața provocărilor și presiunilor constante din mediul de afaceri?

- Cu mult umor negru! Glumesc. Reziliența este precum un mușchi mental pe care îl putem întări și dezvolta în timp prin experiențe și practici constante. Totodată, în timp ce reziliența vine odată cu experiența, adesea optimismul poate fi mai puțin prezent în fața schimbărilor din mediul de afaceri. În ceea ce privește reziliența, îmi mențin capacitatea de a mă adapta la provocări, fiind dispusă să îmi revizuiesc strategiile, să mă adaptez și să răspund la schimbările din mediul de afaceri. Cu toate acestea, recunosc că optimismul necesită o atenție suplimentară, mai ales în contextul schimbărilor neașteptate sau negative din ultimii ani în mediul de afaceri. Dar sunt și femeie așa că shoppingul și un outfit nou ajuta întotdeauna la starea de bine (râde).

- Care sunt valorile tale personale și cum se reflectă acestea în modul în care îți desfășori activitatea profesională?

- Respectul este valoarea personală pe care pun cel mai mare preț. Am considerat mereu că este important să respecți timpul și munca celorlalți. A te asigura că ceea ce livrezi confirmă sau chiar depășește așteptările clienților și colegilor, având grijă să oferi rezultate de înaltă calitate, fiind punctual și respectând termenele limită, demonstrezi considerație și respect pentru contribuția fiecăruia.

Sinceritatea. Ofer și astept sinceritate la fiecare pas. Doar fiind sinceri în privința progresului și a eventualelor probleme întâlnite pe parcursul unui proiect sau sarcini putem găsi la timp soluții pentru a le rezolva.

Implicare și asumare. Sunt un workaholic asumat. A fi implicată și a-mi asuma responsabilitatea înseamnă să mă investesc complet în ceea ce fac, cu toată pasiunea și dedicarea. Tratez fiecare proiect ca pe o parte integrantă din viața mea, fără a face compromisuri sau a mă mulțumi cu jumătăți de măsură și fără a mă uita la ceas sau la calendar.

- Cum îți implici familia și comunitatea în succesul tău profesional și în proiectele tale sociale?

- Familia noastră este formată din doi ingineri constructori, iar uneori ne implicăm unul în proiectele celuilalt, având în comun același mediu tehnic. În comunitate, suntem întotdeauna dispuși să ajutăm; mulți prieteni ne cer sfaturi atunci când doresc să înceapă o construcție sau un proiect sau să facă o investiție. Fiica noastră merge frecvent cu tatăl ei pe șantier și încercăm să o implicăm în toate activitățile noastre, pentru a-i arăta că viața și munca pot fi integrate într-un stil de viață și că tot ce facem trebuie să facem cu dedicare. Întotdeauna am avut dorința de a contribui la comunitate și am oferit ajutorul atunci când ne-a fost solicitat, fie el financiar, material sau de orice natură. Este important pentru mine să îi ofer Ivonei această perspectivă și să o încurajez să învețe și să se implice în tot ceea ce facem ca familie, să fie empatică și atentă la nevoile celorlalți. Deja mi se conturează în minte ce rol va avea și cum va participa alături de mine în proiectele viitoare.

- Esti pasionată de frumos. Ce faci când nu ești inginer ori nu participi la vreo licitație?

- Timpul disponibil este de obicei limitat, dar mă străduiesc să-l valorific în întregime. Frumusețea este o parte integrantă a vieții mele, pe care o îmbin cu activitatea profesională. De la spațiul meu de lucru la outfit-ul pe care îl aleg, totul reflectă personalitatea mea și contribuie la starea mea de bine. Mi-am amenajat singură biroul, fiind pasionată de designul interior, și este exact așa cum mi-l doream: distinct, confortabil și relaxant. Ador să pictez și o fac cu bucurie în orice moment în care mă lovește inspirația. De asemenea, îmi place să scriu și îmi doresc să public ceva în viitor. Fiica mea împărtășește gustul meu și creativitatea, așa că în weekend-uri ne bucurăm de sesiuni de shopping și vizite la coafor sau pur și simplu desenăm împreună. Este o modalitate minunată de a ne conecta și de a ne bucura de momente speciale împreună.

- Cum integrezi preocupările sociale în munca ta profesională și ce impact crezi că poate avea acest lucru asupra comunității tale și a proiectelor în care ești implicată?

- Încurajez procesele de recrutare și angajare care să ofere oportunități egale pentru toți candidații, indiferent de vârstă sau de nivelul lor de educație. Astfel, încerc să elimin barierele și prejudecățile care ar putea să limiteze accesul unora la locuri de muncă sau oportunități de avansare și să privesc mai degrabă potențialul. Am constatat că surprizele cele mai frumoase le-am avut de la oamenii care nu au venit cu un CV impresionant, care nu aveau în spate un profil neapărat tehnic, dar care sunt talentați, au voință, se implică în ceea ce fac cu respect și responsabilitate.

Am asigurat și mentorat dedicat proaspeților absolvenți, prin joburi plătite, în care am acordat îndrumare și consiliere atât din partea mea, cât și din partea colegilor mei. Am vrut să le ofer ocazia să-și dezvolte abilitățile, să-și stabilească obiectivele profesionale, să primească sfaturi și îndrumare în privința carierei lor pentru a-și găsi singuri locul în cadrul companiei. Din păcate însă, aici nu pot spune că am avut multe surprize plăcute și am constatat cu tristețe faptul că noile generații nu vin cu o cultură a muncii susținute și responsabile, nu sunt așa curioși și flexibili, nu sunt atât de interesați în a-și pune amprenta în meseria aleasă.

- Ești și mamă, nu doar un profesionist implicat. Cum vezi o lume mai frumoasă pentru fiica ta? Ce rol ți-ar plăcea să ai în acea lume?

- Fiind și mamă, încerc să văd lumea și prin ochii copilului meu. Îmi doresc să fie un loc mai frumos și mai bun pentru ea. Îmi doresc să trăiască într-o lume în care valorile precum compasiunea, respectul, egalitatea și înțelegerea sunt fundamentale și nu sunt percepute ca slăbiciuni. Întotdeauna am simțit că trebuie să îmi asum acest rol într-un mod autentic, care să reflecte personalitatea mea. Nu adopt un stil de mamă elicopter și nu fac compromisuri cu privire la cine sunt eu ca persoană. Sunt convinsă că, astfel, pot să îi ofer Ivonei un model de individ puternic și independent, de la care să învețe valori precum responsabilitatea, independenta și curajul. Îmi doresc ca ea să privească spre mine cu admirație peste ani, nu să îi pun pe umeri vise neîmplinite.

Îmi doresc să fiu o parte activă în crearea acestei lumi mai frumoase pentru fiica mea. Voi fi implicată în proiecte și inițiative care vor să aducă o schimbare pozitivă. O voi încuraja mereu pe fiica mea să își urmeze pasiunile și interesele, să își dezvolte abilitățile și să își atingă potențialul maxim. Vreau să aibă curajul să fie ea însăși, să își exprime creativitatea și să se implice în activități care o fac fericită și împlinită.

- Inner Wheel, o noua provocare. Ce te-a atras la această organizație?

- Am îmbrățișat cu entuziasm și recunoștință propunerea dlui dr. ing. Cristian Cioancă, nașul organizației noastre, cel care a adus împreună ca într-un puzzle, femei incredibile. Prin urmare, o componentă esențială care m-a atras în Inner Wheel sunt femeile minunate pe care am avut privilegiul să le întâlnesc în cadrul organizației. Am fost fascinata de ele ca Oameni, de parcursul lor profesional incredibil, de puterea și dedicarea lor față de cauzele umanitare și de angajamentul lor pentru a face o schimbare în comunitate.

- Cine este femeia Simona Hodoroaba și cine este profesionistul?

- (zâmbește)Aceasta este întrebarea pe care mi-o repet și eu de câțiva ani. Ca femeie, cred că sunt, în primul rând, independentă. Dintotdeauna. O carapace dură cu un miez sensibil și cald, la care ajung puțini oameni cu adevărat. Cei care reușesc sa ajungă acolo găsesc, în primul rând, loialitate, tandrețe, iubire, grijă, protecție și mult mult umor. Pentru oamenii dragi sunt mereu acolo, capabilă de orice.

Profesionistul însă nu se arată prea vulnerabil. Vreau să fiu mereu pregătită, colegii mei mă descriu adesea ca fiind într-o „transă” atunci când sunt concentrată asupra proiectelor mele. Îmi respect mereu angajamentele asumate și sunt o perfecționistă, dar sunt conștientă că această atitudine poate aduce si presiune celor din jur. Întotdeauna am lucrat cu mine să găsesc un echilibru, să creez un stil de viață între viața profesională și cea personală. În prezent, prioritatea mea este să mă dedic lucrurilor care simt că sunt cu adevărat importante. Punctul comun între mine ca femeie și profesionist este dedicarea cu care fac lucrurile și dorința permanentă de a ajuta, făcând tot posibilul să aduc un impact pozitiv în jurul meu.

A consemnat Maura ANGHEL

Caseta 1

„Inner Wheel a venit în viața mea într-un moment în care simțeam nevoia să am un impact mai profund în comunitate. Este o organizație internațională cu o tradiție de 100 de ani, care promovează prietenia și solidaritatea între membri, oferind un mediu cald și suportiv în care să construim relații durabile atât între noi, cât și cu comunitatea și să ne sprijinim reciproc în eforturile noastre. Acest aspect este important pentru mine deoarece îmi place să lucrez în echipă și să mă implic în acțiuni care aduc oamenii valoroși împreună într-un scop comun, iar viziunea a fost, de asemenea, una comună încă de la început” – Simona Hodoroabă

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Aur pentru elevii ieșeni
23/04/2024 08:52

 Elevii Andrei Boacă si Alexandru Gheorghies din cadrul InfoGym - Hai la Olimpiadă Iaşi au reusit să obtină medalii de aur la Shumen 2024. Ei au participat vineri si sambătă la concursul internation ...

Cinci firme se bat pe un contract de dotare cu mobilier a şcolilor şi grădiniţelor
23/04/2024 07:55

* procedura este impărtită in două loturi si vizează achizitia de mobilier pentru 1.150 de săli, din care 186 pentru grupe de grădinită si 966 pentru săli de clasă Cinci firme şi asocieri de firme au ...

Oamenii străzii din Iași, „răsfățați” de autorităţile locale!
23/04/2024 07:54

Cei 39 de beneficiari ai Centrului Social de Urgentă pentru Recuperare si Integrare „C.A. Rosetti” din Iaşi, unitate aflată in administrarea Directiei de Asistentă Socială (DAS) din cadrul Prim ...

Zeci de moldoveni și-au declarat falimentul personal
23/04/2024 07:15

* cele mai multe astfel de solicitări au fost inregistrate in judetele Suceava, Botosani si Iasi  * Vasluiul este singurul judet din regiune in care nu s-au depus atfel de cereri * prin procedura care are ...

O nouă ediţie FloralIS, în week-end, pe pietonal
22/04/2024 21:51

Un adevărat regal al frumusetii naturii ii asteaptă in acest week-end pe ieseni pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in cadrul unei noi editii a Sărbătorii Florilor – FloralIS. Astfel, in perioada ...

Se închid centrele sociale pentru persoanele cu dizabilități
22/04/2024 21:50

 Cele 16 centre sociale de tip rezidential destinate persoanelor adulte cu dizabilităti, aflate in prezent in administrarea Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, ...

„Nicio baterie la gunoi”, concurs de educație pe teme de mediu pentru elevi
22/04/2024 21:48

Impactul deseurilor asupra mediului si colectarea si reciclarea in mod responsabil a acestora constituie tema editiei din acest an a concursului „Nicio baterie la gunoi!”, adresat profesorilor si el ...

Teatrul Național Iași anunță prima ediție a Festivalului Național de Teatru „Cătălina Buzoianu”
22/04/2024 18:24

În perioada 7-11 septembrie 2024, Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi organizează prima editie a unui festival de teatru care să cuprindă cele mai importante spectacole semna ...

Basarabeni prinși pe Prut. Ei voiam să ajungă în Italia
22/04/2024 15:27

Poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi au depistat, duminică noaptea, doi bărbaţi cu cetăţenie Republica Moldova care au traversat raul Prut inot, cu intenţia de a ajunge in Ital ...

Soluţie tehnică pentru diferenţele de notare la grile la Evaluarea Naţională
22/04/2024 14:11

Ministrul Educaţiei anunţă că a fost găsită soluţia tehnică pentru ca in cazul in care la Evaluarea Naţională există diferenţe de notare la grile, platforma de evaluare digitalizată să le semnalez ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei