„ Profesia de farmacist este ca un elixir, o concentrație mare de informații într-un volum foarte mic”

1x-interviu andreea creteanu

Dimensiune font:

| 23-02-2024 13:23

 * dialog cu Andreea Crețeanu, șef de lucrări la Catedra de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF Iași

În lumea celor care au grijă de sănătatea oamenilor, un rol special îl au și farmaciștii, acei gardieni ai sănătății publice. Ei nu doar oferă sfaturi despre administrarea corectă a unui medicament, despre posibilele efecte secundare sau despre interacțiunile cu alte produse, ci sunt și mentori pentru cei ce doresc un stil de viață sănătos. Fie că ascultă îngrijorările pacienților, fie că oferă sprijin și înțelegere, farmaciștii sunt și depozitari ai unor resurse de speranță și încredere, amintindu-ne că nu suntem niciodată singuri în lupta noastră împotriva bolilor și a suferinței.

În fiecare zi, farmacistul ne oferă dovezi că, în ciuda tuturor provocărilor, suntem în această călătorie împreună și că există întotdeauna speranță și posibilități de vindecare. Despre toate aceste lucruri am discutat cu Andreea Crețeanu, șef de lucrări la Catedra de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF Iași.

- Ce v-a motivat să urmați o carieră în farmacie? Dar în mediul academic?

- Pasiunea a venit în timp, nu a fost dragoste la prima vedere. Mama este farmacist și profesor universitar tot la Farmacie și între a fi inginer și farmacist, precum familia, am ales ultima variantă. Am crescut în farmacie, printre farmaciști, am îmbinat comunicarea cu oamenii cu satisfacția de a-i vedea că sunt bine, că sunt sănătoși. Mediul academic a venit ca o completare a profesiei.

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în cadrul carierei și cum le-ați depășit? 

- Cea mai mare provocare în meseria de farmacist este de a reuși să te adaptezi fiecărui pacient în parte cu dedicare și multă cunoaștere. Până la urmă, cu toții depunem jurământul lui Hipocrate și suntem datori cu cele mai bune intenții și sfaturi către cei aflați în nevoie. Cele mai mari provocări le-am depășit cu răbdare. Încă o dată repet, cu răbdare. Nu a fost și nu este ușor să faci față diferitelor tipologii de personalitățpe care le-am regăsit în jurul meu.

 „Stereotipia ne caracterizează ca nație, iar mediul în care activez nu face nicio excepție

 - Ce reușite v-au făcut să fiți mândră de misiunea dvs din sănătate și de la catedră?

- Cea mai mare bucurie este telefonul prietenilor sau al familiei când sfaturile mele profesionale le-au fost de ajutor. În viața mea academică, adevărații critici sunt studenții care nu de puține ori mi-au mulțumit pentru sfaturi, răbdare și, mai ales, înțelegere.

- Care sunt aspirațiile dvs profesionale și cum vă pregăti pentru ele?

- Aspirațiile sunt, de fapt, etape normale în evoluția mea. Toate necesită timp și răbdare. Deși mediul academic nu este unul nici pe departe prietenos, am învățat, în 16 ani de carieră, că fiecare are drumul său.

- Credeți că există încă stereotipuri legate de gen în domeniul în care lucri? Cum pot fi depășite?

- Stereotipia ne caracterizează ca nație, iar mediul în care activez nu face nicio excepție. Din păcate, invidia este în elementul ei în acest domeniu. Nu vom putea evolua dacă ne vom uita mereu la ceilalți, dacă ne pasă mai mult de ceea ce face altcineva sau de realizările altcuiva mai mult decât de cele ale noastre.

- V-ați simțit vreodată discriminată ca femeie? Trăim într-o lume aparent condusă de bărbați...

- Absolut! Mi se întâmplă zilnic, dar totuși am o voce puternică și care m-a ajutat în multe situații să demonstrez că nu sunt doar o femeie de linie.

- Cum ați putea încuraja mai multe femei să urmeze o carieră în farmacie și să avanseze în această profesie?

- Profesia de farmacist este ca un elixir, o concentrație mare de informații într-un volum foarte mic. Ținând cont de aceste detalii foarte importante, oricărui om care și-ar dori această meserie îi trebuie dedicare și o doză de nebunie.

 „Misiunea farmacistului este știință și artă deopotrivă

- Cum consideri că poate fi îmbunătățită participarea femeilor în sectorul farmaceutic, în special în roluri de conducere și antreprenoriat?

- Pentru ca oamenii să înțeleagă această profesie trebuie doar să le fie explicat ce reprezintă misiunea farmacistului. Este știință și artă deopotrivă. Foarte puțini știu ce presupune acest  lucru și nu degeaba suntem specialiști în domeniul medicamentului. Foarte importantă este readucerea continuă îmijlocul comunității a unui astfel de profesionist, mai ales în situații de criză precum criza de COVID. Ei bine, în astfel de situații, aportul unui farmacist este esențial. S-a văzut, de altfel!

- Cine este profesionistul Andreea Crețeanu? Cine este femeia Andreea Crețeanu?

- Eu sunt un om mulțumit de alegerea mea profesională, dar cu setea de a ști și de ajuta tot mai mult pe cei care înțeleg cu adevărat ce reprezintă misiunea de farmacist. Ca femeie, îmi înțeleg rolul în societate și familie, sigură pe mine și pe ceea ce pot face.

- Sunteți și vicepreședinta organizației Iași a Inner Wheel, o structură internațională care în acest an împlinește o sută de ani de când se află în slujba oamenilor. Ce v-a atras la acest proiect?

- (zâmbește) Ce altceva decât dorința de a ajuta? Ca orice altă prietenă din club, cu siguranță ne-am izbit de nevoi, la rândul nostru. Cu siguranță am reușit să ne ajutăm. Ne dorim ca și noi, mai departe, să susținem alte femei aflate în nevoie. Bucuria unui zâmbet sincer este tot ce îmi doresc.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Începe
18/04/2024 15:15

  Casa de Cultură a Studentilor Iasi si organizatiile studentesti anuntă cea de-a XXIV-a editie a Festivalului Studentilor Ieseni "FEStudIS" În perioada 20 - 28 Aprilie, Casa de Cultur ...

Drumul spre noua ta casă începe vineri la Salonul Imobiliar Palas
18/04/2024 14:48

Drumul spre noua ta casă incepe vineri la Salonul Imobiliar Palas Iaşi, 18 aprilie 2024 O locuintă nouă este un vis implinit si dacă ti-ai propus ca anul acesta să faci marele pas, dar incă nu ai găsi ...

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani, inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro
18/04/2024 12:49

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (Romania) efectuează astăzi percheziţii in mai multe locaţii, inclusiv in instituţii publice, din judeţul Botoşani, in cadrul unei anchete privind o fraudă ...

Două firme se luptă pentru un contract de câteva milioane de euro, la Colegiul „Mihai Eminescu”
18/04/2024 08:26

Pe adresa Primăriei Municipiului Iasi (PMI) au fost primite două oferte la licitatia pentru lucrările de reabilitare termică si eficientizare energetică a Colegiului National „Mihai Eminescu”. ...

Elevii ieşeni vor să cucerească Hong Kongul
18/04/2024 08:25

Primarul Mihai Chirica a premiat, miercuri, mentorii şi membrii echipei First Carol Generation din cadrul Clubului de Robotică CaroLIIS al Şcolii Primare Carol I. Ei vor reprezenta Romania la First Lego Leag ...

Construcţiile s-au convertit în motorul economiei ieşene
18/04/2024 08:24

* aici, necesarul de personal a urcat la 4717 * in servicii situaţia nu-i deloc una fericită * doar cinci locuri de muncă in comerţ, 24 in HoReCa, iarăşi nimic in asigurări, tot cele 15 posturi de şofer ...

„Tarași & friends”. Experiențele refigurativului
17/04/2024 16:05

ArtEast Gallery vă invită joi, 18 aprilie, de la ora 18:00 la vernisajul expozitiei „Tarasi & friends”, curatoriată de Dana Lungu si Dan Lungu. Expozitia va putea fi vizitată in perioada 18 ...

Bebelușul găsit mort în mașina de spălat, în Suceava, a avut parte de o moarte cumplită. Ce a dezvăluit raportul preliminar de necropsie
17/04/2024 13:23

Apar noi detalii in cazul bebelusului din Suceava găsit mort in masina de spălat. Potrivit raportului preliminar de necropsie, acesta a fost strangulat. Raportul preliminar de necropsie a indicat că fătul ...

Consilierii de probațiune acuză umilințele la care sunt supuși de către Ministerul Justiției
17/04/2024 12:24

* „Este regretabil ca la 17 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, sistemul de probatiune din Romania să fie măcinat de greve ale foamei si proteste in randul consilierilor de probatiune, ge ...

Zilele Botoșaniului, mutate la debutul campaniei electorale, cu un buget record: 500 de mii de lei / Consilier: ”Insistă să se facă campanie electorală pe bani publici”
17/04/2024 09:31

Primarul municipiului Botosani, Cosmin Andrei, a obtinut votul alesilor locali pentru organizarea Zilelor Municipiului la startul campaniei electorale. Proiectul presupunea o cheltuială de 500.000 de lei din ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei