„Muzica va fi definiția carierei mele”

1interviu

Dimensiune font:

| 24-05-2024 10:06

 * dialog cu Ana Karina Voion, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, deținătoare a numeroase premii internaționale și prezentă mereu pe podiumul olimpiadei naționale

În inima orașului, într-o sală mică și luminoasă, sunete delicate încep să danseze în aer. Mâinile mici ale copiilor se mișcă grațios pe clapele pianului, creând o simfonie plină de emoție și profunzime. Aici, în această lume sonoră, se naște ceva mai mult decât simpla muzică - se naște o pasiune, un dar ce dăruiește pentru viață.

Pianul nu este doar un instrument; este o poartă către dezvoltarea armonioasă a copiilor. În spatele fiecărui sunet, se ascunde o poveste, o emoție, și, mai presus de toate, o lecție. De la prima notă până la compozițiile complexe, copiii învață mult mai mult decât notele muzicale. Ei învață disciplină, perseverență și concentrare.

În timp ce degetele lor dansează pe clape, mintea lor se deschide către noi orizonturi. Studiul pianului stimulează creierul în moduri unice, îmbunătățind abilitățile cognitive, memoria și capacitatea de rezolvare a problemelor. În această sală de clasă, se cultivă nu doar muzicieni talentați, ci și minți agere și curioase.

Dar mai presus de toate, muzica îi învață pe copii să simtă. Ea le oferă un limbaj universal prin care să-și exprime emoțiile și să se conecteze cu ceilalți într-un mod profund și autentic. De la bucurie la tristețe, de la extaz la melancolie, fiecare notă este o călătorie în lumea interioară a copiilor, o călătorie care îi învață să fie empatici și să înțeleagă frumusețea din jurul lor.

Mai mult decât orice, muzica îi învață pe copii să creadă în ei înșiși. În fața pianului, ei descoperă puterea de a-și depăși limitele și de a-și atinge visurile. Fiecare acord cântat este o dovadă a potențialului lor neînfrânt și a capacității lor de a influența lumea înconjurătoare într-un mod profund. Despre toate aceste lucruri am discutat cu Ana Karina Voion, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, o pianistă talentată, cu multe premii în palmares, pe care cu siguranță o vom auzi peste ani cântând pe scene mari ale lumii. Deținătoare a numeroase premii internaționale, prezentă mereu pe podiumul olimpiadei naționale, Karina a susținut importante recitaluri atât în țară, dar și în Norvegia.

- Care este prima amintire pe care o ai legată de pian?

- Prima amintire este legată chiar de cea dintâi interacțiune cu acest instrument, când am întâlnit-o pe doamna profesor Raluca Amariei, pentru a ne cunoaște și a-mi testa „abilitățile”. S-a dovedit că sunt compatibilă cu lumea muzicii, iar dumneaei a urmat să fie primul meu mentor.

- Ce te-a inspirat să începi să studiezi pianul?

- Călătoria mea a început la vârsta de doar 5 ani când, împreună cu mama, ascultam o înregistrare cu un băiețel de vârsta mea, participând la o competiție. Atracția a fost imediată, iar un an mai târziu am devenit elevă a Colegiului de Artă, unde doamnele profesor Ana Macovei și lector univ. dr. Roxana Ota îmi sunt alături de șapte ani. Le datorez recunoștință și le voi purta mereu în suflet.

- Cum te pregătești mental și emoțional pentru concursuri importante?

- Pregătirea este una neîncetată, aș putea spune. Constă într-o rutină strictă, bazată pe studiu intens și în mod egal, odihnă. Când te pregătești pentru evenimente mari, orice alte activități ies din program. Nu îți permiți să fii distras de ceva, căci toată energia trebuie concentrată în acel lucru.

- Cum reușești să echilibrezi studiul pentru școală cu orele de studiu la pian?

- Cu siguranță nu e o sarcină ușoară. Fiind o fire destul de ambițioasă și exigentă cu sine, reușesc să excelez pe ambele laturi. Chiar recent m-am calificat la etapa națională a Concursului național de creație literară „Tinere condeie” și, pe această cale, îi mulțumesc doamnei profesor Mihaela Crupenschi pentru îndrumare.

- Ai un ritual sau o rutină specifică înainte de a urca pe scenă?

- Momentele din culise sunt mereu definite de tehnici de respirație, meditații și hidratare intensă. De asemenea, studiul mintal, cu partiturile în față, este foarte important pentru mine.

- Ce înseamnă pentru tine să câștigi un premiu la un concurs?

- Pe lângă satisfacție, bucuria depășirii unei noi provocări, plusul adus parcursului meu sau experienței scenice, premiile câștigate vin întotdeauna sub forma unei confirmări că sunt pe drumul cel bun.

- Cum te motivezi în momentele de descurajare sau oboseală?

- Astfel de momente dificile, cu siguranță, există și este important să le tratăm ca atare. Motivația vine, desigur, din dragostea nebună pentru muzică. Fără aceasta e foarte ușor să renunți, căci nu e un drum ușor și necesită dedicare totală și muncă asiduă. Când pur și simplu respiri muzică, indiferent cât de neplăcut e momentul prin care treci, te simți inspirat și salvat.

- Ce sfaturi ai pentru alți tineri muzicieni care își doresc să atingă performanțe înalte?

- Bucurați-vă de muzică în fiecare zi și trăiți prin pasiunea pentru acest dar etern, căci viața de muzician nu se rezumă doar la clipele de pe scenă sau la orele petrecute studiind, ci e o sinteză de experiențe valoroase. Ascultați cât mai mult, participați la diverse concerte, documentați-vă, lecturați, fiți într-o continuă sete de cunoaștere.

- Cum îți imaginezi viitorul în muzică? Îți dorești o carieră în acest domeniu?

- Muzica va fi, incontestabil, definiția carierei mele. Nu m-aș putea imagina făcând altceva. Fiecare experiență are sensul ei și am încredere că munca îmi va fi răsplatită, căci Dumnezeu le rânduiește pe toate pentru a exista la vremea lor.

- Ce rol joacă familia și prietenii în parcursul tău muzical?

- Sunt, cu siguranță, pilonul meu de susținere și aș vrea să le mulțumesc pe această cale. Atât părinții, cât și prietenii îmi sunt alături în orice moment, mă motivează, mă inspiră și mă susțin din orice punct de vedere.

- Există un moment deosebit din cariera ta de pianistă care îți este foarte drag?

- Debutul ca solist, cu orchestra, este probabil cel mai prețios. Alături de orchestra Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța și de maestrul dirijor Cristian Brâncuși am interpretat Concerul nr. 3 de Dmitri Kabalevsky. A fost o experiență cu adevărat magică, iar la momentele petrecute pe scenă m-aș întoarce oricând.

- Ce crezi că este cel mai important lucru pe care l-ai învățat din muzică și pe care îl aplici și în alte aspecte ale vieții tale?

- Muzica te dezvoltă continuu, pe diverse planuri. Dacă ar fi să numesc câteva, ar fi disciplina, răbdarea, atenția, dăruirea și dragostea necondiționată.

În ritmul vieții noastre cotidiene, sunetul unei note de pian poate fi o sursă de liniște și de echilibru. Este o chemare către o călătorie de auto-descoperire și dezvoltare personală care începe în copilărie și durează o viață întreagă. entru mulți, studiul pianului și al muzicii nu este doar o activitate de agrement, ci o călătorie profundă de auto-descoperire și dezvoltare personală, care începe încă din copilărie și durează o viață întreagă.

A consemnat Maura ANGHEL

În timp ce degetele mici ale copiilor se mișcă grațios pe clapele pianului, se deschide o lume întreagă de posibilități și descoperiri. Studiul pianului în copilărie nu este doar despre a învăța note și tehnici; este despre dezvoltarea abilităților motorii fine, concentrare, disciplină și perseverență. De la primele lor lecții, copiii învață nu doar cum să cânte, ci și cum să asculte, să simtă și să exprime emoții prin sunet.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Cât costă să locuiești în chirie, în Iași. Capitala Moldovei, mai accesibilă decât alte mari orașe ale țării
24/06/2024 23:41

* „Există in Iaşi şi anumite zone in care un apartament cu două camere, open space, poate fi inchiriat cu 280 sau 290 de euro. Aici ne referim la apartamente noi, complet utilate, dar care se află la ...

Suceava: Coadă de jumătate de kilometru la moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Unii credincioși au traversat țara să poată ajunge la raclă. „Nu se poate să nu venim!”
24/06/2024 21:16

Pelerinaj cu mii de credinciosi la moaştele Sfantului Ioan cel Nou, la mănăstirea cu acelaşi nume din Suceava. Coada de pelerini s-a intins pe aproape jumătate de kilometru. A treia zi de pelerinaj la ocro ...

Un cablu electric defect a distrus o casă, la Aroneanu
24/06/2024 20:42

* pompierii au intervenit cu trei autospeciale de interventie si stingere cu apă si spumă * la faţa locului s-a deplasat şi un echipaj de prim ajutor calificat „La sosirea echipajelor de interventie ...

Trei ani şi patru luni după gratii, după o ceartă cu președintele de la bloc
24/06/2024 20:40

* magistraţii au decis că e vorba de „şantaj” şi „ameninţare” * inculpatul mai avea alte două condamnări: una pentru „inşelăciun” şi alta pentru „mărturie mi ...

Unul din cei mai vârstnici criminali din Penitenciarul Iaşi rămâne după gratii
24/06/2024 20:40

* inarmat cu o furcă, ajutat de fiul său şi un prieten al acestuia, a omorat cu bătaia un consătean, in anul 2010 * pentru asta, a fost condamnat la 25 de ani inchisoare * acum, vrea să fie pus in liberta ...

RAM, arhitectura comunității. Inovație, identitate și puterea competițiilor de excelență
24/06/2024 20:07

Arhitectura, in complexitatea sa, depăseste cu mult simpla constructie de clădiri. Reprezintă o expresie a identitătii, culturii si valorilor unei comunităti, avand capacitatea de a influenta starea de bin ...

O fetiţă de şase ani a fost salvată după ce a căzut într-o fântână adâncă de 16 metri, în Neamț
24/06/2024 20:03

O fetiţă in varstă de şase ani a fost salvată, luni după amiază, după ce a căzut intr-o fantană din judeţul Neamţ. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au anunţat c ...

Alina Mungiu-Pippidi, despre Klaus Iohannis: ‘E cam penibil, că nu se uită nimeni la el, și nu îi mai rămâne decât să îi amenințe pe europeni cu noi toți’
24/06/2024 18:04

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani? A fost vreun roman consultat prin referendum cand presedintele Iohannis s-a hotărat să-si depună candidatura la sefia NATO sau la orice functie europeană? A ...

Operația care îi va permite unei tinere mame să-și țină bebelușul în brațe
24/06/2024 17:06

Pe cand avea numai doi anisori, părintii Iuliei aveau să afle că micuta se va confrunta cu dureri groaznice de spate toată viata. În lipsa unei operatii, scolioza descoperită la o varstă atat de fra ...

30 de copii ucraineni își vor petrece vacanța de vară în tabăra de la Bucium
24/06/2024 17:05

* grupul de ucraineni va fi impărtit in două serii a cate 15 copii/serie, acestia urmand să fie insotiti de 4 educatori (cate 2 insotitori pe serie) * cheltuielile pentru organizarea taberei vor fi suportate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei