„Mândria Iașului”, un bazin olimpic neterminat de trei decenii

1bazin1

Dimensiune font:

| 05-08-2024 08:13

* Primăria Municipiului Iași a preluat, luna trecută, structura bazinului olimpic de la Iași, început în urmă cu trei decenii * autoritățile promit că în 3 ani vom vedea ori finalizat proiectul, ori realizat altul, de la zero * astăzi, cei mici nu se plâng, ci muncesc din greu și aduc premii acasă, deși ar dori să poată să aibă unde se antrena corespunzător în Iași, să poată concura aici, fără deplasări costisitoare * tinerii din Iași fac performanță cum pot: antrenamente de la 5 dimineață, prin centre spa, în bazine private de doar 25 metri lungime, ori fac naveta la Roman, unde găsim singurul bazin olimpic din Moldova!

Ne bucurăm de performanța înotătorului David Popovici care, zilele trecute, a câștigat aurul alimpic, dar nu putem să ne lăudăm și cu infrastructura din România la capitolul înot. La Iași și Galați, spre exemplu, există două bazine de înot în paragină, nefinalizate deși au fost începute în urmă cu decenii.

O urmă de speranță apare pentru baza sportivă de înot de la Iași, proiect început în 1990 și abandonat 5 ani mai târziu. În urmă cu câteva zile, după un deceniu de încercări, Primăria a preluat proiectul.

Tinerii din Iași reușesc să facă performanță prin multă muncă, sacrificii și în condiții uneori ori deșeul de grele.

Este și mesajul pe care a ținut să îl transmită chiar David Popovici după ce a obținut o medalie olimpică, la Paris. Iar spusele sale se văd. Tinerii sSe antrenează cum pot și pe unde apucă. Iașul nu are un bazin olimpic de înot, iar copiii fac antrenante în centre spa la ore neobișnuite pentru sport, ori fac naveta sute de kilometri. „Tot timpul există loc de bazine mai bune, momentan e ok și ce avem. Prima dată, dacă am avea bazin, am reuși să adunăm mai multi copii la înot, la sport, să facă mișcare și am reuși să dezvoltăm puțin sportul asta în masă pentru copii și  am avea și noi o bază de selecție mai mare. Dacă sunt acasă nu o să îi descopere nimeni și rămânem și noi ca și țară mai în spate. Și costurile îi sperie, nu e un sport ieftin, nici scump, la fel și timpul nu avem ore bune la bazin, ne trezim dimineața și sunt sacrificii care îi sperie. Anul trecut veneam la 5 dimineața la bazin și făceam totul până la 7.20 când copiii plecau la școală. Cu bazin olimpic am avea acces la alte ore și mai des”, spune Florentin Luca, antrenor de înot din Iași.

Copiii se trezesc și vin la bazin la 5 dimineața

Eforturile sunt imense. Trezitul de la 4 dimineața în timpul anului școlar, sacrificiile financiare de mii de lei lunar pentru a plăti accesul în bazine private și toate celelalte cheltuieli fac din înot, atât de iubit acum, un sport de lux în Iași. „În primul rand, este o satisfacție să vezi că al tău copil are rezultate, că îi place ceea ce face, dar e și un sacrificiu financiar. Dar cât se poate noi îl susținem. Costurile sunt mai mari pentru ca ne antrenăm în centre spa și costurile sunt mari, abonamentul e mult mai mare decât la un bazin care ar fi întreținut de stat. Ar fi diferit și pentru ei, măcar un bazin semi-olimpic, ar avea unde să exerseze starturile, aici e greu, mai multe culoare ar fi, mai multi copii împărțiți acolo. Noi am mai făcut deplasări la Bacău pentru a exersa, vorbim de costuri de deplasare și cazare. O medie a cheltuielilor este de 1.500 de lei pe lună de copil, s-ar reduce la jumătate cu bazin, am avea și competiții aici… Am o satisfacție deosebită când văd reușitele, sunt printre primii din țară copiii aceștia și ai bucurie când știi ce condiții avem noi și ce oră de antrenament avem noi, că îi aducem la 5 dimineața”, declară Anca Sorocianu, mama unui înotător.

Performanțe de podium cu antrenamente la spa

Cei mici nu se plâng. Muncesc din greu și aduc premii acasă. Și-ar dori însă să poată să aibă și aici unde se antrena corespunzător, dar și competiții fără deplasare.

Tinerii din Iași fac performanță cum pot. Se antrenează în bazine private, dar care au cel mult 25 de metri lungime, ori fac naveta la Roman, județul Neamț, unde găsim singurul bazin olimpic din Moldova. Chiar și așa, aduc premii și medalii acasă. „Înotul pentru mine un sport fain care mă ajută să fiu mai puternic, mă simt ca un copil liber căruia îi place ce face. În România nu avem condiții fiindcă nu se axează pe sport lumea. E diferit în bazinul mic, la cel olimpic e mai auric adâncimea mai mare. Am făcut antrenamente mai bune la Bacău unde e bazin mare. Ar fi o nouă viață să avem un bazin olimpic la Iași. Aș vrea să nu mă mai antrenez într-un spa. Aș vrea să devin la fel de bun ca David Popovici, campion olimpic”, spune Rareș Sorocianu, campion la înot.

Un licăr de speranță pentru bazinul din Iași, după 3 decenii

Demarat în 1990, proiectul bazinului olimpic de la Iași s-a împotmolit brusc, după 5 ani și peste 5 milioane de lei investite, când era realizat în proporție de 40%. Motivul: terenul pe care începuse construcția a fost retrocedat. A urmat un șir lung de lupte în instanță care s-a terminat abia după 23 de ani.

De atunci și până acum, singurele lucruri care s-au mai făcut aici au fost mici igienizări, spațiul fiind de multe ori în toată această perioadă adăpost pentru oamenii străzii. „A devenit celebru acest bazin prin faptul ca stagnat aproape trei decenii. După 10 ani de muncă am reușit să îl preluăm de la Universitatea Tehnică, suntem în proces de expertizare și vedem cat o să coste, evaluăm, nu avem nici proiectul original, re proiectăm de pe ceea ce exista. Iașul nu are un bazin și are nevoie, sunt determinat să îl fac. Unii fac naveta, din păcate, alții se antrenează prin centre private din oraș. Noi nu îl vom ține doar pentru noi, vom face și parteneriate cu universitățile”, spune Mihai, Chirica, primarul municipiului Iași.

Autoritățile promit acum că în 3 ani vom vedea ori finalizat proiectul, ori realizat altul, de la zero.

Baza sportivă, care inițial aparținea Universității Tehnoce „Gheorghe Asachi” din Iași, urma să fie construită pe un teren care inițial aparținea Primăriei și măsura peste 35.000 de metri pătrați.

În 1998, aproape 80% din suprafață a fost  redată moștenitorilor.

În vara anului 2022, imediat după ce David Popovici a început să își câștige medaliile de aur pe bandă rulantă, au demarat din nou discuțiile despre bazinele olimpice uitate, iar Primăria Municipiului Iași a solicitat din nou transferul spațiului de la Ministerul Educației.

Confirmarea a venit abia în urmă cu 2 săptămâni.

Maria STANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:55

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Luminile speranței în umbra sărăciei. Ajutați copiii din satul Crucea!
18/09/2024 14:01

Într-un mic sat din judetul Iasi, sute de copii cu un potential imens vor să viseze mai mult, mai departe. În fiecare zi, insă, se luptă cu lipsurile materiale si prejudecătile care ii apasă, o ...

O rază de speranță după furtună. Inner Wheel Iași vine în ajutorul sinistraților din Slobozia Conachi
18/09/2024 09:35

Inundatiile care au lovit Romania au lăsat in urmă nu doar case dăramate si bunuri pierdute, ci si suflete apăsate de incertitudine si suferintă. În fata acestei tragedii, fiecare gest de solidarit ...

Autoritățile locale, răspunzătoare de inundațiile din  Moldova
18/09/2024 09:19

Inundatiile produse in aceste zile in judetele Galati, Vaslui si, partial, Iasi, au readus in atentie modul in care autoritătile locale au pus in aplicare, mai bine spus nu au pus in aplicare măsurile de prev ...

Încă două săptămâni răgaz pentru plata taxelor și impozitelor locale fără sancțiuni
18/09/2024 09:18

* potrivit reprezentantilor municipalitătii, neplata pană la scadentă a impozitelor si taxelor locale (30 septembrie 2024) atrage după sine aplicarea de majorări de intarziere in valoare de 1% pentru fieca ...

O petrecere între tinere femei s-a încheiat cu luptă ca-n comuna primitivă
18/09/2024 09:14

* s-a dat zdravăn cu ciomagul, principala victimă a stat aproape două sute de zile in spital, avand zdrobită gamba dreaptă * caştigătoarea e judecată pentru vătămare corporală  În urmă c ...

Locuitorii din mediul rural, încurajați să devină antreprenori sociali
18/09/2024 09:13

Persoanele din mediul rural care doresc să inceapă o afacere care să schimbe in bine viata oamenilor din comunitate pot beneficia de un ajutor in valoare de 61.000 de euro pentru lansarea investitiei in cadr ...

Medicii recomandă vaccinarea antigripală
18/09/2024 09:12

* „Este un vaccin care ne ajută să trecem cu bine peste sezonul rece, din noiembrie pană in luna martie. Posibilitatea cea mai de temut este de a face gripă undeva la sfarsitul sezonului, asta inseamn ...

Iașul a intrat în competiția „Oraș neutru din punct de vedere climatic”
18/09/2024 08:45

Orasele din Romania cu peste 50.000 de locuitori care au aplicat in perioada iunie-septembrie la Apelul pentru desemnarea celor 10 orase neutre climatic, lansat in cadrul proiectului M100, au intrat oficial in ...

Cea mai mare Maternitate din Moldova a primit o maşină de spălat şi sterilizat biberoane
18/09/2024 08:22

Asistentele medicale de la Maternitatea „Cuza Vodă” nu vor mai spăla manual biberoanele nou născuţilor. O maşină de spălat şi sterilizat biberoane a fost donată de cei de la Salvaţi Copiii ...

Trei dintre cele mai mari sportive ale Iașului, recompensate acasă!
18/09/2024 08:21

* Amalia Bereş a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Paris, iar sora ei, Mădălina Bereş, este medaliată la campionate europene, mondiale şi la Jocurile Olimpice din 2016 * Patricia-Andreea C ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei