„Magie este atunci când poți să dăruiești lumii scântei de iubire”

1x-interviu1

Dimensiune font:

| 08-02-2023 08:02

 * dialog cu scriitoarea Mărioara Vișan, o poetă pentru care versurile sunt ,boabele de rouă din suflet”


- Poezie între Iași și Ivrea, cu rime migălite în două limbi-surori – româna și italiana. Când ați simțit fiorul acestei prime iubiri? Care a fost prima poezie scrisă de dvs? Dar prima creație publicată și unde?

- Am să încep prin a vă mărturisi că pentru mine, poezia nu este doar un fior. Face parte din existența mea, din copilăria mea, din tot ceea ce mă reprezintă. Pentru că sufletul meu este poezie. Prima poezie, cred că fiecare copil a făcut asta, am scris-o pentru mama mea. Despre când am publicat prima poezie, este mult de scris, așa că am să mă rezum doar la câteva cuvinte. Am publicat pentru prima dată, când mama mea a plecat într-o lume mai bună, unde ,,nu este nici întristare, nici suspin” și au fost un mănunchi de scrisori imaginare pe care i le-am dedicat. Aveam aproape 50 de ani. Cam târziu, nu?

- Scriitorului îi șade bine cu un condei iscusit, dar care fără inspirație nu este foarte util. De unde vă găsiți sursele? Ce vă inspiră?

- Nu caut resursele pentru ,,boabele de rouă din suflet” cum le spun eu poeziilor mele.

Inspirația este parte din viața de zi cu zi, poate fi un tablou, un sentiment de tristețe sau de euforie, poate fi o floare sau chiar o expresia a cuiva care îmi place cum sună. Poate fi un instrument muzical, o carte citită, un fulg sau o raza de soare. Când deschid ochii dimineața sau merg la culcare seara, totul în jurul meu este poezie. Un lucru însă trebuie să vă mărturisesc: scriu mult noaptea. Când simți universul mai aproape, vibrația energiei e mai puternică, iar sufletul meu e mai liniștit.

- Sunteți membră a câtorva uniuni internaționale ale scriitorilor. Cum susțin aceste structuri creatorii? Cum îi sprijină?

- Susținere e un cuvânt pretențios. Totuși se face publicitate, prezentări de carte, publicări în revistele pe care le realizează. Sigur, ar trebui mai mult, dar ținând cont că aceste societăți se autofinanțează, că nu primesc nici un sprijin de la autorități, e bine și așa.

- Cum este să fii poet între două tărâmuri: România-Italia? Cum reușiți să transmiteți emoția prin versul exprimat într-o altă limbă?

- Poezia, literatura, arta în general, sunt fără granițe. Dacă sufletul are de transmis din preaplinul amforei cu frumos, este capabil să se facă înțeles în orice limbă. Eu am avut norocul să întâlnesc un traducător de elită în persoana domnului Francesco Altieri, care a absolvit Universitatea de limbă și literatură română de la Torino și care a avut ca profesor pe marele Marian Mincu. De 7 ani, el mi-a tradus toate carțile. Să știți că italienii au primit bine poeziile mele.

 

- Ce este mai întâi? Emoția sau cuvântul? Stăpâniți o magie - cum faceți ca vibrația din sufletul dvs să ajungă la cititor?

- Emoția este Cuvânt și Cuvântul este emoție. Cel puțin în ce mă privește. Nu pot să nu îmi manifest emoția prin Cuvânt, să o împărtășesc cu cei dragi și să o dărui înapoi lumii. De aici poate și felul meu de a fi, extrovertit. Și da, să știți că este magie să poți să dăruiești lumii scântei de iubire.

- Ați legat oameni nu doar prin emoție și poezie, ci și prin tehnică, iar în 2021 ați adus în România prima expoziție Olivetti. La Iași. Despre ce a fost vorba și ce v-a determinat să faceți acest lucru?Cum s-a derulat acest important parteneriat?

- E o poveste lungă și emoționantă. Poate voi scrie despre această perioadă care mi-a marcat existența. Soțul meu, Franco Lodi, a fost unul din directorii Fabricii Olivetti de la Ivrea. Este atât de pătruns emoțional de modelul olivettian de viață încât a dorit să facă o expoziție la Iași, să aducă și pe meleagurile noastre ceva din cultura pe care o apreciază atât de mult. Am reușit să aducem la Ivrea cel mai bun fotograf din Iași, domnul Dușa Ozolin, la inițiativa doamnei Filomena Corbu, cea care a propus soțului meu acest proiect. S-au adus de la Ivrea mașini de scris, s-au realizat albume cu fotografii, panouri și în octombrie 2021, am avut o expoziție la Palatul Culturii din Iași, unde soțul meu a ținut și o interesantă prelegere despre ce înseamnă Olivetti ca performanță și cultură. A fost prima expoziție, privată, a mașinilor de scris și de calcul Olivetti din Iași, dar cred că și în România.

- Iași-Ivrea, o legătură nu doar geografică, ci și de suflet, de inimă. De viață. Ce ați adus de la Iași în Ivrea și ce ați preluat de acolo? Ce păstrați, oriunde ați fi în lume, din Iași? Ce rămâne în inima dvs din Ivrea?

- O să vă surprindă dacă o să vă mărturisesc faptul că de la Iași am dus la Ivrea, un con de brad, găsit pe mormântul mamei mele. Am dus o traistă primită în dar de la o colegă, o carte de poezie a lui Mihai Eminescu și tricolorul. Apoi acolo, la Ivrea, am întâlnit români care mi-au dăruit un costum popular pe care l-am expus mult ani în atelierul meu, am fost artizan. De la Ivrea am cu mine cel mai frumos dar divin, Franco. Mai am două mașini de scris Olivetti, și o portocală, din plastic, simbol al Carnavalului de la Ivrea. Port în suflet oamenii de acolo, români și italieni, o comunitate care se respectă și se ajută ori de câte ori este nevoie.

- Ce planuri aveți pentru acest an? Cum vedeți un Iași deschis multiculturalității?

- Anul acesta pregătesc un nou volum de poezie, câteva prezentări de carte, la Torino, Iași și poate la Roma. Iași, orașul nostru superb, este un epicentru al culturii în toate formele de manifestare. Sigur, s-ar putea face mai mult, o deschidere mai mare către activitățile multiculturale, întotdeauna este loc de mai bine, nu? Dar eu personal am participat la multe activități în care  poezia, muzica, pictura s-au exprimat în mai multe limbi, spre bucuria celor prezenți. Vă mulțumesc pentru acest interviu și pentru întrebările care au scos la suprafață o Mara pe care aproape o uitasem.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Gabriel Brehuescu, tânărul care și-a pus în minte să facă din cifre o armă cu care să cucerească lumea
23/03/2023 18:00

 Pentru doar cativa dintre noi, matematica reprezintă o minune care se săvarseste in fiecare zi. Pentru toti ceilalti, disciplina aceasta imposibil de imblanzit capătă felurite forme detesatabile, mere ...

Proiect de peste 100 de milioane de lei pentru extinderea rețelei de apă la Vaslui
23/03/2023 15:59

 Autorităţile judeţene au incheiat, joi, un contract de execuţie a lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare in comunele Muntenii de Sus, Tanacu, Văleni şi Fereşti ...

Brandul Iașului, medaliat cu aur la cel mai mare concurs din Europa
23/03/2023 15:41

Brandul orasului Iasi a castigat medalia de aur la cel mai important concurs de branding din Europa, Transform Awards Europe 2023! Identitatea de brand "Iasi - orasul creatorilor" a primit locul inta ...

 „Il Trovatore”, montare de excepție la Opera Națională Iași după 40 de ani
23/03/2023 14:57

  De mai bine de o lună, Opera Natională din Iasi este in fierbere, preocupările fiind impărtite intre reprezentatiile deja cunoscute si premiera operei „Il trovatore”, de Giuseppe Verdi, ...

Zilele Spitalului Clinic de Recuperare.
23/03/2023 13:49

Aproximativ 2000 de medici din diferite specialităţi, fizioterapeuţi, psihologi, audiologi şi asistenţi medicali vor participa, on site şi online, in perioada 27 martie – 1 aprilie, la lucrările Zi ...

Din belşug, apartamente exclusiviste, cu vedere spre Palatul Culturii
23/03/2023 12:12

* Noul proiect Lazăr Zentrum a demarat deja * 83 familii vor locui in condiţii de lux, in plin centru  Noul proiect imobiliar Lazăr Zentrum este situat pe Str. Zimbrului nr. 27, vis-a-vis de Palas Mall ...

Primarul se scuză, părinţii acuză!
23/03/2023 09:47

Primarul Mihai Chirica a declarat, in cadrul unei conferinţe de presă, că decizia relocării elevilor şi profesorilor de la Colegiul Pedagogic a fost luată in contextul cutremurelor inregistrate in Turcia ...

Peste 600 de locuri de muncă disponibile, la Iași
23/03/2023 09:46

Pe măsură ce inaintăm in primăvară, numărul locurilor de muncă disponibile la nivel de judeţ continuă să crească. Dacă săptămana trecută erau 591 posturi vacante, acum s-a ajuns la 608. Din acest ...

Deputatul Alexandru Muraru cheamă în judecată premierul Ungariei
23/03/2023 09:46

La inceputul acestei săptămani, pe rolul Curţii de Apel Iaşi a fost inregistrat un dosar cu totul inedit, avand ca obiect „anulare act administrativ”. Reclamantul este preşedintele filialei l ...

Tot mai puține dosare pe rolul Curții de Apel din Iași
23/03/2023 09:46

În anul 2022, cu un volum de 6.155 de cauze nou intrate, Curtea de Apel Iasi a ocupat locul 3 la nivel national, in raport de media complexitătii cauzelor nou inregistrate. Cauzele penale au reprezentat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei