„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”

i1
i2
w1

Dimensiune font:

| 19-05-2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferințe a Clubului Inner Wheel Iași și care a reunit aproximativ 200 de doamne în spațiul generos al Hotelului Traian. Întâlnirea a urmărit două subiecte foarte importante, primul fiind dedicat exclusiv doamnelor, al doilea pacienților oncologici. Având ca punct principal sănătatea femeii, întâlnirea a avut ca temă un subiect tabu, despre care, din păcate, în ciuda vremurilor avansate, se discută pe la colțuri – menopauza. „Este un proces natural, nu este o boală, ci o etapă normală a vieții. Nu vine peste noapte și poate dura câțiva ani pentru a se manifesta complet. Simptomele pot varia, fiecare femeie o experimentează diferit. Unele pot avea bufeuri, transpirații nocturne, insomnie, schimbări de dispoziție, în timp ce altele pot avea puține sau chiar deloc simptome. Important este să știe că nicio doamnă nu este singură, că milioane de femei trec prin asta în fiecare an. Există ajutor, sunt multe opțiuni de tratament disponibile pentru a gestiona simptomele”, a fost sfatul prof. univ. dr. Mihaela Grigore, de la UMF „Grigore T. Popa” Iași, inițiatoarea conferinței și membră a Inner Wheel. Evenimentul a avut și scop caritabil, fiind dedicat pacienților oncologici, fiind vorba despre campania „MAGICĂLDURA”. „Această inițiativă face parte din eforturile organizației de a promova prietenia adevărată și serviciul comunitar. Membrele Inner Wheel Club Iași se implică în numeroase proiecte de sprijin pentru cauze educaționale, sociale și medicale, inclusiv strângerea de fonduri pentru spitale, școli, azile de bătrâni, și proiecte care promovează educația pentru femei, adolescenți și copii”, a explicat Angelica Suchar, președinta clubului ieșean.

Conferința a oferit informații valoroase despre aspectele fizice, emoționale și psihologice ale menopauzei, prezentând opțiuni de tratament, strategii de gestionare a simptomelor și recomandări pentru un stil de viață sănătos.

Acest eveniment a avut ca obiectiv normalizarea discuțiilor despre menopauză, reducerea stigmatizării și promovarea unei abordări deschise și informate. Mai mult, conferința a oferit un spațiu pentru femei să împărtășească experiențe personale și să creeze rețele de sprijin, contribuind la un efect terapeutic și încurajator. „A fost impresionantă prin numărul mare de participanți și discuțiile generate. Este doar un început; începem să depășim pragurile mentale și să avem curajul de a vorbi despre subiecte tabu”, a fost de părere dr Gabriela Turcu, membră a Inner Wheel Iași. „Îmi doresc ca toate femeile să aibă acces la informațiile prețioase pentru sănătatea lor. Faptul că sunt farmacist m-a ajutat, dar mă gândesc la femeile din mediile defavorizate care poate nu au acest noroc. Este esențial să eliminăm stigmatizarea și să promovăm accesul la informații pentru toate femeile”, a adăugat Andreea Crețeanu, vicepreședinte al Inner Whhel Iași. Reunind adunând medici, nutriționiști, psihologi și alte specialități, conferința a fost  un forum pentru schimbul de cunoștințe și experiențe, elegerea și abordările tratamentului menopauzei, un subiect învăluit în stigmatizare și misconcepții. „Impactul este dramatic, radical, menopauza distruge tot organismul din cauza lipsei hormonilor estrogeni. Schimbările sunt dramatice, iar la nivel de metabolism, totul se prăbușește. Te trezești cu 5-7 kg în plus, luate în câteva luni, fără să știi de unde. Nimic nu mai funcționează. Nici sportul, nici dieta, nimic! N-ai cum să compensezi lipsa unui hormon cu voință și obiceiuri sănătoase fiindcă organismul nu mai procesează la fel ca înainte”, a atras atenția Mihaela Bilic. Vorbim de biochimie, nu de altceva, și atunci femeile trebuie avertizate. Hormonii estrogeni au rolul lor în organism, cum să înlocuiești lipsa lor cu ambiție, voință și stil de viață sănătos? Sunt afectate oasele, se strică mușchii, pielea, se schimbă sistemul nervos, tot, tot tot.  „Fără substituție hormonală, te lupți cu morile de vânt. Eu nu văd o altă abordare și o altă metodă care ar putea cumva rezolva lucrurile pe altă cale. E o chestiune pragmatică și simplă - până acum, organismul tău producea niște hormoni pe care nu-i mai are și dacă nu-i aduci din exterior printr-o pilulă, nu se poate. Cum e la diabet – ar fi absurd să le spunem oamenilor să aibă un stil de viață sănătos că vor secreta insulină. Măsurile igienico-alimentare, sportive, sunt valabile într-un mic procent. Grija pentru tine e mult mai importantă! Trebuie să devii egoistă și te pui pe primul loc. Eu așa cred că trebuie abordată această perioadă foate dificilă - a venit timpul să pui mâna să te îngrijești și să încetinești ritmul. Nu poți să te oprești, dar măcar impactul eforturilor tale să fie cât mai mic”, a continuat dr Mihaela Bilic.

Concluzia întâlnirii a fost că dialogul trebuie continuat și, mai mult decât atât, trebuie popularizat. „Discuțiile au fost nu doar informative, dar și pline de empatie și înțelegere, creând un cadru intim în care s-au simțit libere să împărtășească experiențe personale și să primească sprijin. Acest dialog apropiat și dedicat a fost esențial pentru succesul evenimentului nostru, subliniind importanța comunicării deschise și a sprijinului reciproc”, a conchis Simona Hodoroabă, PR-ul Clubului Ineer Wheel Iași.

Teona SOARE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Cât costă să locuiești în chirie, în Iași. Capitala Moldovei, mai accesibilă decât alte mari orașe ale țării
24/06/2024 23:41

* „Există in Iaşi şi anumite zone in care un apartament cu două camere, open space, poate fi inchiriat cu 280 sau 290 de euro. Aici ne referim la apartamente noi, complet utilate, dar care se află la ...

Suceava: Coadă de jumătate de kilometru la moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Unii credincioși au traversat țara să poată ajunge la raclă. „Nu se poate să nu venim!”
24/06/2024 21:16

Pelerinaj cu mii de credinciosi la moaştele Sfantului Ioan cel Nou, la mănăstirea cu acelaşi nume din Suceava. Coada de pelerini s-a intins pe aproape jumătate de kilometru. A treia zi de pelerinaj la ocro ...

Un cablu electric defect a distrus o casă, la Aroneanu
24/06/2024 20:42

* pompierii au intervenit cu trei autospeciale de interventie si stingere cu apă si spumă * la faţa locului s-a deplasat şi un echipaj de prim ajutor calificat „La sosirea echipajelor de interventie ...

Trei ani şi patru luni după gratii, după o ceartă cu președintele de la bloc
24/06/2024 20:40

* magistraţii au decis că e vorba de „şantaj” şi „ameninţare” * inculpatul mai avea alte două condamnări: una pentru „inşelăciun” şi alta pentru „mărturie mi ...

Unul din cei mai vârstnici criminali din Penitenciarul Iaşi rămâne după gratii
24/06/2024 20:40

* inarmat cu o furcă, ajutat de fiul său şi un prieten al acestuia, a omorat cu bătaia un consătean, in anul 2010 * pentru asta, a fost condamnat la 25 de ani inchisoare * acum, vrea să fie pus in liberta ...

RAM, arhitectura comunității. Inovație, identitate și puterea competițiilor de excelență
24/06/2024 20:07

Arhitectura, in complexitatea sa, depăseste cu mult simpla constructie de clădiri. Reprezintă o expresie a identitătii, culturii si valorilor unei comunităti, avand capacitatea de a influenta starea de bin ...

O fetiţă de şase ani a fost salvată după ce a căzut într-o fântână adâncă de 16 metri, în Neamț
24/06/2024 20:03

O fetiţă in varstă de şase ani a fost salvată, luni după amiază, după ce a căzut intr-o fantană din judeţul Neamţ. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au anunţat c ...

Alina Mungiu-Pippidi, despre Klaus Iohannis: ‘E cam penibil, că nu se uită nimeni la el, și nu îi mai rămâne decât să îi amenințe pe europeni cu noi toți’
24/06/2024 18:04

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani? A fost vreun roman consultat prin referendum cand presedintele Iohannis s-a hotărat să-si depună candidatura la sefia NATO sau la orice functie europeană? A ...

Operația care îi va permite unei tinere mame să-și țină bebelușul în brațe
24/06/2024 17:06

Pe cand avea numai doi anisori, părintii Iuliei aveau să afle că micuta se va confrunta cu dureri groaznice de spate toată viata. În lipsa unei operatii, scolioza descoperită la o varstă atat de fra ...

30 de copii ucraineni își vor petrece vacanța de vară în tabăra de la Bucium
24/06/2024 17:05

* grupul de ucraineni va fi impărtit in două serii a cate 15 copii/serie, acestia urmand să fie insotiti de 4 educatori (cate 2 insotitori pe serie) * cheltuielile pentru organizarea taberei vor fi suportate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei