„Ca femeie, simt povara impusă și adâncimea rolurilor multiple pe care le îndeplinim. Acest subiect devine pentru mine o modalitate de a da voce și vizibilitate experiențelor”

WhatsApp Image 2024-02-04 at 11.43.44
interviu expo

Dimensiune font:

| 03-03-2024 14:43

 * dialog cu artistul plastic Lilia Clima, cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculară „P. Poni” Iași

Prin culorile și forme, pictura ne aduce mai aproape de exprimarea profundă a feminității noastre. Fiecare tușă reflectă o parte din parcursul nostru personal, transformându-ne în opere de artă în continuă evoluție. Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu artistul plastic Lilia Clima, un cercetător chimist carea renunțat la eprubete în favoarea șevaletului.

- Cum a început pasiunea dvs. pentru pictură și ce v-a inspirat să vă dedicați acestei arte?

- Pasiunea pentru pictură a luat naștere în copilărie și a fost mereu prezentă în viața mea. Am folosit pictura ca sursă de energie, refugiu din provocările zilnice, terapie și momente de mindfulness.  A devenit un instrument perfect, care s-a potrivit cu personalitatea mea. Mereu mi-a fost ușor să învăț despre pictură și artă, în general, am fost fascinată. În timpul pandemiei din 2020, am dedicat mult timp picturii și am observat cu surprindere cât de rapid am progresat. Acea perioadă a adus o reevaluare a valorilor mele și a determinat o schimbare de direcție în cariera mea, trecând de la cercetare în chimie la pictură.

„Comunic prin limbajul culorilor și formelor pentru a transmite și reda trăirile și sentimentele personale în lucrările mele artistice

- Ce tehnici sau stiluri de pictură preferați să utilizați în lucrările dvs.?

- Tehnica mea preferată este acuarela sau uneori tehnica mixtă de tuș și acuarelă pentru a obține un efect expresiv. Subiectele lucrărilor mele sunt inspirate din natură - flori, frunze, insecte, păsări etc. Îmi place să explorez detaliile și să le aduc în evidență prin această tehnică. Dedic timp și picturii abstracte, unde procesul creativ este strâns legat de emoții și trăiri personale. Îmi propun să comunic prin limbajul culorilor și formelor pentru a transmite și reda trăirile și sentimentele personale în lucrările mele artistice.

- Care este lucrarea dvs. de artă preferată dintre cele pe care ați creat-o și de ce?

- Lucrarea mea preferată este „Îmbrățișarea. Este o pictură abstractă și reprezintă două figuri feminine îmbrățișându-se. Este o lucrare care redă conexiunea și siguranța pe care le poți simți în timpul unei îmbrățișări, având oricare dintre roluri, fie că primești, fie că dăruiești. Pentru mine, este o sursă de putere și energie pe care am primit-o când aveam nevoie și pe care o ofer cu iubire celor din jur. O îmbrățișare ți-o poți oferi și singur, alinându-ți copilul interior și fiind sprijinul de care ai nevoie. Este și lucrarea care m-a determinat să implic încă 7 artiste în proiectul „ArtFeminiTUdine, prin care vrem să atragem mai multă atenție asupra complexității identității feminine în societatea noastră.

- Cum vă alegeți subiectele pentru picturile dvs.? Există anumite teme sau motive care vă atrag în mod deosebit?

- Subiectele din picturile mele sunt adesea asociate cu interesele și cu gândurile profunde pe care le trăiesc. Una dintre sursele mele constante de inspirație sunt florile. Cu diversitatea lor infinită de specii și culori, sunt o sursă aparent inepuizabilă de creativitate. Transformările prin care trec florile sunt asemănătoare cu cele ale unei ființe umane, dar într-un interval de timp mai scurt. O altă sursă de inspirație este explorarea sinelui și a societății în care trăim, inclusiv provocările emoționale și sociale. Aceste aspecte au un impact semnificativ asupra vieții noastre și determină nivelul nostru de fericire și satisfacție.O temă care îmi provoacă o puternică rezonanță este reprezentarea femeii în societatea noastră. Fiind femeie, simt adesea povara impusă și adâncimea rolurilor multiple pe care le îndeplinim. Acest subiect devine pentru mine o modalitate de a da voce și vizibilitate experiențelor femeilor.

Prin pictură, încerc să aduc la viață aceste teme, să transmit o poveste și să surprind esența emoțiilor și trăirilor în speranța că lucrările mele pot fi o oglindă a experiențelor noastre colective și individuale.

„Îmi selectez cu atenție lucrările pentru expoziție. Fiecare lucrare este parte a unei povești mai mari, iar coerența și impactul vizual sunt aspecte fundamentale

- Cum vă pregătiți pentru o expoziție importantă? Care este procesul de creare și selecție a lucrărilor pentru expunere?

- Îmi canalizez eforturile către o explorare profundă a tematicii expoziției. În cazul „ArtFeminiTUdine, care va debuta pe 3 martie, fiecare din celelalte șapte artiste va propune publicului propriul concept. Am ales să abordez cu autenticitate cliseele patriarhale persistente în societate. Expoziția devine un mediu artistic în care explorez și aduc în discuție preconcepțiile legate de „rolurile feminine, cu speranța de a genera o reflecție critică asupra modului în care societatea judecă și construiește identitatea femeii.

Procesul creativ începe cu o etapă esențială de documentare, în care studiez subiectul în profunzime și îmi generez imagini de referință care vor ghida lucrarea. Urmează o serie de schițe pentru definirea conceptului și a paletei cromatice, stabilind astfel direcția artistică pe care o voi urma. Odată ce aceste elemente sunt stabilite, intru în etapa de execuție, unde mă las ghidată de imaginația și tehnicile pe care le-am conturat în etapele anterioare.

Îmi selectez cu atenție lucrările pentru expoziție. Fiecare lucrare este parte a unei povești mai mari, iar coerența și impactul vizual sunt aspecte fundamentale. Dacă o lucrare nu se încadrează în modul dorit sau nu comunică eficient mesajul, o las deoparte sau o reinterpretez  pentru a se potrivi mai bine cu întregul ansamblu.

- Care este cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o în cariera dvs. artistică până acum și cum ați depășit-o?

- Provocarea mea în cariera artistică constă în menținerea autenticității și originalității într-un mediu artistic în continuă schimbare. Procesul de învățare este esențial, dar uneori devine dificil să te remarci, mai ales pe subiect atât de des abordat precum cel botanic, care atrage mulți artiști. Pentru a depăși această provocare, adopt o abordare exploratorie și inovatoare. Experimentez culori, texturi, subiecte și tehnici noi, încercând să ies din tiparele convenționale. Combin materiale și tehnici diverse, iar pentru mine este crucial să înțeleg proprietățile și potențialul fiecărui material cu care lucrez. Aici, experiența dobândită din cercetare și curiozitatea de a experimenta joacă un rol fundamental. Prin îndrăzneala de a încerca lucruri noi și de a îmbina elemente aparent incompatibile, reușesc să-mi mențin creativitatea și să depășesc această provocare a originalității. Este un proces continuu de auto-descoperire și adaptare, iar rezultatele experimentelor mele aduc o evoluție în cadrul propriilor mele creații artistice.

- Ce feedback sau reacții vă motivează cel mai mult să continuați să pictați și să expuneți lucrările?

- Feedback-ul care mă inspiră cel mai mult să continuu să pictez și să expun lucrările ar fi acela care reflectă conexiunea profundă și emoțională a privitorilor cu operele mele. Atunci când oamenii îmi transmit că au trăit aceleși emoții intense și că lucrările mele le-au provocat gânduri sau stări profunde, simt că am atins scopul artistic.

Reacțiile care subliniază că lucrările mele au stârnit un dialog interior, au deschis noi perspective sau au fost percepute ca o formă de exprimare personală autentică mă motivează să merg mai departe în explorarea mea artistică. Atunci când arta mea devine un mijloc de comunicare care rezonează cu alții și îi influențează pozitiv, simt că am creat ceva cu adevărat valoros. În plus, apreciez feedback-ul constructiv care îmi oferă sugestii pentru îmbunătățirea tehnicilor sau a conceptelor artistice. Acest tip de reacții mă încurajează să evoluez constant, să învăț și să experimentez, contribuind la dezvoltarea mea ca artist. În ansamblu, o combinație de conectare emoțională profundă, aprecierea pentru autenticitate și posibilitatea de a evolua continuu în artă ar constitui motorul principal al motivației mele ca pictor.

„Fiecare zi din viața unui cercetător este plină de provocări, reușite și eșecuri, experimente, învățare și descoperiri - elemente care definesc, de asemenea, procesul creativ în artă

- Aveți vreun artist sau mișcare artistică care vă influențează în mod deosebit lucrările sau abordarea artistică?

- Fiecare mișcare artistică aduce cu sine artiști remarcabili, iar alegerea este dificilă datorită diversității acestora. Cu toate acestea, dacă ar fi să delimitez, mă simt profund conectată cu estetica Art Nouveau și tehnica acuarelei botanice. Liniile fluide, ornamentele decorative și simbolismul plin de grație din Art Nouveau m-au captivat, influențându-mă semnificativ prin lucrările unor artiști precum Alphonse Mucha și Gustav Klimt.

În paralel, pasiunea mea pentru acuarela botanică a fost încurajată de lucrările lui Georg Flegel, care au stârnit în mine dorința de a aduce fiecare petală și frunză la viață cu autenticitate. Admir, de asemenea, contribuțiile semnificative ale unor artiști precum Botticelli, Michelangelo, Picasso, Kahlo, Kusama, Abramovic, Grigorescu, Câlția, Kandinsky, Pollock si mulți alții, îmbogățind și mai mult paleta diversă a influențelor mele artistice.

- Cum vedeți evoluția dvs. ca artist de-a lungul anilor? Există vreun moment sau perioadă importantă în dezvoltarea dvs. artistică pe care ați dori să o împărtășiți?

- Parcursul meu ca pictor dedicat artei are doar patru ani, dar pot observa cu claritate o evoluție notabilă în ceea ce privește tehnica și abordarea mea artistică. Recunosc că am investit mult timp și efort în a învăța și a experimenta în această perioadă relativ scurtă.

Un moment cheie în parcursul meu a fost atunci când mi-am propus provocarea de a picta zilnic timp de 100 de zile și de a expune lucrările rezultate pe rețelele de socializare. A fost prima dată când am intrat în contact cu publicul și am explorat în profunzime tehnica acuarelei. Această experiență provocatoare și, în același timp, plină de satisfacție, a reprezentat o perioadă în care am făcut pași importanți în dezvoltarea mea artistică. A fost un moment de auto-descoperire și încurajare, consolidându-mi pasiunea și determinarea pentru acuarelă.

- Cum vedeți legătura dintre cercetarea academică și arta pe care o creați? Există puncte în care cele două domenii se intersectează sau se influențează reciproc?

- Mereu am fost fascinată de creativitatea din spatele cercetării academice, iar această fascinație m-a determinat să rămân implicată în cercetare timp de 20 de ani. Fiecare zi din viața unui cercetător este plină de provocări, reușite și eșecuri, experimente, învățare și descoperiri - elemente care definesc, de asemenea, procesul creativ în artă.

Ador să explorez compoziția culorilor cu care lucrez, să înțeleg evoluția și istoria pigmentilor în artă, modul în care aceștia interacționează cu lumina și cum trec prin schimbări. Procesul meu creativ seamănă mult cu cel din cercetare atunci când dezvolt și implementez o idee. La început, acestea pot părea imposibile și inaccesibile, chiar fanteziste, dar pas cu pas devin realizabile, aducând în viață o nouă perspectivă.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Un șofer a fost împușcat în Botoșani după ce a încercat să spargă barajul forțelor de ordine
21/04/2024 11:08

Un tanăr de 25 de ani a ajuns de urgenţă la spital, duminică, după ce a fost impuşcat de poliţişti. Aflat la volanului unui microbuz acesta nu a răspuns la semnalele agenţilor şi a incerat să sparg ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
21/04/2024 09:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
21/04/2024 08:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Polițiștii din Iași, puși la încercare de cortegiul funerar al lui Costel Corduneanu
21/04/2024 07:47

Moartea interlopului Costel Corduneanu după un transplant de inimă nereusit a pus la incercare autoritătile din Iasi. Ceva tensiuni au fost ieri, in momentul in care membrii familiei Corduneanu au dorit un c ...

 Incendiu de proporții în Suceava: Un bloc de locuințe arde ca o torță
20/04/2024 13:14

Un incendiu a izbucnit, sambătă, la acoperişul unui bloc de locuinţe din municipiul Rădăuţi. La faţa locului intervin pompierii suceveni care, concomitent cu acţiunea de stingere a incendiului, acţion ...

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
20/04/2024 13:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei