„Am avut și pacienți cu 39 de metastaze odată!”

1interviu01
1interviu

Dimensiune font:

| 21-02-2024 22:13

* dialog cu conf.univ.dr Lucian EVA, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași

- Domnule doctor, povestea aceasta uimitoare, cu aparatul care operează singur, să-i spunem așa, - de fapt, cu ajutorul tehnologiei avansate Gamma Knife, a început, la Iași, în iulie 2022 și s-a convertit în unică soluție de vindecare pentru diferite tipuri de pacienți. Aș începe prin a vă întreba ce minuni face aparatul acesta despre care vorbește astăzi toată țara?

- Radiochirurgia de tip Gamma Knife... în primul rând, cuvântul chirurgie în această sintagmă se referă la faptul că rezultatele din acest tip de tratament sunt similare, identice sau mai bune decât în cazul în care ai opera prin metoda clasică, microchirurgical. Și atunci, ea presupune existența unor surse de radiațe de tip gamma, radiații nucleare care sunt concentrate pe ținta respectivă, într-un câmp cu repere fixe, care recrează volumul și distruge acele celule tumorale. Într-un sistem de sănătate normal, corect, aceasta este o normalitate. Vă pot da nenumărate exemple din țările europene și nu numai în care tipul acesta de aparat – vorbim de radiochirurgie de tip Gamma Knife, sau de alt tip, din aceeași clasă, reprezintă standardul, astăzi, în ceea ce privește tratamentul acestor pacienți. Pentru noi, este, într-adevăr, o minune să vezi că nu curge sânge, că nu doare, că poți face tratamentul în aceeași zi, că poți bea o cafea sau poți asculta muzică în timpul tratamentul iar apoi poți pleca acasă! Este o minune, dar este o normalitate de aproape 30 de ani în lumea civilizată!

- Cum a apărut, totuși, această oportunitate?

- Ideea de a face radiochirurgie de tip Gamma Knife a venit ca o consecință firească a faptului că întreg colectivul medical al spitalului nostru a ajuns, după ani de zile, la o maturitate profesională și umană care poate accepta, înțelege și implementa aceste tehnologii. Asta necesită, dincolo de construcția  în sine, care, anumite cunoștințe. Înainte de a implementa acest proiect, am studiat cu prieteni care au terminat fizică nucleară, am citit cărți, am întrebat, am vrut să înțeleg fenomenul. Am mers în clinici din Europa și din America, să văd cum funcționează, să înțeleg mecanismul de implementare al acestui proiect. Apoi, am făcut lobby pentru obținerea fondurilor necesare. În paralel, echipa medicală care urma să lucreze în acest laborator a fost pregătită în centre consacrate de radiochirurgie de tip Gamma Knife...

„Putem trata acum fiecare metastază în parte. Am avut pacienți și cu 39 de metastaze odată!”

- Ați beneficiat de sprijin din partea unor echipe medicale specializate?

- E adevărat, am beneficiat de suportul  unor profesioniști, că așa au fost condițiile  puse în caietul de sarcini când am cumpărat dispozitivul, de a avea un suport pentru primele 10 cazuri – iar ulterior echipa medicală a performat în această direcție. Evident, ne sfătuim și astăzi cu colegii noștri din clinicile de renume din Europa sau din America atunci când avem cazuri mai dificile, de rafinament, care necesită un alt tip de abordare, dar am început să ieșim și noi din protocoalele standardizate acceptate la nivel mondial. Dar, așa este, cum spuneți și dumneavoastră, pentru pacientul care se adresează clinicii, care nu mai are niciun alt tip de speranță sau de calitate a vieții – pentru că merg în alte părți în care i se spune gata, noi nu mai putem face nimic, nu mai ai mult de trăit, dar ajunge la noi în laborator și lucrurile se schimbă. Atunci, apare o minune în viața respectivului pacient!

- Putem spune că această modalitate de tratament este singura cu rezultate remarcabile în lupta împotriva cancerului cerebral?

- Da. Vă pot spune cu certitudine acest lucru! Din momentul în care noi avem la dispoziție și acest instrument extrem de performant, extrem de facil de utilizat pentru pacient, ca neurochirurg experimentat, dintr-o dată modul în care privești leziunea pe care o ai de tratat se schimbă radical. Dacă până a avea această tehnologie porneam de la premisa că trebuie să scoatem toată tumora, pentru că asta era șansa pacientului să nu recidiveze, să-i salvăm sau să-i prelungim viața - în momentul de față nu mai gâdim așa. Dacă sunt leziuni la care intervenția chirurgicală poate duce la complicații majore pentru pacient, nu putem face Gamma Knife și intrăm chirurgical, golim acea tumoră, pentru ca, după o perioadă de timp, de obicei trei luni, să intervenim cu procedurile Gamma Knife. Dacă în microchirurgie, în operația de tip clasic, paralizia de tip facial e de 20 la sută, după radiochirurgia de tip Gamma Knife e de sub 1 la sută. Pierderea auzului după chirirgia clasică e de aprope sută la sută, iar după radiochirurgie e în procent mic, de între 5 și 10 procente, iar auzul își revine după o perioadă de timp. E adevărat că în decurs de zece ani pacientul poartă riscul de a pierde auzul, dar calitatea vieții sale e net superioară față de modalitățile de chirurgie clasică.

- Vorbind de metastazele cerebrale...

- Am dat doar exemplele acestea, însă, vorbind de metastazele cerebrale, secundare unui cancer bronhopulmonar, lucrurile sunt cu adevărat dure. Avem pacienți cu acest tip de cancer care ni se adresează în momentul în care apare o leziune la nivelul creierului și îi apar anumite simptome, că îi amorțește un picior, că face o face o criză comițială, o epilepsie și atunci vine la spital, unde descoperă că de fapt are o metastază la creier. De multe ori, când ajunge la noi vine nu doar cu o metastază, ci cu multiple metastaze. Până a avea radiochirurgia aceasta de tip Gamma Knife se făcea radioterapie convențională, asupra întregului creier și, evident, se distrugea și țesut cerebral sănătos. Era mai mult o metodă paleativă... Noi putem trata acum fiecare metastază în parte. Am avut cazuri și cu 39 de metastaze odată! Mai mult, sistemul pe care l-am achiziționat, fiind de ultimă generație exitent astăzi în lume, permite o varietate de tipuri de radioterapie . Până a avea aparatul acesta, se făcea o iradiere într-o așa-zisă ședință. Acest nou tip de aparat permite iradierea etapizată, pe mască. Se crează o mască termoplastică, indivizualizată fiecărui pacient și se poate face iradiere în mai multe ședințe, între trei și 5 ședințe, consecutive sau la distanță. De obicei, noi folosim o metodă care este cea mai eficientă în fracționarea etapizată

- Iar efectele, evident, sunt surprinzătoare!

- Când am văzut pentru prima dată un asemenea caz, cu un pacient care avea o tumoră cât pumnul meu, iar după trei ședințe tumora ajunsese cât o unghie, nici n-o mai vedeai dacă nu ai fi știut că este acolo, vorbesc de rezonanța magnetică nucleară, vă dați seama că e ceva fenomenal. E ca și cum ai fi operat, dar se scoate tumora de acolo fără bisturiu, fără a curge sânge. Nu mai spun de pacient, care efectiv trăiește o a doua viață, îi prelungește efectiv viața! A doua mare revoluție pe care a adus-o acest tip de aparat pe care-l avem noi este așa-numita iradiere fracționată, adică o doză mare de iradiații pe care o fracturezi pe parcursul a mai multe zile. Mai mult, volumul de creier, de țesut care primește o doză normală este foarte mic și ne permite să tratăm leziuni care sunt în proximitatea unor structuri „la risc”, așa cum le numim  noi. Vorbim de nervii optici, adică pacientul nu orbește după un asemenea tratament, cum este trunchiul cerebral, cum este cohleea, la nivelul urechii, ca pacientul să nu-și piardă auzul, toate acestea au făcut ca și calitatea vieții pacienților care urmează un asemenea tratament să se schimbe radical. Am avut pacienți care s-au adresat spitalului inclusiv cu tulburări psihice...

„Avem aproximativ 1.200 de pacienți pe care i-am tratat cu asemenea tehnologie”

- Lucrurile acestea fac din Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife unul unic în această parte a lumii. Ce v-a determinat să faceți lucrurile acestea?

- Profesia mea este una profund umană. Nu poți face lucrul acesta dacă nu iubești viața, dacă nu-i iubești pe oameni. Eu, prin educația primită, prin ceea ce fac zi de zi, o fac pentru binele semenilor. M-a determinat să implemntez acest proiect la nivelul spitalului faptul că existau și există o mulțime de pacienți care au nevoie de aceste tratamente, din ce în ce mai mulți.

- În cifre, ce reprezintă...

- Am să vă dau și statistica, care, atenție!, mi-a fost pusă la dispoziție de Societatea Europeană și Mondială de Radiochirurgie , nu de Institutul Național de Statistică din România! Necesarul de noi pacienți care ar trebui să beneficieze de acest nou tratament în România este de aproximativ 8.700, pe an. Asta, pe lângă cei care există, deoarece nu putem trata decât aproximativ 700-800... mai are Bucureștiul un sistem mai vechi cu care tratează alți 500 de pacienți, deci, în jur de 1.200-1.300, dar tot mai rămân vreo 7.000 care nu ajung în timp util să facă acest tratament. Dacă-i adăugăm și pe cei din Republica Moldova, ajungem la aproape 10.000 de pacienți noi pe an care ar beneficia de acest tip de tratament. Deci, aceste două sisteme care există în România sunt insuficiente pentru necesarul de sănătate pe care populația României îl are. Ar mai fi nevoie de încă cel puțin două sisteme de acest fel pentru ca pacienții să fie tratați corect. Acestea au fost principalele motive care m-au determinat să fac tot ce este omenește posibil pentru a aduce la Iași această tehnologie. O merită oamenii aceștia, o merită Iașul, unul dintre puținele orașe din țară cu un potențial uman, de dezvoltare fantastică! Important este ca la final, când tragi linie, să vezi zâmbetul pacientului care părăsește laboratorul de radiochirurgie Gamma Knife.

- Trăgând linie, câte vieți ați salvat cu ajutorul acestui aparat minune?

- Până acum avem aproximativ 1.200 de pacienți pe care i-am tratat cu asemenea tehnologie. Nu i-am salvat pe toți, din păcate...

- Car ar fi rata reușitei?

- Rata de reușită este de peste 98 la sută. Cei mai mulți pacienți la care nu a funcționat acest tratament nu au avut complicații legate de tratamentul în sine, ci de patologia inițială. Dar, cel puțin am reușit să le creștem calitatea vieții, să le mai dăm o zi, o oră în plus să-și vadă soția, copilul, nepotul...

- Câte intervenții pe creier fără bisturiu și fără durere pentru pacienți se realizează în sălile se la Neuro, în fiecare zi?

- Reușim să facem, în medie, între 5 și 10 iradieri pe zi. Evident, sunt pacienți care fac mai multe iradieri, deși acestea pot fi considerate ca intervenții chirurgicale, deoarece presupune un planning, trebuie să analizezi cazul, să optimizezi planul pentru a obține maximul posibil de la acel tratament. Trebuie să ai un grad de acoperire de sută la sută, deoarece, în cazul în care ar rămâne un singur colț din tumoră, ea va recidiva. Țesutul din jur trebuie să primească o amunită doză de radiații pe care să o suporte, fără consecințe secundare, iar asta durează. Între 5 și 10 iradieri zilnice este un volum mare de lucru. Gândiți-vă că centrele consacrate din lume ajung să facă 10 iradieri pe zi după zeci de ani de experiență.

„Pe noi ne-a ajutat entuziasmul, dar și tehnologia, s-o recunoaștem!”

- Ce v-a ajutat, totuși, în implementarea cu succes a proiectului?

- Pe noi ne-a ajutat entuziasmul, dar și tehnologia, s-o recunoaștem!, care este dotată cu inteligență artificială, are acces la baze mari de date, reușește să creeze un plan, astfel încât noi să intervenim doar acolo unde considerăm că nu-i ok planul și nu suntem de acord cu ce ne dă calculatorul.

- Câte astfel de centre ar trebui să existe la nivel național?

- Ca să fie eficiente, aceste centre trebuie să deservească 2,5 milioane de locuitori. Calculele arată că, în România, mai sunt necesare măcar două sau trei laboratoare de radiochiruirgie stereotactică.

- Costurile sunt, însă, uriașe...

- Laboratorul nostru a costat 5 milioane de euro cu tot cu implementare. Cu buncăr și dotări, undeva la 15-20 milioane de euro. Preț nesemnificativ pentru banii din țara asta, pentru că se rezolvă o problemă semnificativă de sănătate în România și o faci elegant.

- De unde vă vin pacienții? Cei pe care-i vindecați sunt doar din Iași sau vin pacienți și din alte state ale Uniunii Europene sau non-comunitare?

 - Vin din toată țara. Vin din localități ale țări despre care nici nu știam că există... Vin foarte mulți din Republica Moldova, trimiși de colegii noștri de acolo, din Ucraina, din Grecia, am avut chiar pacienți din Germania...

- Iar costurile sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate?

- Da. Pentru fiecare ședință de iradiere, Casa de Asigurări de Sănătate decontează 7.200 de lei. Aparent, suma pare mare, dar să știți că dacă ar trebui să amortizezi apartul nu-i chiar atât de mare. În străinătate, o ședință ajunge să coste între 6.000 și 10.000 de euro. Pentru cei care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate din România sau Uniunea Europeană, prețurile variază între 5.000 și 7.000 de euro, în funcție de modalitatea de tratament. Însă, chiar și așa, sumele sunt mult mai mici în comparație cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă accesezi Turcia, de exemplu, vei vedea că prețurile sunt cel puțin duble.

- Aveți liste de așteptare?

- Avem liste de așteptare pentru următoarele trei luni. Dar, lumea trebuie să înțeleagă că listele acestea sunt făcute în funcție de patologia pe care pacientul o are. Dacă este un pacient care are un cancer, va intra cu siguranță cu prioritate, deoarece el nu mai are timp să aștepte. De obicei, ei sunt tratați în ziua în care vine, în funcție de locul disponibil, dar nu mai mult de trei sau patru zile, timp în care se modifică structura geometrică a leziunilor sau pot apărea altele noi și trebuie repetate procedurile.

- Ați avut sute de cazuri soluționate în ultima perioadă... Povestiți-ne unul dintre cazurile care v-a marcat profund, nu doar prin prisma empatiei, ci a forței divine care, se presupune, acompaniază medicul în astfel de situații...

- Cred că cel mai impresionant caz pe care l-am avut a fost o femeie tânără, de 30 de ani, mamă, care s-a adresat spitalului pentru multiple metastaze secundare unui cancer la sân. În momentul în care am făcut rezonanța magnetică erau atât de multe metastaze, atât de mari, localizate peste tot în creier, încât nici nu știai pe care s-o tratezi mai întâi! Am decis împreună să facem această terapie Gamma Knife, cu riscul de a exista complicații. Femeia cred că trăiește și azi, dar am avut surpriza să vedem cum s-au redus ca volum toate acele metastaze, a fost uimitor! Mi-am dat seama atunci ce impact poate avea această tehnologie asupra unui pacient care știe că nu mai are o altă șansă. Am avut și pacienți cu tumori localizate în anumite zone ale creierului, cu am fi trunchiul cerebral, inoperabile, la care nu poți face nimic, la care chirurgia nu oferă soluții. S-a preferat radiochirurgia , cu evoluții foarte bune. Creșterea calității vieții sau salvarea vieții, în anumite situații, cred că reprezintă principala pârghie , consecință firească a unei asemenea tehnologii. Medicina de astăzi este bazată pe valoare, pe calitatea actului medical, pe calitatea vieții pacienților, în primul rând - concept pe care-l adoptăm de multă vreme în spital. Toată aparatura achiziționată de spital este bazată doar pe plusvaloarea pe care o aduce pacienților.  Nu contează neapărat prețul plătit. Nu cred că putem cuantifica în sume de bani viața unui om!

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Bebelușul găsit mort în mașina de spălat, în Suceava, a avut parte de o moarte cumplită. Ce a dezvăluit raportul preliminar de necropsie
17/04/2024 13:23

Apar noi detalii in cazul bebelusului din Suceava găsit mort in masina de spălat. Potrivit raportului preliminar de necropsie, acesta a fost strangulat. Raportul preliminar de necropsie a indicat că fătul ...

Consilierii de probațiune acuză umilințele la care sunt supuși de către Ministerul Justiției
17/04/2024 12:24

* „Este regretabil ca la 17 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, sistemul de probatiune din Romania să fie măcinat de greve ale foamei si proteste in randul consilierilor de probatiune, ge ...

Zilele Botoșaniului, mutate la debutul campaniei electorale, cu un buget record: 500 de mii de lei / Consilier: ”Insistă să se facă campanie electorală pe bani publici”
17/04/2024 09:31

Primarul municipiului Botosani, Cosmin Andrei, a obtinut votul alesilor locali pentru organizarea Zilelor Municipiului la startul campaniei electorale. Proiectul presupunea o cheltuială de 500.000 de lei din ...

Doar 53.600 de ieșeni s-au vaccinat antigripal, în acest sezon
17/04/2024 04:30

* numărul virozelor respiratorii, in uşoară scădere * din totalul infecţiilor respiratorii acute inregistrate săptămana trecută, 3.842 sunt infectii virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS), 8 ...

„Locuinţă” amenajată pe domeniul public al municipiului Iaşi!
17/04/2024 03:00

 Mai multe persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali după ce au fost surprinse că işi amenajaseră o adevărată „locuinţă” pe domeniul public al municipiului Iaşi. Odată cu a ...

„Locuinţă” amenajată pe domeniul public al municipiului Iaşi!
17/04/2024 03:00

Mai multe persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali după ce au fost surprinse că işi amenajaseră o adevărată „locuinţă” pe domeniul public al municipiului Iaşi. Odată cu aplicar ...

România se află în faţa unei epidemii de obezitate
17/04/2024 02:59

* specialistii sustin că 35% dintre adulţi vor suferi de obezitate pană in anul 2035, in lipsa unor măsuri coordonate care să lupte impotriva acestui „flagel” * proiecţiile specialiştilor con ...

Soldat judecat pentru că se juca pe telefonul mobil
16/04/2024 22:23

* e inculpat pentru incălcarea consemnului Ştefan F. face parte din trupele de elită ale Armatei Romane, e angajat la o unitate specială, unde condiţiile sunt extrem de dure. Restricţii cat cuprinde, le ...

Poliția ieșeană, în alertă maximă. Lumea interlopă se pregătește de priveghi
16/04/2024 22:22

* sute de oameni au venit, in această aseară, să astepte trupul neinsufletit al lui Costel Corduneanu * acesta este depus intr-o locatie selectă, la un restaurant de lux din Iasi, unde va rămane pentru tre ...

Explozie puternică de la o trotinetă electrică, în Copou
16/04/2024 22:20

La un pas de tragedie, marti, in zona Copou, la un bloc de locuinte de pe Bulevardul Carol I din Iasi. Zidul unei camere de la etajul 5 al blocului a fost pus la pămant in urma unei explozii extrem de puternic ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei